Printing Options: PDF - Save / print (WORD)

Attachments

Display setting:
Hide article links (suitable for copying the text)

First instance

Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı, Polis Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile emniyet mensubu olmayan Polis Amirleri Eğitimi Merkezi öğrencilerinin; Polis Akademisi Başkanlığının teklifi ve Emniyet Genel Müdürlüğünün uygun göreceği İl/İlçe Emniyet Müdürlüklerinde hizmet öncesi yapacakları, uygulamalı mesleki eğitimlerine ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürlükleri ile uygulamalı mesleki eğitimlerin yapılacağı İl/İlçe Emniyet Müdürlüklerinin görev, çalışma esas ve usulleri ile uygulamalı mesleki eğitim programları, eğitim süreleri ve eğitim sonu değerlendirme esaslarını kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik, 25/4/2001 tarihli ve 4652 sayılı Polis Yükseköğretim Kanununun 30 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;

a) Akademi: Polis Akademisini,

b) Başkanlık: Polis Akademisi Başkanlığını,

c) Genel Müdürlük: Emniyet Genel Müdürlüğünü,

ç) Hizmetiçi Eğitim Şube Müdürlüğü: Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Hizmetiçi Eğitim Şube Müdürlüğünü,

d) İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü: Uygulamalı mesleki eğitimlerin yapılacağı İl ve İlçe Emniyet Müdürlüklerini,

e) Öğrenci: Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürlükleri ile Polis Amirleri Eğitimi Merkezinde eğitim-öğretim gören emniyet mensubu olmayan öğrencileri,

f) PAEM: Polis Amirleri Eğitimi Merkezini,

g) PAEM Müdürlüğü: Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğünü,

ğ) PAEM öğrencisi: Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğünde eğitim- öğretim gören emniyet mensubu olmayan öğrencileri,

h) PMYO: Polis Meslek Yüksek Okullarını,

ı) PMYO Müdürlüğü: Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürlüklerini,

i) PMYO ve POMEM Şube Müdürlüğü: Akademiye bağlı PMYO ve POMEM Şube Müdürlüğünü,

j) Staj eğitimi: Uygulamalı mesleki eğitimi,

k) Staj eğitimcisi: Staj eğitimi gören öğrencilere örnek olabilecek bilgi ve beceriye sahip, eğitimci olarak çalışmaya istekli, en az beş yıl mesleki kıdemi olan ve son üç yılda kıdeme müessir bir ceza almamış amir ve/veya memurları,

l) Staj kılavuzu: Polis Akademisi Başkanlığı Hizmetiçi Eğitim Şube Müdürlüğünce hazırlanarak, staj eğitimi öncesinde staj eğitimcilerine verilen ve içeriğinde; staj eğitimi süresince, öğrencilere yardımcı olmak üzere dikkat edilmesi gereken konular, davranış şekilleri ile görev ve sorumluluklarını gösteren kılavuzu

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Staj Eğitiminin Esasları

Staj eğitiminin amacı

MADDE 5

(1) Staj eğitimi ile öğrencilerin, teorik eğitimlerinden öğrendiklerini uygulamada görmeleri, Emniyet Teşkilatında kullanılan araç-gereç, malzeme ve bilgisayar programlarını tanımaları ve kullanmaları, meslek hakkında daha yakından bilgi sahibi olmaları ve Emniyet Teşkilatındaki birimleri ve yapılan işlemleri tanımaları amaçlanmaktadır.

Staj eğitimi programı

MADDE 6

(1) Staj eğitimi programı; Genel Müdürlüğün emirleri, Akademi Yönetim Kurulunun tavsiyeleri ve staj eğitimi yapılacak İl/İlçe Emniyet Müdürlüklerinin özellikleri de dikkate alınarak, PAEM öğrencileri için PAEM Müdürlüğünce, PMYO öğrencileri için PMYO ve POMEM Şube Müdürlüğünce her yıl staj eğitim programı hazırlanır ve öğrencilerin staja başlayacakları tarihten onbeş (15) gün önce ilgili PMYO Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüklerine gönderilir.

Staj eğitim süresi

MADDE 7

(1) Staj eğitimi, Başkanlığa ait birimlerin yıllık çalışma takvimlerinde belirtilen tarihler arasında, PMYO öğrencileri için hafta sonu dahil en az otuz (30) gün süre ile yaptırılır. PAEM öğrencilerinin staj süresi ise PAEM Müdürlüğü tarafından çıkarılan yıllık çalışma takviminde belirtilir. Geçerli mazeretleri sebebiyle staj eğitimine geç katılacak öğrencilerin staj eğitimi yapacağı tarihler PAEM Müdürlüğü ve ilgili PMYO Müdürlüğü tarafından ayrıca belirlenir.

Staj eğitim yerleri

MADDE 8

(1) PMYO öğrencileri ile PAEM Müdürlüğünde eğitim gören Türk öğrenciler, Başkanlığın teklif ettiği ve Genel Müdürlüğün uygun gördüğü İl/İlçe Emniyet Müdürlüklerinde; yabancı uyruklu PAEM öğrencileri ise kendi ülke makamları uygun gördüğü takdirde ülkelerinde staj eğitimine tabi tutulabilirler.

(2) PAEM ve PMYO öğrencilerine, eğitimden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı ve İl Emniyet Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüğü koordinesinde o yıl staj eğitimi yapılacak birim amirleri ve İlçe Emniyet Müdürleri sorumluluğunda staj eğitimi programlarında belirlenen birim ve tarihler arasında staj eğitimi verilir. Staj eğitimlerinin planlanması, uygulanması, denetlenmesi ve İl Emniyet Müdürlükleri ile PAEM Müdürlüğü ve PMYO Müdürlükleri arasında gerekli koordinasyonun sağlanması, İl Emniyet Müdürlüklerinde Eğitim Şube Müdürlüğü Öğrenci Adaylığı Büro Amirlikleri, İlçe Emniyet Müdürlüklerinde ise Eğitim Büro Amirlikleri tarafından yürütülür.

Staj eğitimcileri

MADDE 9

(1) Staj eğitimcileri, İl/İlçe Emniyet Müdürlükleri kadrolarından staj eğitiminde öğrencilere örnek olabilecek bilgi ve deneyime sahip, eğitimci olarak çalışmaya istekli, en az beş yıl meslek kıdemi olan ve son üç yılda kıdeme müessir bir ceza almamış amir ve/veya memurlar arasından seçilir. Seçilen staj eğitimcisi adayları, ihtiyaç duyulması halinde, Hizmetiçi Eğitim Şube Müdürlüğünün düzenleyeceği hizmet içi eğitimlerle görev ve sorumlulukları hakkında bilgilendirilirler. Hizmetiçi Eğitim Şube Müdürlüğü, ihtiyaç halinde staj eğitimcilerinin eğitimi kursları açarak kendi birimlerinde eğitim verebilecek eğiticiler yetiştirebilir.

(2) Staj eğitimcilerinin sayısı, her birimde o yıl staj yapması planlanan öğrenci sayısı dikkate alınarak, İl/İlçe Emniyet Müdürlüklerince her bir staj eğitimcisi sorumluluğuna imkânlar dâhilinde en az stajyer verilecek şekilde belirlenir.

(3) Stajlarda; PAEM öğrencilerine amir sınıfı staj eğitimcileri, PMYO öğrencilerine amir ve memur sınıfı staj eğitimcileri görevlendirilir. Vardiyalı olarak çalışan birimlerde grupların her birinde staj eğitimcisinin bulunması sağlanır.

(4) Hizmetiçi Eğitim Şube Müdürlüğünce hazırlanan yeteri kadar staj kılavuzu İl Emniyet Müdürlüklerine, öğrencilere staj gördüğü birimlerle ilgili yol gösterecek soru formları ise PAEM Müdürlüğü ve PMYO Müdürlüklerine gönderilir.

(5) Staj eğitimcilerinin başarıları; öğrencilerin staj sonu raporlarından alınan bilgiler de göz önüne alınarak İl/İlçe Emniyet Müdürlüklerince değerlendirilir ve başarısız görülenler bir daha staj eğitimcisi olarak görevlendirilmezler.

Staj eğitimcilerinin görev ve sorumlulukları

MADDE 10

(1) Staj eğitimcileri;

a) Staj programında belirtildiği şekilde, stajın amacına uygun olarak yürütülmesini sağlamak,

b) Staj programına uymayanları ve görülen diğer aksaklıkları tespit ederek rapor halinde bildirmek,

c) Staj eğitimi süresince, Ek-1’de yer alan değerlendirme formunun ikinci sayfasını staj kılavuzundan yararlanarak doldurmak ve illerde Eğitim Şube Müdürlüğü Öğrenci Adaylığı Büro Amirliklerine, merkez dışı ilçelerde Eğitim Büro Amirliklerine teslim etmek

ile görevli ve sorumludur.

(2) Staj eğitimcilerinin birinci fıkrada belirtilen görev, yetki ve sorumlulukları görevlendirilme onayı ile başlar.

(3) Birinci fıkranın (c) bendi gereğince, staj eğitimcileri tarafından büro amirliklerine teslim edilen formların ön yüzü büro amirliklerince doldurularak; illerde Eğitim Şube Müdürüne, ilçelerde ise İlçe Emniyet Müdürüne tasdik ettirilir.

Öğrencilerin statüsü

MADDE 11

(1) Staj eğitimi süresince öğrenciler gözlemci durumundadırlar. Bu nedenle öğrencilere aktif silahlı görev verilmez ve gece görevine çıkartılmazlar. Eğitim süresince tüm öğrenciler resmi kıyafetli olarak birimlerde bulunur. Gerek görülmesi halinde, öğrencilerin staj yaptığı İl/İlçe Emniyet Müdürlüklerinin teklifi, Polis Akademisi Başkanının onayı ile tüm öğrenciler sivil kıyafetli olarak da birimlerde bulunabilirler.

(2) Öğrenciler, eğitim yapacakları kadroların birimlerinde “Stajyer Öğrenci” statüsü ile görevlendirilirler. Öğrenciler eğitim gördükleri birimin görev çizelgelerinde stajyer olarak gösterilerek, mesai saatlerine uygun olarak takipleri birim amirleri ve staj eğitimcileri tarafından yapılır.

(3) Öğrencilere, gizlilik dereceli evraklar hariç olmak üzere, ihtiyaç duyacakları diğer evrak veya konular hakkında staj eğitimcileri ve diğer personel tarafından yeterli bilgi verilir.

(4) Staj eğitimine katılan öğrencilerin eğitim süresince her türlü disiplinsiz tutum ve davranışları ile başarısız olan öğrencilerin durumları, PAEM ve ilgili PMYO Müdürlüğüne ayrıntılı bir raporla bildirilir.

Staj eğitimine devam mecburiyeti

MADDE 12

(1) Öğrenciler staj eğitimine katılmak zorundadırlar. Eğitime mazeretsiz olarak katılmayan PMYO öğrencilerinin durumu PMYO Yönetim Kurulunda, PAEM öğrencilerinin durumu ise PAEM Yönetim Kurulunda görüşülür.

(2) İdarece kabul edilebilir mazereti nedeni ile staja katılamayan öğrencilerin staj eğitiminin kalan kısmı; PAEM öğrencileri için PAEM Müdürlüğünce, PMYO Müdürlüğü öğrencileri için de ilgili PMYO Müdürlüğünce belirlenecek yer ve zamanlarda eğitimini aksatmayacak şekilde tamamlattırılır.

Değerlendirme

MADDE 13

(1) Staj eğitimi sonunda, her bir öğrenci hakkında Ek-1’de yer alan değerlendirme formunun ilgili bölümleri staj eğitimcileri tarafından doldurulur. İllerde Öğrenci Adaylığı Büro Amirleri tarafından tanzim edilerek Eğitim Şube Müdürü; ilçelerde ise Eğitim Büro Amirleri tarafından tanzim edilerek İlçe Emniyet Müdürü tarafından tasdik edilip, eğitimle ilgili oluşabilecek diğer görüşlerle birlikte, staj eğitiminin bittiği günden itibaren on iş günü içerisinde, PAEM Müdürlüğü ve ilgili PMYO Müdürlüklerine gönderilir. İlçe Emniyet Müdürlüklerinde bulunmayan birimler için ya bağlı bulunduğu İl Emniyet Müdürlüğüne ya da o birimin bulunduğu ilin yakın İlçe Emniyet Müdürlüğüne öğrenciler gönderilir.

(2) Öğrencilerin staj eğitimini iyi değerlendirip değerlendirmediğini belirlemek, okulda öğrendiği bilgiler ile stajdaki uygulamalar arasındaki farklılıkları öğrenmek, staj sırasında karşılaşılan sorunlar ile öğrencilerin önerilerini tespit etmek amacıyla öğrencilerden staj raporu istenir. Bu raporlar ile değerlendirme formu bilgileri PAEM ve PMYO Müdürlüklerinin Yönetim Kurullarında değerlendirilir ve sonuçlar Akademi Yönetim Kurulunda görüşülmek üzere Başkanlığa bildirilir.

Öğrencilerin başarılı sayılması

MADDE 14

(1) Staj eğitimine tabi olan öğrencilerin başarılı sayılabilmeleri için staj programında belirtilen hizmetlerin tam ve eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir.

(2) Değerlendirme sonunda mazeretli veya mazeretsiz olarak eğitime katılmayan öğrenciler ile staj eğitimini gördüğü herhangi bir birimde veya tamamında başarısız olan PMYO öğrencileri bir üst sınıfa borçlu olarak devam eder. Staj eğitimine katılmayan, staj eğitimini tamamlayamayan ya da başarısız olan PAEM ve PMYO öğrencilerine, PAEM ve ilgili PMYO Yönetim Kurulunca belirlenecek tarih ve birimlerde Genel Müdür onayı ile staj yaptırılır. Başarılı olan öğrencilerin mezuniyet işlemleri başlatılır. Öğrencilerin tekrar başarısız olmaları durumunda, başarısızlık durumlarının PAEM Yönetim Kurulu ve ilgili PMYO Müdürlüğünün Yönetim Kurulunca değerlendirilerek onaylanması halinde kurulun önerisi ve Polis Akademisi Başkanının teklifi ve Genel Müdürün onayı ile PAEM Müdürlüğü veya PMYO Müdürlüğünden ilişiği kesilir.

Eğitime katılacak öğrencilerin iaşe ve ibate edilmesi

MADDE 15

(1) Staj eğitimi için, öğrencilerin iaşeleri PAEM Müdürlüğü ve PMYO Müdürlüklerinin bütçesinden karşılanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Sorumluluk

MADDE 16

(1) Staj eğitimi yapacak öğrencilerin staj programı ve staj yeri belirlenmesine ilişkin iş ve işlemler, PAEM Müdürlüğü ve Başkanlığa bağlı PMYO ve POMEM Şube Müdürlüğünce yerine getirilir. Staj eğitimine katılan öğrencilerin; verilen emir ve talimatlar doğrultusunda çalışıp çalışmadıkları, disiplin kurallarına uyup uymadıkları hususlarının takibi ile staj süresince oluşabilecek sorunların çözümünden ve ilgili birim ve okullar ile koordinasyondan, İl Emniyet Müdürlüklerinde eğitimden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcıları, İlçe Emniyet Müdürlüklerinde ise varsa eğitimden sorumlu İlçe Emniyet Müdür Yardımcıları, yoksa İlçe Emniyet Müdürleri birinci derecede sorumludur.

(2) Bu Yönetmelikte belirlenmeyen ancak uygulamada karşılaşılan hususlarda Başkanlığın görüşüne göre hareket edilir.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 17

(1) 19/8/2005 tarihli Bakan onayı ile yürürlüğe giren Polis Akademisi Başkanlığı Uygulamalı Mesleki Eğitim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 18

(1) Bu Yönetmelik onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.

Ek 1