Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

Amaç

MADDE 1

Bu Yönetmeliğin amacı, 6831 sayılı Orman Kanununun değişik 35 inci maddesinde yer alan yapı sistemlerini tesbit etmek ve uygulamadaki şekil ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2

Bu Yönetmelik, 6831 sayılı Orman Kanununun 31. 32 ve 33 ncü maddeleri gereğince orman köylüsünün zati ihtiyacı veya göçmen ve felâketzede ihtiyacı karşılığı orman emvali alanların yapacakları yeni ev, ahır, ambar ve samanlıkların hangi yapı sistemlerine göre İnşa edileceğini ve bununla ilgili uygulamanın şekil ve esaslarını kapsar.

Tanımlar

MADDE 3

Bu Yönetmelikte geçen;

a) Yığma kagir inşaat, duvarları taş, tuğla veya beton briketlerle örülen, taban ve tavanları ahşap veya betonarme olan, çatıları ahşap olup çatı örtüsü ahşap dışındaki malzemelerden yapılan,

b) Betonarme karkas inşaat; taşıyıcı kısımları ile taban ve tavanları betonarme olarak yapılan, kolon araları taş, tuğla veya beton briketlerle örülen, çatıları ahşap olup çatı örtüsü ahşap dışındaki malzemelerden yapılan,

c) Ahşap karkas inşaatı; taşıyıcı kısımları, tavan, taban ve çatıları ahşap olan, duvar boşlukları ile çatı örtüsü ahşap dışındaki malzemelerden yapılan,

yapılara denir.

Yapı Sistemleri

MADDE 4

2 nci maddede yer alan haksahipleri tarafından Orman Kanunu ile bu Yönetmelikteki haklardan istifade etmek suretiyle yapılacak yeni ev, ahır, ambar ve samanlıklar aşağıda belirtilen;

a) Kâgir:

- Taş yığma

- Tuğla yığma

- Beton briket yığma,

b) Karkas:

- Betonarme karkas

- Ahşap karkas,

yapı sistemi ile yapılmak zorundadır.

Ahşap karkas inşaata ancak ahşabın dışında lüzumlu inşaat malzemelerinin mahallinde veya civarındaki köy, şehir ve kasabalardan ulaşım güçlüğü nedeniyle temin edilememesi ve bu durumun mahallin Bayındırlık ve İmar Müdürlüğü ile Orman İşletme Müdürlüğü tarafından müştereken belgelendirilmesi halinde izin verilebilir. Ahşap karkas inşaata izin verildiği takdirde, taşıyıcılarla, tavan, döşeme, çatı ve doğrama haricinde dolgu ve kaplama malzemesi olarak ahşap kullanılmaz.

Emval Miktarı

MADDE 5

Bu Yönetmeliğin 2 nci maddesinde belirtilen haksahiplerinin yapacakları inşaatlar için verilecek emval miktarı aşağıdaki esaslara göre tesbit edilir.

a) Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde belirtilen tip projeye göre inşaat yaptırmak isteyen haksahiplerinin ev, ahır, ambar ve samanlık ihtiyaçları için projelerinde öngörülen miktarlar kadar,

b) Tip projeye dayanmayan;

- Ev için, 6 nüfusa kadar (6 dahil) 12 m3, 6 nüfustan fazla ailelerde beher nüfus için 1 er 1m3

ilavesiyle azami 16 m3

- Ahır için 3 m3

- Samanlık için 2 m3

- Ambar için 1m3

emval verilir. 1m3

Evle, ahır, ambar ve samanlık inşaatı bir arada yapılmak isteniyorsa, verilecek ihtiyaç miktarına yukarıda ahır, ambar ve samanlık için belirtilen miktarlar eklenerek emval verilir.

Müracaat

MADDE 6

Bu Yönetmeliğin 2 nci maddesinde belirtilen haksahipleri, inşaata başlamadan önce bir dilekçe ile ilgili orman bölge şefliğine müracaat eder. Tip projesi varsa onu da dilekçesine ekler. Dilekçede hangi yapı sisteminin uygulanacağı açıklanmak zorundadır.

Taahhütname Verme Zorunluluğu

MADDE 7

Bu Yönetmeliğin 2 nci madde kapsamındaki haksahiplerinden yeni inşaat yaptıracak olanlar 4 ncü maddede belirtilen yapı sistemlerine uyacaklarına dair örneğine uygun taahhütnameyi ilgili orman bölge şefliğine vermek zorundadırlar.

Deprem, Sel ve Heyelana Maruz Bölgelerdeki Müracaatlar

MADDE 8

Deprem, Sel, Çığ ve Heyelana maruz bölgeler ile baraj gölü altında kalacak alanlarda ev, ahır, ambar ve samanlık yapılması istendiği takdirde, ilgili kuruluşun onayı alınmadıkça haksahiplerine emval tahsis edilmez.

Tip Proje

MADDE 9

2 nci maddede sayılan haksabiplerinin inşa edecekleri yeni ev, ahır, ambar ve samanlık için Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığının görüşleri alınmak suretiyle Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca tip projeler hazırlanır. Bu projelere uygun inşaat yapacaklara tahsis verilmesinde öncelik tanınır.

Ancak, ısı yalıtımlı tip projeleri tercih eden hak sahipleri ihtiyaçların verilmesinde ilk sırayı alırlar.

Subasmanı Seviyesine Çıkma Zorunluluğu

MADDE 10

Yeniden inşa edilecek evler için ilgili orman bölge şefliğince önceden tesbit edilen emval: İnşaatın temel duvarları, subasmanı seviyesine çıkmadıkça verilmez.

Emvalin Kullanılamayacağı Yerler

MADDE 11

2 nci madde kapsamındaki haksahipleri verilen emvali; pedavra veya herhangibir şekilde ahşap çatı örtüsü yapamazlar, düz toprak damlarda ve ahır, ambar ve samanlık gibi tek katlı yapıların zeminlerinde kullanamazlar.

Emval Listelerinin Verilmesi

MADDE 12

Yönetmeliğin 13 ncü maddesi 2 nci fıkrasında belirtilen kamu kuruluşlarınca gerekli kontrolün yapılabilmesi için mahalli orman bölge şefliğince, inşaatına başlanan ev, ahır, ambar ve samanlık sahipleri ile inşaat mahallerini, uyacakları yapı sistemlerini ve tahsis edilen emval miktarını gösterir liste, köylerde ilgili köy muhtarlığına, kasabalarda ise ilgili belediye başkanlığına gönderilir.

Takip ve Kontrol

MADDE 13

İnşaatların 4 ncü madde de belirtilen yapı sistemlerine göre yapılıp yapılmadığı ve verilen emvalin yerinde kullanılıp kullanılmadığı ilgili orman bölge şefliğince takip edilir.

Ayrıca, köylerde muhtar ve ihtiyar heyeti, kasabalarda belediye yetkilileri, haksahiplerinin 4 ncü madde de belirtilen yapı sistemlerine uymayan inşaatları, mahalli orman idaresine bildirmek zorundadırlar.

Cezai Hükümler

MADDE 14

Bu Yönetmeliğin 4 ncü maddesinde belirtilen yapı sistemlerine uygun inşaat yapmayanlar hakkında Orman Kanununun 98 nci maddesi gereğince işlem yapılır.

Yürürlükten Kaldırma

MADDE 15

Bakanlar Kurulunun 21/8/1963 tarih ve 6/2124 sayılı kararı ile yürürlüğe konulan «Orman Kanununun 35 nci maddesinin Uygulama Şekli Hakkında Yönetmelik» yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 16

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17

Bu Yönetmeliği Bayındırlık ve İskân, Tarım Orman ve Köyişleri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları yürütür.