Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Canik Başarı Üniversitesi tarafından yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek her türlü mal ve hizmet alımı-satımı, kiralama, yapım işlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, Canik Başarı Üniversitesinin ihtiyaç duyduğu her türlü alım, satım, yapım, hizmet, kiralama, taşıma ve benzeri işlerin yapılması ve yaptırılması ile ihaleye ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa ve 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun ek 122 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Başkan: Canik Başarı Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanını,

b) Birim temsilcisi: Rektörlüğe bağlı akademik ve idari birimlerin yöneticilerini,

c) Genel Sekreter: Canik Başarı Üniversitesi Genel Sekreterini,

ç) Hizmet alımı: Mal alımları ve yapım işleri dışındaki her türlü periyodik bakım anlaşmaları, tamirat ve tadilat işleri, dışarıdan alınan her türlü hizmet satın alımları ile fuar ve organizasyonlardaki stant kurma gibi her türlü satın alma işlemlerini,

d) İdari ve Mali İşler Daire Başkanı: Canik Başarı Üniversitesi İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanını,

e) Kiralama: Yapılacak her türlü kiralama işlerini,

f) Mütevelli Heyet: Canik Başarı Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

g) Proje yöneticisi: Bilimsel araştırma proje sorumlusunu,

ğ) Rektör: Canik Başarı Üniversitesi Rektörünü,

h) Satın alma ve ihale komisyonu: Canik Başarı Üniversitesi satın alma ve ihale komisyonunu,

ı) Üniversite: Canik Başarı Üniversitesini

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Satın Alma ve İhale Komisyonları, İlkeler, Satın Alma Talepleri ve Mali Limitler

Satın alma ve ihale komisyonları

MADDE 5

(1) Satın alma ve ihale işleri ile ilgili usuller ve organlar şunlardır:

a) Bu Yönetmelikte yazılı işleri yaptırma, satın alma kararlarını onama ve iptal etme yetkisi ita amiri sıfatıyla Başkana aittir. Başkan bu yetkisini uygun gördüğü ölçüde ve sürede bir Mütevelli Heyet üyesine, Rektöre, Genel Sekretere veya satın alma yetkilisine devredebilir.

b) Satın alma ve ihale komisyonu: Her bütçe yılı başında Başkan tarafından görevlendirilir. Komisyon, Başkan tarafından görevlendirilecek Mütevelli Heyet üyeleri arasından bir kişi, Genel Sekreter ve İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanı olmak üzere en az üç kişiden oluşur. Gerekli hallerde ilgili birim temsilcileri ve/veya uzman kişiler komisyona davet edilebilir ve/veya yazılı görüş istenebilir.

c) Muayene ve kabul komisyonu: Satın alınan mal ve hizmetlerle yaptırılan işlerin geçici ve kesin kabullerini yapmak üzere en az birisi o işle ilgili olmak kaydıyla Rektörün teklifi ve Başkanın onayı ile görevlendirilen en az iki kişiden oluşur.

ç) Komisyonlar, üye tam sayısının 2/3’ü ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alınır. Oyların eşit olması durumunda komisyon başkanının oyunun bulunduğu taraf çoğunlukta sayılır. Muhalif kalan üye muhalefet sebebini gerekçeli olarak karara yazmak zorundadır. Kararlar idarenin yararı dikkate alınarak fiyat, kalite, en iyi hizmet ve iş esasına göre tercih yapılarak verilir.

Satın alma ve muayene kabul ilkeleri

MADDE 6

(1) Satın alma ilkeleri şunlardır:

a) Mal ve hizmet alımının mümkün olan en uygun şartlarda ilk elden yapılması esastır.

b) Mal ve hizmet alımlarında sadece en düşük fiyat değil, istenilen kaliteyi verme yeteneği, en uygun fiyat ve ödeme koşulu, istenilen zamanda teslim ve bakım şartlarını taşıyan en uygun teklif tercih edilir.

c) Üniversitenin kısa ve uzun dönemdeki ihtiyaçlarının tespitinde, eğitim hizmetlerinin aksamaması ve gereksiz mal stoklarından kaçınılması amacıyla İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanı gerekli tedbirleri alır.

ç) Alımlarla ilgili işler bir elde toplanarak İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanlığının yetki ve sorumluluğunda yürütülür. Birimler acil olaylar dışında firmalarla doğrudan mal ve hizmet alımları konusunda ilişkide bulunamaz. Üniversitede meydana gelebilecek ve anında müdahale edilmediğinde maddi, manevi zarar doğurabilecek, eğitimi aksatabilecek teknik veya doğal afetlerden dolayı oluşan beklenmedik olaylar acil olay olarak kabul edilir. Acil alımlar olarak belirlenen durumlarda gerekli mal ve hizmet alımı, birim yöneticisi tarafından şifahen veya yazılı olarak olay ve meblağ da belirtilmek suretiyle Genel Sekreterin bilgilendirilmesi ve onay alınmasını müteakip İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanı tarafından en kısa sürede gerçekleştirilir. İşe ait fatura Üniversiteye ulaştırıldığında, birim yöneticisi ve Genel Sekreterin imzası ile Rektörün onayı alınır ve İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanı ödeme işlemini başlatır.

d) Şartname ve sözleşmeler kolaylıkla incelenebilmelerini ve anlaşılmalarını mümkün kılacak şekilde hazırlanır, ihaleye davet edilen her firmaya mal ve hizmet alımına ait açıklayıcı bilgilerin verilmesi ve rekabet bakımından birden fazla firmanın teklif vermesi sağlanır.

e) Satın almanın bu Yönetmelikte yer alan usullerden hangisine göre yapılacağı satın alma ve ihale komisyonu tarafından belirlenir.

f) Gayrimenkul alımı, satımı ile kiralama ve kiraya verme işlemleri Mütevelli Heyet kararı ile yapılır.

g) Alımların toplu şekilde yapılması esastır.

(2) Muayene kabul ilkeleri şunlardır:

a) Satın alınan mal yüklenici tarafından Üniversiteye teslim edilmedikçe muayene ve kabul işlemleri yapılmaz.

b) Şartnamede hüküm bulunması halinde; imalat veya üretim süreci gerektiren işler, muayene ve kabul komisyonlarının yetki ve sorumluluğunu kaldırmaması şartıyla, idari ve teknik şartnamede belirtilen kalite ve özelliklere göre yapılıp yapılmadığı hususunda, ilgili komisyon tarafından belirli aşamalarda veya aralıklarla ara denetime tabi tutulabilir.

c) İdari ve teknik şartnamede belirtilmesi koşuluyla kısmî kabul yapılabilir.

ç) Komisyon, muayene ve kabul işlemleri sırasında, yüklenici ya da vekiline usulüne uygun olarak bildirim yapıldığı halde hazır bulunmaması veya hazır bulunmalarına rağmen imzadan imtina etmeleri halinde bu durumu tutanak altına alır.

d) Özellikleri dolayısıyla kısa sürede nitelikleri değişebilen veya günlük teslime konu olan malların muayene ve kabul işlemlerinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için muayene ve kabul komisyonu bu malı kullanacak birimlerde çalışan görevlilerden kurulur.

e) Muayene ve kabulün Üniversite tarafından yapılması esastır. Ancak işin özelliğinin gerektirdiği durumlarda Üniversite bu konuda hizmet satın alabilir.

f) Muayenelerde önce fiziksel nitelikler kontrol edilir. Fiziksel niteliklerinin tamamı şartnamede belirtilen hükümlere uygun bulunmayan malın numuneleri, laboratuvar muayenelerine gönderilmez. Üretici veya satıcıya iade edilir.

g) Fiziksel muayene; göz kontrolü, boyut kontrolü, fonksiyonellik kontrolü, ambalaj kontrolü, adet veya miktar kontrolü safhalarından oluşur. Muayenede aranacak diğer hususlar, idari ve teknik şartnamede yazılı şartlardır. Muayeneye sunulan malın önce bütünü incelenir ve gerek görülür ise bir numunesi saklı tutulur.

ğ) Numunenin ilk incelenmesinde bulunan sonuçlar üzerinde, uygunluğu hakkında yeterli kanaat edinilemez ise numuneler üzerinden bir muayene daha yapılır. Her iki muayene de aynı sonucu verdiği takdirde nihai karar verilir. Bu iki muayene değişik sonuçlar vermiş ise, o numune üzerinde üçüncü bir muayene daha yapılarak bu üç muayenenin sonuçlarına göre karar verilir.

h) Yükleniciler, muayene ve kabul sonucu verilen ret raporuna usulüne göre itiraz ederek ikinci bir muayeneyi isteyebilirler. Bu takdirde, mal aynen korunmak suretiyle ilk muayenede bulunmamış olan Rektörün görevlendireceği en az üç kişilik ikinci bir komisyona muayene yaptırılır. Bu komisyonun vereceği kararlar kesin olup, muayene ve kabulün bu karar esas alınarak sonuçlandırılacağına ilişkin hükme şartnamede yer verilmek zorundadır.

Satın alma talep ve süreci

MADDE 7

(1) İdari ve akademik birimler, satın alınmasını talep ettikleri mal veya hizmetin konusunu ve ihtiyacın bütün özelliklerini açıklayan satın alma talep formunu doldurup Genel Sekreterliğe gönderir. Aynı işlem Üniversitenin Personel Bilgi Sistemi (PBS) aracılığı ile de yapılabilir. Genel Sekreter tarafından onaylanan satın alma talep formları Rektörün oluruna sunulur. Rektör tarafından onaylanan talep formu satın alma ve ihale komisyonunda görüşülmek üzere İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanlığı’na gönderilir. İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanı satın alma ve ihale komisyonunca belirlenen satın alma usulüne göre idari ve teknik şartnameleri, fiyat tekliflerini ve diğer belgeleri hazırlatıp satın alma ve ihale komisyonuna sunar. Komisyon gerekli gördüğü hallerde yeni teklifler alabilir. Satınalma ve ihale komisyonunun kararı doğrultusunda satın alma işleri, İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanlığı tarafından yürütülür. Ayrıca Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen mutemet avansı limitinin altındaki alımlar İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanlığının sorumluluğunda doğrudan temin usulü ile yerine getirilir.

Satın alma talep formunda bulunması gereken bilgiler

MADDE 8

(1) Satın alma talep formunda aşağıda belirtilen bilgiler bulunur:

a) İhtiyaç bildiren birimin adı ve birim sorumlusunun imzası.

b) Belgenin talep tarihi.

c) İhtiyacın konusu, niteliği ve gerekçesi.

ç) Adet veya miktarı.

d) Tahmini tutarı.

e) Gerekli görülecek diğer açıklamalar.

f) İdari birimlerde Genel Sekreterin; akademik birimlerde ise, dekan, enstitü, merkez veya yüksekokul müdürünün imzası.

g) Rektörün imzası.

Onay yetkisi ve mali limitler

MADDE 9

(1) Mütevelli Heyet, her bütçe dönemi başında Rektör ve Genel Sekreterin onaylamaya yetkili olduğu mali limitleri belirler. Mali limitler tahmini bedele göre tespit edilir. Rektör ve Genel Sekreter için belirlenen mali limitleri aşan harcama tutarları için Mütevelli Heyeti yetkilidir.

Hizmet alımları

MADDE 10

(1) Hizmet alımları, gerçekleşmesi istenilen tarihten on beş gün öncesinde ilgili birim tarafından yazılı olarak Genel Sekreterliğe bildirilir. Bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen satın alma sürecine göre satın alma yapılır. Siparişi verilen işin yerine getirilip getirilmediği, hizmeti talep eden birim tarafından takip edilir. İş bitiminde işin tamamlandığına dair tutanak İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanlığına teslim edilir.

Bilgisayar ve donanım malzemeleri alımı

MADDE 11

(1) Birimlerin ihtiyaçları olacak yeni bilgisayar, bilgisayar yapılandırmalarının yükseltilmesiyle ilgili gerekli olan her türlü ilave teçhizat ve yazılım gibi malzemeler Bilgi İşlem Daire Başkanlığından talep edilir. Bilgi işlem birimi, talepleri değerlendirerek Genel Sekreterliğe bildirir ve bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen satın alma sürecine göre satın alma yapılır. Satın alınan tüm malzemeler, ihtiyaç olan birimlerde kullanılmak üzere bilgi işlem birimi tarafından teslim edilir.

Bilimsel araştırma proje alımları

MADDE 12

(1) İlgili proje yöneticisi tarafından hazırlanmış ve Rektörlük tarafından onaylanmış proje formu, Ar-Ge projeleri yönetim ofisi tarafından İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanlığına gönderilir. Proje yöneticisi tarafından projeli alımlar talep formu ile onaylanmış listedeki malzemeler talep edilir. Ödeneği varsa alım sürecine başlanır. Talep edilen malzeme ile ilgili olarak, gerekiyorsa alternatif fiyat araştırması yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Satın Alma ve İhale Usulleri ile Teslim Alma ve Ödeme

Satın alma ve ihale usulleri

MADDE 13

(1) Bu Yönetmelik kapsamında yapılacak alımlarda aşağıdaki usullerden herhangi biri uygulanır:

a) Kapalı teklif usulü: Bu usulde, teklifler yazılı olarak yapılır. Teklif mektubu bir zarfa konulduktan sonra, zarfın üzerine teklif veren firma veya şahsın ismi, teklif verdiği konu, açıkça yazılıp zarf kapatılır. Zarfın kapanan kısmı teklif veren tarafından imzalanır. Teklif mektubu şartnameye uygun olarak hazırlanır, şartnamede teklif mektubu ile beraber verilmesi istenen belge ve ek bilgiler varsa verilir. Teklif mektuplarında teklif edilen fiyatlar rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılır. Teklif mektupları teklif veren tarafından imzalanır.

b) Açık teklif usulü: Niteliği itibariyle açık teklif alınmasında fayda görülen veya kapalı teklif istenilmesinin gereksiz zaman kaybına neden olacağı hallerde, yazılı tekliflerin açık olarak veya faks ya da e-posta ile alınması suretiyle gerçekleştirilen satın alma usulüdür. En az üç teklif alınması yoluna gidilir.

c) Doğrudan temin usulüne ilişkin esaslar şunlardır:

1) Doğrudan temin usulünde perakende yiyecek, içecek, çiçek ve toplu alımlar dışında acil ihtiyaç duyulan kâğıt-kırtasiye, temizlik malzemeleri, yazıcı ve fotokopi makineleri için toner/kartuş ve benzeri sarf malzemesi bakım, onarım, müşavirlik, ilan, tercümanlık, gibi özel nitelikli mal ve hizmetlerin herhangi bir firmadan doğrudan temin edilmesi usulüdür. Onay süreci tamamlanan satın alma talep formuna istinaden satın alma işi doğrudan İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanlığınca gerçekleştirilir.

2) Bir mal veya hizmet alımı ile onarım işinin kısa bir sürede yerine getirilmesinin zorunlu olduğu hallerde veya fiyatın sabit olduğu alımlarda veya distribrütör eliyle satıldığı hallerde de doğrudan temin usulü uygulanabilir.

3) Bedeli ne olursa olsun elektrik, su, doğalgaz, posta ve benzeri abonman sözleşmesi ile akaryakıt gibi tarifeye bağlanmış her türlü işlerde satın alma kararı aranmaz. Bu işlerde ödemeler İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanı bilgisi dâhilinde gerçekleştirilir.

4) Bilimsel araştırma projelerinin finansmanı, öğretim elemanları temini, telif haklarının alınması gibi akademik işler ve her türlü personel alımları ve benzeri özellikli isler bu Yönetmelik kapsamı dışındadır.

5) Doğrudan temin usulünde bir defada yapılan alımın tutarı bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde belirtilen Genel Sekreter mali limit tutarını aşamaz.

ç) Pazarlık usulü: Yapılacak işin fiyat, nitelik, yerine getirilme süresi ve diğer şartlarının isteklilerle görüşülerek idarenin menfaatine en uygun teklif sahibine ihale yapılması işlemidir.

d) Açık eksiltme usulü: İstenilen işin veya malın, evvelce ilan edilen şartnamede yazılı şartlara uygun kimselerin katılabileceği hazırlar arasından yapılan, birbirini izleyen tekliflerden, Rektörlüğün önerisiyle Mütevelli Heyetçe en uygun fiyat olarak belirlenen teklifte bulunana ihalesi işlemidir.

e) Yarışma usulü: Üniversite, her türlü etüt, plan, proje ve güzel sanatlarla ilgili işlerini, yarışma jürisi tarafından değerlendirme yapılmak suretiyle ödüllü veya ödülsüz yarışma ile yaptırabilir. Bu işlerin mesleki kontrollük hizmetleri de Rektörlüğün teklifi ve Başkanın onayı ile pazarlıkla ihale edilebilir.

Teslim alma ve ödeme

MADDE 14

(1) Satın alma talep formunda yer alan işin tamamlanmasını müteakip muayene ve kabul komisyonu toplanır. Komisyon, işin satın alma ve ihale komisyonunun kararı doğrultusunda tamamlandığına kanaat getirdiği takdirde kararını makam onayına sunar. Onay gören karar tutanağı ödemeye esas olmak üzere İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanlığına iletilir. Acil durumlar veya tutarı itibarıyla satın alma ve ihale komisyonuna sevk edilmemiş işlerde ödeme yapılabilmesi için talep sahibinin, alınan mal/hizmetin uygunluğunu kontrol edip mal ve hizmet teslim fişini onaylaması gerekir. Gerekli onayları tamamlanmış olan fatura, İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanlığı tarafından, yüklenici ile anlaşılmış ödeme koşulları çerçevesinde ödenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Şartnameler, Sözleşme, Teminatlar ve İhaleye Girecekler ile İhalenin Kesinleşmesi

Şartnameler ve sözleşme

MADDE 15

(1) Bu Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümleri de dikkate alınarak idari şartname İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanlığınca, teknik şartname ilgili birim başkanlarınca hazırlanır ve İdari ve Mali İşler ve Daire Başkanlığına teslim edilir.

(2) Şartnameler satın alma konusu işlerin her türlü idari ve teknik özelliğini belirtir. Şartnamelerde işin mahiyetine göre konulacak olan özel ve teknik şartların yanında gerekli hallerde ek hususlara da yer verilir.

(3) Şartnameler, idari ve teknik şartname olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlardan;

a) İdari şartname: Yapılacak işin idari prosedürünün isteklilere duyurulması amacıyla İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığınca hazırlanır. İşin niteliğine göre aşağıdaki hususların tamamına veya bir kısmına yahut diğer ek şartlara uygun bir sırada yer verilir:

1) Yaptırılacak işin veya alınacak malın mahiyet, cins ve miktarı ile işin konusu.

2) Teklifin şekli ve son gönderme tarihi.

3) Teminat alınıp alınmayacağı, alınacaksa miktarı.

4) Opsiyon müddeti.

5) İşin süresi.

6) Ödeme şartları ve yeri.

7) Teslim şekli, teslim tarihi ve usuller.

8) Vergi, harçlar ve diğer masraflarla ilgili giderlerin kim tarafından ne şekilde ödeneceği.

9) Gümrük işleri.

10) İhaleye katılma şartları ve katılamayacak olanlar.

11) Üniversitenin alımı yapıp yapmamakta ve işi dilediğine vermekte serbest olduğu, işin ve siparişin durdurulması veya iptali.

12) Uyuşmazlıkların çözümü.

13) Satın alma işleminin hangi usulle yapılacağı.

14) Gecikme ve diğer hususlarla ilgili cezai müeyyideler.

15) Gerekli görülen diğer belgeler.

b) Teknik Şartname: İşin ihtiyaca uygun olarak gerçekleştirilmesi için gerekli teknik açıklamaları ve şartları içeren şartnamedir ve istekte bulunan birim tarafından hazırlanır. İstekte bulunan birimin hazırladığı satın alma talep formu veya dilekçesinde aşağıda belirtilen ayrıntılı teknik açıklamalar da işin aciliyeti ve niteliğine göre teknik şartname olarak kabul edilir:

1) İşin konusu, niteliği ve yöntemi.

2) Garanti.

3) Teslim süresi, yeri ve şekli.

4) Bakım, servis, montaj süresi ve ücretleri.

5) Yedek parça fiyat listesi.

(4) Şartnamelerde aksine bir hüküm bulunmadıkça fiyat ve nitelik açısından en uygun teklifi veren firma ile pazarlık yapılabilir. Mutabakata varılması halinde, satın alma ve ihale komisyonu kararının onaylanıp kesinleşmesini takiben on beş gün içinde sonuç ilgili firmaya bildirilir ve firma sözleşmeyi imzalamaya ve sözleşmede öngörülmüş ise kesin teminatı yatırmaya davet edilir. Sözleşmelerde aşağıdaki hususların yer alması gerekir:

a) Alınacak mal/hizmetin net ve ayrıntılı olarak açıklaması (malın tanımı, hizmetin konusu, yapılacak iş ve şartlar).

b) Alınacak mal/hizmet bedeli, ödeme planı ve gerekli hallerde teminat.

c) Süre, fesih, yenileme şartları.

ç) Gerekli durumlarda damga vergisi, noter tasdiki ve benzeri mali yükümlülükler ve sigorta sorumlulukları.

d) İşin gereği gibi yapılmaması, süresinde bitirilmemesi gibi hallerde uygulanacak cezai şartlar ve idare için doğacak haklar.

(5) Süreklilik arz eden hizmet alımlarında, sözleşme süresi tamamlandığı halde işe aynı yüklenici ile devam edilmek istendiği takdirde, sözleşmede belirtilen fiyat veya devresel fiyat artışları dışında bir fiyat artışı yapılmamış olması, yeni bir satın alma isteği yapılmasına gerek duyulmaksızın sözleşme istenirse satın alma ve ihale komisyonunun onayıyla yenilenebilir. Ancak mevcut sözleşme koşulları aynı kalmak kaydıyla, ek hizmet istekleri için, yeni bir satın alma talep formu doldurulması gerekir.

Geçici ve kesin teminat

MADDE 16

(1) İşin niteliğine göre ve işin tahmini bedeli üzerinden komisyon tarafından belirlenen oranda teminat alınabilir. Teslim ve tesellüm belgesi düzenlendikten ve kesin kabul yapıldıktan sonra ilgili firmaya kesinti iade edilir.

İhalenin kesinleşmesi

MADDE 17

(1) İhaleler mali limitler çerçevesinde makam onayı ile en geç on beş iş günü içerisinde kesinleşir. Bu durum en geç üç iş günü içinde yüklenici firmaya tebliğ edilerek sözleşme yapmaya ve kesin teminat vermeye davet edilir. Kendisine ihale yapılmayan isteklilerin varsa geçici teminatları iade edilir.

(2) Taahhüdünü yerine getiremeyen yüklenici firmanın teminatı irat kaydedilir. Yüklenici firmanın Üniversiteye maddi zarar vermesi durumunda bu zarar, kesin teminat miktarından az olsa da kesin teminattan artan fark iade edilmez.

Satın alma ve ihale komisyonunun kararını gerektirmeyen işler

MADDE 18

(1) Doğrudan temin usulü ile yapılan alımlar, satın alma ve ihale komisyonunun kararını gerektirmez.

(2) Yapımına Mütevelli Heyetçe karar verilen Üniversite bünyesinde yapılacak tüm inşaat işleri ve harcamaları müteahhit bir firmaya ihale edilmediği takdirde, Mütevelli Heyet tarafından görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından satın alma ve ihale komisyonu kararı olmadan yapılabilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 19

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 20

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Canik Başarı Üniversitesi Rektörü yürütür.