- Doküman Bilgileri
- İndirme seçenekleri
- Referans kopyala
- Görüntüleme Ayarları
-
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: No: 2016/6
Kurum: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 01.02.2016
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
(1) Bu Tebliğin amacı, ülkemiz süt üretiminin geliştirilmesi, kayıt altına alınması, çiğ süt arzının fazla olduğu dönemlerde piyasadan çekmek suretiyle üretici fiyatlarında istikrarın sağlanması amacıyla; ihracatçı firmaların ihraç ettikleri ürünlerde kullandıkları çiğ süt ve/veya süt tozunun iç piyasadan temin edilmesinin desteklenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
(1) Bu Tebliğ, 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesi ile 16/3/2015 tarihli ve 2015/7495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 2015 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararın 4 üncü maddesinin on yedinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Analiz raporu: İl müdürlüklerince, 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Koyulaştırılmış Süt ve Süttozlarının Kimyasal Analizi İçin Numune Alma Metotları Tebliği (Tebliğ No: 2012/3)’ne göre numune alınarak ilgili laboratuvara gönderilen ve 12/4/2005 tarihli ve 25784 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Koyulaştırılmış Süt ve Süttozu Tebliği (Tebliğ No: 2005/18)’nin Ek-2’sinde belirtilen değerlere uygun olduğunu gösteren belgeyi,
b) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,
c) Çiğ süt: İnek, keçi, koyun veya mandanın sağılmasıyla elde edilen, 40°C’nin üzerinde ısıtılmamış veya eşdeğer etkiye sahip herhangi işlem görmemiş kolostrum dışındaki meme bezi salgısını,
ç) Çiğ süt referans birim fiyatı: Konsey tavsiye fiyatları ve üretim maliyetleri dikkate alınarak Genel Müdürlükçe çiğ süt alımı için belirlenen fiyatı,
d) Genel Müdürlük: Hayvancılık Genel Müdürlüğünü,
e) Hak ediş formu: İhracatçı firmaların üyesi olduğu İhracatçı birlikleri tarafından hazırlanan, ihraç edilen ürün miktarı ile ürün içerisinde kullanılan süt tozu miktarlarını gerçekleşen ihracata ait gümrük beyannamesi tescil tarihini gözeterek aylar itibarıyla gösteren belgeyi,
f) İhracatçı: Bünyesinde süt tozu kullanılan işlem görmüş ürünün tamamını veya bir kısmını üreten ve bu ürünün ihracatını kendisi veya aracı ihracatçı vasıtasıyla gerçekleştiren firmayı,
g) İhracatçı birlikleri: İhracatçıları örgütlendirmek suretiyle ihracatı artırmak ve dış ticaretin ülke menfaatine uygun olarak gelişmesini sağlamak üzere, özel bütçeye sahip ve tüzel kişiliği haiz olarak kurulan birlikleri,
ğ) İhracat ön izin belgesi: Genel Müdürlük tarafından verilen, doğrudan süt tozu ihracatında destekleme kapsamına alınacak süt tozu miktarını ton olarak gösteren belgeyi,
h) İl müdürlüğü: İl gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerini,
ı) Komisyon: Bakanlıktan iki, ihracatçı birliklerinden iki, Ekonomi Bakanlığından bir, Konseyden iki üyenin katılımı ile oluşan komisyonu,
i) Konsey: 8/6/2013 tarihli ve 28671 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ulusal Süt Konseyi Kuruluş, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre kurulmuş olan Ulusal Süt Konseyini,
j) Kota: Desteklemeye esas olacak, bir takvim yılı içinde veya muayyen bir dönem itibarıyla Bakanlıkça üretilmesine izin verilen süt tozu miktarını,
k) Kota dönemi: Bakanlıkça süt üretim arz akışına göre belirlenecek olan dönemleri,
l) Süt tozu: Türk Gıda Kodeksi Koyulaştırılmış Süt ve Süt Tozu Tebliği (Tebliğ No: 2005/18)’ne uygun süt tozunu,
m) Süt tozu ihracatçısı: Bakanlıktan alınan ön izin kapsamında süt tozunu ihraç eden firmayı,
n) Süt tozu üreten/ürettiren firma: 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğe uygun olarak faaliyetlerini yürüten işletmelere sahip, Konseye üye olan firmayı veya bu özelliklere sahip bir firma ile süt tozu üretimi sözleşmesi yapmış olan üretici örgütünü,
o) Süt ürünleri ihracatçısı: 16/4/2015 tarihli ve 29328 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulde Alım Satımına İlişkin Yönetmelik kapsamında aldığı çiğ sütü kendi tesislerinde işleyip süt ürünü olarak ihraç eden, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğe uygun olarak faaliyet gösteren ve Konseye üye olan firmayı,
ö) Tahsisat belgesi: İhracatçı Birliklerinin hak ediş bildirimini müteakip Ulusal Süt Konseyi tarafından düzenlenen, ihracatın gerçekleştiği ayları, süt tozu miktarlarını ve süt tozunun hangi firmadan alınacağını gösteren, desteklemeye esas belgeyi,
p) Üretici örgütü: Merkez birliği düzeyinde örgütlenmiş, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa göre kurulmuş ıslah amaçlı birliği, 29/6/2004 tarihli ve 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununa göre kurulmuş üretici birliğini, Bakanlıkça kuruluşuna izin verilen 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulmuş hayvancılık faaliyeti yürüten tarımsal amaçlı kooperatiflerin merkez birliklerine ortak olan üst birlik ortağı kooperatifi,