Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

Amaç ve kapsam

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğünün serbest rekabet yoluyla fiyat, kârlılık ve verimlilik ilkelerine uygun olarak 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3 üncü maddesinin (a) bendi kapsamında yapacağı alım işlerinde uygulanacak usul ve esasları belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, 4734 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile 24/3/1950 tarihli ve 5659 sayılı Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Kuruluş Kanununun 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3

(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;

a) Alım: Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğünce 4734 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (a) bendi kapsamında, kuruluş amacı veya mevzuatı gereği işlemek, değerlendirmek, iyileştirmek veya satmak üzere doğrudan üreticilerden veya ortaklarından yapılan tarım veya hayvancılıkla ilgili ürün alımları ile 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanunu gereğince orman köyleri kalkındırma kooperatiflerinden ve köylülerden yapılacak hizmet alımlarını,

b) Alım komisyonu: Alım işlemlerim yürütmek üzere kurulan komisyonu,

c) AOÇ: Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü,

ç) AOÇ Müdürü: Atatürk Orman Çiftliği Müdürünü,

d) Birim: Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğünde bulunan her bir müdürlüğü,

e) Fiyat araştırma komisyonu: Alımlarda, alınacak malla ilgili varsa başvuruları değerlendirmek ve piyasa araştırması yapmakla görevli komisyonu,

f) Muayene ve kabul komisyonu; Alımların muayene ve kabul işlemlerini yürüten komisyonu,

g) Şartname: Alımın genel, özel, teknik, nakliye, teslim ve benzen şartlarını gösteren belgeleri,

ğ) Tahmini bedel: Alım işlerinde alınacak malın fiyat aralığını,

h) Teklif: Alımlarda üretici veya ortaklarının AOÇ’ye sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas bilgi ve belgeleri,

ifade eder.

Sorumluluk

MADDE 4

(1) Bu Yönetmeliğin kapsamına giren işlerde görev verilen her kademedeki personel üstlenmiş oldukları görev ve yetki çerçevesinde sorumludur.

Temel ilkeler

MADDE 5

(1) Bu Yönetmeliğe göre yapılacak alımlarda; saydamlığın, rekabetin, eşit muamelenin, güvenilirliğin, gizliliğin, kamuoyu denelim inin, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ile kârlılığın ve kaynakların verimli kullanılmasının sağlanması esastır.

Yetki limitleri

MADDE 6

(1) Alım yapmaya ve onaylamaya yetkili organların yetki limitleri aşağıda gösterilmiştir.

a) 1 TL’den 2,500.000,00 TL’ye kadar (2.500.000,00 TL dahil) olan işlerde ilgili birim müdürünün teklifi ve Muhasebe ve Mali İşler Müdürünün uygun görüşü üzerine AOÇ Müdürü,

b) 2.500.001,00 TL ve bu miktarı aşan işlerde AOÇ Müdürünün teklifi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı,

tarafından onaylanır.

(2) Birinci fıkrada belirtilen yetki limitleri, her yıl ocak ayında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık değişim oranı esas alınarak güncellenir. Yetki limitleri, ihtiyaç duyulan hallerde, belirtilen tarihin dışında da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile güncellenebilir.

Alım işlemlerinde uygulanacak esaslar

MADDE 7

(1) İhtiyaç sahibi birimlerce, gerekli idari ve teknik bilgileri kapsayan ek-1 ’de yer alan ihtiyaç bildirim belgesi ile şartname hazırlanır.

(2) İhtiyaç bildiren birim tarafından, AOÇ Müdürünün onayı ile görevlendirilecek fiyat araştırma komisyonu oluşturulur. Fiyat araştırma komisyonu; Ticaret Müdürlüğünden, Muhasebe ve Mali İşler Müdürlüğünden ve ihtiyaç bildiren birimden birer kişi olmak üzere üç kişiden oluşur.

(3) Fiyat araştırma komisyonu, alınacak malla ilgili varsa başvurular ile piyasa araştırmasında alınan teklifleri değerlendirerek rapor halinde ihtiyaç bildiren birime gönderir. Bu birim, hazırlanan fiyat araştırma komisyonu raporu ve alıma ilişkin görüşünü AOÇ Müdürüne yazılı olarak sunar, AOÇ Müdürü alıma ilişkin değerlendirmeleri yaparak nihai kararı belirler.

(4) AOÇ Müdürünün karan uyarınca ihtiyaç bildiren birim personelinden oluşan üç kişilik alım komisyonu, bu birimin teklifi üzerine AOÇ Müdürünün onayı ile oluşturulur.

(5) Alım, alımın yapılacağı mahalde alım komisyonu tarafından duyurulur.

Alıma ilişkin şartnamede yer alacak hususlar

MADDE 8

(1) Şartnamelerde aşağıdaki hususlara yer verilir.

a) Alıma konu işin niteliği ve miktarı,

b) Alıma konu işin fiziksel, kimyasal ve benzeri teknik özellikleri.

c) Nakliyede dikkat edilecek hususlar ve aranacak şartlar.

ç) Ambalaj şekli.

d) Teslim süresi, teslim yeri ve benzeri teslim bilgileri.

e) Varsa diğer hususlar.

Muayeneye kabul komisyonu ile çalışma esasları

MADDE 9

(1) Alımların kabul işlemleri muayene ve kabul komisyonu tarafından

yapılır.

(2) Muayene ve kabul komisyonu, ihtiyaç bildiren birim müdürünün başkanlığında, bu müdürün teklifi üzerine, bu birimde görev yapan en az iki personelden AOÇ Müdürünün onayı ile oluşturulur.

(3) Muayene ve kabul komisyonunun üye sayısı her zaman tek sayıda olur.

(4) Muayene ve kabul komisyonu, alımı gerçekleştirilen ürünlerin ihtiyaç bildirim belgesi ve şartnamede belirtilen kriterlere uygunluğunun kontrolünü yaparak raporunu düzenler.

Alımlarda muayene esasları

MADDE 10

(1) Gerekli görülmesi halinde malzemenin ilgili labovatuvar veya uzman bir kuruluşta tahlili yapılabilir. Bu hususun başlangıçta şartnameye konulması gerekir. Bu kuruluş veya laboratuvarlardan alınan raporlar, muayenelere esas olur ve teslim alma belgesine eklenir.

(2) Gerektiğinde tahlil ve muayene için numune, muayene ve kabul komisyonu tarafından satıcının da iştiraki ile alınır.

(3) Muayenenin olumsuz olması halinde alıma konu iş ayıplı kabul edilir ve gerekli işlemler yapılır.

Teslim ve teslim alına

MADDE 11

(1) Teslim yeri ve şekli şartnamede ve teklif isteme aşamasında açıkça belirtilir.

(2) AOÇ tarafından tanzim edilen muayene ve teslim alma tutanağının bir nüshası en geç beş işgünü içerisinde Muhasebe ve Mali İşler Müdürlüğüne gönderilir.

(3) Ayıplı işlerin olması halinde, mal teslim alınmaz ve söz konusu malın satıcıya hemen iadesinin mümkün olmadığı durumlarda emaneten muhafaza edilir.

Ödeme işlemleri

MADDE 12

(1) Alıma ait tüm evraklar Muhasebe ve Mali İşler Müdürlüğüne gönderildikten sonra satıcıya ödeme yapılır.

Dosyalama işlemleri

MADDE 13

(1) Alım konusu her bir iş için ihtiyaç bildiren birini tarafından bir dosya açılır.

(2) Dosyada; ihtiyaç bildirim belgesi, şartname, komisyonların oluşumu, komisyon kararları, belgelenebiliyorsa mahalde yapılan duyuruya ilişkin belgeler, alım tutanağı, ürün sevkine ilişkin belgeler, teslim, tesellüm ve ödemeye ilişkin belgeler tasnif edilerek saklanır.

Ceza ve ihalelerden yasaklama

MADDE 14

(1) Bu Yönetmeliğin uygulamasına ait ceza ve ihalelerden yasaklama ile ilgili hususlarda 4734 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

MADDE 15

(1) 24/12/2007 tarihli ve 2007/13058 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Alım-Satım-Kiralama ve Kiraya Verme İhale Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 16

(1) Sayıştayın görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

EK