Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

BİRİNCİ BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

Amaç, Kapsam, Tanımlar

Amaç

MADDE 1

Bu Yönetmeliğin amacı 6831 Sayılı Orman Kanununun 2896 sayılı Kanunla değişik 112, 113 ve 114 üncü maddelerine göre hesaplanması gereken orman suçlarından doğan idare zararının tesbitine ait usul ve esasları belirtmektir.

Kapsam

MADDE 2

Her çeşit orman suçlarının işlenmesinden doğan idare zararları ile tahrip edilen ve yakılan orman alanlarındaki ağaçlandırma masraflarının tesbit ve hesaplanmasına ve tazminine ilişkin usul ve esasları ihtiva eder.

Tanımlar

MADDE 3

Bu Yönetmelikte geçen deyimlerden;

a) Ağaç; Tabii olarak en az 8 metre ve daha yukarı boy yapabilen ve kökü, gövdesi, tepesi olan ve yaşı, çapı ne olursa olsun odunsu bitkileri,

b) Ağaçcık; Tabiaten boylanmayan, yan dalların çoğalması ve fazlaca gelişmesi neticesinde, tepesi yayvanlaşan, genel olarak genişliğine bir büyüme şekli gösteren, boyu 8 metreyi bulmayan uzun ömürlü ve çapı ne olursa olsun odunsu bitkileri,

c) Fidan; Kanunun uygulanmasında, ağaç ve ağaçcıkların 8 cm. den daha az orta kuturlu fidelik, çırpılık ve çubukluk safhalarını,

d) Ekim Sahası; Fidanlıklarda fidan, ormanlarda veya çıplak sahalarda tabii veya sun'i olarak orman yetiştirilmesini sağlamak maksadıyla, usulüne göre hazırlanmış sahaları,

e) Orman, örtüsü; Koru ve baltalik ormanlarında:

1 - Toprağın, orman yetiştirme kudret ve kuvveti ile korunmadı için lüzumlu olan, otsu ve odunsu bitkilerin yaprak, ibre, dal, gövde, kabuk ve benzeri döküntülerinin, kesim artıklarının ve enkazının ve bunların henüz ayrışmamış olan kısımlarını,

2 - Bütün otsu bitkileri,

3 - Diğer kısa ömürlü odunsu bitkilerin, hasıl ettiği örtüyü,

f) Cari yıl, suçun işlendiği yılı,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

112 NCİ MADDE UYGULAMASI

Orman Suçlarından Doğan Zararlar

İstek ve Sorumluluk

MADDE 4

Dikilen ağaç kesilmesi dışındaki fiillerin işlenmesi nedeniyle meydana gelen gerçek zarar için tazminat rapora düzenlenerek tazmini hususu mahkemeden istenir.

Gerçek Zarar

MADDE 5

Gerçek Zarar:

A) Suça konu emval ağaçtan elde edilmiş ise, suçun işlendiği yere en yakın orman idaresi satış yerinde suç konusu orman emvalinin bir evvelki yıla ait bilanço döneminde yapılan açık artırmalı satışlarda aynı cins ve türdeki (nev’ideki) emval için beliren satışlar ortalamasından bu tür (nev'i) emvale alt o dönemde yapılmış kesim, taşıma ve istif giderlerinin çıkarılmasıyla elde olunacak birim fiat üzerinden,

B) Suç konusu fidan ise, suçun işlendiği yıl fidan başına isabet eden üretim, nakil, dikim ve arazi hazırlaması için hesaplanacak gerçek masraflar ile o yıla kadar, kesilen fidanlar için yapılmış bakım giderleri toplamının bir misli fazlası ile hesap edilerek elde olunacak miktar üzerinden,

C) Ormanlardan temin olunan ve değeri para ile ölçülebilecek diğer her türlü orman emvalinin gerçek zarar birim fiatı ise (A) bendine kıyasen elde olunacak bedel üzerinden,

hesap edilir.

Orman Yangını sonucu meydana gelen zarar da (A) bendine göre hesabedilir. Ancak kıymetlendirilmesi mümkün olan emval varsa, bu emval bedeli (A) bendine göre hesap edilen bedelden çıkarılır.

Cetveller

MADDE 6

Orman İşletme Müdürlükleri, görev alanları içerisinde bulunan her ilçe merkezi için ayrı olmak üzere, 7 nci maddeye göre ormanlardan elde edilebilecek her türlü emval için tazminata esas olacak birim değerlerini belirten bir cetvel düzenlemek zorundadırlar.

Tasdik, İlân ve Gönderme

MADDE 7

Orman İşletme Müdürlükleri düzenledikleri bu cetvelleri, bağlı bulunulan Orman Bölge Başmüdürlüklerine tasdik ettirdikten sonra, cetvelleri ilgili bulundukları ilçelerde belediyeler vasıtasıyla ilân ettirip derhal birer nüshalarını mıntıkasındaki Cumhuriyet Savcılıklarıyla Ceza ve Hukuk Mahkemelerine ve bu davaların takip olunacağı kendi birimlerine gönderir.

Cetvellerde Süre

MADDE 8

Cetvelinin tasdiki, ilânı ve gönderilmesi iş ve işlemlerinin her yılın ikinci ayının yirminci gününe kadar bitirilmesi zorunludur.

Geçerlilik

MADDE 9

Bu cetveller ertesi yılın ikinci ayının son günü akşamına kadar geçerlidir.

MADDE 10

Orman İşletme Müdürlükleri bu cetvelleri yukarıdaki maddelere göre her yıl yeniden düzenlemek zorundadırlar.

MADDE 11

Yargı organları bu cetvellere göre tazminata hükmederler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

113 ÜNCÜ MADDE UYGULAMASI

Dikili Ağaçtan Kesim Yapılması Halinde Zarar

İstek ve Sorumluluk

MADDE 12

Dikili ağaçtan kesim yapılması halinde emval müsadere edilmiş olsa bile tazminat raporu düzenlenerek mahkemeden tazmini istenir.

Mahalli Rayiç

MADDE 13

Dikili ağaçtan kesim yapılması halinde tazminat mahalli rayice göre hesaplanır.

Mahalli rayiç, suçun işlendiği yere en yakın orman satış istif yerinde, suç konusu orman mahsulü emvalin bir evvelki yıla ait bilanço döneminde yapılan açık artırmalı satışlarda aynı cins ve türdeki (nev ideki) emval için beliren satışlar ortalamasıdır.

Cetvel

MADDE 14

Orman İşletme Müdürlükleri, görev alanları içerisinde bulunan her ilçe merkezi için ayrı olmak üzere dikili ağaçtan kesim yapılması halinde mahalli rayiç esas alınmak suretiyle her türlü emval için tazminata esas olacak birim değerlerini belirten bir cetvel düzenlemek zorundadırlar.

Cetvelle İlgili İş ve İşlemler

MADDE 15

Orman İşletme Müdürlükleri 14 üncü maddede söz edilen cetvel hakkında Yönetmeliğin 7, 8 ve 10 uncu maddelerinde belirtilen iş ve işlemleri yapmak zorundadırlar. Bu Yönetmeliğin 9 ve 10 uncu maddeleri bu cetvel içinde geçerlidir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

114 ÜNCÜ MADDE UYGULAMASI

Ağaçlandırma Gideri

Tazminat Talebi

MADDE 16

Her türlü orman suçları ile tahrip olunan veya yakılan sahalar için 6831 sayılı Orman Kanununda yazılı tazminatlardan başka tahrip olunan veya yakılan sahaların yüzölçümleri ne olursa olsun ağaçlandırma giderinin tazmini de müdahale dilekçesinde ayrıca istenir.

Mahkemelerce istek olmasa da ağaçlandırma giderinin tazminine karar verilir.

MADDE 17

Ağaçlandırma gideri, ağaç cinsine göre cari yıl içindeki mahalli birim saha ağaçlandırma gideri esas tutularak hesaplanır.

Cetvel

MADDE 18

Orman İşletme Müdürlükleri görev alanları içerisinde bulunan her ilçe merkezi için ayrı olmak üzere ve ağaç cinsine göre suçun işlendiği yıl içindeki mahalli birim saha ağaçlandırma giderini esas alarak ağaçlandırma gideri birim değerini belirten bir cetvel düzenlemek zorundadırlar.

Cetvelle İlgili İş ve İşlemler

MADDE 19

Orman İşletme Müdürlükleri bu cetvel hakkında Yönetmeliğin 7, 8 ve 10 uncu maddelerinde belirtilen iş ve işlemleri yapmak zorundadırlar. Bu Yönetmeliğin 9 ve 11 inci maddeleri bu cetveller içinde geçerlidir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Son Hükümler

Dayanak

MADDE 20

Bu Yönetmelik 6831 Sayılı Orman Kanununa 2896 Sayılı Kanun ile eklenen Ek Madde 5 Hükmüne istinaden hazırlanmıştır.

Yürürlük

MADDE 21

Bu Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 22

Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı yürütür.