Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

Bu Yönetmeliğin amacı; orman ürünlerinden faydalanmak isteyenlere verilecek izinlerin esas ve usullerini düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

Bu Yönetmelik; Devlet ormanlarında, ormanların gelişmesi için idarenin yapacağı teknik iş ve işlemler dışında, ormancılık tekniğine uyulmak kaydıyla, 6831 sayılı Orman Kanununun 14 üncü maddesi (A) bendindeki fidan sökmek veya dal kesmek ile orman hasılatı elde etmek üzere aynı maddenin (B) bendindeki ve muhtelif faydalar sağlamak için (C) bendindeki fiil ve hareketleri yapmak isteyenlere, aynı Kanunun 15 inci maddesi hükmüne göre verilecek izinlere ait esas ve usulleri kapsar.

Hukuki Dayanak

MADDE 3

Bu Yönetmelik, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun Ek 5 inci maddesi hükmüne göre hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

Bu Yönetmelikte geçen;

Orman ürünleri: Herçeşit ağaç, ağaççık, mantar, tıbbi ve sınai bitkiler ile bunlardan elde edilen kök, fidan, kozalak, tohum, kabuk, meyve, çiçek, ibre, yaprak, dal, sürgün, yumru, soğan, çıra, katran, sakız, mazı, balzam, ur ve benzerlerini,

Tarife bedeli: Orman Kanununun 29 uncu maddesi gereğince; Devlet ormanlarından elde edilecek orman ürünlerinin piyasa şartlama göre, her yıl Orman Genel Müdürlüğünce tesbit edilen ve Orman Bakanlığınca tasdik olunan üretim öncesi bedelini,

Piyasa Satış Bedeli (Piyasa Fiyatı veya Tahsis Fiyatı): Muhammen bedel üzerinden açık artırmalı satışa çıkarılan her türlü orman ürünlerinin cins, nevi, sınıf ve ebadı itibariyle, son satışların ortalamasına göre tesbit edilen fiyatını,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Fidan Sökmek, Fidan Kesmek, Dal Kesmek, Artıkların Toplanması

Fidan Sökmek

MADDE 5

Devlet ormanlarında, yapılacak teknik müdahaleler sonucu kesilen veya sökülen fidanlar ile muvafakat, izin ve irtifak hakkı verilen sahalarda ormancılık faaliyetleri için gerekli yol, yangın emniyet şeridi ve benzeri çalışma alanlarındaki fidanların sökülmesi veya kesilmesi ile bunların orman dışına çıkarılmasına izin verilebilir.

Dal Kesmek

MADDE 6

Ormancılık tekniğine uyulması, yangın, böcek ve diğer zararlılara karşı gerekli tedbirlerin alınması kaydıyla, Devlet ormanlarındaki ağaç, ağaççık ve diğer bitkilerin;

a) Aşılama yapmak amacıyla aşı kalemi ve çelik için dallarının kesilmesi,

b) İdarece kesilmesi için işaretlenmiş ve damgalanmış ağaçların üretimden önce dallarının kesilmesi,

c) Amenajman planı ve diğer planlar gereği sadece dal ve sürgünlerinden faydalanılan ağaççık ve diğer bitkilerin dal ve sürgünlerinin kesilmesi,

ile bunların orman dışına çıkarılmasına izin verilebilir.

Artıkların Toplanması

MADDE 7

Devlet ormanlarında, ormancılık faaliyetleri sonunda değerlendirilmeyip ormanda bırakılan her çeşit tepe ve dal artıklarının toplanıp çıkarılmasına izin verilebilir.

Ancak, erozyon tehlikesi bulunan yerler ile dal ve artıkların toprak ıslahı yönünden kaldırılmasının sakıncalı olduğu yerlerde toplamaya izin verilmez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Dikili ve Devrik Ağaçları Kökleriyle Sökmek, Kök Sökmek, Kabuk, Çıra, Katran ve Sakız Çıkarmak, Kömür Yapmak, Diğer Ürünleri Kesmek, Sökmek, Toplamak

Dikili ve Devrik Ağaçlan Kökleriyle Sökmek

MADDE 8

Ormancılık tekniği gereği kesilmek üzere işaretlenen veya damgalanan ağaç ve ağaççıklarla muvafakat, izin ve irtifak hakkı verilen sahalardaki baraj ve göletlerin su altında kalacak alanlarındaki ağaç ve ağaççıkların kökleri ile sökülmek suretiyle orman dışına çıkarılmasına izin verilebilir.

Kök Sökmek

MADDE 9

Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatınca kesilmiş veya kestirilmiş ağaçların köklerinin sökülmesine ve orman dışına çıkarılmasına izin verilebilir.

Ancak, yeni ağaçlandırılmış ve erozyon tehlikesi bulunan alanlardan kök sökülmesine izin verilmez.

Kabuk Toplamak ve Çıra Yapmak

MADDE 10

Yıllık üretim programına alınmamış sahalardaki ağaç köklerinden çıra yapılmasına üretim sonucu çıkan ağaç kabuklarının toplanmasına ve bunların orman dışına taşınmasına izin verilebilir.

Dikili ağaçlardan ve erozyon tehlikesi bulunan alanlardan kabuk toplanmasına ve çıra yapılmasına izin verilmez.

Kömür Yapmak

MADDE 11

Köylü pazar satışı veya artırmalı satışlardan temin ettikleri odunlardan ve 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 37 nci maddesine göre ürettikleri veya topladıkları her türlü artık ürünlerden kömür yapmak isteyenlere, belirlenecek zamanlarda ve yerlerde izin verilebilir.

Ağaçlandırılmış, gençleştirilmiş, erozyon tehlikesi bulunan ve yangına hassas sahalarda kömür yapılmasına hiçbir surette izin verilmez.

Katran ve Sakız Çıkarmak

MADDE 12

Ağaçlardan sakız ve katran çıkarmak isteyenlere müracaatları halinde izin verilebilir.

Orman içinde katran çıkarmak için izin verilmez.

Diğer Orman Ürünlerini Sökmek, Kesmek ve Toplamak

MADDE 13

Devlet ormanlarında herçeşit bitkinin; yaprak, çiçek, meyve, tohum, polen, kök, yumru ve soğanları ile mantar, kozalak, balzam, ur ve benzerlerini, sökmek, kesmek ve toplamak için izin alınması zorunludur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Genel Hükümler

Başvuru

MADDE 14

Bu Yönetmeliğin 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 13 üncü maddelerinden faydalanmak isteyenler; doğrudan Orman Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatına başvururlar. Ürünleri işleyecek tesislere sahip kamu kuruluştan ile sanayiciler; tesislerinin bulunduğu yeri, vaziyet planını, kapasitesini ve işleyeceği ürünün cins ve miktarı ile faydalanmak istedikleri mıntıkayı belirtir bir istek formu ile Orman Genel Müdürlüğüne başvururlar.

Bu Yönetmeliğin 11 ve 12 nci maddelerinden yararlanmak isteyenlerin başvuruları ile inceleme ve izin gerektiren diğer iş ve işlemler, 5 Nisan 1995 tarih ve 22249 sayılı Resmi Ga- zete’de yayımlanan “Orman Arazilerinin Tahsisi Hakkında Yönetmelik” esaslarına göre yürütülür.

İnceleme

MADDE 15

Dilekçe veya istek formu incelenirken, talep edilen ürünün sahası, kesme, sökme, toplama, üretim zamanı, süresi ve şekli ile üretim miktarının veya verilecek iznin ormanın aktüel durumuna uygunluğu, neslinin devamını veya ormanı tehlikeye sokup sokmayacağı hususları gözönünde tutulur.

İnceleme; Orman işletme müdür muavini başkanlığında orman işletme şefi ve konu ile ilgili bilgiye sahip bir elemandan teşekkül ettirilen bir heyetçe yapılır. Sonuç bir raporla karara bağlanır.

Dilekçe ve istek formlarının şekil ve kapsamı Orman Genel Müdürlüğünce belirlenir.

İzin

MADDE 16

Yıllık üretim programına alınmış orman ürünlerinin dışındaki hertürlü orman ürün ve artıklarını, orman işletme şefliğince belirlenecek mıntıka ve sürelerde toplayıp çıkarmaları için öncelikle 6831 sayılı Orman Kanununun 40 ıncı maddesinde belirlenen orman köylerini kalkındırma kooperatiflerine veya işyeri civarındaki köylülere tarife bedeli ödemeleri şartıyla izin verilir.

Bu yerlerdeki halkın ve kooperatiflerin bu işe istekli olmadıklarının veya yeterli iş güçleri bulunmadığının orman işletme şefliğince belirlenmesi ve belgelendirilmesi halinde bu ürün ve artıkların diğer isteklilerce kesilip, sökülüp veya toplanarak çıkarılmasına aynı şartlarla izin verilebilir.

Ürünlerin kesilmesi, sökülmesi, toplanması ve orman dışına çıkarılması özel bir teknik gerektiriyor ise bu işe istekli olanlardan Orman Genel Müdürlüğünce bilgi, eleman, makina, ekipman ve benzeri bakımlardan özel yeterlilik belgeleri istenir. Bu ürünlere Orman Genel Müdürlüğünün belirleyeceği satış fiyattan uygulanır.

Ormana zararlı ağaççık ve kökler ile diğer zararlı bitkilerin, Orman Genel Müdürlüğünce belirlenecek şartlarla üretilip ormandan çıkarılmasına bedelsiz izin verilebilir.

Günübirlik piknik ve kamp alanlarındaki orman ürünlerinin toplanmasına hiçbir surette izin verilmez.

Yukarıda verilecek izinlerle ilgili olarak Orman Genel Müdürlüğünce belirlenecek örneğe uygun olarak hazırlanan ve ürünlerin üretilmesi ve orman dışına çıkarılması sırasında uyulması gereken teknik ve idari hususları kapsayan şartname, işe başlatılmadan önce talep sahiplerine imzalattırılır.

İlân ve Tanıtım

MADDE 17

Orman Genel Müdürlüğünce;

a) Endemik ve nesli tehkileye düşen tür ve ürünlerden toplanmasına izin verilecek miktarlar ve toplanacağı mıntıkaların; her yıl ilgili kuruluşların da görüşleri alınarak Resmi Gazetede, diğer ürünlerin üretim ve toplanma zamanlarının ise diğer vasıtalarla ilânı,

b) Orman bitkilerinin devamlılığının sağlanması ve tahribinin önüne geçilmesi bakımından; her türün yapraklanma, çiçek, tohum tutma, toplanma zamanlan, üretim sırasında uyulması gerekli önlemler, ürünlerin hangi amaçlarla kullanıldığı ve bezeri hususların tanıtımları, yapılır.

Ormandan Çıkarma

MADDE 18

Kesilen, sökülen veya toplanan her türlü ürünün orman dışına çıkarılması; 12 Ağustos 1986 tarih ve 19193 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Orman Ürünlerine Verilecek Tezkerelere Ait Yönetmelik” esaslarına göre nakliye tezkeresine tabidir.

Takibat

MADDE 19

Bu Yönetmelik hükümlerine uymayanlar hakkında genel mevzuata ve 6831 sayılı Orman Kanunu hükümlerine göre takibat yapılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme

Yürürlük

MADDE 20

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 21

Bu Yönetmelik hükümlerini Orman Bakanı yürütür.