BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Merkez (NEÜTÖMER): Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezini,
b) Müdür: Merkezin Müdürünü,
c) Rektör: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörünü,
ç) Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesini,
d) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amaçları ve faaliyet alanları
(1) Merkezin amaçları ve faaliyet alanları şunlardır:
a) Üniversitenin dil eğitim ve öğretim kalitesini, bu alanda uzman öğretim elemanlarının desteğiyle yükseltmek.
b) Ulusal ve uluslararası dil öğretim standartlarını esas alarak son teknoloji ve yöntemlerle Üniversite öğrencileri ve personeline, Üniversite dışından isteklilere özel ve genel amaçlı dil kursları düzenlemek.
c) Uluslararası ikili anlaşmalar çerçevesinde, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile Türkçe ve yabancı dillerin öğretimi konusunda çalışmalar yaparak ortak eğitim-öğretim, araştırma, uygulama ve yayın faaliyetlerinde bulunmak; ortak seminer, bilgi şölenleri ve bilimsel toplantılar düzenlemek.
ç) Türkçe ve yabancı dil öğretiminin daha verimli hâle getirilmesi için Türkçe ile yabancı diller arasında karşılaştırmalı bilimsel çalışmalar yapmak.
d) Türkçenin ve diğer dillerin öğretim yöntemleri üzerine araştırma ve uygulamalar yapmak.
e) Türk dili ve diğer diller üzerine araştırma ve incelemede bulunacak yerli ve yabancı araştırmacılara Merkezin imkânları çerçevesinde teknik, bilimsel ve sosyal destek sağlamak.
f) Araştırmacıların istekleri ve Yönetim Kurulunun da uygun görmesi hâlinde konuyla ilgili araştırma sonuçlarının dergi, kitap, katalog, ansiklopedi şeklinde veya internet ortamında yayımlanmasını sağlamak.
g) Üniversitenin ön lisans, lisans, lisansüstü programlarında öğrenim görecek yabancı uyruklu öğrencilere yüz yüze ve/veya uzaktan eğitimle Türkçe öğretmek.
ğ) Yurt dışındaki üniversitelere giden Üniversite öğrencilerine gerekli görülen dilleri öğretmek.
h) Yabancı uyruklular için yüz yüze ve/veya uzaktan eğitimle Türkçe seviye belirleme sınavları yapmak ve buna uygun sertifikalar vermek.
ı) Yurt içinde ve yurt dışında Türkçe ve yabancı diller öğretmek, Türkiye’yi ve Türk kültürünü tanıtmak amacıyla yurt içinde ve yurt dışında ilgili mevzuat hükümlerine göre şubeler açmak.
i) Yabancı uyruklulara, yurt dışında yaşayan ve/veya ülkeye dönen Türk çocuklarına ve diğer isteklilere Türkçeyi öğretmek.
j) Türkçeyi daha iyi şekilde öğretmeye, Türkiye’yi ve Türk kültürünü en güzel şekilde tanıtmaya teşvik amacıyla yurt içi ve yurt dışında geziler düzenlemek ve ödüller vermek.
k) Türkçenin ana dili olarak eğitimi ve öğretimi konusunda programlar hazırlayıp yöntemler geliştirmek, bu konu ile ilgili yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak.
l) Türkçeyi öğreten ve Türkiye’yi tanıtan film, ses ve görüntülü kasetler hazırlamak, kitap, dergi, bülten, rapor, proje, broşür yayımlamak, dil laboratuvarları oluşturmak.
m) Yurt dışındaki üniversitelerin Türkoloji Bölümü öğrencilerine ve Türkiye’deki üniversitelerin Türkçe Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Türk Halk Bilimi, Dilbilim ve Yabancı Diller Bölümleri üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerine ve mezunlarına mesleki tecrübeye yönelik yüz yüze ve/veya uzaktan eğitim programları düzenlemek, staj yaptırmak, gerektiğinde bu çalışmalarla ilgili sertifikalar vermek.
n) Bilimsel çalışmaları desteklemek amacıyla çeşitli dillerde çeviriler yapmak.
o) Dil sınavları düzenlemek.
ö) İlk ve orta öğretim öğrencilerinin yabancı dillerini geliştirmeye yönelik sosyal ve kültürel destekli kurslar açmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
(1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
Müdür
(1) Müdür; Üniversitenin konuyla ilgili öğretim elemanları arasından, üç yıl için Rektör tarafından görevlendirilir. Süresi biten Müdür, yeniden görevlendirilebilir.
(2) Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından Üniversitede görevli öğretim elemanları arasından en çok iki kişi üç yıl için müdür yardımcısı olarak görevlendirilebilir.
(3) Müdürün görev başında bulunmaması durumunda, müdür yardımcılarından biri vekâlet eder. Müdürün altı aydan fazla süreyle görevinin başında bulunmaması halinde görevi sona erer. Müdür; Merkezin öğretim, uygulama, araştırma ve yayım faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesinden, bütün faaliyetlerin gözetim ve denetiminin yapılmasından, sonuçların alınmasından Rektöre karşı birinci derecede sorumludur.
Müdürün görevleri
(1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek.
b) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.
c) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak.
ç) Merkezin idari işlerini yürütmek.
d) Merkezin faaliyetlerini denetlemek ve bu konuda Yönetim Kuruluna bilgi vermek.
e) Her yılın sonunda faaliyet raporunu ve sonraki yıla ilişkin çalışma programını hazırlayıp, Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektörün onayına sunmak.
f) Bütçe tekliflerini hazırlamak ve Rektörlüğe sunmak.
g) Merkezin eleman ihtiyacını, gerekçeleri ile Rektörlüğe bildirmek.
ğ) Yurt içi ve yurt dışı uygulama ve araştırma merkezleri ile işbirliği yaparak amaca uygun projeleri gerçekleştirmek ve yardımlaşmayı sağlamak.
Yönetim Kurulu
(1) Yönetim Kurulu; Müdür, müdür yardımcıları ve Merkezin faaliyetlerinin gerektirdiği konularda uzman, Üniversitede çalışan, Müdürün önereceği sekiz öğretim elemanı aday arasından Rektör tarafından görevlendirilecek dört üye ile birlikte toplam yedi kişiden oluşur. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süreleri üç yıldır. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılanların veya altı aydan fazla süreyle Üniversite dışında görevlendirilenlerin yerine, kalan süreyi doldurmak üzere aynı usulle yenileri görevlendirilir. Yönetim Kurulu, ayda en az bir defa toplanarak Merkez ve faaliyetleriyle ilgili karar alır. Müdür gerekli gördüğü durumlarda Yönetim Kurulunu toplantıya çağırabilir.
Yönetim Kurulunun görevleri
(1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin çalışmalarıyla ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.
b) Merkezin yatırım ve plan tasarısını hazırlamak ve onaylanmak üzere Rektöre sunmak.
c) Merkez elemanlarının eğitim, uygulama, araştırma, danışmanlık ve yayım konularındaki isteklerini değerlendirip karara bağlamak, hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesine karar vermek.
ç) Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalışma grupları kurmak ve bunların görevlerini düzenlemek.
d) Yurt içi ve yurt dışındaki kamu ve özel kuruluşlar ile ortaklaşa yürütülecek çalışmaların temel ilke, esas ve usullerini tespit etmek.
e) Müdürün, Merkezin yönetimi ile ilgili getireceği işleri değerlendirerek karara bağlamak.
f) Merkez şubelerinin kuruluşu ve işleyişi hakkında ilkeleri belirlemek ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayına sunmak.
g) Merkeze bağlı şube açılması ve kapatılması ile ilgili usul ve esasları belirlemek, bu konuda Rektöre öneride bulunulmasına karar vermek.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Ders ücreti
(1) Merkez bünyesinde ders veren öğretim elemanlarına, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Yönetim Kurulunun Kararı ile belirlenecek esaslar dâhilinde ders ücreti ödenir.
Personel ihtiyacı
(1) Merkezin akademik, idari ve teknik personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.
Harcama yetkilisi
(1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisinin tamamını veya bir kısmını Müdüre devredebilir.
Yürürlükten kaldırılan Yönetmelik
(1) 3/11/2011 tarihli ve 28104 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Nevşehir Üniversitesi Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü yürütür.