(2) Bu Tebliğ, Ek 1’de yer alan 08/06/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kamu iktisadi teşebbüsleri ile bağlı ortaklıkları, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna tabi olup sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası kamuya ait olan işletmeci kuruluşları kapsar. Sermayesindeki kamu payı yüzde 50’nin altına düşen kuruluşlar Kararname ve bu Tebliğin kapsamından çıkar. Sermayesindeki kamu payı yüzde 50’nin üstüne çıkan kuruluşlar ise Kararname ve bu Tebliğin kapsamına girer.
-
Favorilere ekle veya çıkar
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Metnin ilk hali
Kurum: Hazine Müsteşarlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 07.01.2011
Geçerlilik Tarihi: 01.01.2011
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar
Amaç, kapsam ve dayanak
(1) Bu Tebliğin amacı; 12/10/2010 tarihli ve 2010/967 sayılı 2011 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Kararnamesinde belirtilen hükümlerin uygulanması amacıyla izlenecek usul ve esaslar ile istenecek bilgi ve belgelerin mahiyetini belirlemektir.
(3) Sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası kamuya ait olan veya Anayasanın 165 inci maddesi kapsamında Sayıştay tarafından denetlenen ve Ek 1’de yer alan diğer işletmeler bu Tebliğ’in sadece 15, 16 ve 17 inci maddelerine tabi olup, bu kamu işletmeleri 17 Haziran 2009 tarihli ve 27261 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu İşletmelerinin Faaliyetlerinin İzlenmesi ve Raporlanmasına Dair Tebliğ’de yer alan hususlar çerçevesinde hareket edeceklerdir.
(4) Bu Tebliğ, 12/10/2010 tarihli ve 2010/967 sayılı Kararname eki Karar’ın 29 uncu maddesi uyarınca istihsal edilmiştir.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Tebliğin uygulanmasında;
a) Kamu iktisadi teşebbüsü: 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi teşebbüsler ile bu teşebbüslerin aynı Kanun Hükmünde Kararnamenin 58 inci maddesinin (3) numaralı fıkrası kapsamında kurulanlar hariç olmak üzere bağlı ortaklıkları,
b) Kuruluş: 4046 sayılı Kanuna tabi olup sermayesinin yüzde 50’den fazlası kamuya ait olan işletmeci teşebbüsleri,
c) Kamu teşebbüsü veya teşebbüs: (a) ve (b) bentlerinde sayılan teşebbüsleri,
ç) Kamu işletmesi: 1 inci madde kapsamına giren işletmeleri,
d) Program: 12/10/2010 tarihli ve 2010/967 sayılı Kararnamenin ekinde yer alan tablodaki mali büyüklükler ile Müsteşarlık tarafından bu büyüklükler dikkate alınarak teşebbüslere gönderilen 2011 yılı Genel Yatırım ve Finansman Programını,
e) Kararname: 12/10/2010 tarihli ve 2010/967 sayılı 2011 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Kararnamesini,
f) Müsteşarlık: Hazine Müsteşarlığını,
g) DPT: Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığını,
ğ) DPB: Devlet Personel Başkanlığını,
h) ÖİB: Özelleştirme İdaresi Başkanlığını
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
İstihdam
MADDE 3
(1) Kararnamenin 4 üncü maddesi uyarınca, 2010 yılında ayrılan eleman sayısı belirlenirken, emekli, istifa, kurum dışı nakil, ölüm ve iş akdi feshi yoluyla ayrılanlar dikkate alınacaktır. Askerlik, kurum içi nakil, statü değişikliği, kadroya alınan geçici işçiler, iş akdi askıya alınan geçici işçiler ve profesyonel sendikacı olarak teşebbüsten ayrılan personel hesaplamada dikkate alınmayacaktır. Nakle tabi personelden yapılan atamalarda teşebbüsler Müsteşarlığa bilgi vereceklerdir.
(2) 2011 yılında Müsteşarlıkça sermaye transferi yapılması programlanan teşebbüslerin (TCDD, TİGEM, TTK, MKE, EBK, ÇAYKUR ve TEMSAN) Kararnamenin 4 üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki personel atama işlemleri Müsteşarlığın uygun görüşüne bağlıdır. Bu teşebbüsler, Ek 2’de yer alan “Tablo 500: Personel Talep Formu ve Ekleri”ni doldurarak Müsteşarlığa iletecekler ve gerekli izni aldıktan sonra işlemlerini tekemmül ettireceklerdir. “Personel Talep Formu ve Ekleri”ni göndermeyen teşebbüslerin talepleri dikkate alınmayacaktır. Bu fıkra kapsamındaki atama izinleri, Müsteşarlıktan yılda en çok iki kez talep edilebilecektir.
(3) Kararnamenin 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrası kapsamındaki istisnalar çerçevesinde emekli personel istihdam edilmesi durumunda 21/04/2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanun’un 30 uncu maddesi doğrultusunda hareket edilecektir.
(4) Teşebbüs dışı geçici görevlendirmeler dahil istihdama ilişkin Kararnamede belirtilen konularda, teşebbüs yönetim kuruluna gerekli atamaların yapılmaması nedeniyle toplantı yeter sayısı bulunmayan teşebbüsler hariç olmak üzere, Kararnamede belirtilen sınırlamalar dikkate alınarak, karar almaya yalnızca teşebbüs yönetim kurulları yetkili olacak ve bu konuda yetki devri yapılmayacaktır. Teşebbüs yönetim kurulları, daha önce devredilen yetkilerin iptali de dahil olmak üzere, bu konu ile ilgili gereken tedbirleri almakla yükümlüdürler. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de belirtilen yetki dışında, ilgili Bakanlıklar bu konuda Kararnameyi kısıtlayıcı hiçbir işlem tesis edemeyecektir.