Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 2)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Marmara Üniversitesine bağlı olarak kurulan Marmara Üniversitesi Köy Enstitüleri Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik; Marmara Üniversitesi Köy Enstitüleri Araştırma Merkezinin faaliyetlerine, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte adı geçen:

a) Çalışma grupları ve uygulama birimleri: Merkezde oluşturulan çalışma grupları ve uygulama birimlerini,

b) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

c) Merkez: Marmara Üniversitesi Köy Enstitüleri Araştırma Merkezini,

ç) Müdür: Merkezin Müdürünü,

d) Rektör: Marmara Üniversitesi Rektörünü,

e) Üniversite: Marmara Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı, Faaliyet Alanları, Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin amacı

MADDE 5

(1) Merkezin amacı şunlardır:

(a) Türkiye’de köy enstitülerinin Anadolu’da yarattığı öğrenme ve eğitim modelini örnek almak, araştırma, inceleme ve uygulama yollarını ortaya koymak,

(b) Köy enstitülerinin kuruluş felsefesini, ekonomik, sosyal ve kültürel etkilerini ve sonuçlarını incelemek, kuruluş felsefesi çerçevesinde eğitim ve öğretim ilkelerinin günümüze uygulanabilmesi için gerekli çalışmaları yapmak.

Faaliyet alanları

MADDE 6

(1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) İsmail Hakkı Tonguç’un eğitim felsefesi ve öğretim yöntemlerine ilişkin görüşlerini, çalışma yöntemini, düşünce biçimini ve eserlerini incelemek,

b) Köy enstitülerinin kuruluş amacı, eğitim felsefesi ve öğretim yöntemlerini araştırmak,

c) Merkezin kuruluş amacına uygun olarak bilimsel araştırmalar ve incelemeler yapmak, yurt içinde ve yurt dışında yayınlar yapmak, yayınları desteklemek, arşiv, dokümantasyon merkezi, kütüphane oluşturmak ve müze kurmak,

ç) Yurt içinde ve yurt dışındaki üniversiteler, araştırma-uygulama merkezleri ve benzer birimler ile işbirliği yapmak, ortak çalışmalar düzenlemek,

d) Ulusal ve uluslararası düzeyde seminer, konferans, kongre, sempozyum, panel, kurs ve benzeri bilimsel toplantılar düzenlemek, gerektiğinde katılanlara belge vermek,

e) Arşiv, dokümantasyon merkezi, kütüphane ve müze çalışmalarını projelendirmek, gerektiğinde bu projelerde köy enstitüleri ile ilgili dernek, vakıf ve benzeri kuruluşlarla işbirliği yapmak,

f) Merkezin kuruluş amacına uygun diğer çalışmaları yapmak.

Merkezin organları

MADDE 7

(1) Merkezin organları şunlardır:

a) Müdür,

b) Yönetim Kurulu,

c) Danışma Kurulu,

ç) Çalışma grupları ve uygulama birimleri.

Müdür

MADDE 8

(1) Müdür; Üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür tekrar görevlendirilebilir. Müdürün süresi dolmadan görevinden ayrılması veya altı aydan fazla süre ile görevinin başında bulunmaması halinde Rektör tarafından yeni bir Müdür görevlendirilir. Bu suretle görevlendirilen Müdür, kalan görev süresini tamamlar. Müdür, Merkezin tüm faaliyetlerinden dolayı Rektöre karşı sorumludur.

(2) Müdüre yardımcı olmak üzere, Üniversite öğretim üyeleri arasından bir kişi, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak üç yıl süreyle görevlendirilir. Müdür yardımcısının görevi, Müdürün görev süresi bittiğinde kendiliğinden sona erer. Müdürün görevi başında bulunmadığı zamanlarda yerine müdür yardımcısı vekalet eder.

Müdürün görevleri

MADDE 9

(1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek,

b) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak, bu Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde Merkezi yönetmek,

c) Merkezin ve çalışma gruplarının faaliyetleri ile ilgili olarak her yılın sonunda bir faaliyet raporu ve sonraki yıla ilişkin bir çalışma programını hazırlayıp Yönetim Kuruluna sunmak,

ç) Yurt içinde ve yurt dışında ilgili merkezlerle, kamu ve özel sektör kuruluşları, köy enstitüleri ile ilgili dernek, vakıf ve benzeri kuruluşlarla işbirliğini sağlamak,

d) Merkezin personel ihtiyacını belirlemek, yapılacak görevlendirmeler için Yönetim Kuruluna öneride bulunmak.

Yönetim kurulu

MADDE 10

(1) Yönetim Kurulu; Üniversite öğretim üyeleri arasından Müdür tarafından önerilen ve Rektör tarafından görevlendirilen beş üye ile Müdür ve müdür yardımcısından oluşur. Müdür, Yönetim Kurulunun başkanıdır. Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Yönetim Kurulunun doğal üyesidir. Yönetim Kurulu üyelerinin görevlendirilmesi, Müdürün görevlendirilmesini izleyen üç ay içerisinde sonuçlandırılır. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi dolmadan ayrılan üyelerin yerine kalan süreyi doldurmak üzere aynı usulle görevlendirme yapılır. Oylarda eşitlik halinde Müdürün kullandığı oy yönünde karar verilmiş sayılır.

(2) Yönetim Kurulu; Müdürün daveti üzerine ayda en az bir kez, üyelerin salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

Yönetim kurulunun görevleri

MADDE 11

(1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Bu Yönetmelikte belirtilen ve Müdür tarafından hazırlanan faaliyet raporu ve programını görüşüp karara bağlamak ve Rektörün onayına sunmak,

b) Kuruluş amaçları ve bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Merkezin yönetimi ve çalışmaları ile ilgili kararlar almak,

c) Merkez bünyesinde yapılacak çalışmaların konularına ve özelliklerine bağlı olarak geçici veya sürekli çalışma grupları kurmak, bu gruplarda görevlendirilecek kişiler ve ayrıca işbirliği yapılacak dernek, vakıf ve benzeri kurumlarla, kamu ve özel sektör kuruluşlarını belirlemek ve Rektörün onayına sunmak, çalışma gruplarının faaliyetlerini izleyip denetlemek,

ç) Merkez bünyesinde yürütülecek projelerde görev alacak kişileri ve işbirliği yapılacak dernek, vakıf ve benzeri kurumlarla, kamu ve özel kuruluşları belirlemek, projeleri izlemek ve sonuçlarının gerçekleşmesi için önlem almak,

d) Uygulama birimleri açılmasını karara bağlamak, açılacak mekanları belirlemek,

e) Müdürün önerisi üzerine, Merkezin personel ihtiyaçlarını belirlemek, yapılacak görevlendirmeler ile ilgili önerileri karara bağlayarak Rektörün onayına sunmak,

f) Danışma Kurulunda tespit edilen görüş ve önerileri değerlendirerek, bunlardan hangilerinin uygulamaya konulduğu ve ne gibi yararlar sağlandığı konusunda Danışma Kuruluna rapor vermek.

Danışma kurulu ve görevleri

MADDE 12

(1) Danışma Kurulu; bilimsel araştırma ve uygulamalarla ilgisi olan, bilgi ve birikimlerinden yararlanılabilecek Üniversite öğretim üyeleri arasından veya diğer kişilerden, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilen en az beş, en çok onbeş üyeden oluşur.

(2) Danışma Kurulu üyeleri, görevlendirme tarihinden itibaren en geç iki ay içinde toplanır ve aralarından bir başkan, başkan yardımcısı ve bir raportör seçerler.

(3) Danışma Kurulu; başkanın daveti üzerine yılda en az iki kez toplanarak Merkezin faaliyetleri ile ilgili değerlendirmeler yapar ve Yönetim Kuruluna önerilerde bulunur.

Çalışma grupları ve uygulama birimleri

MADDE 13

(1) Merkezin bünyesinde gerçekleştirilecek farklı faaliyetleri yürütmek ve verimliliği arttırmak amacıyla çalışma grupları oluşturulabilir. Çalışma grubu başkan ve üyeleri; geçici veya sürekli olarak Yönetim Kurulunun önerisi ve Rektörün onayı ile görevlendirilir.

(2) Merkez gerekli gördüğü durumlarda Yönetim Kurulunun kararı ve Rektörün onayı ile uygulama birimleri açar ve bunların çalışması için gerekli önlemleri alır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14

(1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Yürürlük

MADDE 15

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Marmara Üniversitesi Rektörü yürütür.