ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült


Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 4)
No.: 3/14831
Kurum: Bakanlar Kurulu
Kabul Tarihi: 06.04.1952
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 08.12.1952
Son Değişiklik Tarihi: 16.05.2025
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 16.05.2025 - 16.05.2025
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Denizde can ve mal koruma hakkındaki 4922 sayılı kanunun 12 nci maddesine dayanılarak Ulaştırma Bakanlığınca hazırlanmış ve Danıştayca incelenmiş olan ilişik «Tehlikeli eşyanın ticaret gemileriyle taşınmak hakkında tüzük» ün yürürlüğe konulması, Bakanlar Kurulunun 6/4/1952 tarih toplantısında kararlaştırılmıştır.
Umumi hükümler
Türk kara suları ile liman ve iskelelerinde tehlikeli eşya yükleyen veya boşaltan Türk ve yabancı bütün ticaret gemileri bu Tüzük ile buna bağlı teknik hükümlere tabidir.
Bu Tüzük ve ekinde, yolcu gemileriyle taşınabileceğine dair açık bir hüküm bulunmadıkça, tehlikeli eşya yalnız yük gemileriyle taşınır.
Tehlikeli eşya yükü ile Türk kıyılarına gelerek burada bir müddet kalmak veya yükünü boşaltmak isteyen gemiler hakkında 9, 10, 11, 12 ve 13 üncü maddeler hükümleri uygulanır. Kimyevi nitelik ve tehlike dereceleri bakımından Tüzük’e uygunluğu şüpheli görülen yüklerin boşaltılmasına müsaade olunmaz. Bu takdirde durum telgrafla Ulaştırma Bakanlığına bildirilerek bu çeşit yükler hakkında talimat istenir.
Türk kara, deniz ve hava ordularına ait olup doğrudan doğruya askeri makamlarca yükletilen ve boşaltılan yükler bu hükümden müstesnadır.
Tarifler
Bu Tüzük’ün uygulanması bakımından
1 - Denizde kürekten başka aletle yola çıkabilen her araca, adı, tonilatosu ve kullanma amacı ne olursa olsun «Gemi»
2 - Menfaat sağlamak kasdiyle denizde kullanılan her gemiye «Ticaret gemisi»
3 - On ikiden fazla yolcu taşıyan her ticaret gemisine «Yolcu gemisi»
4 - Kaptan ve diğer gemi adamları, gemiyi donatan ile işletenin çoluk, çocuk ve hizmetçileri, donatan ve işletenin görev ile yolculuk eden adamı, temsilcisi ve memurları, taşınan hayvanların çobanları ve mücbir sebeplerden yahut kaptanın denizde can kurtarma ödevinden dolayı gemiye alınan kimseler dışında, gemide navlunlu navlunsuz herkese «Yolcu» denir.
5 - Yükleme ordinosu, bir yükün gemiye alınması için acente tarafından verilen belgedir.
Nakil müsaadesi
Tehlikeli yüklerin cinsleri Tüzük ekinin genel tasnif cetvelinde gösterilmiştir. Genel tasnif cetvelinde I den VIII ye kadar Romen rakamlariyle gösterilen tehlikeli yükler bu Tüzük ve ekindeki nitelik, ambalâj ve yükleme hükümlerine uyulmak şartiyle gemiler ile nakil olunur. Kimveyi terkipleri bakımından Tüzük ekindeki tasnife dâhil olup da ismi tüzükte yazılı bulunmayan maddeler için Ulaştırma Bakanlığından ayrıca müsaade alınır.
Tüzük ekindeki genel tasnif cetvelinin VIII sayılı (istif bakımından tehlikeli yükler) arasına girecek nitelikte olup da ismi tüzükte belirtilmemiş bulunan yükler, kimyevi nitelikleri itibariyle I den VII ye kadar Romen rakamlarıyle gösterilen tehlikeli yükler şümulü dışında bulunmak şartıyle tüzükte diğer benzerleri için konmuş bulunan hükümlere tabidir.
Bu Tüzük hükümleri, kimyevi terkip ve istif nitelikleri bakımından Tüzük ekindeki hükümleri şümulüne girmeyen yüklere şâmil değildir.
Karışık ambalaj ve karışık yükleme
Bazı şartlar ile gemilerde taşınmasına müsaade olunan maddeler, bu Tüzük ekinde açıkca müsaade edilmiş olması halinde, birbirleriyle veya diğer maddeler ile bir arada ambalaj edilebilir. Tüzük ekinde belirtilen yükleme hükümleri arasında aksine bir hüküm bulunmayan hallerde bunların birbirleri veya diğer maddeler ile birlikte aynı ambara alınmaları da caizdir.
Vesikalar
1 - Bazı şartlar ile gemilerde taşınmasına müsaade olunan yüklerden olup bu Tüzük ekinde I den VII ye kadar devam eden tehlikeli eşya gruplarında belirtilen madde ve malların gemilere yüklenmesinde yükleyici, kendi firmasının imza ve mesuliyeti altında yükleme ordinosuna:
A) Bir sandık veya koli içine başka mallar ile birlikte ambalâj edilmemiş eşyaya ait ambalâjların, bu Tüzük hükümlerine uygun olarak yapıldığını, karışık olarak ambalajlanan eşyanın ambalajlanmasında ise tüzükün VII sınıfında belirtilen ambalâj hususiyetleri ile ağırlık hadlerine riayet edildiğini;
B) (Ia) sınıfının c ve e kısımlarında belirtilen eşya sevkiyatında bu madde ve eşyaya ait niteliklerin Tüzük ekindeki eşya fihristinde yazılı olanlara uygun bulunduğunu,
C) Tüzük ekinde her çeşit eşya ve mal için yazılı bulunan yükleme hükümlerinin gerektirdiği bütün açıklamaları; kaydetmek mecburiyetindedir.
2 - Bazı şartlar ile gemilerde nakline müsaade olunan I ilâ VIa sınıfı eşyanın 3 üncü fıkrada yazılı olanlardan gayrisinin sevkinde yükleyici, ordino üzerine verilecek meşruhatı, yükleme emrini veren tarafından gönderilen vesikalara dayanarak kaydedecektir. Nakline bazı şartlar altında müsaade olunan madde nakliyatında yükleyiciye yükleme emrini veren, her parçanın nitelikleriyle ait bulunduğu eşya sınıfını ve tüzükün bu madde hakkındaki kısmı ile her parçanın niteliklerini (Meselâ «Yanıcıdır» gibi) bildirmek mecburiyetindedir.