Yasal dayanak ve başvuru
(1) Bu Tebliğ, 14/6/1989 tarihli ve 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 20/10/1999 tarihli ve 99/13482 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar (Karar) ve 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelikten (Yönetmelik) oluşan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılan nihai gözden geçirme soruşturması başvurusu ile bu başvuruya ilişkin olarak söz konusu mevzuat kapsamında yapılan değerlendirmenin sonuçlarını içermektedir.
(2) Yerli üretici SASA Polyester Sanayi Anonim Şirketi (A.Ş.) tarafından yapılan ve Ertona Tekstil Plastik Geri Dönüşüm Sanayi ve Ticaret A.Ş., Ritaş Kimya ve Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Yılmaz Ambalaj Atıkları Geri Dönüşüm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, E.U.R.O. Fiber Tekstil Plastik Elyaf Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Baypak Tekstil Elyaf ve Tekstil Limited Şirketi ile Uğur Geri Dönüşüm ve Elyaf Sanayi ve Limited Şirketi tarafından desteklenen başvuruda; Çin Tayvanı, Hindistan Cumhuriyeti (Hindistan) ve Tayland Krallığı (Tayland) menşeli “poliesterlerden sentetik devamsız lifler”in ithalinde halen uygulanmakta olan dampinge karşı önlemlerin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya yeniden tekrarına yol açacağı gerekçesiyle bir nihai gözden geçirme soruşturması açılması istemiyle başvuruda bulunmuştur.
Önleme tabi ürün
(1) Önleme tabi ürün, 5503.20.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonlu (GTİP) “poliesterlerden sentetik devamsız lifler”dir.
(2) Bahse konu GTİP yalnızca bilgi amaçlı verilmiş olup, bağlayıcı mahiyette değildir.
(3) Önleme tabi ürünün Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde yer alan tarife pozisyonunda ve/veya eşya tanımında yapılacak değişiklikler bu Tebliğ hükümlerinin uygulanmasına halel getirmez.
Başvurunun temsil niteliği
(1) Başvuru aşamasında sunulan delillerden, başvurunun Yönetmeliğin 20 nci maddesi çerçevesinde yerli üretim dalının temsil niteliğini haiz olduğu anlaşılmıştır.
Mevcut önlem
(1) 29/7/2003 tarihli ve 25183 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlemesine İlişkin 2003/14 sayılı Tebliğ ile CIF ihraç değerinin Çin Tayvanı’na yönelik olarak %6,4 ila %20,1’i, Hindistan’a yönelik olarak %16,5 ila %23,9’u ve Tayland’a yönelik olarak %15,8 ila %22’si arasında firma bazında dampinge karşı önlemler yürürlüğe konulmuştur.
(2) Bu kapsamda, 22/7/2008 tarihli ve 26944 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/22 sayılı Tebliğ’le başlatılan nihai gözden geçirme soruşturması, 18/4/2009 tarihli ve 27204 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2009/13 sayılı Tebliğ ile sonuçlandırılarak meri uygulamanın aynen devam etmesine karar verilmiştir.
(3) 29/6/2013 tarihli ve 28692 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2013/11 sayılı Tebliğ ile mevcut önlemlerin yürürlükte kalma sürelerinin sona ereceği ve bahse konu ürünün yerli üreticilerinin mevzuatta öngörülen sürelerde yeterli delillerle desteklenmiş bir başvuru ile bir nihai gözden geçirme soruşturması açılması talebinde bulunabilecekleri ilan edilmiştir.
Gerekçe
(1) Yapılan başvurunun incelenmesi neticesinde, Çin Tayvanı, Hindistan ve Tayland menşeli önleme konu ürün için uygulanan dampinge karşı önlemlerin yürürlükten kalkması halinde dampingin ve zararın devam etmesi veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğuna ilişkin olarak bir nihai gözden geçirme soruşturması açılması için yeterli delillerin bulunduğu anlaşılmıştır.
Karar ve işlemler
(1) Bir nihai gözden geçirme soruşturmasının açılabilmesi için yeterli bilgi, belge ve delillerin bulunduğu anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu tarafından Çin Tayvanı, Hindistan ve Tayland menşeli söz konusu ürün için Yönetmeliğin 35 inci maddesi çerçevesinde bir nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verilmiştir.
(2) Başvuruya konu mevcut önlemler, Yönetmeliğin 35 inci maddesi gereğince, soruşturma sonuçlanıncaya kadar yürürlükte kalmaya devam edecektir.
(3) Soruşturma, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü (Genel Müdürlük) tarafından yürütülecektir.
Soru formları ve bilgilerin toplanması
(1) Soruşturma açılmasını müteakip, başvuruda belirtilen ve Bakanlıkça tespit edilen soruşturmaya konu ürünün bilinen ithalatçılarına, soruşturma konusu ülkelerde yerleşik bilinen üretici/ihracatçılarına ve soruşturmaya konu ülkelerden Hindistan ve Tayland’ın Resmi Temsilciliklerine, Çin Tayvanı’nın ise Ankara’daki Taipei Ekonomi ve Kültür Ofisi’ne soruşturmanın açılışına ilişkin bildirimde bulunulacaktır.