Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
15.05.2015
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
15.05.2015
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu: İdari Yoldan Tescil.
BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNE
İlgi: a) Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 03/02/2015 tarihli ve 16021177-310.130.01- (3245-11765)-2357 sayılı yazısı ve ekleri ,
b) 2013/11 sayılı genelge,
c) Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın 24/02/2015 tarihli,
82160793-663.08[52209079.2015.11]/89632 sayılı yazısı ve ekleri.
İlgi (a), (c) yazılar ve eklerinin incelenmesinden; ilgi (b) genelge hükümlerince idari yoldan tescil işlemleri kapsamında, tescil talebinde bulunacak kuruluşça tescili istenen taşınmazın davalı olmadığının tespiti amacıyla taşınmazın mahallinde yapılacak çalışmada komşu parsel maliklerinin tamamının katılımının sağlanamadığı hallerde veya köy/mahalle muhtarının ya da komşu parsel maliklerinin düzenlenen tutanağı imzalamaktan imtina etmeleri durumunda bu amaçla düzenlenen tutanakta imza eksiklikleri gerekçe gösterilerek kadastro müdürlüğünce işlem yapılmadığı, ayrıca, ilgi (b) genelge hükümlerince valilikçe görevlendirilen kurum temsilcilerinin uygun kararlarına rağmen bu kararlar yanında görevli kurum temsilcilerinin kurumlarından kadastro müdürlüğünce ayrıca yazılı görüş istendiği bu durumların Hazine taşınmazlarının zamanında değerlendirilememesine ve sorunlara sebebiyet verdiği belirtilerek konunun değerlendirilmesinin talep edildiği anlaşılmıştır.
Tescil talebinde bulunan kuruluşça, Maliye Kuruluşunun kayıtlarından, tespit ve tescil dışı yerin sınırındaki taşınmazların tapu sicilindeki kayıtlarından, ilgili mahkemelerden, zeminde köy/mahalle muhtarı ve mümkünse bitişik taşınmaz maliklerinin tamamının katılımıyla tescili istenen taşınmaza yönelik gerçek ve tüzel kişiler tarafından açılmış tescil davası ile Hazine ve şahıslar arasında sınır veya mülkiyet yönünden yargıya intikal etmiş ve devam eden dava olup olmadığına yönelik zeminde çalışma yapılması ve zemin çalışmasının tutanağa bağlanması, bu çalışmaların birisiyle Hazine adına tescile engel dava olduğunun tespit edilmesi halinde işlem dosyasının kadastro müdürlüğüne gönderilmeyerek dava sonucunun beklenmesi, dava kesinleştikten sonra kontrol ve tescil talebinin bu dava sonucuna göre değerlendirilmesi gerekmektedir. Buna göre, tescili istenen taşınmazın davalılık durumunun zeminde yapılan çalışma dışında yukarıda belirtildiği gibi diğer araştırmalarla da açıklığa kavuşturulabileceğinden tescili istenen taşınmazın davalılık durumu yönüyle zemin çalışmasına yönelik düzenlenen tutanakta imza noksanlıkları bulunması gerekçe gösterilerek kadastro müdürlüklerince işlem dosyasının yasal açıdan iade edilmemesi gerekmektedir.
Tescili istenen yerin, tesciline engel bulunmadığının tespitine yönelik hangi hallerde hangi kurumlardan doğrudan yazılı görüş isteneceği, hangi durumda valilikçe ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla komisyon oluşturulacağı, ilgi (b) genelgede açıkça belirtilmiştir. Buna göre, ilgi (b) genelge hükümlerince valilikçe kurum temsilcilerinin katılımıyla komisyon oluşturulması gereken durumda görevlendirilen kurum temsilcilerinden oluşan komisyonun Hazine adına tescile engel görmedikleri kararına itibar edilmesi, komisyonda bu amaçla görevli kişilerin kurumlarından ayrıca uygun görüş yazısı istenilmemesi gerekmektedir.
Hazine adına idari yoldan tescille ilgili mevcut durumda tespit edilen eksiklikler sebebiyle iade edilmiş dosyalar var ise iade gerekçelerinin bu talimat hükümlerince yeniden değerlendirilmesini ve sonucundan Hazine adına tescil talebinde bulunan kuruluşa bilgi verilmesini ve bu talimatla birlikte ilgi (b) genelgenin gereğince uygulanmasının sağlanmasını, İdaremizden kaynaklanabilecek gecikmelere sebebiyet verilmemesi için gerekli tedbirlerin alınması hususlarında bilgi ve gereğini rica ederim.