Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
Merkezi Kayıt Kuruluşu
Kabul Tarihi:
28.09.2023
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
28.09.2023
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, hak sahipliğine ilişkin bilgilerin ihraççılarla paylaşılmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından çıkarılan Kaydileştirilen Sermaye Piyasası Araçlarına İlişkin Kayıtların Tutulmasının Usul ve Esasları Hakkında Tebliğin (II-13.1) 35 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmü ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun 23.07.2020 tarih ve 47/954 sayılı kararına dayanılarak hazırlanmıştır.
Kısaltmalar ve tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) İhraççı: Sermaye Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin (h) bendinde tanımlanan tüzel kişileri ve Kanuna tabi yatırım fonlarını,
b) Kanun: 6.12.2012 tarih ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununu,
c) Kurul: Sermaye Piyasası Kurulu’nu,
ç) MKK: Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketi’ni
d) MKS: Merkezi Kaydi Sistem’i,
e) Sermaye Piyasası Aracı: Sermaye Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin (ş) bendinde tanımlanan sermaye piyasası aracını
f) Yatırımcı Bilgileri Raporu: Yönerge ekinde yer alan şekliyle, Payları Borsa İstanbul Pay Piyasası Yıldız Pazarında işlem gören ihraççılar bakımından yabancı kurumsal yatırımcıların MKK kayıtlarındaki unvan ve iletişim bilgileri ile on beş gün gecikmeyle pay adedi bilgilerini içeren raporu, Payları Ana Pazar’da işlem gören ihraççılar bakımından ise yabancı kurumsal yatırımcının MKK kayıtlarındaki unvan ve iletişim bilgilerini içeren raporu, ifade eder.
Kapsam
(1) Bu Yönerge kapsamında MKK’dan, payları Borsa İstanbul Pay Piyasası Yıldız Pazarı’nda işlem gören ihraççılar tarafından ancak yabancı kurumsal yatırımcılara ilişkin MKK kayıtlarındaki on beş gün gecikmeyle unvan ve iletişim bilgileri ile pay adedi bilgileri, payları Borsa İstanbul Pay Piyasası Ana Pazarı’nda işlem gören ihraççılar tarafından ise ancak yabancı kurumsal yatırımcılara ilişkin MKK kayıtlarındaki unvan ve iletişim bilgileri talep edilebilir.
(2) Payları Yıldız ve Ana Pazar’da işlem görmeyen ihraççılar tarafından yapılan pay sahipliği bilgilerinin paylaşımı talebi, MKK tarafından reddedilir.
(3) Kurul tarafından hakkında işlem yasağı kararı getirilen ihraççılara bu Yönerge kapsamında bilgi ve belge verilmez.
(4) MKK’nin Merkezi Kaydi Sistem İş ve Bilişim Uygulama İlke ve Kuralları Yönergesi ve İdari Mercilere Verilmek ve Mevzuattan Kaynaklanan Yükümlülüklerin Yerine Getirilmesi Amacıyla İhraççılarca Pay Sahipliği Bilgilerinin Merkezi Kayıt Kuruluşu’ndan Edinimine İlişkin Yönerge ile İhraççılar Tarafından Yatırımcıların Bilgilendirilmesi Yönergesinde yer alan ihraççılarla bilgi paylaşımına ilişkin esaslar saklıdır.
Başvuru usulü ve talep sınırı
(1) İhraççıların ihraç etmiş oldukları sermaye piyasası araçlarına ilişkin yatırımcı bilgileri raporu ancak aşağıdaki belgeler ile birlikte MKK’ya yazılı olarak başvurulması halinde ihraççılar ile paylaşılabilir.
a) Yatırımcı bilgileri raporu talep edildiğini gösterir ihraççı şirketin veya fon kurucusu olan portföy yönetim şirketinin yönetim kurulu kararı.
b) İhraççılarca yatırımcı bilgileri raporu ile edinilecek bilgilerin, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve diğer mevzuattaki kişisel verilerin korunması hükümlerine uygun olarak korunacağı, söz konusu bilgilerin 6698 sayılı Kanun hükümlerine aykırı olarak başkasına açıklanmayacağı ya da aktarılmayacağı ile söz konusu verilerin elde edilme amacının hâsıl olması durumunda 6698 sayılı Kanun’un 7 nci maddesine ve ilgili ikincil düzenlemelere uygun olarak yok edileceği hususunda ihraççı adına yetkili yönetim kurulu üyesi ya da üyeleri tarafından imzalanan taahhütname.
(2) Yatırımcı bilgileri raporu her hesap döneminde payları Yıldız Pazar’da işlem gören ihraççılara azami olarak 4 defa, payları Ana Pazar’da işlem gören ihraççılara azami olarak iki defa verilebilir.
Raporun iletimi
(1) İhraççılarca yapılan başvurunun Yönerge’ye uygun bulunması durumunda yatırımcı bilgileri raporu hazırlanır ve Merkezi Elektronik Veri İletim Toplama ve Analiz Sisteminden ihraççının alması sağlanır.
Ücret
(1) Bu yönerge çerçevesinde ihraççılara sunulacak hizmetlere ilişkin MKK Ücret ve Komisyon tarifesine göre ücretlendirme yapılır.
Yürürlükten Kaldırılan Yönerge
(1) 19.01.2017 tarih ve 778 sayılı Genel Mektubumuz ile duyurulan “İhraççı Şirketlere Promosyon ve Benzeri Fayda Sağlayıcı Amaçlarla Verilecek Bilgi ve Verilere İlişkin Usul ve Esaslar Yönergesi” yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
(1) Bu Yönerge Kurul onayı ile yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönerge’yi MKK Genel Müdürü yürütür.