Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 2)

LEXI size zaman kazandırır. Sonuç analizi, doküman asistanı ve araştırma modlarıyla LEXPERA içeriğine erişiminizi kolaylaştırır.

Kuruluş

MADDE 1

Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak 2547 sayılı Kanunun değişik 7/d-2 maddesi uyarınca “Akdeniz Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi” kurulmuştur.

Amaç

MADDE 2

Merkezin temel amacı, günümüzde uluslararası ilişkilerdeki siyasal, ekonomik, ve sosyal gelişmeleri, güvenlik ve savunma meselelerini ve bölgesel sorunları, bilimsel olarak inceleyip yorumlamak ve stratejik araştırmalar alanında, disiplinlerarası bir yaklaşımla yeni bilgiler üretmektir.

Merkezin Adı

MADDE 3

Merkezin adı ulusal iletişimde “Akdeniz Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi-AKSAM ve uluslararası iletişimde ise “Akdeniz University Centre for Strategic Research-ACSR” olarak geçer.

Faaliyetler

MADDE 4

Merkez, ulusal ve uluslararası düzeyde ilgili kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar ile işbirliği ve koordinasyon çerçevesinde aşağıdaki konularda faaliyet gösterir;

a) Uluslararası ilişkilerin temel aktörleri olan devletlerin ve günümüzde önemi gittikçe artan uluslararası örgütlerin, gerek siyasal, ekonomik, ve sosyal bakımdan, gerekse güvenlik ve savunma açısından, uluslararası ilişkilerde ne gibi roller oynadıklarının araştırılması.

b) 21. yüzyılda dünyada gittikçe belirginleşecek olan globalleşme ve bölgeselleşme olgularını çeşitli boyutlarıyla irdelemek. Globalleşmenin yanısıra, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik coğrafyalarındaki bütünleşme hareketlerini yakından izlemek. Bu çerçevede, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Birlik üyesi ve Birliğe üye olmaya aday devletler, ve Çin ile Japonya gibi ülkelerin içinde bulundukları sosyo-ekonomik ve siyasal gelişmeleri incelemek.

c) Türkiye’nin komşusu olan Yunanistan, Ermenistan, Rusya gibi ülkelerin siyasal, ekonomik ve sosyal durumlarını ve Türkiye’nin, her birinin kesişme noktasında yer aldığı, Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya bölgelerinin içinde bulundukları sorunları araştırmak.

d) Söz konusu çalışmalarda ele alınacak ülkelerin global ve bölgesel alanda oynadıkları rolleri değerlendirmek, gelecekteki durumlarıyla ilgili öngörülerde bulunmak, Türkiye ile ilişkilerini ve bu ilişkilerin gelecekte nasıl bir seyir izleyeceğini irdelemek.

e) İlgili ülkelerdeki üniversiteler ve stratejik araştırmalar merkezleri ve diğer ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği olanaklarını araştırmak ve ortak çalışmalar yapılmasını sağlamak. Araştırma sonuçlarını, Bakanlık, kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin ve araştırmacıların yararlarına sunmak.

f) Ermenistan ile ilgili yapılacak çalışmalar kapsamında Ermenistan ile Ermeni diasporası ve ilgili ülkelerdeki Ermeni diasporasının faaliyetleri ile ilgili incelemeler yapmak. Türk-Ermeni ilişkileri konusunda ilgili ülkeler ile bilimsel işbirliğinin artırılmasını sağlamak. Ermeni tarihi, kültürü, siyaseti, ekonomisi, dili, ve edebiyatı üzerine yürütülen çalışmaları izlemek ve değerlendirmeler yapmak. Türk-Ermeni ilişkileri konusunda yurt içinde ve yurt dışında uluslararası düzeyde kongre ve konferanslar yapılmasını sağlamak ve farklı görüşte olan yerli ve yabancı bilim insanlarını davet etmek.

g) Kapsamlı bir arşivleme çalışması yapmak.

h) Çalışma konuları ile ilgilenen Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki bilim insanlarıyla işbirliği yapmak.

i) Projeler hazırlayarak, bu projelerin uygulanmasında gerekli olduğu hallerde diğer kurumlar ve araştırma merkezleriyle işbirliği yapmak.

Merkezin Organları

MADDE 5

Merkezin Organları; Merkez Müdürü ve Yönetim Kuruludur.

Merkez Müdürü

MADDE 6

Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü, Stratejik Araştırmalar konusunda araştırmalar ve yayınlar yapmış olan ve tam gün çalışan öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından 2 yıllık süre için görevlendirilir. Süresi biten Merkez Müdürü tekrar görevlendirilebilir. Merkez Müdürü, kendisine yardımcı olmak üzere, Yönetim Kurulu Üyelerinden birisini Müdür Yardımcısı olarak seçebilir. Merkez Müdürü, görevi başında olmadığı zaman yardımcısı kendisine vekalet eder. Merkez Müdürünün, kesintisiz 6 aydan fazla bir süre görevi başında bulunamaması durumunda yeni bir Merkez Müdürü görevlendirilir.

Merkez Müdürü’nün Görev, Yetki ve Sorumlulukları

MADDE 7

Merkez Müdürü’nün görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:

a)Merkezi temsil ve Yönetim Kurulu’na başkanlık etmek.

b)Yönetim Kurulu kararlarını bu Yönetmelik çerçevesinde uygulamak.

c)Merkezin idari işlerini yürütmek, gerekli eşgüdüm ve denetimi sağlamak, yazışmaları yapmak.

d)Yönetim Kurulu’nun hazırladığı yıllık faaliyet raporunu Rektörlüğe sunmaktır.

Merkez Yönetim Kurulu

MADDE 8

Merkez Yönetim Kurulu, Müdür dahil 5 kişiden oluşur. Diğer üyeler tercihan konunun uzmanı ve tam zamanlı çalışan, Müdürün önereceği iki misli öğretim elemanı aday arasından Rektör tarafından seçilerek 2 yıllık süre için görevlendirilir. Süresi dolan üyeler yeniden seçilebilir. Süresi bitmeden ayrılanların veya 6 aydan fazla Üniversite dışında görevlendirilenlerin yerine, süreyi doldurmak üzere yenileri seçilir.

Yönetim Kurulu olağan olarak ayda en az bir, gerektiğinde de Müdürün çağrısı üzerine çoğunluk sağlanarak toplanır. Kararlar, kurula katılanların salt çoğunluğu ile alınır.

Merkez Yönetim Kurulunun Görev, Yetki ve Sorumlulukları

MADDE 9

Merkez Yönetim Kurulu’nun görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:

a) Merkezin çalışma programını hazırlamak ve yürütmek.

b) Merkezin yıllık faaliyet raporunu hazırlamak.

c) Merkezin bünyesinde kurulacak bilimsel çalışma gruplarında görevlendirilecek öğretim elemanlarının seçimini yapmak ve görevlendirmeleri için Rektörlüğe sunmak.

d) Araştırma ve uygulama projelerini, kurs ve benzeri eğitim önerilerini bilimsel çalışma kurullarının da katkıları ile değerlendirmek, görevlendirilecek kişi, kuruluş ve Üniversite birimlerini belirlemek.

e) Üniversite dışı ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği esaslarını belirlemek, protokol taslaklarını hazırlamak ve Rektörlüğe sunmak.

f) Üniversite birimleri veya öğretim elemanlarınca yürütülecek olan danışmanlık, proje ve benzeri hizmetlerin, döner sermayeye aktarılmak üzere bedelini belirlemek.

g) Merkeze atanacak idari ve teknik personelin seçimini yapmak.

Kadrolar

MADDE 10

Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek elemanlarca karşılanır.

MADDE 11

Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar merkezin kullanımına tahsis edilir.

MADDE 12

Bu Yönetmelikte yer almayan hususlarda genel hükümlere göre işlem yapılır.

Yürürlük

MADDE 13

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14

Bu Yönetmelik hükümlerini Akdeniz Üniversitesi Rektörü yürütür.