Amaç ve kapsam
(1) Bu Tebliğin amacı, yerli üretici Redon Teknoloji A.Ş. firması tarafından yapılan ve Yena Makine San. Tic. A.Ş. ile Twinmac Makine ve Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından desteklenen başvuruya istinaden Çin Halk Cumhuriyeti menşeli 9018.41, 9018.49 gümrük tarife pozisyonları ve 8479.89.97.90.19 gümrük tarife istatistik pozisyonu altında kayıtlı “dişçilikte kullanılan diş freze/kazıyıcı makineleri”ne yönelik bir damping soruşturması açılması ve açılan soruşturmanın usul ve esaslarının belirlenmesidir.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ, 14/6/1989 tarihli ve 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 20/10/1999 tarihli ve 99/13482 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar ve 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Bakanlık: Ticaret Bakanlığını,
b) CIF: Masraflar, sigorta ve navlun dâhil teslimi,
c) ÇHC: Çin Halk Cumhuriyeti’ni,
ç) EBYS: Elektronik Belge Yönetim Sistemini,
d) Genel Müdürlük: Bakanlık İthalat Genel Müdürlüğünü,
e) GTİP: Gümrük tarife istatistik pozisyonunu,
f) GTP: Gümrük tarife pozisyonunu,
g) Kanun: 14/6/1989 tarihli ve 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanunu,
ğ) Karar: 20/10/1999 tarihli ve 99/13482 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kararı,
h) KEP: Kayıtlı elektronik posta adresini,
ı) TGTC: İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetvelini,
i) Yönetmelik: 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliği,
ifade eder.
Soruşturma konusu ürün
(1) Soruşturma konusu ürün, 9018.41, 9018.49 GTP’leri ve 8479.89.97.90.19 GTİP’i altında kayıtlı “dişçilikte kullanılan diş freze/kazıyıcı makineleri”dir.
(2) Bahse konu GTP’ler ve GTİP’i yalnızca bilgi amaçlı verilmiş olup bağlayıcı mahiyette değildir.
(3) Soruşturma konusu ürünün TGTC’de yer alan tarife pozisyonunda ve/veya eşya tanımında yapılacak değişiklikler bu Tebliğ hükümlerinin uygulanmasına engel teşkil etmez.
Başvurunun temsil niteliği
(1) Başvuru aşamasında sunulan delillerden, Yönetmeliğin 18 inci maddesi çerçevesinde yerli üretim dalını temsil niteliğini haiz olduğu anlaşılan yerli üretici Redon Teknoloji A.Ş. tarafından yapılan başvurunun Yönetmeliğin 20 nci maddesi uyarınca yerli üretim dalı adına yapıldığı anlaşılmıştır. Bu kapsamda, söz konusu firma bu Tebliğin ilgili bölümlerinde “yerli üretim dalı” olarak anılacaktır.
Damping iddiası
(1) Normal değerin tespitinde, ÇHC’de geçerli iç piyasa fiyatlarına ulaşılamamıştır. Bu kapsamda, Yönetmeliğin 5 inci maddesi hükümlerince, normal değer tespitinde soruşturma konusu ürüne ilişkin oluşturulmuş normal değer hesaplanmasına gidilmiştir. Bu çerçevede, soruşturma konusu ürün için normal değer Türkiye’de benzer malın birim imalat maliyetine genel, idari ve satış giderleri ile finansman gideri ve makul bir kârın eklenmesiyle oluşturulmuş ve söz konusu değerin fabrika çıkış aşamasında olduğu kabul edilmiştir.
(2) İhraç fiyatının tespitinde, inceleme dönemi olan 2024 yılı için Bakanlık istatistik veri tabanında yer alan veriler kullanılarak soruşturma konusu ürünün ÇHC’den gerçekleşen ithalatında oluşan CIF ağırlıklı ortalama birim ihraç fiyatları esas alınmıştır. Söz konusu ihraç fiyatlarından harici navlun ve sigorta bedelleri düşülerek anılan değerlerin fabrika çıkış aşamasında olduğu kabul edilmiştir.
(3) Bu maddede açıklandığı şekilde tespit edilen normal değer ile Türkiye’ye ihraç fiyatı mümkün olduğu ölçüde aynı ticari aşamada, diğer bir ifadeyle, fabrika çıkış aşamasında karşılaştırılmış olup soruşturma konusu ürün için hesaplanan damping marjlarının Yönetmeliğin 28 inci maddesinde zikredilen ihmal edilebilir oranın üzerinde olduğu tespit edilmiştir.
Zarar ve nedensellik iddiası
(1) Yönetmeliğin 17 nci maddesi çerçevesinde zarar iddiası 1/1/2022-31/12/2024 dönemi için incelenmiştir.
(2) ÇHC menşeli soruşturma konusu ürün ithalatının 2024 yılında 2022 yılına göre hem mutlak hem de nispi olarak artış gösterdiği belirlenmiştir.
(3) Soruşturma konusu ürünün ÇHC menşeli ithalatının 1/1/2022-31/12/2024 döneminde yerli üretim dalının fiyatlarını kırdığı ve baskıladığı tespit edilmiştir.
(4) Yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinin bütüncül olarak değerlendirilmesi neticesinde, 2024 yılında, büyük kısmını yurt içi satışların oluşturduğu başvuru konusu üründeki toplam satışların düşmesi, başvuru konusu üründeki stokların artmasına ve üretim rakamlarını da etkileyerek başvuru konusu üründeki kapasitenin büyük bir bölümünün atıl kalmasına yol açtığı gözlemlenmektedir.