Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Ülkemiz ve yerleştiğimiz bu topraklar kültürünü tarım kültürüyle oluşturmuş ve yoğurmuştur. Pazar ve ulaşım imkânlarının bu günkü seviyesine ulaşmadığı zamanlarda, kendi yöresinde ulaşılabilen sınırlı sayıda yiyecek ve içeceklerin tarladan, bahçeden, ahırdan, gölden, denizden sofraya uzanan yolculuğu o yörenin en önemli kültür etkeni olmuştur. Bunu türküler, halkoyunları ve diğer sanat eserlerinde görmek mümkündür.
Ana unsurunun tarım olduğu kültürel zenginliğimiz, coğrafyamızda öyle tecelli eder ki, bulunduğunuz herhangi bir noktadan 100 km herhangi bir yöne ilerlediğinizde, yeme içme alışkanlıklarının, dinlenen müziklerin, oyun havalarının, ağıtların değiştiğini görürsünüz. Buna rağmen yüzlerce yıldır bu farklılıklar farklı kalarak birbirleriyle iletişimde olmuş dosta geçinmiş, kaynaşmıştır.
Latince kökenli ‘Agricultura’ kelimesi ‘Toprağın işlenmesi, ekinlerin ve hayvanların beslenmesi ve bunların idaresi yoluyla, insan için yararlı bitki ve hayvanların yetiştirilmesi’ dilimizde tarım sözcüğüne karşılık gelmektedir. ‘Cultura’ kelimesi de kültür demektir. Tarım ve kültür kelimeleri Latince aynı kökten türemiş, birbirine yakın olguları ifade etmek için kullanılmıştır. Tıpkı bu kök benzerliği gibi, Anadolu’da da tarım alışkanlıkları, kültürü oluşturan en önemli unsurdur.
Dünyada sınırların yavaş yavaş kaybolduğu, iletişimin kolaylaştığı, hızlı tüketimin dayatıldığı, yerel tatların, yerel özelliklerin yok olmaya yüz tuttuğu bu zamanda; bir yandan da coğrafi işaret ve patent gibi olgularla bu zenginliklerin korunmasına çalışılmaktadır.
Yürütülecek programın amacı; ülkemiz tarımında önemli role sahip olan kadın çiftçilerin yaşadıkları bölge/şehir dışında coğrafi, ekonomik ve kültürel yönden farklılıklar gösteren diğer bölgeleri/şehirleri görerek ülkemizi daha yakından tanımalarına imkân hazırlamak; farklı illerdeki kadın çiftçiler arasında sevgi, arkadaşlık, paylaşma, yardımlaşma, birlik ve beraberlik duygularını güçlendirmek; kalıcı gönül köprülerinin kurulmasını sağlamaktır. Ayrıca program kapsamında farklı kültürel zenginliklere sahip, ülkemizin farklı bölge/şehirlerinden olan kadın çiftçilerin tarıma yönelik deneyimlerini paylaşmaları, illerindeki tarım ve yaşam kültürünü anlatmaları, bizzat tarımsal üretim sahalarına ziyaretlerde bulunmaları sağlanacaktır.
Bu program kadın çiftçilerin gündelik işlerinden kısa süre için de olsa sıyrılarak, nefes almaları ve belki de hayatları boyu hiç yaşayamayacakları kültürel bir deneyimi yaşamaları açısında önemli olacağı düşünülmektedir.
Program Bakanlığımız “Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı” koordinasyonunda, Valilikler ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecektir.
"Kadın Çiftçiler Gönül Köprüsü” Programı 2015 yılında başlatılmış olup, ülke genelinde devam etmesi planlanmaktadır.
Program Uygulama Talimatı:
1) İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri bünyesinde, bir müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında "Kadın Çiftçiler Gönül Köprüsü Yürütme Ekibi" oluşturulacaktır. "İl Yürütme Ekipleri", projenin yerel düzeyde yürütülmesinden sorumlu olacaklardır. "İl Yürütme Ekibi" başkan ve üyelerinin adı soyadı görevi ve iletişim bilgileri Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığına bildirilecektir.
2) Bu yıl program Nisan - Mayıs ayları arasında gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.
3) Program 3 gün olacak şekilde planlanacaktır.
4) Her ilden geziye 20 kadın çiftçi katılım sağlayacak, misafir eden ilden de 20 kadın çiftçi misafir çiftçilerle birlikte konaklayacaktır.
5) İllerden geziye katılacak kadın çiftçilerin seçimleri "İl Yürütme Ekipleri" nce yapılacaktır.
6) Kadın çiftçi seçimine özen gösterilecek başarılı, yenilikçi, yaratıcı, bulunduğu çevreye öncülük eden, rol model olan, daha önce bu tip gezilere katılmamış olanlar arasından belirlenecektir. Rahatsızlığı bulunan, sürekli tedavi gören ve yolculuğa engeli bulunan kadın çiftçilerin gezilere katılmamasına dikkat edilecektir.
7) Gezilere katılacak kadın çiftçiler kesinlikle aynı ilçeden seçilmeyecek, farklı ilçelerden kadın çiftçi katılımı sağlanacaktır.
8) İl gezisi öncesi kadın çiftçilerin Vali, Belediye Başkanı vb. ziyareti programa alınması sağlanacaktır.
9) İl gezisi sırasında bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili gezilerin yanı sıra ilde mevcut ise başarılı kadın kooperatifleri, girişimci kadın çiftçiler, işletmeler ziyaret edilecektir.
10) Ulaşım ve gezi esnasında istenmeyen herhangi bir olayın yaşanması hâlinde bu olayın/olayların gerçekleştiği ilin " İl Yürütme Ekibi" konudan anında haberdar edilecektir. "İl Yürütme Ekibi'nce olumsuzluğun giderilmesi ile ilgili her türlü tedbir gecikmeden alınacaktır.
11) Gezi süresince kadın çiftçiler en az 4 yıldızlı bir otelde konaklatılacak ve tanışma yemeği organize edilecek ve gerçekleştirilecek organizasyona ilin üst düzey yöneticilerinin katılımları sağlanacaktır.