Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 2)

BAP: 1

İntihabat

Belediye meclislerinde Reis, Reis vekilliği ve katiplik ve belediye encümen azalığı gibi azadan her hangi birinin hangi bir işe intihabı gizli rey ile yapılır. Kanunda gizli rey ile yapılması tasrih edilmiyen sair hususat açık rey ile yapılır.

BAP: 2

Reylerin istihsali

2 - Belediye meclislerinde açık rey mahsus işaret veya esami tayini ile ifa olunur.

3 - Mahsus işaret,elini yukarı kaldırmak,yahut ayağa kalkmaktır.Mahsus işaret ile istihsal olunan reylerin neticesini temyiz ve tayin etmek reis ile katiplere aittir. Bunlar ekseriyet hasıl olup olmadığında şüphe ve ihtilaf ederlerse bir kere daha reye müracaat olunur. Şu kadarki şüphe izale edilmediği takdirde esami tayinile açık rey istihsal olunur.

4 - Esami tayinile rey istihsali şu suretle yapılır.Meclis azası oturmuş oldukları halde meclis hademesi rey sandığını getirip azadan her biri üzerinde kendi ismi yazılı iki kağıttan ya kabul manasına olan (beyaz) veya ret ifade eyleyen (renkli) kağıdı sandığın içine atmakla icra olunur.Sandığı reisin nezareti altında Heyet huzurunda katipler açar içinde bulunan kağıtları sayarlar ve nevilerini başka başka zapt ederler neticesi reis tarafından meclise tebliğ olunur.

5 - Belediye meclisinde gizli rey aşağıda gösterildiği üzere istihsal olunur. İntihabatta azadan her biri rey varakasına tensip ettiği zat veyahut zatların isimlerini ve mukarrerata (kabul) veya (ret) kelimelerini tahrir eder. Ve bu varakayı üzerine başka bir şey yazmadan ve hiç bir işaret koymadan rey sandığına atar sonra katipler tarafından Reisin nezareti altında ve heyet huzurunda pusulalar birer birer açılıp bunlarda yazılı adlar ve ret ve kabul kelimeleri zabt ve kayt edildikten sonra netice Reis tarafından meclise bildirilir.

(Rey varakaları azaya evvelden ayni renk ve şekilde olarak dağıtılır.)

6 - Bütçenin esami tayini ile reye konulmasında bütçe kararnamesi madde madde varidat ve masraf cetvelleri fasıl fasıl müzakere olunur ve reye konur.

BAP: 3

Müzakerelerin idare ve icrası

7 - Müzakereyi Reis açar sonra katip,geçen in'ıkatta müzakereye iştirak eden azanın isimleri ile mütalaalarını ve okunan vesikaların ve verilen kararın hulasalarını havi tanzim olunan zabıtnameyi okur bu zabıtname hulasası Heyetçe kabul olunduktan sonra reis ile katiplerden biri tarafından imza olunur. Zabıtnamede Heyetçe bazı tashihler yapılırsa bu tashihler zabıtnameye zeylen ilave ve ayni suretle imza edilir.

8 - Meclise tebliğ olunmak üzere tevdi edilmiş evrak varsa müzakere ruznamelesinde yazılı maddelerin müzakeresine başlanmazdan evvel bunları reis meclise bildirir.

9 - Meclis Reisliğine hitaben verilmiş olan istidaları reis kabul ile meclise tevdi eder.

10 - Müzakere ruznamesi reis tarafından yapılır ve ruznameye giren maddeler muayyen günde sırasile okunur. Ve müzakere edilir.

11 - Azanın söz söylemesi için evvel emirde reislikten söz istemeleri lazımdır. Söz isteyenlerin isimleri talep sırasile reis tarafından işaret olunur.Evvela teklif olunan mesele ve alakadar encümenlerin mazbatası okunur. Ondan sonra aza tarafından söz söylenir. Reis her ne zaman isterse lazım gelen izahat ve müdafaatta bulunabilir.(Mecliste söz söyleyen Kimseler olduğu yerde ayağa kalkar.)

12 - Söz alanlar leh veya aleyhte söyleyeceklerini reise beyanile kayıt sırasınca ve fakat bir lehte bir aleyhte olmak üzere sırasile söz söylemeğe müsaade edilir.

13 - Söz alanlar reise hitaben söz söylerler.

14 - Belediye kanununun 61.64 üncü maddeleri mucibince izahat vermek üzere mecliste hazır bulunacak olan memurlara reislik tarafından kayıt sırasına bakılmaksızın söz verilebilir.

15 - Söz söylemede sadet haricine çıkmak ve bir kimsenin şahsi ve hususi halleri hakkında hakaret ve teessürü mucip olacak söz söylemek ve söz söyleyen zatın sözünü kesmek ve meclisin intizamına halel getirecek muamelede bulunmak memnudur. Aksi takdirde reislik tarafından ihtar icra olunur. İki defa ihtar gören zat yine hareketinde israr ederse reis tarafından meclis salonunu terke mecbur edilir.

16 - Müzakereye hitam verilip verilmemesi için araya müracaat olunur.Müzakereye hitam verilmesi ekseriyetle kararlaştırıldıktan sonra müzakere olunan maddenin leh ve aleyhinde söz söylemek için kimseye söz verilmez ancak meselenin reye sureti vazı hakkında söz söylemek serbesttir.

17 - Meclisce ittihaz olunacak kararlar üç suretle kabul veya redde iktiran etmiş olur:

1 - Meclis mürettep azasının mutlak ekseriyeti ile olur.Mürettep azanın mutlak ekseriyeti demek belediye meclisinin azası mecmuu kaç kişi ise bunun yarısından bir ziyadesinin bir mesele hakkında ittifak etmesi demektir. Mürettep azanın mutlak ekseriyeti müracaat meselesi kanunun tasrih ettiği hususatta tatbik olunur.

2 - Mecliste bir meselenin müzakeresi reylerin istihsali sırasında hazır bulunanların mutlak ekseriyeti ile olur. Buda meclisin bilfarz mürettep adedi 20 olan bir mahalde 11 azanın mevcudiyetile müzakereye başlanıp reye müracaat edildikte bu 11 azadan laekal altısının ittifak etmesi suretile olur.Keza 18 aza hazır olduğu halde reye müracaat edilse 10 kişinin ittifak etmesi şarttır.

3 - Mecliste hazır bulunan azanın ekseriyeti ya nisbi veya izafidir.Bunda mürettep adedi 20 olan bir mecliste bilfarz 11 aza müzakereye başlanır ve reye müracaat edilipte o meselede kabul cihetinin reye vazında yalnız beş kişi kabul reyinde bulunsa hazır olan azanın ekseriyeti o meseleyi kabul etmemiş olduğuna göre bu mesele kabul edilmemiştir denemez her halde ret cihetinde ayrıca reye vaz olunmak icap eder.Çünkü bu defa reddeden dört kişi olsa hazır olan azanın kabul cihetini ihtiyar edenler beş kişi; ret cihetini ihtiyar edenler dört kişi olduğuna ve şu hale göre evvelkinde altı kişi ve ikinci defasında yedi kişi müstenkif kalmış demek bulunduğuna nazaran dört reye nispeten ekseriyet teşkil eden beş rey ile kabul ciheti tercih edilmiş olur.

18 - İşin esami ile reye konulması kanunda tasrih edilmiyen hallerde avvel emirde bu suretle rey istihsaline meclisce ekseriyetle karar verilmesi lazımdır.

19 - Meclisin umumiyetle muzakereleri açıktır. Her kes müzakereleri dinlemeğe mahsus olarak ayrılmış ve tahsis edilmiş olan mahalde oturup müzakeratı dinleyebilir.Meclisin ekseriyetle vereceği karara göre yapılacak gizli içtimada samiler ve zabıt memurları da harice çıkarılır.Bu takdirde müzakerat meclisin müntahap katipleri tarafından zabt olunur.

20 - Heyeti umumiyede her madde kabul ve ret edildikte reis (Meclis ekseriyetle veya ittifakla kabul veya ret etti) diye meclise alenen beyan eder.

21 - Meclisin münakit olduğu mahaller reis ve azadan ve zabıt memurlarile reisin meclise izahat vermek üzere tevkil etmiş olduğu zevattan başka kimse girmez.

22 - Meclisin kararları reis veya reis vekillerinden birile katiplerden biri tarafından imza olunarak kanunun tasrih etmediği ahvalde belediye riyasetine tevdi ve riyasetçe infaz olunur.

23 - Mecliste söz alanlar sözlerini bitirmeden azadan biri tarafından müzakerenin kifayeti teklif olunursa evvel emirde bu mesele reye vaz olunur.Müzakerenin kifayeti talebi ret olunduğu takdirde söz almış olanlara sırasile söz verilir.

24 - Dahili nizamnameye tevfiki hareket edilmek teklif olunursa,müzakere mevzuundan evvel bu cihet müzakere olunur.

25 - Müzakere olunan madde hakkında aza tarafından yapılan teklifler birden fazla olursa bu halde birinin reye konmasile reddi halinde diğer tekliflerin reye konmasını müstacel bir hale getirmemesine dikkat olunarak teklifler sıraya konulur.Bilfarz müzakere olunan meselenin müzakeresinin tehiri veya başka bir meselenin bu meseleye takdim olunması teklif olunmuş ise diğer tekliflere tercihan evvel emirde bu cihet reye konulmak lazım gelir.Müzakere mevzuu olan meselenin reddi teklif olunursa andan sonra bu cihet reye vaz olunmak icap eder. Müzakere mevzuu olan meselenin tadilen kabulü teklifi varsa andan sonra da bu reye vaz olunur.Tadil teklifleri tehalüf ve teaddüt ederse esas meseleye en uzak olan tadil tekliflerinde başlanarak reye vaz olunur.

26 - Müzakere mevzuu olan bir madde iki meseleyi havi bulunuyorsa birbirinden tefrik ile ayrı ayrı reye müracaat edilmesi teklif edildiği takdirde o suretle muamele olunur.

27 - Rey toplamaya başlanmazdan evvel ekseriyette şüphe olunarak mevcut azanın sayılması teklif olunursa müzakeresiz reis ve katipler tarafından icra olunur.

28 - Meclislerin bir senelik içtima müddetlerine içtima devresi bir günlük içtima müddetlerine in'ikat ve bir günde muhtelif vasıtalarla vukubulan içtimalardan her birine de celse denir. Ve zabıtların başında 1930 içtimaı devresinin 8 inci inikadının birinci celcesi veya ikinci celcesi tarzında tasrih olunur.

29 - Meclisce verilen karar hilafına vaki olacak teklifler ayni adi içtima müddeti için de kanuni esbap olmadıkça ruznameye ithal ve müzakere olunamaz.

30 - Meclis müzakerelerini kayda mahsus zabıtnameyi her müzakereyi müteakip imza etmek ve bunların muhafazasını gizli celse zabıtnamelerinin mahremiyetini temin edecek tedabir ittihaz eylemek bazı merasimde meclis namına hazır bulunacak zevatı seçmek reislerle müntehap katiplerden mürekkep riyaset divanına aittir.

31 - Meclisin her teşrinisani içtimaında bütçe ve kat'i hesabının ve sair lüzum görülecek hususatın tetkiki için biri veya müteaddit encümen intihabına ve müzakere edeceği işlerden lüzum gördüklerini encümenlere tevdi salahiyeti vardır.Bu encümenlerin azası en az üç ve en çok yedi kişidir.Bütçe ve kat'i hesap encümenleri en çok dokuz kişiden olabilir.

32 - Encümenler gizli rey ile içlerinden birini reis ve birini mazbata muharriri intihap ederler.Encümenin evrakının muhafazası kararlarının yazılması mazbata muharririne aittir.Encümen namına mecliste verilecek izahat reise ve reisin intihap edeceği zata aittir.

33 - Encümen azasının ekseriyeti hazır olmadıkça bir meseleyi karara bağlayamaz.Kararlar mevcudun ekseriyetile ittihaz olunur.

Ekalliyette kalanlar reylerini mazbataya yazabilirler.Encümen kararları reis ve azası tarafından havale olunur.

34 - Meclisin müzakerelerinde intizamını bozacak surette gürültü olupta riyasetin ihtarına rağmen temadi ettiği halde ertesi günü içtima edilmek üzere reis meclisi tatil eder.

35 - Her celsenin sonundan evvel meclise nihayet verildiği esnada gelecek içtimaın hangi gün ve saat kaçta başlıyacağı ve ne müzakere olunacağı reis tarafından azaya beyan olunur.Ve buna göre tanzim edilecek müzakere ruznamesi meclis odasının münasip mahalline talik ve mümkün olan yerlerde bir suretini gazete ile ilan ettirilir.

36 - Bu talimatname 1 Eylül 1930 tarihinden muteberdir.