3/2/2021 tarihli ve 31384 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7263 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa eklenen ek 3 üncü maddede, "1/1/2022 tarihinden itibaren geçici 2 nci madde kapsamında yıllık beyanname üzerinden istisna edilen kazançları tutarı 1.000.000 Türk lirası ve üzerinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından, bu tutarın yüzde ikisi pasifte geçici bir hesaba aktarılır. Bu fıkra kapsamında aktarılması gereken tutar yükümlülüğü, yıllık bazda 20.000.000 Türk lirası ile sınırlıdır. Bu tutarın, geçici hesabın oluştuğu yılın sonuna kadar Türkiye'de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da bu Kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan diğer girişimcilere sermaye olarak konulması şarttır. Söz konusu tutarın ilgili yılın sonuna kadar aktarılmaması durumunda, bu Kanun kapsamında yıllık beyanname üzerinden istisna edilen kazançlar tutarının yüzde yirmisi, ilgili yılda yararlanılan gelir ve kurumlar vergisi istisnasına konu edilemez. Bu tutar nedeniyle zamanında alınmayan vergiler vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilir. Cumhurbaşkanı bu fıkrada yer alan tutar ve oranları birlikte ya da ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye, beş katına kadar artırmaya yetkilidir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir."
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Defterdarlığı
Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
Konu: 7263 Sayılı Kanuna İstinaden İstisna Edilen Kazanç Tutarının Kuluçka Merkezinde Faaliyette Bulunan Şirkete Sermaye Artırımına Gidilerek Sermaye Olarak Konulması
İlgi
….
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 4691 sayılı Kanun kapsamında 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde istisna edilen teknokent kazanç tutarının %2'sinin kuluçka merkezinde faaliyette bulunan bir şirkete sermaye olarak konulduğu belirtilerek, 2023 ve daha sonraki yıllarda beyan edilecek istisna tutarların %2'sinin de aynı kuluçka firmasına sermaye olarak konulmasında mevzuata ayrılık olup olmadığı ile kuluçka firmasında ne kadar süre ile hissedar olarak kalınması gerektiği hususlarında görüşümüz sorulmuştur.