Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : B.11.2.PTT.0.07.00.02-304.01.01-
Konu: ASKİ Su Faturası Tahsilatı
İlgi: Ankara PTT Başmüdürlüğüne muhatap 21.02.2008 tarihli ve B.11.2.PTT.0.07.00.02- 203.11- 522 sayılı tebliğ.
Ankara PTT Başmüdürlüğü ile Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol uyarınca ilgi tebliğ eki listede belirtilen belde belediyeleri adına su faturası tahsilat işlemlerinin Posta-net sistemi üzerinden yapılmaya başlanmıştır.
Bu defa adı geçen Genel Müdürlük İle yeni imzalanan protokol kapsamında diğer İlçelere ait su faturası tahsilatları ile ilgi tebliğ eki listede yer alan Akyurt, Çubuk, Elmadağ, Kalecik, Kazan, Pursaklar, Temelli ve Yenikent ilçelerine ait su faturası tahsilatı işlemleri, 27.06.2011 tarihinden itibaren Postaweb sistemi üzerinden on.line olarak yapılmaya başlanacaktır.
İlgi tebliğ eki listede yer alan ve yukarıda yazılı belde veya ilçeler dışında kalan belde ve ilçelere ait su faturası tahsilatları ise Posta Net sistemindeki mevcut menüden off.line olarak yapılmaya devam edilecektir.
Posta web sisteminden yapılacak sorgulamalarda sadece on.line tahsilat kapsamındaki abonelerin borçları görüntülenebilecek, aynı şekilde Posta net sisteminden yapılacak sorgulama İşlemlerinde de off.line tahsilat kapsamındaki belde ve ilçelerdeki abonelerin borçları görüntülenebilecektir.
Posta web sisteminden tahsilat işlemlerinin yapılabilmesi için İlk olarak kontrol görevlileri tarafından Postaweb sistemindeki diğer işlemlerde olduğu gibi işlem yapacak personele yetki ataması yapılacaktır.
Kontrol görevlilerince gişe personeline sadece tahsilat yapma yetkisi verilecek, iptal yetkisi verilemeyerek bu yetki kontrol görevlileri tarafından diğer Postaweb sistemindeki tahsilat iptali işlemlerinde olduğu gibi kullanılacaktır.
Tahsilat İşlemleri için Postaweb sistemindeki Tahsilat menüsüne “On.line Kurum Tahsilat” adı altında bir menü eklenmiştir.
Söz konusu menüye girildiğinde “Kurum seçimi” alanından tahsilat yapılacak Kurum seçilecektir.
Kurum seçimi yapılması sonrası “Abone numarası” alanına müşterinin abone numarası yazıldıktan sonra “Sorgula” tuşuna basıldığında müşteriye ait borç/borçlar görüntülenecektir.
Müşterinin birden fazla borcu olması durumunda tüm borçların tahsilatı yapılabileceği gibi Fatura No alanındaki işaret kaldırılarak müşteri tarafından ödenmek istenen borç/borçlara göre seçim yapılabilecektir.
sonra “Tahsilat Yap” tuşuna basılarak tahsilat işlemi gerçekleştirilecek ve tahsilat belgesi otomatik olarak iki nüshalı olarak yazdırılacaktır. Tahsil edilecek tutar ve işlem ücreti müşteriden alınmadan tahsilat işlemi gerçekleştirilmeyecektir.
Posta web sisteminden yapılacak on.line ASKİ su faturası tahsilat işlemlerinde fatura tutarına ilave olarak müşterilerden 0,95 TL ücret tahsil edilecektir. Bu ücret, sorgulama sonrası otomatik olarak ekranda gözükecek ve tahsilat belgesinde fatura tutarı ve masraf tutarı birlikte olacak şekilde yer alacaktır.
Hali hazırda Posta net sisteminden yapılan off.line su faturası tahsilatı işlemlerinde ise müşterilerden fatura tutarı haricinde ilave işlem ücreti alınmayacaktır.
Tahsilat belgesi işlem yapan gişe personeli tarafından imzalanacak ve belgenin birinci nüshası müşteriye verilecektir.
Aynı gün içerisinde olmak üzere tahsil edilen bir borca ilişkin iptal İşlemi diğer Postaweb sistemindeki tahsilat iptallerinde olduğu gibi yalnızca kontrol görevlisi tarafından yapılabilecektir. Dolayısıyla iptal işlemi yapılması durumunda tahsil edilen tutarın yanı sıra her bir fatura başına alman 0,95 TL'lik ücretin de müşteriye iade edilmesine dikkat edilecek, tahsilat işleminin tekrar yapılması durumunda yine her bir fatura başına 0,95 TL işlem ücreti de tahsil edilecektir.
Herhangi bir tahsilata ilişkin İptal işlemi yapılması gerekmesi durumunda ilk önce müşteriden tahsilat belgesi geri istenecektir. Kontrol görevlisi tarafından “On.line Su Tahsilat İptali” menüsünde sırasıyla Kurum, Şube, Gişe ve Sıra no bilgileri girilerek sorgulama yapıldığında ekranda iptal edilmek istenen tahsilata ilişkin bilgiler görüntülenecektir. Bu ekran üzerinde “İptal Et” tuşuna basıldığında iptal işlemi gerçekleştirilecek ve iptal belgesi otomatik olarak yazdırılacaktır.
İptal işlemi sonrası belgeye müşteri tarafından iptal nedeni, adı-soyadı bilgileri yazdırılarak imzası alınacak ve iptal belgesi ile müşteriden geri alınan tahsilat belgesi iliştirilerek sırasında muhafaza edilecektir.
Tahsilat işlemi sırasında belgenin herhangi bir nedenle yazdırılamaması durumunda, müşteriye “ On.line su tahsilatı Yerel İşlem” menüsünden alınacak belge verilebilecektir.
Gün sonu işlemleri, Postaweb sisteminden yapılan diğer tahsilat işlemlerinde olduğu gibi yapılacaktır.
Bilgi alınmasını, 27.06.2011 tarihinden itibaren işlemlere başlanacağından her kademedeki personel tarafından konuya gereken hassasiyetin gösterilmesini, herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini teminen tebliğin ilgili tüm personele imza mukabili