Amaç ve kapsam
(1) Bu Tebliğin amacı, yerli üretici Kümaş Manyezit İşletmeleri Sanayi A.Ş. tarafından gerçekleştirilen, Konya Selçuklu Krom Magnezit Tuğla Sanayi A.Ş., Sörmaş Söğüt Refrakter Malzemeleri A.Ş., Haznedar Durer Refrakter Malzemeleri San. ve Tic. A.Ş. ve Piromet Pirometalurji Malzeme Refraktör Makina San. ve Tic. A.Ş. tarafından desteklenen başvuruya istinaden Çin Halk Cumhuriyeti menşeli 6902.10.00.10.11 gümrük tarife istatistik pozisyonu altında kayıtlı “kromit ateş tuğlalar”, 6902.10.00.10.12 gümrük tarife istatistik pozisyonu altında kayıtlı “magnezit ateş tuğlalar”, 6902.10.00.10.13 gümrük tarife istatistik pozisyonu altında kayıtlı “krom magnezit ateş tuğlalar” ve 6815.91 gümrük tarife pozisyonu altında kayıtlı “magnezit, dolomit veya kromit içerenler (dolomit içerenler hariç; magnezyum oksit esaslı, 3 mm ile 30 mm arası kalınlıklarda yapı levhaları hariç)” ürünlerine yönelik yürürlükte bulunan dampinge karşı kesin önleme ilişkin olarak nihai gözden geçirme soruşturması açılması ve açılan soruşturmanın usul ve esaslarının belirlenmesidir.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ, 14/6/1989 tarihli ve 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 20/10/1999 tarihli ve 99/13482 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar ve 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Bakanlık: Ticaret Bakanlığını,
b) ÇHC: Çin Halk Cumhuriyeti’ni,
c) EBYS: Elektronik Belge Yönetim Sistemini,
ç) Genel Müdürlük: Bakanlık İthalat Genel Müdürlüğünü,
d) GTİP: Gümrük tarife istatistik pozisyonunu,
e) GTP: Gümrük tarife pozisyonunu,
f) KEP: Kayıtlı elektronik posta adresini,
g) NGGS: Nihai gözden geçirme soruşturmasını,
ğ) TGTC: İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetvelini,
h) Yönetmelik: 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği,
ifade eder.
Soruşturma konusu ürün
(1) Soruşturma konusu ürün, 6902.10.00.10.11 GTİP’i altında yer alan “kromit ateş tuğlalar”, 6902.10.00.10.12 GTİP’i altında yer alan “magnezit ateş tuğlalar”, 6902.10.00.10.13 GTİP’i altında yer alan “krom magnezit ateş tuğlalar” ve 6815.91 GTP’si altında yer alan “magnezit, dolomit veya kromit içerenler (dolomit içerenler hariç; magnezyum oksit esaslı, 3 mm ile 30 mm arası kalınlıklarda yapı levhaları hariç)” tanımlı ürünlerdir.
(2) Bahse konu GTİP’ler ve GTP yalnızca bilgi amaçlı verilmiş olup bağlayıcı mahiyette değildir.
(3) Soruşturma konusu ürünün TGTC’de yer alan tarife pozisyonunda ve/veya eşya tanımında yapılacak değişiklikler, bu Tebliğ hükümlerinin uygulanmasına engel teşkil etmez.
Başvurunun temsil niteliği
(1) Başvuru aşamasında sunulan delillerden, Yönetmeliğin 18 inci maddesi çerçevesinde yerli üretim dalını temsil niteliğini haiz olduğu anlaşılan yerli üretici Kümaş Manyezit İşletmeleri Sanayi A.Ş. tarafından yapılan başvurunun Yönetmeliğin 20 nci maddesi uyarınca yerli üretim dalı adına yapıldığı anlaşılmıştır. Bu kapsamda, söz konusu firma bu Tebliğin ilgili bölümlerinde “yerli üretim dalı” olarak anılacaktır.
Mevcut önlem
(1) 1/9/2007 tarihli ve 26630 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2007/11) ile ÇHC menşeli “kromit ateş tuğlalar”, “magnezit ateş tuğlalar”, “krom magnezit ateş tuğlalar” ve “magnezit, dolomit veya kromit içerenler (dolomit içerenler hariç)” için 145 ABD doları/ton tutarında dampinge karşı kesin önlem yürürlüğe konulmuştur.
(2) Dampinge karşı kesin önlem uygulanan 6815.91 GTP’i altındaki ürün kapsamı, 18/4/2009 tarihli ve 27204 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2009/11) ile “magnezit, dolomit veya kromit içerenler (dolomit içerenler hariç; magnezyum oksit esaslı, 3 mm ile 30 mm arası kalınlıklarda yapı levhaları hariç)” şeklinde değiştirilmiştir.
(3) Birinci fıkrada belirtilen önlemin yürürlük süresi, yürütülen NGGS neticesinde 15/3/2013 tarihli ve 28588 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2013/5) ile uzatılmıştır.
(4) Üçüncü fıkrada belirtilen önlemin yürürlük süresi, yürütülen NGGS neticesinde 5/9/2018 tarihli ve 30526 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2018/28) ile uzatılmıştır.
Gerekçe
(1) Yönetmeliğin 35 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmünce, 27/1/2023 tarihli ve 32086 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2023/6) ile ÇHC menşeli mevcut önlemin yürürlükten kalkacağı ve ilgili ürünlerin yerli üreticisinin mevzuatta öngörülen sürelerde yeterli delillerle desteklenmiş bir başvuru ile NGGS açılması talebinde bulunabileceği duyurulmuştur.