Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 8)

BİRİNCİ BÖLÜM

Kuruluş ve Kapsam

Kapsam

MADDE 1

Değişik madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.1

Bu Yönetmelik, üniversitelerin eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama birimleri ile yükseköğretim üst kuruluşlarında kendi faaliyet alanları kapsamında bulunmak ve Maliye Bakanlığının olumlu görüşü alınmak suretiyle 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesi ve bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde kurulacak döner sermaye işletmelerinin kuruluş ve işleyişine dair usul ve esasları kapsar.

Kuruluş

MADDE 2

Üniversite ve yüksek teknoloji enstitülerinde, ilgili yönetim kurulunun önerisi, Yükseköğretim Kurulunun onayı ve Maliye Bakanlığının olumlu görüşü ile döner sermaye işletmesi kurulabilir. Özel yönetmeliklere sermaye limiti, yönetim organları, faaliyet alanları dışında özel hükümler konulamaz.

Faaliyet Alanı

MADDE 3

Döner sermaye işletmeleri'nin yükseköğretim kurumlarının esas faaliyetlerini aksatmayacak şekilde çalıştırılması gerekir. Bu işletmelerin;

a) Bilimsel görüş vermek, proje hazırlamak, araştırma, uygulama ve benzeri hizmetler yapmak,

b) Belirli bilimsel sonuçların uygulamasını sağlamak,

c) Üniversite ile ona bağlı kurumlarda hasta muayene ve tedavisi yapmak ve bunlarla ilgili tahlil ve araştırmaları yürütmek,

d) Faaliyet alanları ile sınırlı olarak mal ve hizmet üretiminde bulunmak,

amaçlarından biri veya birkaçına yönelik faaliyette bulunması esastır.

Döner sermaye işletmeleri, çalışmaları sırasında eğitim ve öğretim ile bunlara katkıda bulunan uygulamayı ön planda tutarlar.

İKİNCİ BÖLÜM

Sermaye, Gelir ve Giderler

İlk Sermaye

MADDE 4

Döner sermaye işletmelerinin 2547 Sayılı Kanun'un 58. maddesinin (a) fıkrasında belirtilen ilk sermayeleri, yürütülecek faaliyete uygun miktarda ve bütçeden ayrılacak ödeneklerle tespit edilir. İşletmenin kendi gelirleriyle sermaye artırımı yapılması halinde, durum 15 gün içinde Yükseköğretim Kurulu’na bildirilir. Üst kuruluşlarda Yükseköğretim Kurulu'nun kararı, üniversitelerde ilgili yönetim kurulunun önerisi ve rektörün onayı gereklidir.

Döner sermaye işletmelerinin sermaye limitleri, yönetmeliklerinde belirtilir.

Fiatların Tespiti

MADDE 5

Değişik madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.3

Bu işletmelerde üretilen mal ve hizmetlerin fiyatlarının tespitinde piyasa fiyatları göz önünde tutulur. Ancak sosyal içerikli hizmetlerin fiyatlandırılmasında, piyasa fiyatları yanında özellikle kamu yararı dikkate alınır. Mal ve hizmetlerin fiyatları üniversite yönetim kurulunca tespit edilir. Fiyat tespitinde diğer üniversitelerde uygulanan fiyatlar ile üretim ve hizmetin niteliği ve çevre şartları da göz önünde tutularak gerekli koordinasyon Yükseköğretim Kurulu tarafından sağlanır.

Gelir ve Giderler ile Bunların Muhasebeleştirilmesi

Değişik kenar başlığı: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.4

MADDE 6

Değişik madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.4

Döner sermaye işletmelerinin gelirleri şunlardır:

a) Bu işletmelerde yapılacak iş ve hizmetler ile üretilen malların satışı karşılığında sağlanan gelirler,

b) Bağış ve yardımlar,

c) Sair gelirler.

İşletmelerde yapılan iş ve hizmetler ile üretilen malların satışlarından elde edilen gelirler döner sermaye işletmesinde açılacak bir hesapta toplanır. Üniversite yönetim kurulu gerektiğinde elde edilen gelirlerin birimler itibarıyla ayrı hesaplarda toplanmasına karar verebilir.

Bağış ve yardımlar ile sair gelirler döner sermaye işletmesinde açılacak bir hesapta toplanır.

Giderler: Her eğitim-öğretim, araştırma veya uygulama birimi veya bölümü ile ilgili öğretim elemanlarının katkısı ile toplanan döner sermaye gelirlerinin en az yüzde otuzu o kuruluş veya birimin araç, gereç,onarım, araştırma ve diğer ihtiyaçlarına, kalan kısmı ise üniversite yönetim kurulunca belirlenecek oranlar çerçevesinde üniversitenin araştırma fonuna;geri kalan gelirler döner sermayeye katkısı olan öğretim elemanları ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel arasında paylaştırılır. Öğretim üyeleri ile Üniversitelerarası Kurulca önerilen ve Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen teknik ve sanatla ilgili birimlerde görevli öğretim elemanlarına döner sermayeden bir yılda ayrılacak payın toplamı, bunların bir yılda alacakları aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme, ödenek ve her türlü tazminat toplamının iki katını, diğer öğretim elemanları için bir katını, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel için de % 50'sini geçemez. Şu kadarki öğretim üyelerinin mesai saati dışında döner sermayeye yaptıkları katkılarından dolayı alacakları pay iki kat kıyaslamasında nazara alınmaz.

Öğretim üyelerinin katkılarına dayanmayan yıl sonu gelirleri araştırma fonuna eklenir.

Öğretim üyelerinin katkılarına dayanmayan döner sermaye işletmeleri dışındaki döner sermaye gelirleri ile alınan araç, gereç ve öteki demirbaş eşya (Canlı demirbaş hariç) her mali yılın sonunda üniversite ayniyat saymanlığına devredilir.

Bir mali yılda, önceki yıldan devredilen gelir fazlasından katkıda bulunanlara ödemede bulunulmaz. Bununla maddede belirtilen diğer ihtiyaçlar karşılanır.

Yükseköğretim üst kuruluşlarının döner sermaye gelirlerinden bu kurulların üyeleri herhangi bir ücret ve pay alamazlar.

Giderler

MADDE 7

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

Her eğitim-öğretim, araştırma veya uygulama birimi veya bölümü ile ilgili öğretim elemanlarının katkısı ile toplanan döner sermaye gelirlerinin en az yüzde otuzu; o kuruluş veya birimin araç, gereç, araştırma ve diğer ihtiyaçlarına, kalan kısmının üniversite yönetim kurulunun belirleyeceği bir oran çerçevesindeki miktarı bağlı bulunduğu üniversitenin araştırma fonuna aktarılmak üzere ayrılır.

MADDE 8

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

Üniversitelerde halen faaliyet gösterenler ile bu Yönetmeliğe göre kurulacak döner sermayelerin 7 nci maddede belirtilen kişilerin katkılarıyla elde edilen gelirlerinden, 7 nci maddede yazılı ihtiyaçlara tahsis edilenler ve üniversite araştırma fonuna aktarılmak üzere ayrılanlar dışında geri kalan gelirler, üniversite yönetim kurutunun belirleyeceği oranlar çerçevesinde, döner sermayenin bağlı bulunduğu birimde görevli öğretim elemanları ve aynı birimde görevli 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel arasında paylaştırılır. Öğretim üyeleri ile Üniversitelerarası Kurulca önerilerek Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen teknik ve sanatla ilgili birimlerde görevli öğretim elemanlarına döner sermayeden bir yılda ayrılacak payın toplamı, bunların bir yılda alacakları aylık, (ek gösterge dahil) yan ödeme, ödenek ve her türlü tazminat toplamının iki katını, diğer öğretim elemanları için bir katım, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel için de % 50'sini geçemez. Şu kadar ki, öğretim üyelerinin mesai saati dışında döner sermayeye yaptıkları katkılardan dolayı alacakları pay iki kat kıyaslamasında nazara alınmaz.

Bir mali yılda önceki yıldan devredilen gelir fazlasıyla, katkıda bulunanlara ödemede bulunulmaz. Bununla 7. maddede yazılı diğer ihtiyaçlar karşılanır.

Yükseköğretim üst kuruluşlarının döner sermaye gelirinden bu kurulların üyeleri herhangi bir pay ve ücret alamazlar.

MADDE 9

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

Öğretim üyelerinin katkılarına dayanmayan döner sermaye işletmeleri bu yönetmeliğin 7. maddesi hükümlerine tabi olmamak kaydıyla kurulabilir. Bu gibi döner sermaye işletmelerinin kârları, 2547 sayılı Kanun'un 55. maddesinin (f) fıkrası gereğince katma bütçeye gelir kaydedilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yönetim ve Örgüt

Yönetim

MADDE 10

Değişik madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.5

Döner sermaye işletmesinin yönetim kurulu, üniversite yönetim kuruludur. İta amiri Rektördür.Rektör bu yetkisini uygun gördüğü ölçüde yardımcılarına,dekanlara veya enstitü,yüksekokul ve araştırma ve uygulama merkezi müdürlerine devredebilir.

Üniversite Yönetim Kurulu, yetkilerini uygun gördüğü ölçüde, kuracakları yürütme kuruluna devredebilir. Yürütme kurulu, Üniversite Yönetim Kurulunca seçilecek bir rektör yardımcısı, üç öğretim elemanı (dekan ve yüksekokul müdürü de olabilir) ve bir sayman olmak üzere beş kişiden oluşur.

Yükseköğretim üst kuruluşlarında döner sermayenin yönetim kurulu yükseköğretim üst kuruluşları tarafından kendi kurul üyeleri dışında oluşturulur ve ita amirliği üst kuruluş başkanı veya onun yetkili kılacağı kişi tarafından yapılır.

Örgüt

MADDE 11

Döner sermaye işletmesinin hizmetleri, yönetim kurulu, ita amiri, işletme müdürü, sayman, tahakkuk memuru, veznedar, ayniyat memuru, ambar memuru, memurlar ve işçiler tarafından, saymanlık hizmetleri ise Maliye Bakanlığınca kurulan saymanlıklarca yürütülür.

İşletme Müdürü

MADDE 12

Döner Sermaye işletmesinin işletme müdürü, rektör tarafından üniversite personeli arasından atanır. İşletme Müdürünün görevleri şunlardır;

a) İşletmenin idari, mali ve teknik işlerini, kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, çalışma programları, bütçe esasları ve işletmecilik ilkelerine uygun biçimde yürütmek,

b) Döner sermaye kadrolarına atanan veya görevlendirilen memurlar ile işletmeye alınan işçilerin görevlerini iş bölümü esasları dahilinde düzenlemek, izlemek ve denetlemek,

c) Döner sermaye memurlarının atamalarını teklif etmek ve işletmeye işçi alınması, çıkarılması ve işçilerin özlük haklarına ilişkin işleri yapmak,

d) İşletmenin çalışma programlarının ve bütçe tasarılarının zamanında hazırlanmasını sağlamak,

e) Canlı ve cansız demirbaşlar ile malzemelerin iyi bir şekilde kullanılmasını, saklanmasını, korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almak,

f) Ambar ve ayniyat işlerinin usulüne göre yürütülmesini sağlamak, gerekli denetimi yapmak.

Tahakkuk Memuru

MADDE 13

Döner sermayeden yapılacak giderler ile tahsil edilecek gelirler, tahakkuk memuru tarafından tahakkuk ettirilir. Tahakkuk memurluğu işletme müdürü tarafından yürütülür.

İlgili üniversitenin tüm eğitim öğretim, araştırma ve uygulama birimlerinin faaliyet alanlarını kapsayan döner sermaye işletmelerinde tahakkuk memurluğu görevi uygun görüldüğü ölçüde üniversite bünyesindeki fakülte, enstitü, yüksekokul ve diğer birimlerde görevli yöneticilere, Rektörün onayını almak şartıyla devredilebilir.

Tahakkuk Memurunun Görevleri

MADDE 14

Tahakkuk memurları gider ve gelirlere ilişkin tahakkuk belgeleri üzerinde aşağıda belirtilen hususları aramakla yükümlüdür.

a) Yeteri kadar ödenek bulunması,

b) Giderlerin bütçedeki tertiplere uygun olması,

c) Giderlerin kanun, tüzük, kararname ve yönetmeliklere uygun olması,

d) Maddi hata bulunmaması,

e) Verile emrine bağlanması gereken taahhüt ve tahakkuk belgelerinin tamam olması,

f) İstihdamın kadro dahilinde bulunması,

h) Gelirlerin kanun ve yönetmelik hükümlerine uygun olması.

Sayman

Değişik kenar başlığı: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.7

MADDE 15

Değişik madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.7

Döner sermaye işletmelerinin saymanlık hizmetleri Maliye Bakanlığınca kurulacak döner sermaye saymanlıklarınca yürütülür.

Döner sermaye işletmelerinin mali ve muhasebe işlemleri Maliye Bakanlığınca atanacak sayman ile saymanlık personeli tarafından yürütülür.Saymanın geçici veya sürekli olarak görevi başında olmadığı hallerde saymanlık görevi Maliye Bakanlığınca vekaleten görevlendirilecek personel tarafından yürütülür.

Saymanın Görevleri

Değişik kenar başlığı: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.8

MADDE 16

Sorumlu saymanın başlıca görevleri şunlardır;

a) Mali işlemleri mevzuatta belirtilen usullere uygun biçimde yapmak ve yaptırmak,

b) Tekdüzen Hesap Çerçevesi ve hesap planına göre muhasebe ve defter kayıtlarını tutmak,

Değişik bent: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.8

c) Usulüne uygun olarak tahakkuk ettirilen istihkakları sahiplerine ödemek, gelirleri tahsil ettirmek,

d) Gelir ve gidere ilişkin her türlü belgeleri, defterleri ve makbuzları saklamak,

e) Ayniyat, ambar ve vezne işlerinin usulüne uygun biçimde yürütülmesini sağlamak,

f) Demirbaş ve ambar kayıtlarının esas deftere uygunluğunu sağlamak,

g) Banka ve kasada bulunan para ve bu mahiyetteki kıymetli evrakın kontrolünü yapmak,

h) İşletmenin bütün alacak ve borçlarının zamanında tahsil edilmesini veya ödenmesini sağlamak, bu yönde gerekli takibatı yapmak,

i) Aylık mizanları izleyen ayın 9'una kadar düzenlemek,

Değişik bent: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.8

j) Mali yılın bitimini izleyen 2 ay içinde işletmenin envanterini, kesin mizanını ve bilançosunu düzenlemek ve asılları ile birlikte gelir, gider belgelerini Sayıştay'a bilanço ve eklerinin onaylı birer örneğini Maliye Bakanlığına göndermek,

k) Veznedar, ayniyat memuru ve ambar memurlarını, kefalet kanunu esasları dahilinde kontrol etmek,

l) Sayman mutemetleri ile İta Amiri mutemetlerinin hesaplarını kontrol etmek, yönetmeliğe uymalarını sağlamak,

m) Muhasebe ile ilgili diğer işleri yapmak.

Sorumlu Saymanın Ödemeden Önce Yapacağı İşler

MADDE 17

Sorumlu sayman verile emirlerinde, aşağıdaki hususları aramak ve sağlamakla yükümlüdür.

a) Bütçede yeterli miktarda ödenek bulunması,

b) Giderlerin bütçedeki tertibe uygun olması,

c) Giderlerin kanun, tüzük, yönetmelik ve kararnamelere uygun olması,

d) Maddi hata bulunmaması,

e) Verile emirlerine bağlanması gereken belgelerin tamam olması,

f) Hak sahibinin kimliği,

g) Atama ve istihdamın kadro dahilinde bulunması.

Sorumlu sayman, yaptığı inceleme sonunda bu hususlara uygun görmediği ödemeleri yapmayarak, ödemeye ilişkin belgeleri gerekçesiyle birlikte, tahakkuk memuruna geri gönderir. Saymanın (a, d, e, f, g) bentlerinde yazılı hususlara aykırılık nedeniyle geri çevirmeleri kesin olup sayman ödemeye zorlanamaz.

Bu maddenin (b) ve (c) bentlerinde yazılı hususlara aykırılık nedeniyle geri çevirmelerde, sorumluluk İta Amirince yazılı olarak üstlenildiği takdirde sayman ödemeyi yapar.

Saymanın Sorumlulukları

MADDE 18

Sayman bu yönetmeliğin 16 ve 17. maddelerinde sayılan görevlerinden dolayı ilgisine göre tahakkuk memuru, ita amiri ve ilgili diğer memurlarla birlikte sorumludur.

Birleşemeyecek Görevler

MADDE 19

İta Amirliği ile saymanlık ve tahakkuk memurluğu ile saymanlık görevleri bir kişide birleşemez. Yetkili tahakkuk memuru bulunmaması halinde ita amiri tahakkuk memuru sayılır.

Veznedarlar

MADDE 20

Döner sermaye işletmelerinde para alma ve kasadan yapılan ödemelere ilişkin işler kefalete tabi veznedarlar tarafından yapılır. Veznedar, rektör tarafından atanır.

Veznedarın izin ve hastalık gibi nedenlerle geçici olarak ayrılması halinde bu görev, kefalete tabi muhasebe memurlarından veya kefalete tabi tutulacak diğer memurlardan birisine verilir.

Veznedarın Görevleri

MADDE 21

Veznedarın görevleri şunlardır:

a) Tamamlanmış belgelere dayanarak ve usulüne uygun olarak ödeme ve tahsilat yapmak,

b) Tahsil edilen paralarla ödemeleri günü gününe kasa defterine kaydetmek ve bu kayıtların belgelere ve muhasebe kayıtlarına uygunluğunu sağlamak,

c) Döner sermayeye ait para ve kıymetli evrakı işletmenin kasasında saklamak,

d) Tahsilata ve ödemeye ilişkin belgelerin dip koçanları ile kasa defterini ve sair belgeleri saklamak,

e) Saymanın vereceği sair işleri yapmak.

Veznedarın Sorumlulukları

MADDE 22

Veznedar, vezne mevcudunun defter ve kayıtlara göre noksan olmasından, veznedeki kıymetlerin ziyan veya eksilmesinden doğrudan doğruya sorumludur.

Vezne İşlemleri

MADDE 23

Değişik madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.9

Kasadan yapılacak ödeme miktarları ile ertesi gün yapılacak harcamaları karşılamak amacıyla kasada bulundurulacak nakit miktarı için Maliye Bakanlığınca, genel ve katma bütçeli saymanlıklarda uygulanmak üzere yayımlanan genel tebliğlerdeki limitler uygulanır.Kasa fazlası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında,bu bankanın bulunmadığı mahallerde muhabiri olan Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası şubelerinden birisinde saymanlık adına açılacak hesaba yatırılır.

Kasadan ödenecek miktarı aşan ödemeler sayman tarafından imzalanan çeklerle bankadan yapılır.

Kasa mevcudunun, kasa defterine uygunluğu hergün saymanca kontrol edilerek günlük hesap ve kasa defteri, veznedar ve sayman tarafından imzalanmak suretiyle kapatılır.

Giderlerin Ödenmesine İlişkin Belgeler

MADDE 24

Döner sermaye işletmesinden yapılacak giderler için Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliği kıyasen uygulanır.

Ayniyat Memuru

MADDE 25

Döner sermaye işletmesinde ayniyat işleri, saymana karşı sorumlu olan kefalete tabi ayniyat memuru tarafından yapılır. Ayniyat memuru ilgili amirin teklifi üzerine rektörce atanır.

Ayniyat memurunun izin veya hastalık gibi nedenlerle görevi başında bulumadığı zamanlar, bu görev işletmenin kefalete tabi diğer memurlarından birisi tarafından yerine getirilir.

Ayniyat Memurunun Görevleri

MADDE 26

Ayniyat memurunun görevleri şunlardır;

a) Ayniyat talimatnamesi gereğince ayniyat işlerini yürütmek, bunlarla ilgili kayıt ve defterleri tutmak,

b) Ayniyat kayıtlarına ilişkin defter ve belgeleri saklamak,

c) Sorumlu saymana ayniyat hesabını vermek,

d) Ambar memuru bulunmadığı hallerde ambar memurunun görevlerini yapmak,

e) Ambar işlemlerini kontrol etmek,

f) Yetkililerce verilecek diğer işleri yapmak.

Ambar Memuru

MADDE 27

Döner sermaye işletmesinin çalışma konusu ve ambar işlemlerinin hacmi gözönünde tutularak gerekli görülen hallerde aşağıda belirtilen işlerin yürütülmesi için ayrıca ambar memuru görevlendirilebilir.

Ambar memuru, ayniyat memurlarına ilişkin usûle göre atanırlar. Görevden ayrı kalınan hallerde de aynı esaslar uygulanır.

Ambar Memurunun Görevleri

MADDE 28

Ambar memurunun görevleri şunlardır;

a) Ambarın sevk ve idaresini sağlamak,

b) Gerek hariçten satın alınarak ve gerekse işletme tarafından üretilerek veya imal edilerek ambara giren her türlü madde, eşya, makina, taşıt, malzeme ve benzeri şeylerin kaydını tutmak, muhafaza etmek, bunları yangın, çürüme, bozulma, akma gibi her türlü tehlike ve zararlardan korumak, kendilerinin alamayacakları koruma tedbirleri için ilgililere yazılı olarak bilgi vermek,

c) Ambar stok kartlarının kartoteks usulü ile tutulmasını sağlamak,

d) Ambara giren malzeme ve malları tasnifli, tertipli ve iyi bir durumda muhafaza etmek,

e) Ambara giren ve (b) bendinde sayılan malzeme ve eşyayı yetkililerin yazılı emirlerine dayanarak, belge karşılığında ilgililere vermek,

f) Başka yerlerden gelen veya satın alınan malları muayene komisyonlarına muayene ettirmek ve ambara girişlerini düzenlemek,

g) Ambardan sevk edilecek mal ve malzemenin sevk ve belgelerini düzenlemek,

h) Ambar mizanlarını çıkarmak ve bunların muhasebe ile uygunluğunu sağlamak,

i) Ambarda saklanan malzeme ve eşyalarda meydana gelen hasarlar için gerekli tutanakları düzenlemek, kayıtlardan çıkarılacak veya imha edilecek malzeme ve eşya için gerekli işlemleri yaparak ayniyat memuruna vermek,

j) Saymanın ve diğer yetkililerin verecekleri işleri yapmak.

Ambarın Sayımı

MADDE 29

Döner sermaye işletmesinin ambarı, her mali yılın sonunda İta Amirince görevlendirilecek bir komisyon tarafından sayılır ve sayım sonuçları cetvellere yazılır. Ambar noksanı, normal fireler gözönünde tutularak saptanır. Ambar fazlası gelir kaydedilir. Ayniyat ve ambar memurları ambar ve ambar işlemlerinden dolayı müteselsilen sorumludur.

Sayman Mutemetleri

MADDE 30

Saymanlıkça tahsilinde güçlük görülen döner sermaye gelirleri saymanca teklif edilen ve mutemetliği İta amirince onaylanan kefalete tabi sayman mutemetlerince tahsil edilir. Döner sermaye gelirlerinden hangilerinin sayman mutemetlerince tahsil edileceği, saymanın teklifi ve İta Amirinin oluru ile saptanır.

Sayman mutemetlerine saymanca uygun görülecek sayıda Sayman Mutemedi Alındısı verilir. Sayman mutemetlerince tahsil edilen paralar, Sayman Mutemedi Alındılarının tarih ve numarası itibariyle, kasa defterlerine kaydedilir. Mutemetlerce yapılan tahsilat Maliye Bakanlığınca çıkarılan Genel Tebliğlerde belirtilen süre ve miktarlar dahilinde döner sermaye saymanlığına yatırılır. Tahsilat miktarının Maliye Bakanlığınca tesbit edilen miktara ulaşması halinde tahsil edilen para en geç izleyen gün saymanlığa yatırılır.

Değişik fıkra: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.10

Saymanlıkça para tahsil edilirken mutemetçe tutulan kasa defterine "........ numaradan ........ numaraya kadar Sayman Mutemedi Alındıları ile kasa kayıtları karşılaştırılmış, kasa kayıtlarının doğru olduğu görülmüş ve fişlerin kapsamı olan ........ lira ........ tarihli ve ........ sayılı vezne alındısı ile tahsil edilmiştir." şeklinde kayıt konulur ve ilgililerce imzalanır. Ayrıca, son tahsilata ilişkin Sayman Mutemedi Alındısının arkasında da ........ numaradan ........ numaraya kadar olan Sayman Mutemedi Alındıları kasa defterine tam ve hatasız kaydedilmiş ve bu fişlerle tahsil edilen toplam ........ lira ........ tarihli ve ........ sayılı vezne alındısı karşılığında saymanlığa yatırılmıştır." şeklinde kayıt konulur ve ilgililerce imzalanır.

Değişik fıkra: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.10

Sayman her zaman sayman mutemetlerini kontrol edebilir ve iş yerlerinde bulunan paranın saymanlığa yatırılmasını isteyebilir.

Devir ve Teslim

MADDE 31

Değişik madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.11

Sayman, veznedar, ayniyat memuru, ambar memuru gibi para ve mal işleri ile görevli memurlar arasındaki devir ve teslim işlemlerinde 14/1/1990 tarihli ve 20402 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Devlet Muhasebesi Yönetmeliği”, devir ve teslim süreleri yönünden de Bakanlar Kurulunun 12/11/1974 tarihli ve 7/9044 sayılı kararı ile yürürlüğe giren “Devlet Memurlarının Çekilmelerinde Devir ve Teslim Süreleri Hakkında Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

Avans İşlemleri

MADDE 32

Tahakkuk ve ödeme belgeleri ile ilgili işlemlerin tamamlanması beklenilmeyecek derecede ivedi giderler için ita amirinin göstereceği lüzum üzerine görevlendirilecek mutemede, üst sınırı Genel Bütçe Kanununa bağlı (1) cetveli ile saptanan tutarda avans verilebilir. Bu iş için verilen avans, yalnız o iş için kullanılır. Her mutemet aldığı avansa ilişkin harcama belgelerini, avansın alındığı tarihi izleyen bir ay içinde saymanlığa vermeye ve üzerinde kalan avansın tamamını veya bakiyesini nakden ödemeye mecburdur. Mali yılın son ayında alınan avanslar bir aylık süreye bakılmaksızın en geç mali yılın son günü tamamen kapatılır.

Kredi İşlemleri

MADDE 33

Saptanan avans miktarını aşan belirli giderler için ita amirinden alınacak onaya dayanılarak, mutemet adına banka nezdinde kredi açılabilir.

Kredi,

a) Saymanlığın cari hesabının bulunduğu bankada,

b) Saymanlığın bulunduğu yerdeki herhangi bir milli bankada,

c) Saymanlığın bulunduğu yer dışındaki herhangi bir bankada açılabilir.

Adına kredi açılan mutemet, bu krediden kendi adına çek düzenleyerek para alamaz. Banka, mutemedin göstereceği istihkak sahibine doğrudan doğruya ödeme yapar. Krediden sadece mutemet tarafından düzenlenen çekler uyarınca banka ödeme yapabilir.

Adına kredi açılan mutemet harcamalarından sonra artan paranın iadesi için bankaya talimat vermek zorundadır. Aynı şekilde kredi konusu ortadan kalktığında mutemet krediyi iptal ettirmek zorundadır.

Bu görevlerin mutemetçe yerine getirilmemesi halinde saymanlıkça ilgili bankaya talimat verilerek, açılan kredi saymanlığın banka cari hesabına aktarılır.

Adına kredi açılan mutemedin herhangi bir nedenle görevden ayrılması halinde birinci fıkrada belirtilen esaslara göre kredi, yeni mutemet adına aktarılır.

Her mutemet adına açılan krediye ait harcama belgelerini en çok üç ay içinde saymanlığa vermek zorundadır. Bu süre dolduğu halde verilmeyen harcama belgeleri, ita amiri kanalıyla mutemetten alınır. Adına açılan kredinin mahsubu konusunda gerekli işlemleri süresinde yapmayan mutemet adına bir daha kredi açılmaz.

Kayıt Usûlleri

MADDE 34

Döner Sermaye Saymanlığınca tutulacak defter ve muhasebe kayıtlarında 13/6/1999 tarihli ve 23724 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Döner Sermayeli İşletmeler Muhasebe Yönetmeliği” hükümleri uygulanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Bütçe İşlemleri

Hesap Dönemi

MADDE 35

Döner sermaye işletmelerinin bütçe dönemi mali yıldır.

Bütçe ve Uygulama

MADDE 36

Değişik madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.13

Döner sermaye işletmesinin bütçe tasarısı işletme müdürü ve Sayman tarafından hazırlanır ve en geç Ekim ayı başında üniversite yönetim kuruluna sunulur. Bütçe, üniversite yönetim kurulu kararıyla kesinleşir.

Döner sermaye gelirleri bütçedeki harcama kalemleri ile program hedefleri dışındaki amaçlara tahsis edilemez. Yıl içindeki bütçe tertipleri arasındaki aktarmalar üniversite yönetim kurulu kararıyla yapılır.

Bütçede yıl içinde yapılacak ek ve değişiklikler birinci fıkrada öngörülen usule uygun olarak yapılır.

Mali Denetim

MADDE 37

Döner sermaye işletmesinin mali işlemleri, gelirleri ve giderleri, Maliye Bakanlığınca her zaman denetlenebilir.

Döner sermaye işletmeleri, 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye ve 2490 sayılı Artırma ve Eksiltme ve ihale Kanunlarına tabi değildir. Döner sermayeden elde edilen ve her yıl sonunda kullanılmayan gelir, ertesi yılın döner sermaye gelirine eklenir. Mali yılın bitiminden başlayarak dört ay içinde hazırlanacak bilanço ve ekleri ile bütün gelir ve gider belgeleri denetim için Sayıştay'a, birer örneği de aynı süre içinde Maliye Bakanlığına verilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Alım-Satım ve İhale İşleri

Kapsam

MADDE 38

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

Döner sermaye işletmesinin küçük onarım, kiralama, yaptırma ile makina, teçhizat, malzeme, demirbaş, hizmet alım ve satım işlerinde aşağıdaki hükümler uygulanır.

Organlar

MADDE 39

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

Satınalma ve ihale işleri ile görevli organlar şunlardır;

a) Satınalma Müdürü: İta amiri tarafından ilgili birim personeli arasından bu iş için ayrıca ücret verilmeksizin satmalına ve ihale işlerini bu yönetmelik hükümlerine göre yürütmek üzere görevlendirilir.

b) Satınalma Komisyonu: ita amirince görevlendirilecek üniversitede görevli bir öğretim üyesinin başkanlığında, döner sermaye işletme müdürü, satınalma müdürü, sorumlu sayman ve ita amirinin ilgili birim personeli arasından görevlendireceği bir görevliden oluşur.

c) Muayene ve Kabul Komisyonu: Satınalınan mal ve hizmetlerin geçici ve kesin kabullerini yapmak ve en az birisi o işle ilgili olmak üzere ita amiri tarafından seçilecek en az üç kişiden oluşur.

Komisyonların Karar Vermeleri

MADDE 40

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

Satınalma komisyonu üye tam sayısı ile toplanır ve oy çokluğu ile karar verir. Çekimser oy kullanılamaz. Muhalif kalan sebebini gerekçeli olarak karara yazmak ve imzalamak zorundadır.

Kararlar işletmenin yararı dikkate alınarak, fiyat, kalite en iyi hizmet ve iş esasına gire tercih yapılmak suretiyle verilir.

Karar ve Onay Yetkileri

MADDE 41

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

Döner sermaye işletmesinin her türlü harcamaları:

a) 32 inci maddede öngörülen avans limiti içinde olan harcamalar ilgili birim başkanlarının teklifi ve amiri ita onayı ile;

b) (a) fıkrasında belirtilen miktar ile 2. 000. 000. - liraya kadar olan harcamalar ilgili birim başkanlarının teklifi, satınalma komisyonu kararı ve ita amirinin onayı ile;

c) 2. 000. 000. - lirayı aşan harcamalar ise ilgili birim balkanlarının teklifi, satınalma komisyonu kararı ve yönetim kurulu veya yürütme kurulumu onayı ile yapılır.

Alım-Satım ve İhale Usûlleri

MADDE 42

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

Döner sermaye işletmesinin her türlü alım ve satım işlerinde aşağıdaki usuller uygulanır.

a) Kapalı zarf,

b) Teklif isteme,

c) Açık eksiltme ve artırma,

d) Pazarlık,

e) Resmi ve özelliği olan kuruluşlardan sağlama,

f) Emanet.

Bu yönetmelik uyarınca yapılacak her türlü satınalmalarda aksine hüküm olmadıkça kapalı zarf usulü; satışlarda işe açık artırma usulü esastır.

Kapalı Zarf Usulü

MADDE 43

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

Kapalı zarfla eksiltme, istenilen işin veya nalın şartnamesindeki şartlar esas alınarak yalnız fiyat bakımından en uygun teklifte bulunan talibe ihalesidir.

Kapalı zarf usulü ile yapılacak eksiltmelerde, teklif mektubu mühürlü veya imzalı bir zarf içinde konulur. Zarfın üzerine isteklinin ismi, adresi yazılır. Bu zarf geçici teminata ait makbuz veya banka teminat mektubu ve diğer istenilen belgelerle birlikte başka bir zarfa konularak bu zarf da mühürlenir veya imzalanır. Bu dış zarfın üzerine yalnız teklif mektubunun hangi işe ait olduğu yazılır.

Teklif mektubunda, şartnamelerin tamamen okunup kabul edildiğinin kaydedilmesi ve teklif olunan fiyatların hem yazı hem de rakamla açık olacak yazılması, kazıntı ve silinti olmaması lazımdır.

Teklif zarfları ilanda gösterilen saate kadar numaralı makbuzlar karşılığında Satınalma Komisyonu Başkanlığına verilir, makbuzun numarası zarf üzerine yazılır. Usulüne uygun teklif mektupları iadeli taahhütlü mektup şeklinde de gönderilebilir. Postada olacak gecikmeler kabul edilmez. Gecikme iade makbuzuna kaydedileceği gibi bir tutanakla da tesbit olunur. Verilen teklif mektupları geri alınamaz. Zarf verme süresi tamam olunca komisyonca bir tutanak düzenlenir ve imzalanarak dosyasına konulur.

Dış zarflar sıra numarasına göre ve hazır bulunan talipler önünde birer birer açılarak eksiltmeye girmek için aranılan genel ve özel şartların yerine getirilmiş olup olmadığı ve istenilen geçici teminatın miktar, şekil ve diğer bakımlardan ilgili mevzuata uygunluğu incelenir.

Bu inceleme ve araştırma sonunda kimlerin eksiltmeye kabul edileceği orada bulunanlara bildirilir ve bir tutmakla durum tesbit edilir. Kabul edilmeyen tekliflerin iç zarfları aç açılmayarak sahiplerine veya yetkililerine geri verilir. Bütün bu işlemler tutanağa geçirilerek ihale dosyasına konulur. İç zarflar açılmadan önce teklifleri kabul edilenler dışındakiler artırma ve eksiltme odasından çıkarılırlar.

İlan ve şartnamelere oymayan veya şartname dışı hükümler taşıyan teklifler kabul edilmez. Ancak belgelerdeki pul, imza, ticaret odası belgesi ve iştirak belgesi, teminata ilişkin belge gibi tamamen şekle ait noksanlar komisyon huzurunda derhal tanımlatılır.

Yukarıda zikredilen hususlara uygun olmayan ve içinde şartname dışı kayıtlar ve karşı teklifler bulunan teklifler nazara alınmaz.

Tekliflerin incelenmesi sonucunda en uygun bedeli teklif eden anlaşıldıktan sonra, bu bedelin layık hadde olup olmadığına bakılarak ihalenin yapılacağı veya yetkili makamın onayı şartıyla ihalenin yapılacağı yahut şartnameye aykırı olmayan bazı teknik hususların tetkiki için kararın komisyonca tayin edilen başka bir güne bırakıldığı veyahut eksiltmenin hükümsüz sayıldığı hazır olanlara açıklanır ve durum gerekçesiyle tutanağa geçirilir.

Bir kaç istekli tarafından aynı fiyat teklif edildiği ve bunlar da uygun görüldüğü takdirde talipler hazır ise, aynı celsede, hazır değilse ilgililere tebligat yapılarak tatil günleri hariç beş gün sonra aynı saatte ve komisyon huzurunda aralarında açık eksiltme yapılır.

İhale kararının onayı veya reddi, ilgililere ihale tarihinden itibaren 30 gün içinde tebliğ edilir.

Bu süre içerisinde tebligat yapılmadığı takdirde teklif sahibi teklifinden dönebilir ve bu suretle idare bir zarara uğrarsa ilgililer hakkında kanuni kovuşturma açılır.

Kapalı zarfla eksiltme esnasında bulunmayan veya noterden onayla vekaletnameyi haiz vekil veya temsilci göndermeyen teklif sahipleri ihalenin icra tarzına itiraz edemezler.

Teklif İsteme Usulü

MADDE 44

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

Teklif isteme usulü, eksiltme şartnamesine kaydedilmek şartıyla fiyat, evsaf ve müddet hakkında istekli tarafından teklifte bulunulması suretiyle eksiltme yapılmasından ibarettir. Hangi hususlarda teklif istenildiği, teklifin şart veya şartlara tabi olup olmadığı eksiltme şartnamesinde belirtilir.

a) Tahmin edilen bedeli 5. 000. 000. - liraya kadar olan işlerde satınalma müdürünün teklif ve komisyon kararı ile bu işle gerçekten ilgili-olan-ve birbiriyle hiç bir ilişkisi bulunmayan en az üç firmadan, bu firmaların seçilme nedenleri açıkça belirtilerek, yazılı teklif istemek,

b) 5. 000. 000. - liranın üstündeki işlerde gazetelerde yapılacak ilan üzerine çıkacak isteklilerden aranılan şartlan haiz olanlara yazı ile müracaat edilerek teklif istemek,

c) Veya doğrudan doğruya gazetelerde ilan etmek şeklinde uygulanır. Müddeti içinde gelmeyen veya istenmeyenlerden gelen teklifler dikkate alınmaksızın, teklifler komisyonca açılır ve karşılaştırılır. Bu işlemde, fiat, nitelik ve işin yerine getirilme süresi, garanti ve bakım şartları ve özellikle isteklilerin o işteki liyakat ve iktidarı itibariyle işletmenin menfaatine en uygun teklif sahibine ihale yapılır ve gerekçeli karar onaylanır.

Açık Eksiltme ve Artırma Usulü

MADDE 45

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

Açık eksiltme ve artırma usulü istenilen işin veya malın, evvelce ilan edilen şartnamesinde yazılı şartlara uygun kimselerin katılabileceği hazırlar arasından birbirini izleyen tekliflerle uygun fiatın belli olması üzerine en uygun teklifte bulunana ihalesidir.

Bu yönetmeliğin 38. inci maddesinde yazılı işlerden tahmini bedeli 2.000.000. - liraya kadar olan ve ilgili komisyon ve onay merciince işin diğer usullerden biriyle yapılmasında idareye bir yarar sağlanmayacağına karar verilen işler açık eksiltme suretiyle ihale edilir.

Açık eksiltmeye ve artırmaya katılmaya hak kazananlar bir tutanakla tesbit olunduktan ve bu husus hazır bulunanlara duyurulduktan sonra komisyon başkanı şartnameyi imzaya ve pey sürmeye çağrı yapar. Şartnameyi imza etmeyen pey sürmeye iştirak edemez.

Açık eksiltmeye ve artırmaya ilan edilen şartnamede gösterilen kayıtlara göre teminatını vermek ve gerekli belgeleri komisyona ibraz etmek şartıyla herkes katılabilir. Komisyonca teminatı ve belgeleri incelenerek durumları şartnameye ve mevzuata uygun bulunmayanlardan açık eksiltmeye ve artırmaya giremeyecek olanlara teminatları ve belgeleri iade edilir. Bu husus ayrıca bir tutunakla belirtilir.

Sürülen peyler, açık eksiltme ve artırma pey kağıdına yazılır ve pey sürene imza ettirilir. Peyden el çekenler keyfiyeti pey kağıdına yazmaya ve imza etmeye mecburdurlar. İmza etmezlerse, komisyonca pey kağıdına şerh verilip imzalanır. Pey sürme isteği kalmadığı, sürülen en son ve en düşük veya en yüksek pey (teklif) uygun görüldüğü takdirde komisyonca yetkili makamın onayı şartına bağlı olmak üzere ihalenin bu teklif sahibine yapıldığı bildirilir ve bu husus karara yazarak imzalanır.

Komisyon bu açık eksiltme veya artırmada peyin uygunluğuna 40 ıncı maddenin son paragrafın gözönünde bulundurarak karar verir.

Açık eksiltme ve artırmalarda sürülen pey (teklif) uygun görülmediği veya talip çıkmadığı takdirde ikinci açık eksiltme veya artırma en az yedi gün sonra yapılır. Bu halde bir defa ilan yeterlidir.

Açık eksiltme ve artırmalarda isteklilerin rağbetini kıracak sözler söylenmesi veya istekliler arasında anlaşmaya daveti ima edecek işaretler veya hareketlerde bulunulması ve eksiltme veya artırmanın doğruluğum bozacak şekilde görüşme ve münakaşalar yapılması yasaktır. Bu yasağa karşı gelenler komisyon kararı ile eksiltme veya artırma yapılan mahalden uzaklaştırılırlar ve durumları bir tutanak ile tesbit olunup haklarında kanuni işlem uygulanır.

Pazarlık Usulu

MADDE 46

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

Pazarlık usulü, yapılacak işin, fiyat, nitelik, işin yerine getirilme müddeti ve diğer şartlarında karşılıklı fedakarlık yapılarak bir anlaşma zemini ile ihalenin yapılmasıdır.

Aşağıda belirtilen işler pazarlık usulüyle yapılır;

a) Tahmini veya keşif bedeli 150. 000. - liraya kadar olan ve süreklilik göstermeyen alım, yapım, onarım ve taşıma işleri,

b) Kapalı zarfla yapılacak ihalelerde talip çıkmaması veya taliplerin idarece kabul edilmeyecek teklifler ileri sürmeleri halinde, (ancak tahmini bedel dahil kapalı zarf usulüne esas olan evsaf ve şartlar değiştirilemez.)

c) Yalnız bir firma veya kimselerden sağlamasının gerektiği Ticaret Odaları, Borsa Birlikleri veya benzeri kuruluşlar tarafından verilen, Türkiye çapında geçerli ve marka ihtiva etmeyen yedi vakit belgesi ile tevsik edilen mal ve hizmet alımlarında,

d) Güzel sanatlara mahsus baskı, cilt, elişleri, resim, heykel, tablo gibi işlerin yaptırılmasında,

e) Evvelce düşünülmeyen ani ve olağanüstü bir durum ile faaliyeti aksatacak bilinmeyen bir durumun ortaya çıkması üzerine acele olarak yaptırılmasına gerek görülen alım ve onarım işlerinde,

f) Sözleşmenin feshi üzerine müteahhit adına ve hesabına acele yapılması gereken içlerde,

Resmi ve özelliği olan kuruluşlardan sağlama usulu

MADDE 47

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

Resmi ve özelliği olan kurum ve kuruluşlardan mal ve iş sağlanması,

a) Genel, katma ve özel bütçeli kuruluşlar ile bunlara bağlı sabit veya döner sermayeli işletmelerden,

b) Kamu iktisadi teşebbüslerinden,

c) Sermayesinin yarısından fazlası tek başına veya birlikte yukarıdaki bendlerde yazılı kuruluşlara ait olan kuruluşlardan,

d) Özel kanunlarla kurularak kendilerine kamu görevi verilmiş tüzel kişiliği olan kuruluşlardan,

kıymet takdiri suretiyle yapılır.

Bu usulün uygulanabilmesi için, sözkonusu iş ve alimlerin bu kuruluşun kadrosunda bulunan personel ve demirbaşında kayıtlı araç ve gereçlerle bilfiil üretilmesi, yapılması ve taşınması, sağlanacak iş ve alımların bedel ve Kalitelerinin piyasa fiyat ve evsafına uygun olması zorunlu olup, bu kuruluşlar aracılığıyla piyasadan mal, iş ve hizmet saylanmaz.

Bu kuruluşlardan yapılacak alımlar için komisyon kararına gerek bulunmamakla beraber, ita amiri onayı alınması zorunludur. Protokol yapıp yapmamak hususu idarenin takdirindedir.

Emanet Usulü

MADDE 48

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

İdarenin yeterli işgücü, makina, araç ve gereçlere sahip olması halinde;

a) İhaleye konulması faydalı olmayan, yılı içinde bitebilecek yapım onarım işleri,

b) Can ve mal kaybı tehlikesi nedeniyle acele olarak yapılması gereken yapım ve onarım işleri,

c) Sözleşmenin bozulması veya tasfiye edilmesi nedenleriyle bitirilmemiş olup hızla bitirilmesinde zorunluluk görülen işlerin tamamlanması,

d) İhaleye konulması imkan bulunmayan veya ihaleye konulduğu halde istekli çıkmayan ve beklemeye de tahammülü olmayan işler,

İta amiri tarafından idari ve teknik personelden seçilecek ve biri mutemet olmak üzere en az üç kişiden oluşacak Emanet Komisyonunca yapılır. Komisyon üyelerinden biri ita amiri tarafından başkan seçilir.

Emanet komisyonu geçici süre ile işçi çalıştırabileceği gibi işin bünyesine giren gerekli maddi, araç ve gereçleri; öncelikle bunları üreten veya yapan ve sermayesinin yarısından fazlası tek başına veya birlikte Devlete, kamu iktisadi teşebbüslerine ya da belediyelere ait olan kuruluşlardan doğrudan doğruya tarife, yoksa piyasa-satış fiyatları üzerinden alabilir. Bu yolla sağlanması mümkün olmayanlar teklif alınmak ve piyasa satış değerlerini uygunluğu belgelendirilmek şartıyla piyasadan sağlanır.

İşin emanet komisyonunca yapılamayacak kısımları, her an taahhütnamesi feshedilmek kaydıyla bu yönetmeliğin uygun görülen diğer usullerinden biriyle satınalma komisyonu tarafından taşeronlara ihale edilebilir. Taşeronlara verilecek işlerin toplamı işin tahmini bedelinin yarısını geçemez.

İşin bitiminden sonra en geç üç ay içinde ita amirinin kuracağı kabul heyeti tarafından işyerinde yapılacak inceleme ve değerlendirme sonucu düzenlenecek ikinci keşif kabul raporu ile kesin hesap çıkarılır ve komisyon ibra edilir.

Şartnameler

MADDE 49

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

Yapılacak olan ihalelerde, idari şartnameler ve ihaleye yarayacak diğer belgeler satınalma komisyonunca hazırlanır. Özellik taşıyan işlerde bilimsel, teknik ve özel şartnameler uzmanlarca hazırlanır.

Bedel karşılığında verilecek şartnamelerden alınacak ücret, satmalına komisyonunca tayin olunur.

Şartnamelerde taahhüdün ilgili olduğu maddelerin veya işlerin mahiyetine göre bilimsel, teknik ve özel şartlardan genel olarak aşağıdaki hususlar kaydolunur.

a) İşin çeşidi, tahmini bedeli,

b) İşin başlama ve bitirilme günleri ve süresi,

c) İşin gereği gibi yapılmaması süresinde bitirilmemesi gibi hallerde uygulanacak cezai şartlar ve idare için doğacak hakların ne olduğu,

d) Kontrol, muayene teslim etme ve teslim alma şekli, yeri ve şartları

e) Vergi harç ve benzeri giderlerin kanuni mükelleflerince ödeneceği,

f) Geçici veya kesin teminat miktarı, teminat olarak kabul edilebilecek değerlerin ne olduğu,

g) İhaleye katılma şartları ve katılmayacak olanlar,

h) Süne uzatımını gerektirecek zorunlu sebeplerin neler olduğu,

ı) Verilen teklif mektuplarının geri alınamayacağı,

j) Ödeme ve avansa ilişkin hükümler,

k) Sözleşne konusu işlerin malzeme ve birim fiyatlarındaki değişiklikler nedeni ile eğer ödenecekse fiyat farkının ne şekilde ödeneceği,

l) İta amirinin onay veya red kararını ihalenin yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde müteahhide bildirileceği,

m) Tebliğ tarihinden itibaren tatil günleri hariç 10 gün içinde geçici teminatın kesin teminat miktarına çıkarılarak sözleşmenin yapılacağı,

n) İdarenin ihaleyi yapıp yapışmakta veya dilediğine yapmakta serbest olduğu,

o) Makina ve teçhizat alımlarında da montaj, yedek parça temini bakım şartları ve garanti süresi,

p) Bu yönetmeliğin şartnamenin tabii eki olacağı.

Bedel Tahmini

MADDE 50

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

Bu Yönetmelik hükümlerine göre sağlanacak her türlü mal, hizmet ve işin tahmini bedeli idarece tesbit edilir veya ettirilir. İşin özelliğine göre gerektiğinde bu bedel veya bedelin hesabında kullanılan fiyatlar, Belediye, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Borsa gibi kuruluşlar ila diğer ilgili kuruluşlardan araştırılarak komisyonca tahkik edilir. Yasal olarak kullanılması gereken birim fiyatları ve usullerle bedeli tesbit edilecek işlerde, bunlara göre bedel tahmini yapılır.

İlan İşleri

MADDE 51

Mülga madde: 2547 Yükseköğretim Kanunu'nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik (R.G.-25/12/1998/23564) m.16

Açık eksiltme veya artırma ve kapalı zarf usulleriyle yapılacak ihaleler için aşağıda belirtilen şekilde ilan yapılır. Pazarlık usullerinde ilan yapıp yapmamakta idare serbesttir. Teklif isteme usulünde ilan, 44. maddedeki şartlara uygun olarak yapılır.

İlanlar, satınalma komisyonu kararına istinaden Resmi Gazete'de ihalenin yapılacağı yerde çıkan bir günlük gazetede ve işin özelliğine göre lüzum görülen yerlerde çıkan diğer gazetelerde en az birer defa olmak üzere yapılır. İlk ilan ile ihale günü arası on günden az süre olamaz.