BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
(1) Bu Ana Statünün amacı; 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabi olarak ve 27/4/2013 tarihli ve 28630 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 25/3/2013 tarihli ve 2013-4553 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile devletin genel hayvancılık politikası çerçevesinde, hayvancılık sektöründe düzenleyici ve destekleyici bir rol üstlenmesini temin etmek, piyasa ekonomisi kuralları içerisinde sektörde tam rekabet koşullarının tesisine katkıda bulunarak kârlılık ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda kamu yararını da gözeterek faaliyetlerini sürdürmek amacıyla, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü adı altında teşkil olunan İktisadi Devlet Teşekkülünün hukuki bünye, amaç ve faaliyet konuları, organları ve teşkilat yapısı, müessese, bağlı ortaklık ve iştirakleri ile bunlar arasındaki ilişkileri ve ilgili diğer hususları düzenlemektir.
Dayanak
(1) Bu Ana Statü, 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanım ve kısaltmalar
(1) Bu Ana Statüde geçen;
a) Bağlı ortaklık: Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası İktisadi Devlet Teşekkülüne veya Kamu İktisadi Kuruluşuna ait olan işletme veya işletmeler topluluğundan oluşan anonim şirketini,
b) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
c) Erken/Geç kesim kademeli fiyat: Sözleşme yapılan besicilere ait hayvanların kesilmeleri için sözleşme tarihinden öne/geriye alınması karşılığında besicilere ödenen ilave bedel,
ç) ESK: Et ve Süt Kurumunu,
d) Genel Müdür: Et ve Süt Kurumu Genel Müdürünü,
e) İştirak: İktisadi Devlet Teşekküllerinin veya Kamu İktisadi Kuruluşlarının veya bağlı ortaklıklarının, sermayelerinin en az yüzde onbeşine, en çok yüzde ellisine sahip bulundukları anonim şirketini,
f) İşletme: Müesseselerinin ve bağlı ortakların mal ve hizmet üreten kombina, fabrika ve diğer birimlerini,
g) Kuruluş: Sermayesinin tamamı devlete ait olan ve tekel niteliğindeki mallar ile temel mal ve hizmet üretmek ve pazarlamak üzere kurulan, kamu hizmeti niteliği ağır basan kamu iktisadi teşebbüsünü,
ğ) Kombina: Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı canlı hayvan alımı ve kesimini yapmak, bu suretle üretilen karkasların ürün haline getirilmesi ve depolanmasını sağlamak, bu faaliyetler neticesinde ortaya çıkan deri, sakatat gibi yan ürünleri işlemek ve üretim dışı atık maddeleri işlenir hale getirmek amacıyla kurulan tesisi,
h) KHK: 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnameyi,
ı) Müessese: Sermayesinin tamamı bir İktisadi Devlet Teşekkülüne veya Kamu İktisadi Kuruluşuna ait olup, ona bağlı işletme ve işletmeleri,
i) TDYK: 5488 sayılı Tarım Kanununda tanımlanan Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulunu,
j) Teşebbüs: İktisadi Devlet Teşekkülü ile Kamu İktisadi Kuruluşunu,
k) Teşekkül: Sermayesinin tamamı devlete ait, iktisadi alanda ticari esaslara göre faaliyet göstermek üzere kurulan kamu iktisadi teşebbüsü olan ESK’yı,
l) Yönetim Kurulu: Et ve Süt Kurumu Yönetim Kurulunu,
m) YPK: Yüksek Planlama Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Teşekkülün Yapısı, Görev ve Yetkileri
Teşekkülün yapısı
(1) Bu Ana Statü ile teşkil olunan ESK Genel Müdürlüğü tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülüdür.
(2) Teşekkül, KHK ve bu Ana Statü hükümleri saklı kalmak üzere özel hukuk hükümlerine tabidir.
(3) Teşekkül, Sayıştay’ın denetimine tabidir.
(4) Teşekkülün merkezi Ankara’dadır.
(5) Teşekkülün sermayesi 4.385.000.000 (dörtmilyarüçyüzseksenbeşmilyon) Türk Lirası olup, tamamı devlete aittir.
(6) Teşekkülün ilgili olduğu bakanlık, Tarım ve Orman Bakanlığıdır.
Teşekkülün amaç ve faaliyet konuları
(1) Teşekkülün temel amacı; hayvansal ürünler, et, süt ve balık piyasasında ekonomik gereklere uygun olarak, verimlilik ve kârlılık ilkeleri çerçevesinde, kamu yararını da gözeterek faaliyette bulunmak, sektörde tam rekabet koşullarının oluşmasına katkı sağlamaktır.