Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)
Değişikliklere ilişkin notları gizle

Konsolide metin (Sürüm: 2)

Ekli “Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün Yurtdışı Faaliyetlerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”in yürürlüğe konulması; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 15/6/2017 tarihli ve 16928 sayılı yazısı üzerine, 14/6/1935 tarihli ve 2804 sayılı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Kanununun ek 1 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 17/7/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün Yurtdışı Faaliyetlerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1

1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün yurtdışında arama ve araştırma faaliyetleri ile ilgili olarak yurtiçinde ve yurtdışında şirket kurmasına, yerli ve/veya yabancı gerçek veya tüzel kişilerle yurtiçinde ve yurtdışında şirket veya ortaklık kurmasına, imtiyazlı ortak olmasına, şirketler veya ortaklıklarla ilgili her türlü pay, hisse senedi ve diğer ortaklık paylarının alınıp satılmasına, yurtdışında çalışma büroları açılmasına, harcama yapılmasına, personel çalıştırılmasına, personelin niteliği ve niceliğine, görevlendirilmelerine, görev sürelerine ve ücretlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, 14/6/1935 tarihli ve 2804 sayılı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Kanununun ek 1 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3

1

(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;

a) Bakan: Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakanı,

b) Bakanlık: Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakanlığı,

c) Büro yetkilisi: Çalışma bürosunun görev ve faaliyetleri ile sevk ve idaresinden sorumlu yetkili kişileri,

ç) Çalışma bürosu: Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün yurtdışı faaliyetleri için açtığı ofisleri, irtibat bürolarını ve çalışma sahalarını,

d) MTA: Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünü,

e) Ortaklık: MTA’nın veya şirketlerinin doğrudan veya dolaylı olarak yurtdışı faaliyetleri ile ilgili gerçek veya tüzel kişilerle yurtiçinde veya yurtdışında kurduğu şirket, adi ortaklık, ortak girişim gibi her türlü ortaklığı,

f) Şirket: Yurtdışı faaliyetlerini ve esas sözleşmede belirtilen iş ve işlemleri kurulduğu ülke mevzuatına ve esas sözleşmeye göre yürüten sermayesi doğrudan veya dolaylı olarak MTA’ya ait olan tüzel kişileri,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yurtdışı Görev ve Faaliyetler ile Şirket ve Ortaklık Kurulması

Yurtdışı görev ve faaliyetler

MADDE 4

1

(1) MTA’nın yurtdışı faaliyetleri şunlardır:

a) Yer bilimleri ile ilgili uygulamalı, temel, bilimsel ve teknolojik yöntemlerle araştırma, inceleme ve arama faaliyetlerini yapmak, jeolojik bilgileri üretmek, arama, araştırma ve işletme faaliyetleri yapmak, program ve projeleri geliştirmek.

b) Doğal kaynakları aramak, araştırmak, bulmak ve bulunmasına yönelik altyapı bilgileri üretmek, ürettirmek, işletmek, işlettirmek, her türlü jeolojik ve jeofizik verileri toplamak, bu bilgileri arşivlemek, değerlendirmek.

c) Yurtdışında ikili işbirliklerini geliştirmek için karşılıklı program ve projeler geliştirmek.

ç) Görev alanına giren konular ile ilgili yerli ve yabancı kurum ve kuruluşlar ile proje, bilimsel ve teknik işbirliği yapmak.

Şirket ve ortaklık

MADDE 5

1

(1) MTA yurtdışı faaliyetlerini yerine getirmek üzere, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşlerini alarak Bakan onayıyla;

a) Kendisi veya kurulan şirket aracılığıyla yurtiçinde ve yurtdışında ilgili ülkenin mevzuatına göre şirket kurabilir.

b) Kendisi veya kurulan şirket aracılığıyla yerli veya yabancı gerçek ve tüzel kişiler ile yurtiçinde ve yurtdışında şirket veya ortaklık kurabilir, imtiyazlı ortak olabilir, şirketler veya ortaklıklarla ilgili her türlü pay, hisse senedi ve diğer ortaklık paylarını alıp satabilir.

c) Kendisi veya kurulan şirket aracılığıyla kamu kurum ve kuruluşlarına ait yerli veya yabancı şirketlere yurtiçinde ve yurtdışında imtiyazlı ortak olabilir, bunlarla ortak proje yürütebilir ve ortak şirket kurabilir.

Şirket kurulması

MADDE 6

1

(1) Şirket, kurulacağı ülke ve sermaye miktarı belirtilmek suretiyle Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakan onayı ile kurulur. Sermaye artırımı da aynı usule tabidir.

(2) Şirket yönetim kurulu üye sayısı, üyelerin atanması ve görev süreleri ile yönetim kurulu üyelerine ve şirket personeline ücret ödenmesine ilişkin usul ve esaslar şirket esas sözleşmesinde belirtilir. Şirketin; şirket esas sözleşmesinde belirtilen sayıda yönetim kurulu üyeleri Bakan onayı ile belirlenir. Şirket yönetim kuruluna atanacakların, Devlet memurluğuna atanabilme genel şartlarına sahip, en az lisans düzeyinde diplomaya ve en az on yıllık iş tecrübesine sahip olmaları şarttır. Ancak yurtdışında kurulacak şirketler bakımından kurulacağı ülkenin mevzuat hükümleri saklıdır.

(3) Şirketin işleyişi, harcamaları ile şirkette çalıştırılacak personelin çalışma usul ve esasları, tabi olduğu ülke mevzuatı dikkate alınarak şirket yönetim kurulunun kararıyla belirlenir.

(4) Şirket bulunduğu ülke mevzuatı ve esas sözleşmesindeki esaslar dâhilinde faaliyetlerini yürütür. Şirket hukuki, teknik, mali ve idari her türlü faaliyeti içeren aylık faaliyet raporunu MTA’ya sunar. MTA gerekli hallerde şirketin hesaplarını ve işlemlerini teftiş ve tahkike tabi tutmaya ve bunların iktisadi ve mali durumlarını tespit etmeye yetkilidir.

Ortaklık kurulması ve ortak girişim

MADDE 7

1

(1) Ortaklık yapısında yönetim kurulu bulunması halinde, MTA’nın teklifi ve Bakan onayı ile belirlenen en az bir üye yönetim kurulunda bulundurulur.

(2) MTA tarafından Bakan onayı alınmak suretiyle, yerli veya yabancı gerçek ve tüzel kişiler ile bu Yönetmelik hükümlerine ve bulunduğu ülke mevzuatına ve/veya sözleşmede belirtilen hukuka tabi olarak şirket tarafından ortak girişim yapılabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çalışma Büroları ve Personele İlişkin Hususlar

Çalışma büroları

MADDE 8

(1) Çalışma büroları Bakan onayı ile kurulur. Çalışma bürolarının işleyişi ile çalışma usul ve esasları Bakan onayı ile belirlenir.

(2) Çalışma bürolarının mal ve hizmet alımlarıyla, yapım işlerinin tedariki Kamu İhale Kurumunun uygun görüşü üzerine Bakanlık tarafından belirlenir.

Çalışma bürolarında personel görevlendirme

MADDE 9

(1) Çalışma bürolarında; MTA, biri büro yetkilisi olmak üzere yeterli sayıda personel görevlendirir.

(2) Büro yetkilileri MTA’nın önerisi ve Bakanlık onayı ile iki yılı geçmemek üzere görevlendirilir. Ancak bu süre Bakanlık onayı ile bir yıl daha uzatılabilir. Büro yetkilileri; bilgi birikimleri, tecrübeleri ve temsil kabiliyetleri dikkate alınarak MTA personeli arasından görevlendirilir. Büro yetkilileri, görevli olduğu ülkede yapılan teknik, mali, idari ve hukuki tüm faaliyetlere ilişkin aylık faaliyet raporlarını MTA'ya sunar.

(3) MTA personeli bir defada altı ayı geçmeyecek şekilde çalışma bürolarında geçici olarak görevlendirilebilir.

(4) Büro yetkilisinin teklifi ve MTA'nın onayı ile çalışma bürolarında sözleşmeli olarak yeteri kadar yerel personel istihdam edilebilir. Yerel personel, yürütecekleri görevin niteliğine göre eğitim durumları ile bilgi ve tecrübeleri dikkate alınarak seçilir.

(5) İhtiyaç duyulması halinde çalışma bürolarında, kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerden altı ayı geçmeyecek şekilde ilgili mevzuatına göre geçici olarak personel görevlendirilebilir.

Personele ödenecek ücretler ve harcırah

MADDE 10

(1) MTA personelinden çalışma bürolarında görevlendirilen büro yetkilisi ile diğer personele sadece resmi gidiş ve dönüşleri için 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununa göre geçici görev yolluğu ödenir.

(2) MTA personelinden çalışma bürolarında görevlendirilen büro yetkilisi ve diğer personele; buralardaki görevleri süresince kadro dereceleri, görevlendirildikleri ülkenin ekonomik ve sosyal şartları ile çalışma bürosunun bulunduğu şehrin hayat standartları gözönünde bulundurularak büro yetkilisi için günlük net 140 ABD Dolarını, diğer personel için ise günlük net 100 ABD Dolarını geçmemek kaydıyla Bakan tarafından belirlenen tutarda ücret ödenir.

(3) Çalışma bürolarında istihdam edilen yerel personele, yürüttükleri görevler, eğitim durumları ve yabancı dil bilgileri gözönünde bulundurularak büro yetkilisinin teklifi ve MTA’nın onayı ile aylık 1.500 ABD Dolarını geçmemek üzere ücret ödenir.

(4) Çalışma bürosunda çalışan personele yapılacak ödemeler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından içinde bulunulan yıl için açıklanan ilk Dolar/Euro paritesi dikkate alınmak suretiyle Euro olarak da yapılabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Ödenek, Harcamalar, Sermaye İşlemleri ve Son Hükümler

Ödenek ve harcamalar

MADDE 11

(1) MTA’nın yurtdışı faaliyetleri için tahsis edilen ödenekler 30/12/2005 tarihli ve 2005/9913 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ön Ödeme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre kullanılır. Her yıl Maliye Bakanlığınca yayımlanan parasal sınırlar ve oranlarda, MTA için belirlenen tutarda, yurtdışında çalışma bürolarında harcama işlemi gerçekleştiren mutemetlere avans verilebilir. Ön Ödeme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte avanslar için belirlenen süre yüzseksen gün olarak uygulanır. Ancak, verilen avans her halükarda yılsonunda kapatılır. Mutemet, işin tamamlanmasından sonra yüzseksen günlük sürenin bitimini beklemeden son harcama tarihini takiben en kısa sürede ön ödeme artığını iade etmek ve süresinde mahsubunu yaparak hesabını kapatmak zorundadır.

(2) Yurtdışında çalışma bürolarınca yapılan harcamalar hakkında 31/12/2005 tarihli ve 26040 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Merkezî Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Ancak anılan Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasının mümkün olmadığı hallerde ilgili ülkenin mevzuatına göre düzenlenmiş fatura, fiş, harcama küpürü ve benzeri kanıtlayıcı belgeler alınarak harcamalar belgelendirilir. Bu tür belgelerin temin edilememesi durumunda harcamayı kanıtlayıcı yazı alınır. Bunun da mümkün olmaması halinde çalışma bürolarında görevli personel arasından belirlenen en az iki kişi marifetiyle harcama bir tutanakla tespit edilir. Harcamalara ilişkin hususlar Bakanlık tarafından düzenlenir.

Sermaye işlemleri

MADDE 12

1

(1) Şirket yurtdışı faaliyetleri süresince, nominal sermaye tutarına kadar nakit parayı yurtdışında bulundurmaya yetkilidir.

(2) Şirket ve ortaklıkların elde edecekleri ticari kazançlardan kâr payı olarak hisselerine isabet eden meblağları, gerektiğinde şirket veya ortaklığın yapacağı arama, araştırma ve işletme faaliyetlerine ve ticaretine kaynak oluşturmak amacıyla yurtdışında tutmalarına ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilir.

Yürürlük

MADDE 13

(1) Sayıştayın görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14

1

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.