Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
(1) Bu düzenlemenin amacı, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş.'nin kamuya açık tutulacak ve talep edenlere verilecek bilgi ve verilere ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.
(1) Bu düzenleme, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından çıkarılan Kaydileştirilen Sermaye Piyasası Araçlarına İlişkin Kayıtların Tutulmasının Usul ve Esasları Hakkında Tebliğin (11-13.1) 34 üncü maddesinde yer alan hükümlere dayanılarak hazırlanmıştır.
(1) Bu düzenlemede geçen;
a) Borsa İstanbul: Borsa İstanbul Anonim Şirketi'ni,
b) e-MKK Bilgi Portalı: Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun merkezi saklama kuruluşu hizmetiyle ilintili katma değerli hizmetleri sunduğu Merkezi Kayıt Kuruluşu Bilgi Portalı'nı,
c) e-VERİ: MKK'nın Sermaye Piyasaları Veri Bankası Uygulamasını,
d) İhraççı: Sermaye Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin (h) bendinde tanımlanan tüzel kişileri ve Kanuna tabi yatırım fonlarını
e) Kanun: 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununu,
f) KAP: Kamu Aydınlatma Platformu'nu
g) Kaydileştirme Tebliği: Kaydileştirilen Sermaye Piyasası Araçlarına İlişkin Kayıtların Tutulmasının Usul ve Esasları Hakkında Tebliği (II-13.1)
h) Kurul: Sermaye Piyasası Kurulu'nu
i) MKK: Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş.'yi,
j) MKS: Merkezi Kaydi Sistem'i,
k) Sermaye Piyasası Aracı: Sermaye Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin (s) bendinde tanımlanan varlıkları
l) Takasbank: İstanbul Takas ve Saklama Bankası Anonim Şirketi'ni,
m) MKK Verisi: MKS, KAP ve e-MKK Bilgi Portalı kapsamındaki bilgiler ile ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği kapsamında oluşturulabilecek bilgiler
n) Veri Dağıtım Kuruluşu: MKK ve/veya Borsa İstanbul ile veri yayın sözleşmesi imzalamış olan tüzel kişiyi,
o) Yatırımcı: MKS'de yer alan gerçek kişi, tüzel kişi ve fonları
p) Yatırım Kuruluşu: Sermaye Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin (v) bendinde tanımlanan tüzel kişileri
ifade eder.
(1) MKK verisinden MKK tarafından uygun görülenler istatistiksel amaçla sermaye piyasası aracı bazında e-MKK Bilgi Portalı'nda veya MKK tarafından belirlenecek platformda kamuya açık tutulabilir.
(2) MKK tarafından kayden izlenen sermaye piyasası aracı bazında bilgiler hak sahibi bazında olmamak ve yatırımcı kimlik bilgisinin gizliliğini sağlayacak şekilde e-MKK Bilgi Portalı'nda ve/veya MKK tarafından belirlenecek platformlarda erişime sunulabilir.
(3) Söz konusu bilgilerin yatırımcı kimlik bilgisini içermemesi MKK tarafından sağlanır. MKK, verilerde belirli kriterlere göre veya çeşitli metodlar kullanarak kimlik bilgisi açığa çıkmayacak şekilde gruplama ve endeksleme yapabilir.
(1) Üye ve sermaye piyasası aracı bazında stok bilgisi başta olmak üzere MKK verisi, MKK tarafından veri dağıtım kuruluşlarına doğrudan veya dolaylı biçimde ücretli olarak sunulabilir. MKK bu verileri kendi teknik imkanlarını kullanarak ve/veya Borsa İstanbul tarafından/üzerinden veri dağıtım kuruluşlarına iletebilir. Verilerin Borsa İstanbul tarafından/üzerinden veri dağıtım kuruluşlarına dağıtılması durumunda Borsa İstanbul ile protokol yapılır. Borsa İstanbul'un veri dağıtım kuruluşları ile yapacağı sözleşmelerde MKK verilerine ilişkin düzenlemeler yapılır.
(1) Yatırım kuruluşlarına saklama hesaplarında bulunan sermaye piyasası araçlarına ilişkin veri ve bilgiler ile diğer yatırım kuruluşlarının verileri ile karşılaştırma imkanı sağlayacak istatistiksel veriler ise MKK tarafından belirlenen sürelerde e-MKK Bilgi Portalı veya MKK tarafından belirlenecek platformlar üzerinden ücretli olarak verilebilir. Diğer yatırım kuruluşları ile karşılaştırmalı istatistiksel verilerde, yatırım kuruluşlarının unvanları yer almayacak şekilde gruplama yapılır.
(1) MKK verisi, yatırımcı kimlik bilgilerini içermeyecek şekilde ve akademik ve araştırma amaçlı kullanılmak üzere talep eden kişi, sivil toplum kuruluşu veya üniversitelere ücretli veya ücretsiz olarak sunulabilir. Veri isteğinde bulunan kişi ve kurumlar, talep ettikleri verileri yazılı başvuru ile MKK'dan talep ederler. MKK tarafından yapılan değerlendirme sonucunda karşılanmasına karar verilen talepler hazırlanarak ilgililere teslim edilir. İlgili veri talebinin sermaye piyasası aracı bazında olması durumunda, talep edilen tarihten önceki son altı ayı içermeyecek şekilde karşılanır.
(2) MKK, akademik ve araştırma amacı taşıyan taleplerle ilgili olarak çalışmaların niteliği ve talep edilen verinin akademik çalışmaya uygunluğu açısından gerekli değerlendirmeyi, anlaşma yapacağı bilimsel kuruluşlardan görüş almak suretiyle de sonuçlandırabilir.
(1) MKK, yatırım kuruluşları dışında veri paylaştığı gerçek ve tüzel kişilerden verilerin kullanımı konusunda taahhütname alır. Verilerin akademik ve araştırma amaçlı kullanılması durumunda taahhütname farklılık gösterebilir. (Taahhütname örnekleri Ek-1 ve Ek-2'de yer almaktadır.)