Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.

BİRİNCİ KISIM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Hedefler ve İlkeler

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Elektrik Üretim A.Ş merkez ve taşra teşkilatında görevli personelini, günün koşullarına uygun olarak yetiştirmek, görevinin gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışlara sahip tutum kazanmalarını sağlamak, etkinlik ve tutumluluk bilinci ile yetiştirerek verimliliğini artırmak, göreve yeni başlayanların işe ve EÜAŞ’a uyumlarını sağlamak, bilimsel ve teknolojik gelişmelere uyum sağlayabilmek, EÜAŞ’ın faaliyet alanına ilişkin yabancı dil bilgisini geliştirmek, Ana Statü ve ilgili yasal mevzuat gereği, EÜAŞ’ın faaliyetlerini aksatmayacak şekilde diğer kamu ve özel sektör personelinin de EÜAŞ’ın hizmet içi eğitim imkânlarından yararlandırmak, orta ve yükseköğretim öğrencilerinin ilgili mevzuatları gereği staj eğitimlerinin yaptırılması için uygulanacak hizmet içi eğitimin hedeflerini, ilkelerini, planlama esaslarını ve değerlendirme usullerini saptamaktır.

Kapsam

MADDE 2

(1) Elektrik Üretim A.Ş. merkez ve taşra ünitelerinde görevli tüm personel ve stajyerlerin hizmet içi eğitim ihtiyacının saptanması, hizmet içi eğitimlerini sağlamak amacıyla açılacak olan kurs, ve benzeri eğitim etkinlikleri ve bu etkinliklere katılacak olan yönetici, eğitim görevlisi ve eğitilecek personelin görev, yetki ve sorumlulukları ile diğer kamu ve özel sektör personelinin, EÜAŞ’ın eğitim imkânlarından yararlandırılmasına ilişkin her türlü eğitim faaliyetlerinin usul ve esaslarını kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu yönetmelik, 657 sayılı D.M.K'nın 214 v.d.maddeleri, 233 ve 399 sayılı KHK’lar, 6331 sayılı İSG. Kanunu ile İTİS'in (işyeri Toplu İş Sözleşmesi) ilgili maddeleri ve EÜAŞ’ın Ana Statüsüne dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu yönetmelikte yer alan tanımlardan;

Bakanlık: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını,

Bağlı ortaklık: Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası EÜAŞ’a ait olan işletme veya işletmeler topluluğundan oluşan Anonim Teşekkülleri,

Başarı belgesi: Tekâmül Eğitimi sonrası yapılan sınavda başarılı olan kursiyere verilen belgeyi,

Daire başkanlığı: EÜAŞ Entegre Yönetim Sistemleri ve Eğitim Daire Başkanlığını,

EÜAŞ: Elektrik Üretim Anonim Şirketini,

Eğitim müdürlüğü: Daire Başkanlığına bağlı Eğitim Müdürlüğünü,

Eğitim tesisi: Teşekküle bağlı olan ve hizmet içi eğitimlerin uygulandığı, gerekli derslik, araç- gereç ve donanımın yer aldığı taşra teşkilatları aynı zamanda eğitim tesisini,

Eğitim görevlisi: Eğitim faaliyetlerinde öğretim görevi yapmak üzere görevlendirilen kadrolu personel veya kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörden eğitim amacıyla yararlanılan eğitici elemanları.

Eğitim koordinatörü: Eğitim Programının uygulanması için gerekli hazırlıkları ve işlemleri gerçekleştirmek ve koordine etmek üzere Daire Başkanlığınca görevlendirilen elemanı,

Eğitim Programı: Yıl içinde düzenlenecek eğitimleri, bu eğitimleri gerçekleştirmek için uygulanacak süreç, metot ve uygulama yöntemlerini düzenleyen programdır.

Eğitim Kurulu: EÜAŞ genel eğitim politikasını belirleyen, yıllık eğitim plan, program ve raporlarını inceleyen ve gerekli kararlar alan kuruldur.

Genel müdür: EÜAŞ Genel Müdürünü,

Genel müdür yardımcısı: Entegre Yönetim Sistemleri ve Eğitim Daire Başkanlığının bağlı bulunduğu Genel Müdür Yardımcısını,

Kursiyer: Uygulanan hizmet içi ve diğer eğitim faaliyetlerine katılan personel ve üçüncü kişileri,

Katılım belgesi: Neticesinde, kursiyere bir yetkinlik veya ehliyet kazandırmayan eğitimler sonunda verilen belgeyi,

Merkez teşkilatı: EÜAŞ Merkez Teşkilatında bulunan Daire Başkanlıkları ve Müstakil Müdürlükleri,

Mesleki yeterlilik belgesi: Yeterlilik ve Ulusal Standartları, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenmiş ve bu mesleğin sınav ve sertifıkasyon merkezi olarak akredite edilmiş tüzel kişilikler tarafından, sınav sonucu verilen belgeyi,

Sertifika: Belli bir konuda özel bilgi ve/veya beceriye dayalı ehliyet kazandırmak amacıyla düzenlenen eğitim sonu yapılan sınavda başarılı olanlara verilen belgeyi,

Taşra teşkilatı: Merkez Teşkilatı dışında kalan İşletme ve diğer Müdürlükleri

Teşekkül: Elektrik Üretim Anonim Teşekkülini,

İfade eder.

Hizmet içi eğitimin hedefleri

MADDE 5

(1) Birinci maddede belirlenen amaçlar doğrultusunda;

a) EÜAŞ personeline gerekli bilgi, beceri ve davranışı kazandırmak, yeteneklerini geliştirerek performanslarını arttırmak,

b) Üretilen mal veya hizmetin kalitesini eğitim yoluyla yükselterek verimliliği arttırmak, c)Personelin teknolojik, ekonomik ve sosyal gelişmeleri izlemesini sağlayarak güven duygusunu arttırmak, moralini yükseltmek huzurlu çalışmasını sağlamak, iş arkadaşları ile iletişimini kolaylaştırmak,

ç) EÜAŞ personelini, görev, yetki ve sorumlulukları konusunda yetiştirerek hizmete uyumlarını sağlamak

d) Personelin teknolojik gelişmeleri yabancı literatürden takip edebilmeleri, yurtdışı görevleri ve eğitimlerde uyum sağlayabilmeleri ile EÜAŞ’ın uygun bulacağı diğer nedenlerle yabancı dil eğitimi almalarını sağlamak ve dil eğitim kursları ile indirim anlaşmaları yapmak.

EÜAŞ dışına verilecek eğitimlerin hedefleri

MADDE 6

(1) Birinci maddede belirlenen amaçlar doğrultusunda;

a) Ana Statü ve ilgili yasal mevzuat gereği, EÜAŞ’ın faaliyet konuları ile ilgili olarak, gerektiğinde Teşekkül faaliyetlerini aksatmayacak şekilde, EÜAŞ dışı Kurum ve Kuruluşlar ile özel sektör tüzel kişilerine ve bireysel başvuruculara, ilgili mevzuat çerçevesinde eğitim hizmeti vermek.

b) EÜAŞ’a ait üretim tesislerinin 3. şahıslar tarafından, güvenli, verimli ve etkin işletilmesi için kamu yararı doğrultusunda eğitim desteği vermek.

c) Özelleştirme kapsamında işletme hakkı devredilen Teşekküller ile EÜAŞ’a ait işyerlerinde hizmet alım yolu ile iş yapan firmalara talepleri doğrultusunda eğitim desteği vermek

ç) Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği kapsamında Bakanlık tarafından verilen yetkiler doğrultusunda, sektörümüzde hizmet veren diğer kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları ile bireysel başvuru yapan üçüncü kişilerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak.

İlkeler

MADDE 7

(1) Bu Yönetmeliğin birinci maddesinde belirlenen amaçlara ulaşılması için aşağıdaki ‘Eğitim İlkeleri’ uygulanır.

a) Eğitim faaliyetleri, verimlilik, etkinlik ve karlılık ilkelerine uygun olarak her yıla ait Eğitim Programında belirlenen uygulama usul ve esasları doğrultusunda yürütülür.

b) Eğitim uygulama ve programlamada merkez ve taşra teşkilatı tarafından ihtiyaç duyulan her türlü eğitim talepleri Başkanlığa iletilir.

c) Eğitim faaliyetleri süreklidir.

ç) Eğitimden yararlanmada, eğitim programlarının önceliği ve programlara katılacakların görev ve nitelikleri esas alınarak fırsat eşitliği sağlanır.

d) Eğitim hizmetleri için öğretim yöntemi, araçları ve uygulama yeri personelin durumu ve EÜAŞ’ın olanakları göz önünde tutularak saptanır.

e) Eğitim programlarının uygulanması esnasında ve sonunda Daire Başkanlığı’nca doğrudan veya uygun göreceği ünitelerce ölçme ve değerlendirme yapılarak elde edilen sonuçlar doğrultusunda sistemin geliştirilmesi için gerekli çalışmalar yapılır.

f) Eğitim yapılacak yerlerin; eğitim şartlarına uygun olması, eğitim gereklerine göre düzenlenmesi ve donatılması konusunda eğitim tesislerine gerekli talimat verilir.

g) Her amir, birimindeki personelinin eğitime katılmasından, eğitim sürecinden, eğitim sonrası değerlendirme amaçlı takibinden ve yetiştirilmesinden sorumludur.

ğ) Eğitim görevlileri ve eğitime tabi tutulacak personel, eğitime zamanında katılmaktan sorumludur.

h) İş Sağlığı ve Güvenliği, ilkyardım, yangın gibi yasal mevzuattan kaynaklanan zorunlu eğitimler, ilgili mevzuatı dikkate alınarak ilgili daire başkanlığınca uygulanır ve takip edilir.

İKİNCİ KISIM

Eğitim Organları ve Görevleri

Eğitim organları

MADDE 8

(1) EÜAŞ’ın eğitim hizmetleri aşağıdaki organlar tarafından yürütülür.

a) Eğitim Kurulu

b) Daire Başkanlığı

c) Bağlı Eğitim Müdürlükleri

ç) Teşekkül Eğitim Tesisleri

Eğitim kurulu

MADDE 9

(1) Eğitim Kurulu; Entegre Yönetim Sistemleri ve Eğitim Daire Başkanlığının bağlı olduğu Genel Müdür Yardımcısı, Entegre Yönetim Sistemleri ve Eğitim Dairesi Başkanı, İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı, Mali İşler ve Finans Yönetimi Dairesi Başkanı, Enerji Verimliliği Dairesi Başkanı, Hidrolik Santrallar Dairesi Başkanı, Termik Santrallar Dairesi Başkanı, Doğalgaz Santralları Dairesi Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısının uygun gördüğü üyelerden oluşur. Kurulun Başkanı Genel Müdür Yardımcısıdır. Kurul Başkanı bulunmadığında Genel Müdürce belirlenecek Genel Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında toplanır. Kurulun sekretaryası Entegre Yönetim Sistemleri ve Eğitim Dairesi Başkanlığınca yürütülür. Eğitim Kurulu her yılın sonunda toplanır. Gerektiğinde Kurul, Başkanın çağrısı üzerine olağanüstü toplanabilir.

(2) Kurul çalışmalarında, merkez ve taşra teşkilatında görev yapan diğer personelden de, uzmanlık alanları ile ilgili konularda görüşleri alınmak üzere, üye sıfatı olmaksızın yararlanılabilir.

Eğitim kurulunun görev, yetki ve sorumlulukları

MADDE 10

(1) EÜAŞ’ın insan kaynaklarının planlanmasına dayalı olarak genel eğitim politikasını belirler.

(2) Eğitim plan, program ve raporlarını inceler.

(3) Eğitim faaliyetlerinde karşılaşılan sorunların giderilmesi ile imkânların geliştirilmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve uygulanması konusunda tavsiye kararı alır.

(4) Kurul kararları, Daire Başkanlığınca Yönetim Kurulu’na sunulur. Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda, uygulamaya konulur.

Daire başkanlığı

MADDE 10

(1) Entegre Yönetim Sistemleri ve Eğitim Dairesi Başkanlığı; EÜAŞ’ın merkez ve taşra teşkilatının eğitim faaliyetlerinin planlanması, eğitim programı hazırlanması, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi hizmetlerinde görevli ve yetkili organizasyon, sevk, idare ve koordinasyon organıdır.

(2) EÜAŞ’ın ihtiyacı olan insan gücünün yetiştirilmesi, geliştirilmesi ve verimliliğin yükseltilmesini sağlamak üzere, elektronik bilgi teknolojilerinden de yararlanır.

Daire başkanlığının görev, yetki ve sorumlulukları

MADDE 11

(1) Eğitim Kurulunun sekretarya görevini yürütür.

(2) Eğitim Kurulunca belirlenen eğitim politikasına bağlı olarak, EÜAŞ’ta çalışan personelin eğitim ihtiyacını saptar.

(3) Personelin eğitim ihtiyacı ile Teşekkül dışı kurum, kuruluş ve özel sektörce talep edilen eğitimleri, Teşekkül faaliyetlerini aksatmayacak şekilde karşılamak üzere uzun ve kısa süreli planlar hazırlar.

(4) Eğitimin amaçlarına uygun olarak eğitim programları hazırlayıp geliştirir, uygulama ilkelerini belirler ve bütçesini hazırlar.

(5) Her programın uygulanacağı yer ve zamanı belirleyerek, uygulamada kullanılacak araç ve gereçleri sağlar, uygun öğretim ortamı oluşturur ve/veya oluşturulmasını sağlar.

(6) Öğretim programlarının uygulanmasında eğitim görevlisi olarak yararlanılabilecek elemanları saptayarak, eğitim programlarında görevlendirir.

(7) Eğitim programına kursiyer ve eğitim görevlisi olarak katılan personelin konaklama, iaşe, ağırlama ve sosyal etkinlikler gibi ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerekli tedbirleri alır.

(8) Eğitim Müdürlükleri ve Eğitim Tesisleri ile ilgili diğer birimlerin katkı ve desteğini sağlamak amacı ile iletişim ve koordinasyonu sağlar.

(9) Eğitimden beklenen hedeflere ulaşılıp, ulaşılmadığının değerlendirilmesi amacıyla; eğitim programının özelliğine göre, uygulanan eğitim süresi içinde, sonunda ve sonrasında yazılı, sözlü veya uygulamalı olarak ayrı ayrı veya birlikte yapılacak sınav veya diğer ölçme ve değerlendirme yöntemlerini belirler, uygular, uygulatır ve uygulamaları takip eder.

(10) Eğitim faaliyetinin genel değerlendirilmesine yardımcı olmak üzere, eğitim sırasında veya sonunda eğitim programına kursiyer olarak katılanlar ile programda görev alan eğitim görevlisinin görüş ve düşüncelerini tespit ettirmek üzere anketler düzenlenmesini sağlar. (11)Eğitim faaliyetlerine katılması kararlaştırılmış olan personelin, 1. derecede yakınının vefatı, doğum, hastalık izni, yurtdışı görev, mücbir sebep ve Daire Başkanlığı tarafından kabul edilen geçerli mazereti dışında eğitim programına uygun şekilde devam ve takip etmesini sağlar.

(12) Eğitim programına alınan personelin, uygulanan eğitim sonrasında işyerindeki verimliliğinin, üniteleri aracılığıyla takip ve değerlendirmesini yapar.

(13) Eğitim Müdürlükleri ve eğitim tesislerinde yürütülen eğitim faaliyetlerini izler, inceler ve değerlendirir. Gerek görüldüğünde tespit edilen hususlar hakkında sorumlularınca gerekli tedbirlerin alınması hususunda yazılı bildirimde bulunur.

(14) EÜAŞ işyerlerinde yüksek ve orta öğretim öğrencilerinin stajyer eğitiminin staj yönergesi doğrultusunda uygulanmasını sağlar.

(15) Eğitim faaliyetleriyle ilgili yayın ve dokümanı hazırlar veya hazırlatır.

(16) Hizmet içi eğitimlere katkı sağlamak amacıyla Teşekkül dışı kurum, kuruluş ve özel sektörce düzenlenecek seminer, kurs, konferans ve benzeri eğitim etkinliklerine, eğitim görevlisi ve eğitim koordinatörünün katılımları konusunda gerekli işlemi yürütür.

(17) Daire Başkanlığının faaliyet alanı ile ilgili olarak yerli ve yabancı kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar.

(18) Eğitim programında yer almayan ancak, yıl içinde Daire Başkanlığı veya EÜAŞ birimlerinden gelen acil eğitim taleplerini inceler, değerlendirir, planlar ve uygular.

Eğitim müdürlüğünün görev, yetki ve sorumlulukları

MADDE 12

(1) EÜAŞ yıllık eğitim planına bağlı olarak Daire Başkanlığınca tespit edilen eğitim esasları çerçevesinde ünite ihtiyaçlarına dayalı eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak üzere;

a) EÜAŞ yıllık eğitim programı kapsamında yer alan eğitim faaliyetlerini uygular.

b) Daire Başkanlığınca yapılması planlanan, Teşekkül dışı kurum, kuruluş ve özel sektörün talep ettiği eğitimleri müdürlük faaliyetlerini aksatmayacak şekilde uygular.

c) Eğitim plan ve programlarının müdürlük bünyesinde uygulanması için derslik, eğitim salonu, araç, gereç, eğitim malzeme, mefruşat, materyal ve donanımlarının temin edilmesini sağlar. Eğitim elemanı, kursiyer, eğitim görevlileri ve personelin, konaklama, yemek gibi ihtiyaçlarını karşılar.

ç) EÜAŞ işyerlerinde yüksek ve orta öğretim öğrencilerinin stajyer eğitiminin staj yönergesi doğrultusunda uygulanmasını sağlar.

d) Eğitimden beklenen hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığının değerlendirilmesi amacıyla; eğitim programının özelliğine göre, uygulanan eğitim süresi içinde, sonunda ve sonrasında yazılı, sözlü veya uygulamalı olarak ayrı ayrı veya birlikte yapılacak sınav veya diğer ölçme ve değerlendirme yöntemlerini belirler, uygular ve uygulamaları takip eder.

e) Eğitim programının genel değerlendirilmesine yardımcı olmak üzere, eğitim sırasında veya sonunda eğitim faaliyetlerine katılanlar ile eğitim faaliyetlerinde görev alanların görüş ve düşüncelerini tespit ettirmek üzere anketler düzenler.

f) Eğitim faaliyetlerine katılması kararlaştırılmış olan personel eğitim süresince idari yönden Eğitimin Uygulandığı üniteye bağlıdır. Eğitim Müdürlüğü, 1. derecede yakınının vefatı, doğum, hastalık izni, yurtdışı görev, mücbir sebep ve Daire Başkanlığı tarafından kabul edilen geçerli mazereti dışında eğitime katılımını takip eder.

g) Eğitim Müdürlüğü bünyesinde yürüttüğü eğitim faaliyetleri hakkında yılın ortası ve sonunda Daire Başkanlığına rapor sunar. Acil hallerde süre şartına bakılmaksızın, Daire Başkanlığına bildirimde bulunur.

ğ) EÜAŞ bünyesinde görev yapan ve alanında uzman personel eli ile eğitim faaliyetlerinde kullanılabilecek yayın ve dokümanlar hazırlatarak Daire Başkanlığına sunar.

h) Eğitim sonunda, elektronik ortamda bulunan programlara her türlü veri girişlerini yapar, raporlama ve belgeleme işlemlerini yürütür.

ı) Eğitim planında yer almayan ancak çeşitli nedenlerle acilen yapılması gereken eğitimlerin Daire Başkanlığına sunarak onay alındıktan sonra uygulanmasını sağlar.

i) Mevcut eğitim programlarının gelişen teknolojiye uyarlanması ve yeni eğitim programlarının hazırlanması için Daire Başkanlığına öneride bulunur.

j) Hizmet içi eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere ünitelerden gelen yayın/kitap talebini, yürürlükteki yayın yönergesi kapsamında karşılar.

Eğitim tesislerinin görev, yetki ve sorumlulukları

MADDE 13

(1) EÜAŞ’ın yıllık eğitim programına bağlı olarak Daire Başkanlığınca tespit edilen eğitim esasları çerçevesinde eğitim tesisleri ihtiyaçlarına dayalı eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak üzere;

(2) EÜAŞ’ın yıllık eğitim programı kapsamında bünyesinde yapılması planlanan eğitim faaliyetlerini uygular. Ayrıca Teşekkül dışı kurum ve kuruluşlar ile özel sektörün talep ettiği eğitimlerden, Daire Başkanlığınca bünyesinde yapılması planlananları, Tesisin faaliyetlerini aksatmayacak şekilde uygular.

(3) Eğitim programlarının ünite bünyesinde uygulanması için gerekli eğitim yeri, araç- gereç ve donanımı sağlar. Eğitim Tesisi dışından gelen eğitim koordinatörü, kursiyer ve eğitim görevlilerinin şehir içi ulaşım, konaklama, yemek gibi ihtiyaçlarını yurtiçi eğitim giderlerinden karşılar.

(4) Eğitimden beklenen hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığının değerlendirilmesi amacıyla; eğitim programının özelliğine göre, uygulanan eğitim süresi içinde, sonunda ve sonrasında yazılı, sözlü veya uygulamalı olarak ayrı ayrı veya birlikte yapılacak sınav veya diğer ölçme ve değerlendirme yöntemlerini belirler, uygular ve uygulamaları takip eder.

(5) Eğitim Programının genel değerlendirilmesine yardımcı olmak üzere, eğitim sırasında veya sonunda eğitim faaliyetlerine katılanlar ile eğitim faaliyetlerinde görev alanların görüş ve düşüncelerini tespit ettirmek üzere anketler düzenler.

(6) Eğitim faaliyetlerine katılan personel eğitim süresince idari yönden Eğitim Tesisine bağlıdır. Eğitim Tesisi anılan personelin, eğitim faaliyetlerini programa uygun şekilde takip etmesini sağlar.

(7) Eğitim Tesisi bünyesinde yürüttüğü eğitim faaliyetleri hakkında yılın ortası ve sonunda Daire Başkanlığına rapor sunar. Bu süreler dışında talep edilen faaliyet raporlarını Daire Başkanlığına gönderir.

(8) Eğitim sonunda, elektronik ortamda bulunan programların her türlü veri girişlerini yapar, raporlama ve belgeleme işlemlerini yürütür.

(9) Mevcut eğitim programlarının gelişen teknolojiye uyarlanması ve yeni eğitim programlarının hazırlanması için Eğitim Müdürlüğüne öneride bulunur. Eğitim planında yer almayan ancak çeşitli nedenlerle acilen yapılması gereken eğitimleri Eğitim Müdürlüğüne sunarak Başkanlık onayı alındıktan sonra uygular.

ÜÇÜNCÜ KISIM

Eğitim Görevlileri ve Eğitim Koordinatörleri

Eğitim görevlilerinin yetiştirilmesi

MADDE 14

(1) Eğitim görevlilerine, eğitim programlarında yer alan konulara ilişkin hususları ayrıntılarıyla anlatmak, eğitim metotlarında kullanılan yeni yöntem ve sistemleri öğretmek ve eğitimde verimliliği artırmak amacıyla yardımcı kurslar veya seminerler düzenlenir.

(2) Ayrıca eğitim görevlilerinin, verimliliklerinin artırılması amacı ile yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen kurs ve seminerlere de katılımları sağlanır.

Eğitim görevlilerinin nitelikleri

MADDE 15

(1) Eğitim faaliyetlerinde görevlendirilecek EÜAŞ personeli eğiticilerin;

a) Eğitim programlarında yer alan konularda gerekli tecrübe, bilgi, beceri ve öğretme kabiliyetine sahip olmak,

b) Daire Başkanlığınca düzenlenen “Eğitici Eğitimi”ne katılarak, eğitim sonunda yapılacak ölçme ve değerlendirmede başarılı olmak,

c) En az lise ve dengi okul mezunu olmak, şartlarını taşıması gerekir.

ç) Sınav komisyon üyesi olarak görevlendirilenler için de aynı şartlar aranır.

(2) Teşekkül dışından görev verilecek eğiticilerin;

a) Kamu kurumlarında eğitim vermek üzere görevlendirilmiş olmak veya yükseköğretim kurumlarında öğretim üyesi/görevlisi olmak,

b) Eğitim programlarında yer alan özel konularda gerekli bilgi, beceri ve öğretme kabiliyetine sahip olmak,

c) En az lisans düzeyinde yükseköğretim mezunu olmak, şartlarını taşıması gerekir.

ç) Eğitici olarak görev verilecek özel sektör kuruluşlarına mensup eğiticilerde de, eğitim programlarında belirtilen özel konularda gerekli bilgi, beceri ve öğretme kabiliyetine sahip olmak ve en az lisans düzeyinde yükseköğretim mezunu olmak şartlan aranır.

Eğitim görevlilerinin görev, yetki ve sorumlulukları

MADDE 16

(1) Eğitim görevlisi, Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ya da hazırlatılmış bulunan kitap, eğitim notu ve dokümanlardan faydalanmak suretiyle eğitim programını gerçekleştirir. Daire Başkanlığı kayıtlarında, eğitim konuları ile ilgili kitap, eğitim notu ve doküman bulunmaması durumunda, kendisinin hazırlayacağı eğitim notu ve dokümanlarını Daire Başkanlığına sunar ve uygun görüldükten sonra kullanır.

(2) Eğitim görevlileri;

a) Eğitimlerle ilgili planlama çalışmalarına katılmak,

b) Programda belirtilen konuları öğretmek ve konuların personel tarafından dikkatle izlenmesini sağlayacak tedbirleri alarak program amacı doğrultusunda eğitimin gerçekleşmesini sağlamak,

c) Eğitim konularını işlerken güncel eğitim teknik ve metotlarını uygulamak, ç)Gerekli gördüğünde eğitim süresi içerisinde ölçme ve değerlendirmeler yapmak.

d) 1. derecede yakınının vefatı, doğum, hastalık izni, yurtdışı görev, mücbir sebep ve Daire Başkanlığı tarafından kabul edilen geçerli mazereti nedeniyle görevlerine devam edememeleri halinde, durumunu eğitim koordinatörüne bildirmek,

e) Görevlendirildiği eğitim programının başlama tarihinden önce eğitim yerinde bulunmak,

f) Daire Başkanlığınca görevlendirildiği eğitim programlarına katılmak, zorundadır.

Eğitim koordinatörünün görev, yetki ve sorumlulukları

MADDE 17

(1) Eğitim Koordinatörü;

a) Eğitim programı için gerekli bütün hazırlıkları yapmak, araç ve gereçlerin eğitimde hazır bulundurulmasını sağlamak ve eğitim görevlileri tarafından kendisine teslim edilen eğitim notlarının kursiyerlere dağıtılmasını sağlamak,

b) Eğitim programı süresince, eğitim görevlileri ile işbirliği yapmak suretiyle, eğitime katılanların devam durumları ve varsa disipline aykırı davranışlarını Daire Başkanlığına bildirmek,

c) Eğitim sonunda anket uygulamak veya uygulattırmak,

ç) Eğitim Programı sonunda, eğitime katılan personelin devam çizelgesi, uygulamada ortaya çıkan aksaklıklar ile bunların çözümlenmesi için alınması gereken tedbirlere ilişkin bir rapor hazırlayarak Daire Başkanlığına teslim etmek,

d) Uygulama sırasında eğitim görevlileri ile işbirliği yapmak ve eğitimle ilgili sorun ve noksanlıkları gidermek,

görevlerini yerine getirir.

DÖRDÜNCÜ KISIM

Eğitim Programının Hazırlanması, Uygulanması, Eğitim Türleri ve Yurtdışında Eğitim

Eğitim programının hazırlanması

MADDE 18

(1) Eğitim programının hazırlık çalışması, birimlerin eğitimden sorumlu personelinin katılacağı eğitim şefleri toplantısı ile başlar. Daire Başkanlığı, bahse konu toplantı sonucunda tespit edilen eğitim ihtiyaçlarının, en geç Kasım ayının sonuna kadar Eğitim Kurulunda görüşülmesini sağlar. Eğitim Kurulunda alınan karar doğrultusunda Eğitim programını hazırlar ve Yönetim Kurulu Kararı ile bir sonraki yıl uygulanacak eğitim programını kesinleştirir.

Eğitim programının uygulanması

MADDE 19

(1) EÜAŞ eğitim faaliyetleri Yönetim Kurulunca onaylanan yıllık eğitim programı kapsamında yürütülür. Eğitim programları, kurs, seminer, konferans, uygulamalı eğitim, araştırma, yurtiçi ve yurtdışı incelemeler gibi metotlardan bir veya birkaçı birlikte uygulanmak suretiyle düzenlenir.

(2) Yıllık eğitim programında yer almamış ancak birimlerin yıl içerisinde ihtiyaç duyduğu diğer eğitimler, Daire Başkanlığı Olur’u veya gerek görülmesi durumunda Daire Başkanlığınca alınacak Genel Müdürlük Olur'u doğrultusunda uygulamaya konulur.

a) Eğitim programlarında, eğitimin konusu, tarihi, süresi, yeri, yöntemi, eğitim görevlileri uygulama usul ve esasları, personel sayısı, nitelikleri ve gerekli diğer hususlar belirtilir.

b) Daire Başkanlığı, eğitim programlarında yer alan uygulama esaslarını değiştirmemek kaydıyla, yer, tarih ve eğitim grubu ya da eğitici değişikliği, iptali gibi hususlarda gerekli ve/veya zorunlu olan değişiklikleri yapabilir.

c) Eğitim için yapılacak plan ve programların özelliği ve şartları da dikkate alınarak, eğitimin düzenleneceği yer tespiti Daire Başkanlığı tarafından yapılır ve Eğitim Müdürlükleri ile Eğitim Tesisleri dışında kalan yerler için başkanlığın bağlı bulunduğu Genel Müdür yardımcısından Olur alınarak uygulamaya konulur.

Eğitim türleri

MADDE 20

(1) EÜAŞ’ın eğitim faaliyetleri iki ana gruptan oluşur:

(2) Birinci grup eğitimler, EÜAŞ personelini hedef alan Hizmet içi eğitimlerdir.

a) Oryantasyon Eğitimi: EÜAŞ’a açıktan/naklen atananlara ve adaylık süresi içinde bulunanlara kamu hizmetinin niteliği ve niceliği ile EÜAŞ’ın amaç ve politikasını, yapısını, kendi görev, yetki ve sorumluluklarını tanımaları için göreve başladıkları ilk altı ay içinde yapılan eğitimdir.

b) İşbaşı Eğitimi: İşe yeni başlamış olan işçi personele, yapacağı işin gerektirdiği bilgi, beceri ve tutumları kazandırmak üzere görev yaptığı birimde amirleri tarafından yapılan eğitimdir.

c) Temel Eğitim: Unvan değişikliği/naklen birim değişikliği yapan personele yeni faaliyet alanı ile ilgili verilen eğitimdir.

ç) İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri: İşe yeni başlayacak tüm personel ile staj yapmak üzere işyerine gelen tüm öğrencilere fiilen çalışmaya başlamadan önce ve çalışan personele ilgili yasal mevzuat gereği, işyerlerinde periyodik olarak verilmesi zorunlu olan ve İş Sağlığı Güvenliği ve Çevre Daire Başkanlığı tarafından uygulanan eğitimdir.

d) Özel Alan Eğitimi: Personele görevi ile ilgili özel ihtisas kazandırmak amacı ile yurtiçinde veya dışında bulunan diğer Kurum ve Kuruluşlar tarafından yürütülen eğitim programlan, kurs ve seminerlere katılması sağlanarak, yapılan hizmet içi eğitim türüdür. Bilgisayar, Yabancı Dil, Teknik ve İdari Branş Eğitimleri gibi,

e) Eğitici Eğitimi: Alanında mesleki deneyim ve yeterliliğe sahip olup, Daire Başkanlığı veya yetkilendirilmiş kuruluşlarca düzenlenen “Eğitici Eğitimi Programı”na katılarak verilen eğitim sonunda yapılan ölçme değerlendirmede başarılı olanların, alacakları ”Eğitici Sertifikası”ndan sonra eğitici olarak görevlendirilmelerini sağlayan teknik ve idari eğitimler eğiticisi gibi eğitim türüdür.

f) Geliştirme Eğitimi: Özel bilgi ve/veya beceriye dayalı yetkinlik kazandırmak amacıyla düzenlenen ve Daire Başkanlığı tarafından Eğitim Programında Tekâmül Eğitimi olarak belirtilen eğitimlerdir. Katılması uygun görülen unvanlarda çalışan personelin meslekleri ile ilgili değişiklik ve yenilikler hakkında bilgilerini pekiştirmek, görevlerinin gerektirdiği beceri ve alışkanlıkları kazandırmak amacıyla uygulanan ve eğitim sonunda yapılan ölçme ve değerlendirme neticesine göre başarı ya da katılım belgesi verilen eğitim türüdür. Ölçme ve değerlendirme yöntemi Eğitim Programında belirtilir.

İkinci grupta yer alan işlerle ilgili geçerli belgesi olmayan personel Geliştirme Eğitim türlerine katılamaz.

(3) İkinci grup eğitimler: Mesleki Yeterlilik Belgesi gerektiren işlerle ilgili verilen eğitimlerdir. İş Makineleri Operatörlükleri, Forklift, Silindir, EKAT eğitimleri gibi mesleki ve teknik özellik taşıyan branşlarda, mesleki ehliyet gerektiren hizmetler için yapılan ve katılanlara sorumluluk alacağı görevle ilgili bilgilerin verildiği eğitim türüdür. Bu eğitimlerden, EÜAŞ’ın belgelendirme ile yetkilendirilmiş olduğu işlerin eğitimleri sonrası yapılan sınavda başarılı olanlara Daire Başkanlığı tarafından sertifika verilir, diğer eğitimlere ise katılım belgesi verilir.

Yurtdışında eğitim

MADDE 21

(1) Teknik ve İdari personelin, teknik gelişmelerin ileri seviyede olduğu ülkelerdeki yenilik ve gelişmeleri takip ederek bunları EÜAŞ’ta da uygulayabilmek için gerek EÜAŞ’ın imkânlarından, gerek yurtiçi ve yurtdışı teknik yardım programlarından yararlanması sağlanır.

(2) Yurt dışı eğitim programlarına katılacaklar, Genel Müdürlük Olur’u ve Bakanlık onayı ile belirlenir.

BEŞİNCİ KISIM

Eğitim Yükümlülüğü, Eğitime Katılım ve İzinler, Sınav Komisyonu, Sınavlar, Değerlendirme, Sınav Sonuçlarının İlanı, Disiplin

Eğitim yükümlülüğü

MADDE 22

(1) Birim Amirleri;

a) Yıllık eğitim programında her bir eğitim programı için talebi doğrultusunda ünitesine ayrılan kontenjana göre ilgili personelin eğitime katılımının sağlanmasından,

b) Eğitime katılanların eğitim programlarında belirtilen şartları taşımalarından,

c) İş sağlığı ve güvenliği mevzuatından kaynaklanan zorunlu eğitimlerin her bir eğitimin gerektirdiği süre kadar gereken zaman içerisinde uygulanmasından,

sorumludur.

Eğitime katılım ve izinler

MADDE 23

(1) Eğitime katılacakların eğitim programlarında belirtilen şartları taşımaları ile eğitim programlarına katılması kararlaştırılmış olan personelin, o hizmet içi eğitim faaliyetine katılmaları zorunludur.

(2) Kursiyerin, eğitimin başlamasından bir gün önce eğitim yerinde hazır bulunması/bulundurulması esastır.

(3) Eğitime katılan kursiyer;

a) Eğitimin uygulandığı yerin yöneticisi ve eğitim koordinatörünin bilgisi dışında eğitim programından ayrılamaz ve derslere devamsızlık yapamaz.

b) Eğitime katılan kursiyer, eğitim süresince idari yönden eğitim programının düzenlendiği yerin ünite amirine bağlıdır.

c) Hangi sebeple olursa olsun, verilen eğitim için belirlenen toplam ders saati süresinin 1/10’na katılmayan kursiyerin eğitimle ilişiği kesilir ve bunlar daha sonra yapılacak eğitim programlarına alınabilirler

ç) 1. derecede yakınının vefatı, doğum, hastalık izni, yurtdışı görev, mücbir sebep ve Daire Başkanlığı tarafından kabul edilen geçerli mazereti dışında eğitim faaliyetlerine katılmayanlar ya da eğitim faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini engelleyici davranışlarda bulunanlar hakkında ilgili yasal mevzuatın disiplin ile ilgili hükümleri uygulanır. Hakkında disiplin işlemi başlatılması talep edilen ve sınıf düzenini bozduğu eğitici tarafından tespit edilen personel, zorunlu eğitimler dışında 3 yıl süreyle eğitim programlarına alınmaz. Geçerli mazereti olanlar, daha sonra yapılacak aynı düzeydeki eğitim programlarına dâhil edilir.

d) Eğitim süresince ders ve uygulama çalışmalarına düzenli bir şekilde devam etmek, programa ait ölçme, değerlendirme, sınav ve/veya anket uygulamalarına katılmak zorundadırlar.

e) Kurum dışından satın alınan eğitimlere, geçerli mazereti olmadan katılmayan personelden söz konusu eğitim için ödenen ücret birim maliyet esas alınarak tahsil edilir.

f) Kursiyerler, eğitim tesisine ait eşya, araç ve gereçleri özenle korumakla yükümlüdür. İhmal sonucu veya kasıtlı olarak verecekleri her türlü zarar ve ziyanın bedeli güncel değerler üzerinden kendilerinden tahsil edilir.

(4) Başka Kurum ve Kuruluşlarda düzenlenen eğitim programlarına gönderilen EÜAŞ personeli eğitim aldıkları Kurum ve Kuruluşların eğitimle ilgili mevzuat hükümlerine tabidir. Ancak bu yönetmeliğin disiplin ile ilgili hükümleri saklıdır.

(5) Başka kurum ve kuruluşlar ile özel sektörden EÜAŞ’a ait eğitim tesislerinde düzenlenen eğitimlere katılmak üzere gelenler de bu yönetmelik hükümlerine ve ilgili diğer mevzuata uymakla yükümlüdür.

(6) Kurum ve kuruluşlar ile özel sektör firmalarının kendi tesislerinde Daire Başkanlığınca düzenlenen eğitimlere katılan kursiyerler de bu yönetmelik hükümleri ile tabi oldukları kurum veya kuruluşun eğitimle ilgili mevzuatlarına uymakla yükümlüdür.

Sınav komisyonu

MADDE 24

(1) Yazılı ve uygulamalı sınav komisyonları Daire Başkanlığı tarafından belirlenir. Sınav komisyonu; komisyon başkanı, eğitim koordinatörü, eğitim görevlisi ve iki üye olmak üzere beş kişiden oluşturulur. Sınav komisyon başkanı, sınavın alanına göre konusunda uzman kişiler arasından Daire Başkanınca belirlenir.

Sınavlar

MADDE 25

(1) Eğitime katılan kursiyerin başarısı ve eğitim amaçlarına ulaşılıp ulaşılmadığı hususlarında, program sonunda veya programın çeşitli aşamalarında, çoktan seçmeli, klasik usulde, sözlü, uygulamalı, anket gibi yöntemlerle ölçme ve değerlendirme yapılır Uygulanacak ölçme ve değerlendirme yöntemi, eğitime katılan personelin bağlı olduğu İşyeri Toplu İş Sözleşmesi (İTİS) veya Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmeleri dikkate alınarak eğitim programında belirlenir.

a) Eğitimi bitirme sınavları eğitim programının sonunda yapılır. Ancak, eğitim programının modüler eğitime göre düzenlenmesi halinde sözü edilen sınavlar dersin ya da modülün sonunda yapılabilir. Bu durum eğitim programında açıkça gösterilir.

b) Eğitime katılanların sınavları yazılı ve /veya uygulamalı olarak yapılır. Yazılı sınavlar test veya klasik usulde olabilir. Uygulamalı sınavların yeri ve zamanı yazılı sınav sonuçları açıklandıktan sonra Daire Başkanlığı tarafından belirlenir.

c) Sınav soruları sınav komisyonu tarafından Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan ve önceden hazırlanmış soru havuzundan seçilir. Ancak eğitime ilişkin programa ait soru bankasının olmadığı durumlarda sınav soruları eğitim görevlileri tarafından işlenen ve dağıtılan eğitim notlarından yararlanmak suretiyle sınav komisyonunca seçilir. Sınav soruları belirlenirken, konuların ders saati ağırlığına göre oranlama yapılır ve her bir soruya eşit puan verilir.

ç) Sınavlar, sınav için önceden belirlenen gün ve saatte başlatılır.

d) Sınavda kopya çekenler veya buna teşebbüs edenler hakkında tutanak düzenlenerek ilgilinin sınav kâğıdı geçersiz sayılır. Ayrıca tutanak düzenlenerek hakkında ilgili mevzuatlara göre işlem yapılmak üzere personelin bağlı olduğu üniteye bildirilir.

e) Klasik yöntemle yapılan yazılı sınav cevap kâğıtları, en az iki komisyon üyesi tarafından okunarak değerlendirilir. Elektronik ortam kullanılarak hazırlanan sınav cevap kâğıtları ise optik okuyucu kullanılarak değerlendirilir.

f) Hizmet İçi Eğitim, başka bir yönetmelik uyarınca yapılmışsa; eğitim sonunda yapılacak sınav, sınav komisyonunun tespiti, sınav şekli ve değerlendirmede de ilgili yönetmelik hükümleri uygulanır.

Değerlendirme

MADDE 26

(1) Her Hizmet İçi Eğitim sonunda eğitime katılan kursiyer ve bunlarla ilgili olarak yapılan değerlendirme sonuçları, kursiyerin görev yaptığı birim veya kuruluşa bildirilir.

(2) Eğitimin genel değerlendirilmesine yardımcı olmak üzere, yapılan hizmet içi eğitimin devam süresinde veya sonrasında çalışmaların genel gidişine ilişkin anket soruları düzenlemek suretiyle eğitime katılanların görüş ve düşüncelerine başvurulabilir.

(3) Eğitim sonunda yapılan sınavlarda tam not 100 (yüz) dür. Sınavlarda değerlendirme 100 puan üzerinden yapılır. Yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı sayılmak için en az 60 puan almak gereklidir. Programında yazılı ve sözlü sınavın bir arada yapılacağı belirtilen eğitimlerde, uygulamalı sınava katılma hakkı kazanmak için yazılı sınavdan en az 60 puan almak zorunludur. Bu sınavlarda başarı notu her iki sınavda alınan puanın ortalaması olup, ortalamada 0,50 ve daha yukarı kesirler tam sayı olarak kabul edilir.

(4) Sınav notlarının dereceleri;

Başarısız 0-59

Başarılı 60-89

Çok Başarılı 90-100 olarak değerlendirilir.

(5) Değerlendirme sonucunda başarılı olanlara eğitimin niteliğine göre sertifika, başarı belgesi ya da katılım belgesi verilir.

Sınav Sonuçlarının İlanı

MADDE 27

(1) Eğitim sonu sınav sonuçları, kursiyerin görev yaptığı üniteye yazılı olarak bildirilir ve/veya EÜAŞ’ın resmi internet sitesinde eğitim platformu üzerinden duyurulur.

Disiplin

MADDE 28

(1) 1. derecede yakınının vefatı, doğum, hastalık izni, yurtdışı görev, mücbir sebep ve Daire Başkanlığı tarafından kabul edilen geçerli mazereti dışında, eğitim faaliyetine katılmayanlar hakkında taabi olduğu yasal düzenlemeler çerçevesinde disiplinle ilgili hükümler uygulanır.

(2) Eğitime katılanlar, eğitim yeri kurallarına uymak zorundadırlar. Disiplin dışı davranışta bulunanların programla ilişkileri kesilir ve ilgili mevzuata göre disiplin işlemi yapılmak üzere personelin bağlı bulunduğu üniteye bildirilir.

(3) Yapılan sınavlarda kopya çekmek dâhil, sınava mazeretsiz katılmayan kursiyer, sınav hakkını kaybeder. Sınav disiplinini bozanlar sınav salonundan çıkartılır ve bu durum, sınav komisyonu tarafından tutanak altına alınır. Sınav komisyonunun düzenlediği tutanak, disiplin işlemi yapılmak üzere kursiyerin bağlı olduğu üniteye gönderilir.

(4) Kursiyerler, eğitim tesisine ait eşya, araç ve gereçleri korumakla yükümlüdür. İhmal sonucu veya kasıtlı olarak verilecek her türlü zarar ve ziyanın bedeli güncel değerler üzerinden zarar ve ziyana sebep olan kursiyerden tahsil edilebilir.

(5) Başka kurum ve kuruluşlarda düzenlenen eğitim programlarına gönderilen EÜAŞ personeli, eğitim aldıkları kurum ve kuruluşun eğitimle ilgili mevzuat hükümlerine tabidir. Ancak bu yönetmeliğin disiplin ile ilgili hükümleri saklıdır.

ALTINCI KISIM

Mali Hükümler

Eğitim Giderlerinin Karşılanması, Eğitime Katılanların Giderleri, EÜAŞ’ın Eğitim Hizmeti Satın Alması

Eğitim giderlerinin karşılanması

MADDE 29

(1) Hizmet içi eğitim çalışmalarının yürütülmesi ile ilgili bütün giderler, EÜAŞ bütçesinden karşılanır.

(2) Eğitim merkezleri veya eğitim düzenlenen yerdeki hizmet içi eğitim programlarına katılan EÜAŞ personelinin ulaşım, konaklama ve tabldot yemek ücretlerine ait usul ve esaslar o yılın “Eğitim Programı”nda belirlenir.

Eğitime katılanların giderleri

MADDE 30

(1) Hizmet içi eğitime katılan EÜAŞ personeline 6245 sayılı Harcırah Kanunu ile Bütçe Kanunu hükümlerine göre geliş-gidiş, yolluk ve gündelikleri verilir. Eğitimin görev mahallinde yapılması halinde gündelik ödenmez.

(2) Eğitim programlarında, eğitici ve sınav komisyonu üyesi olarak görev verilen EÜAŞ personeline, çalıştıkları süre kadar ders ücreti ödenir.

(3) Eğitim programlarında eğitici ve sınav komisyonu üyesi olarak görev yapan personelin ders ücretlerine ait “Puantaj Formu” Daire Başkanlığı tarafından onaylanır.

(4) EÜAŞ personeli tarafından eğitim amacıyla hazırlanan ders notu, kitap ve elektronik ortamda hazırlanmış eğitim dokümanları için, EÜAŞ Yayın Yönergesi hükümleri dikkate alınarak belirlenen telif hakkı ücreti ödenir.

(5) Kamu kurum ve kuruluş personeli olup EÜAŞ’ın eğitim programlarında eğiticilik yapanların eğitici ders ücreti, ulaşım, konaklama ve iaşe giderleri EÜAŞ’ın eğitim giderleri bütçesinden karşılanır.

EÜAŞ’ın eğitim hizmeti satın alması

MADDE 31

(1) Daire Başkanlığı, ihtiyaç duyulan hallerde, Üniversiteler, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Özel Eğitim Kurumlan ile Özel Sektörden 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümleri kapsamında eğitim hizmeti satın alır.

YEDİNCİ KISIM

Diğer Hükümler

Diğer kurum ve kuruluşlarla eğitim işbirliği

MADDE 32

(1) EÜAŞ’ta uygulanamayan ancak diğer kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen eğitim programlarından, uygun nitelikteki EÜAŞ personeli yararlandırılır. Benzer şekilde diğer kamu kurum ve kuruluş personeli de EÜAŞ’ın eğitim programlarına belli bir kontenjan dahilinde kabul edilebilir.

(2) EÜAŞ personeli ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının personelinin eğitim programlarına katılmaları Daire Başkanlığı onayı ile sağlanır.

EÜAŞ’a ait üretim tesislerini işleten firmaların eğitimlerden yararlandırılması

MADDE 33

(1) EÜAŞ’a ait üretim tesislerinin, güvenli, verimli, etkin işletilmesi, kullanılması ve bakımlarının zamanında yapılarak ekonomik ömürlerinin korunmasının temini amacıyla, üçüncü şahıslar EÜAŞ’ın eğitim tesisleri ve eğitici personel imkânlarından ücreti mukabilinde yararlandırılabilir.

(2) Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’nin 60’ıncı maddesine istinaden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından EÜAŞ’a verilen görev kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör çalışanları “Yüksek Gerilim Altında Çalışma İzin Belgesi Eğitimi” ile EÜAŞ’ın “Yıllık Eğitim Programı”nda yer alan diğer teknik eğitimlerden ücreti mukabilinde yararlandırılabilir.

EÜAŞ dışı eğitim ücretleri

MADDE 34

(1) Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre verilecek eğitimler, EÜAŞ’ın Mal ve Hizmet Satış Yönetmeliği hükümlerine göre ücretlendirilir. Bu durumda taraflar arasında karşılıklı sözleşme yapılması ve eğitime ait ücretlerin peşin ödenmesi zorunludur.

(2) EÜAŞ’ın eğitici ve eğitim görevlileri, eğitim koordinatörü, sınav komisyonu üyesi, kamu kurum ve kuruluşları ile özel Teşekküllerin kendi tesislerinde düzenlenen eğitim faaliyetlerine ait her türlü harcırah, ulaşım, konaklama ve iaşeleri, eğitimi talep eden kurum/kuruluş/EÜAŞ tarafından karşılanmak koşulu ile görevlendirilir.

SEKİZİNCİ KISIM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 35

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 36

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Elektrik Üretim Anonim Teşekküli Genel Müdürü yürütür.

GEÇİCİ MADDE 1

Bu Yönetmeliğin yayın tarihinden itibaren, EÜAŞ 14.04.2016 tarih ve 17-108 karar no’lu Eğitim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.