Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Mülga veya iptal edilen kısımları gizle
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 4)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bingöl Üniversitesinde zorunlu yabancı dil ve yabancı dil hazırlık sınıflarında uygulanacak öğretim ve sınavlarla ilgili esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, Bingöl Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Zorunlu Yabancı Dil ve Yabancı Dil Hazırlık Sınıflarında yabancı dil öğretiminde uygulanacak hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 49 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

1

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Ara sınav: Öğrencilerin sınıf içi çalışmalarla edindikleri bilgi ve becerileri ölçmek için ve yıl sonu yeterlik sınavına hazırlık amacı ile yapılan sınavı,

b) Kanaat notu: Derse giren öğretim elemanlarının öğrenciyi derslere devam, geç kalmaması, ders materyallerini tam olarak getirmesi, derse istekli katılması, arkadaşları ve öğretmenine karşı tutumu, ev ödevleri gibi ölçütlere göre değerlendirilmesi sonucu verilen notu,

c) Küçük sınav: Sınıf içi çalışmaları günü gününe takip etmeye teşvik edici nitelikte haberli ya da habersiz yapılan sınavları,

ç) Mazeret sınavı: Ara sınavlara giremeyen ve geçerli mazeretleri olan öğrenciler için yapılan sınavı,

d) Ödev: Öğrencilerin sınıf ortamında edindikleri bilgi ve becerileri sınıf ortamı dışında da kullanabilme ve geliştirebilmelerini teşvik edici nitelikteki çalışmalardan oluşan uygulamayı,

e) Rektörlük: Bingöl Üniversitesi Rektörlüğünü,

f) Senato: Bingöl Üniversitesi Senatosunu,

g) Üniversite: Bingöl Üniversitesini,

ğ) Yabancı dil seviye tespit sınavı: Öğretim yılı başında yeni kayıt yaptıran hazırlık sınıfı ve/veya zorunlu yabancı dil öğretimine tabi olan öğrencilerin öğrenim görecekleri yabancı dildeki seviyelerini ve muaf olacak öğrencileri tespit etmek amacıyla yapılan sınavı,

h) Yabancı Diller Yüksekokulu: Bingöl Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu,

ı) Yılsonu Yeterlilik Sınavı: Hazırlık sınıfı öğretimi sonunda yapılan sınavı,

i) Zorunlu Hazırlık Sınıfı: Öğretim Dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programlarda öğrencinin devam etme zorunluluğu olduğu yabancı dil eğitimini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Seviye Tespit ve Muafiyet

Yabancı dil seviye tespit sınavı

MADDE 5

3

(1) Bingöl Üniversitesine ilk defa kayıt yaptıran hazırlık sınıfı ve/veya zorunlu yabancı dil öğretimine tabi olan öğrenciler, kayıt yaptırdığı öğretim yılının başında, Rektörlükçe düzenlenen bir yabancı dil seviye tespit sınavına tabi tutulurlar. Bu sınav ilgili yabancı dilde öğrencilerin dil bilgi ve beceri düzeylerini belirlemek amacıyla yapılır.

(2) Öğrencinin;

a) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) fıkrası gereğince verilmesi zorunlu olan yabancı dil dersinden muaf olmak için yapılan seviye tespit sınavından 100 tam puan üzerinden en az 60 puan alması,

b) Yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olmak için seviye tespit sınavından 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alması

gerekir.

(3) Yabancı dil seviye tespit sınavından;

a) Son üç yıl içinde, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadili olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği orta öğretim kurumlarında eğitim görüp, orta öğrenimini bu kurumlarda tamamlayanlar,

b) Söz konusu yabancı dilin anadil olarak konuşulduğu ülkelerde yabancıların yükseköğrenim görebilmeleri için aranan asgari yabancı dil seviyesinin tespiti amacına yönelik olarak yapılan sınavlarda ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan yabancı dil sınavlarından aşağıdaki tabloda belirlenen puanları alanlar muaftır.

c) Uluslararası yabancı dil sınavları eşdeğerliğinin ve puan karşılıklarının belirlenmesinde Yükseköğretim Kurumunun Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerliklerini Belirleme Yönergesine ilişkin hükümler esas alınır. Üniversitenin zorunlu hazırlık sınıfından muaf olmak isteyenlerin her yılın başında girdikleri muafiyet sınavı ile hazırlık sınıfının sonunda yapılan final sınavının puanlaması, okuma (kelime bilgisi/dilbilgisi/okuduğunu anlama) % 70, konuşma/dinleme % 15, yazma % 15 olacak şekilde yapılır. Muafiyetler her akademik yarıyılın başında yapılır.

1) TOEFL IBT sınavı ile Bingöl Üniversitesi yeterlik ve muafiyet sınavlarına ilişkin eşdeğerlik tablosu aşağıdaki gibidir:

TOEFL IBT BİNGÖL ÜNİVERSİTESİNDEKİ KARŞILIĞI
115-120 95-100
110-114 90-94
105-109 85-89
95-104 80-84
87-95 75-79
73-86 70-74
60-72 65-69
55-59 60-64
50-54 55-59
45-49 50-54

2) Cambridge Advanced English (CAE) sınavı ile Bingöl Üniversitesi yeterlik ve muafiyet sınavlarına ilişkin eşdeğerlik tablosu aşağıdaki gibidir:

CAE BİNGÖL ÜNİVERSİTESİNDEKİ KARŞILIĞI
A 85-100
B 74-84
C 70-74

3) Pearson Test of English Academic sınavı ile Bingöl Üniversitesi yeterlik ve muafiyet sınavlarına ilişkin eşdeğerlik tablosu aşağıdaki gibidir:

PTE BİNGÖL ÜNİVERSİTESİNDEKİ KARŞILIĞI
88-90 95-100
85-87 90-94
80-84 85-89
75-79 80-84
70-74 75-79
65-69 70-74
61-64 65-69

(4) Üçüncü fıkranın (b) bendi kapsamına giren sınavlarda alınan puanın, geçerli sayılabilmesi için; Sınavın en fazla 3 yıl önce yapılması gerekir.

(5) Yabancı dil seviye tespit sınavları ile hazırlık okuyan öğrenciler için yapılan muafiyet sınavlarındaki başarı durumları öğrencilerin sayısal notları 19/9/2009 tarihli ve 27354 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bingöl Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre harf notlarına uyarlanarak belirlenir.

(6) Zorunlu yabancı dil dersleri, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikleri Çerçevesinde o düzey için öngörülen yabancı dil bilgi düzeyini karşılayacak şekilde en az iki yarıyıl olarak programlanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Öğretim ve Sınavlar

Kayıt

MADDE 6

(1) Zorunlu yabancı dil ve yabancı dil hazırlık sınıfına devam edecek öğrenciler, Üniversitenin düzenleyeceği esaslara ve takvime göre belirlenen katkı payını yatırarak kayıt olmak veya kayıt yenilemek zorundadırlar.

Akademik takvim

MADDE 7

(1) Hazırlık sınıfı öğretimi, yaz öğretimi uygulaması saklı olmak kaydıyla, akademik yıl esasına göre yapılır. Yabancı Diller Yüksekokulunda yabancı dil hazırlık sınıfı öğretim takvimi Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulu önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir ve ilân edilir.

Hazırlık sınıfı seviye grupları

MADDE 8

(1) Hazırlık Sınıfı öğrencilerinin yabancı dil öğrenimine hangi seviyeden başlayacakları, yabancı dil seviye tespit sınavı sonuçlarına göre Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından belirlenir.

(2) Yabancı dil seviye tespit sınavı sonuçlarına göre, ilgili kıstaslar da dikkate alınarak dil öğrenimi, öğretimi ve ölçme-değerlendirmesinin yapılması için açılması muhtemel seviye grupları aşağıdaki gibidir:

a) Basic Speaker: Temel Seviye (A1) ve Orta Öncesi Seviye (A2)

b) Independent Speaker: Orta Seviye (B1) ve Orta Üstü Seviye (B2)

c) Proficient Speaker: İleri Seviye (C1) ve Yeterlik (C2)

(3) Hazırlık sınıflarında, yukarıda açıklanan düzeylerin gerektirdiği bilgi ve becerileri öğrencilere kazandırmak üzere Yabancı Diller Yüksekokulunca belirlenmiş ders materyalleri kullanılarak eğitim-öğretim yapılır.

(4) Öğretim başladıktan sonra bir öğrencinin yarıyıl içindeki başarı durumuna göre bir başka seviye grubuna intibakı ilgili öğretim elemanının önerisi ve Yabancı Diller Yüksekokulunun onayıyla yapılabilir.

Seviye gruplarının öğretim programları

MADDE 9

(1) Öğrenciler öğretim yılı başında öncelikle sahip oldukları yabancı dil bilgi ve beceri düzeylerine göre - düşük düzeyden yükseğe doğru - A1, A2, B1, B2, C1, C2 seviyelerine uygun sınıflara ayrılır. A1 sınıfları haftada 28 ders, A2 sınıfları 26 ders, B1 sınıfları 24 ders, B2 sınıfları 22 ders, C1 ve C2 sınıfları ise 20 ders dil öğrenimi görürler. Grupların haftalık dersleri, bütünleşmiş dil becerileri öğretimi ya da dil becerilerinin dilbilgisi, okuma, yazma ve konuşma gibi ayrı ayrı öğretimi şeklinde programlanabilir. Sınıf dışı ödev ve proje çalışmaları yürütülebilir. Her grupta programlanan dersler ve bunların haftalık ders saatleri, Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulunun önerisi ile Senato tarafından değiştirilebilir.

Devam zorunluluğu

MADDE 10

1

(1) Öğrencinin devam zorunluluğu akademik yarıyıl esasına göre belirlenir. Bir yarıyıldaki toplam ders saati üzerinden en az %80 oranında devam şartı aranır. Devamsız öğrenciler derslere katılabilecekleri gibi her öğretim yılı başında yapılan yabancı dil seviye tespit sınavına da girebilirler. Devamsız olan öğrencilerin açıldığı takdirde, yaz okuluna katılma hakları vardır.

İzinli ayrılma

MADDE 11

(1) Hazırlık sınıfında okuyan öğrencilerin izinli ayrılma durumları Bingöl Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ve 13/8/2009 tarihli ve 27318 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bingöl Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili hükümleri kapsamında değerlendirilir.

Hazırlık sınıfı sınavları ve değerlendirme

MADDE 12

(1) Bir yarıyılda en az üç ara sınav, konulara göre belirlenecek sayıda da küçük sınavlar yapılır. Her yarıyılın başarı notu, ara sınavların ortalamasının %50’si, küçük sınavların ortalamasının %30’u, ödevlerin ortalamasının %15’i ve kanaat notunun %5’inin toplamından oluşur. Hazırlık sınıfı genel başarı notunun belirlenmesinde birinci yarıyılın başarı notunun katkısı %50, ikinci yarıyılın başarı notunun katkısı %50’dir. Ara sınavların tarihlerini Yabancı Diller Yüksekokulu belirler.

Mazeret sınavı

MADDE 13

(1) Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu, tarafından kabul edilen haklı ve geçerli nedenlerden ya da bir sağlık kuruluşundan alınan sağlık raporu ile belgelediği sağlık sorunlarından dolayı sınavlara giremeyen öğrenci, mazeretinin bitim tarihini izleyen yedi iş günü içinde bir dilekçe ile Yabancı Diller Yüksekokuluna başvurmak zorundadır. Mazeretleri, Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen öğrenciler için, her yarıyılın son haftasında mazeret ara sınavları yapılır. Küçük sınavlar ve yıl sonu yeterlik sınavı gibi sınavlar için mazeret sınavı hakkı verilmez. Ancak yabancı dil seviye tespit sınavına giremeyen öğrencilerden mazereti kabul edilenlere o yarıyılda ek kontenjandan kayıt yaptıran öğrenciler bulunması ve ek kontenjandan kayıt yaptıran öğrenciler için yabancı dil seviye tespit sınavı açılması halinde ek kontenjan öğrencileri için yapılan yabancı dil seviye tespit sınavına girme hakkı verilebilir.

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 14

(1) Ara sınavların sayısal notlarındaki maddi hatanın düzeltilmesi için öğrenci, notların duyurulmasını izleyen beş iş günü içinde yazılı olarak başvuruda bulunur. İtirazlar bir komisyon tarafından incelenir ve Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.

Yıl Sonu yeterlik sınavı

MADDE 15

(1) Hazırlık sınıfı okuyan öğrencilerden iki yarıyılın genel başarı not ortalaması 50 puan ve üzerinde olanlar ikinci yarıyılın sonunda yapılan yıl sonu yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Yıl sonu yeterlik sınavına giren öğrencilerden iki yarıyılın başarı not ortalamasının %40’ı ile bu sınavda aldığı notun %60’ının toplamı 70 puan ve yukarısı olanlar hazırlık sınıfını başarmış kabul edilirler ve bir üst sınıfa geçerler. Hazırlık sınıfı iki yarıyıl ortalamasının %40’ı ile yıl sonu yeterlik sınavının %60’ının toplamı 70 puandan az olanlar ile iki yarıyıl ortalaması 50 puandan az olanlar bir sonraki öğretim yılı başında düzenlenecek yabancı dil seviye tespit sınavına girmeye hak kazanırlar.

Hazırlık sınıfı öğretim süresi

MADDE 16

1

(1) Hazırlık sınıfı öğretim süresi iki yarıyıldır. Hazırlık sınıfında görülen haftalık ders yükü 20 saatten ve bir yarıyılda görülen ders yükü 260 saatten az olamaz. Hazırlık sınıfında geçirilen süre, öğrencinin ön lisans, lisans veya lisansüstü öğrenim programlarında görmekle yükümlü olduğu derslere ilişkin kredi saatleri bakımından dikkate alınmaz. Kısmen veya tamamen yabancı dille eğitim veren programlarda hazırlık sınıfı uygulaması zorunludur.

(2) Yabancı dil hazırlık sınıfına devam edip yıl sonunda başarılı olan öğrenciler, önlisans, lisans veya lisansüstü öğretim programlarına devam etmeye hak kazanırlar.

(3) Hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlamayan öğrencilerin programdan ilişikleri kesilir.

(4) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) fıkrasına göre görmekle yükümlü olduğu yabancı dil dersinde, öğrenciye Türkiye’de görmüş bulunduğu orta öğretimde öğretilenin dışında başka bir yabancı dil, ancak isteğine bağlı olarak öğretilebilir.

(5) Bu Yönetmelik hükümleri, yabancı dille yapılan önlisans, lisans veya lisansüstü öğretim programına yatay veya dikey geçişle kayıt yaptıran öğrenciler için de geçerlidir. Hazırlık sınıfı derslerine dinleyici öğrenci kabul edilemez.

(6) Kısmen yabancı dilde eğitim veya yabancı dilde eğitim veren ön lisans, lisans ve lisansüstü programına kayıt yaptıran ve yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. Hazırlık sınıfında başarısız olarak programdan ilişiği kesilen ön lisans ve lisans öğrencileri kendi yükseköğretim kurumlarında öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ancak bu öğrenciler talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin üniversiteye giriş puanının yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine yerleştirilebilirler.

Yaz öğretimi

MADDE 17

(1) Yaz öğretiminin açılması durumunda öğretim süreci Bingöl Üniversitesi Önlisans ve Lisans Yönetmeliği çerçevesinde yürütülür. Ancak yaz okulu sonundaki başarı notu hazırlık sınıfında uygulanan ölçütler çerçevesinde belirlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme

Yürürlük

MADDE 18

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19

Bu Yönetmelik hükümlerini Bingöl Üniversitesi Rektörü yürütür.