Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
09.02.2018
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
09.02.2018
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu: TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi Hk.
DAĞITIM YERLERİNE
İlgi: 02/02/2018 tarihli ve 30320 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi Genel Tebliği (Seri No:1).
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi'ne İlişkin Anlaşma" 10/10/2016 tarihinde imzalanmış ve 6765 sayılı Kanun ile uygun bulunmuş olup söz konusu Kanun 24/12/2016 tarihli ve 29928 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmış ve 21/2/2017 tarihinde de yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda, söz konusu anlaşmanın vergisel hükümler içeren 9 uncu maddesi ile ilgili olarak Türkakım Gaz Boru Hattı Projesi Genel Tebliği (Seri No:1) 02/02/2018 tarihli ve 30320 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
İlgi Tebliğ'e göre;
TürkAkım projesi; deniz bölümü 1, deniz bölümü 2, kara bölümü 1 ve kara bölümü 2 kısımlarından oluşmaktadır. Deniz Bölümü 1, TürkAkım gaz boru hattının Rusya Federasyonu kıyılarından başlayarak Karadeniz üzerinden Türkiye Cumhuriyeti'ne doğal gaz teslimi amacıyla inşa edilen bölümünü; Deniz Bölümü 2, Türkiye Cumhuriyeti topraklarındaki kara bölümü 2 vasıtasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin komşu ülkelerine doğal gaz nakli için inşa edilen bölümünü; Kara Bölümü 1, alım terminalinden Türkiye Cumhuriyeti'nin mevcut gaz iletim sistemi ile bağlantı noktasına kadar uzanan bölümünü; Kara Bölümü 2, alım terminalinden başlayarak Türkiye Cumhuriyeti üzerinden Türkiye Cumhuriyeti'nin komşu ülkeleriyle olan sınırına kadar deniz bölümü 2'den gelen gazın naklini sağlamak amacıyla inşa edilen bölümünü oluşturmaktadır.
Deniz bölümü şirketi, deniz bölümünün tasarımı, inşası, işletimi ve sahipliği amacıyla, işbu Anlaşmanın Madde 4 paragraf l'inde belirtilen Rus katılımcısı tarafından kuruluş aşamasında belirlenen yerde tescil edilen PJSC Gazprom ve/veya iştiraki(leri) tarafından kurulmuş veya kurulacak olan tüzel kişiliği; Kara bölümü 1 şirketi, Türkiye Cumhuriyeti tarafından yetkilendirilecek, kara bölümü l'i tasarlayacak, inşa edecek, işletecek ve sahiplenecek tüzel kişiliği; Kara bölümü 2 şirketi; kara bölümü 2'nin tasarımı, inşası, işletimi ve sahipliği amacıyla kurulacak, işbu Anlaşmanın Madde 4 paragraf 5'ine istinaden atanan kuruluş aşamasında katılımcılar arasında mutabakata varılarak belirlenen yerde tescil edilecek tüzel kişiliği ifade eder.
Söz konusu anlaşmada yer alan vergisel hükümler kara bölümü 2 şirketi ile deniz bölümü 1 ve deniz bölümü 2'nin tasarımı, inşaatı ve işletimi ile ilgilenecek olan deniz bölümü şirketine yöneliktir.
Bu çerçevede;
Damga Vergisi uygulaması bakımından; söz konusu anlaşmanın 9 uncu maddesi (l) fıkrası "Türk Tarafı, kara bölümü 1 hariç olmak üzere, projenin uygulanmasına ilişkin deniz bölümü şirketi ve kara bölümü 2 şirketince yapılacak sözleşmelerden kaynaklanan damga vergisinden deniz bölümü şirketi ve kara bölümü 2 şirketini istisna tutacaktır." hükmü ile söz konusu şirketlere muafiyet tanımış olduğundan, deniz bölümü şirketi ve kara bölümü 2 şirketi düzenlediği sözleşmeler nedeniyle damga verdisinden muaftır. Ancak söz konusu madde muafiyet şeklinde düzenlendiğinden damga vergisi istisnası getirmemektedir. 1/7/1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 24 üncü maddesinin ikinci fıkrası "Birden fazla kişi tarafından imza edilen kagıtlara ait vergi ve cezanın tamamından imza edenler müteselsilen sorumludurlar. Bunlar arasında vergiden müstesna olanların bulunması Damga Vergisinin noksan ödenmesini gerektirmez. Damga Vergisinden muaf kuruluşlarca kişilerin (1) sayılı tabloda yer alan işlemleriyle ilgili olarak düzenlenen ve sadece bu kurumların imzasını taşıyan kağıtlara ait verginin tamamı kişiler tarafından ödenir. Ancak bu kağıtlara ait verginin hiç ödenmemesi veya noksan ödenmesi halinde vergi ve cezanın tamamından kişilerle birlikte kurumlar müteselsilen sorumludurlar" hükmü gereğince, anılan şirketler ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre kişi konumunda bulunanlar arasında düzenlenen sözleşmeler nedeniyle damga vergisi doğması halinde verginin tamamının herhangi bir muafiyeti bulunmayan kişi konumunda bulunanlarca ödenmesi gerekmektedir. Söz konusu damga vergisinin ödenmemesi veya noksan ödenmesi halinde ise vergi ve cezanın tamamından kişilerle birlikte anılan şirketlerin müteselsilen sorumluluğu bulunmaktadır.
Tapu Siciline Tescil Harcı uygulaması bakımından; 23/6/2000 tarihli ve 4586 sayılı Petrolün Boru Hatları ile Transit Geçişine Dair Kanunun "Vergi" başlıklı 11 inci maddesinin ikinci fıkrası "Transit petrol boru hatları projesine ait boru hattı ve ilgili tesislerin, petrol sicili ve tapu siciline tescilinden harç alınmaz." hükmü gereğince, transit petrol boru hatları projesine ait boru hattı ve ilgili tesislerin, petrol sicili ve tapu siciline tescilinden harç alınmamaktadır. Bu çerçevede, deniz bölümü şirketi ve kara bölümü 2 şirketi tarafından projenin uygulanması için alınan veya oluşturulan mülklerin bu şirketler adına tapu siciline tescilinde harç aranılmayacaktır.