Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı, savunma, güvenlik ve istihbarat ile ilgili kamu idarelerinin ellerinde bulunan Devlet mallarının 3/12/2010 tarihli ve 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yapılacak denetimi sonucunda hazırlanacak raporların kamuoyuna duyurulmasına ilişkin usûl ve esasları belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, 6085 sayılı Kanunun 44 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Başkanlık: Sayıştay Başkanlığını,

b) Devlet malı: Kamu idarelerinin kullanımında bulunan savunma, güvenlik ve istihbarat ile ilgili her türlü taşınır ve taşınmaz malları,

c) Kamu idaresi: Millî Savunma Bakanlığı, Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünü,

ç) Kurul: 6085 sayılı Kanuna göre oluşturulan Rapor Değerlendirme Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Raporlama

Raporun hazırlanması

MADDE 4

(1) 6085 sayılı Kanun uyarınca ilgili kamu idarelerinin Sayıştay tarafından yapılan denetimleri sonucunda, her bir kamu idaresi için ayrı ayrı hazırlanan taslak denetim raporları gizlilik esasları çerçevesinde, görüşü alınmak üzere, denetlenen kamu idaresine gönderilir. Denetlenen kamu idaresi otuz gün içinde rapor hakkındaki görüşlerini bildirir.

(2) Denetlenen kamu idaresinin görüşü dikkate alınarak ilgili mevzuat hükümlerine göre hazırlanan denetim raporları, Başkanlıkça gizlilik esaslarına uyularak görüşleri alınmak üzere ilgili Sayıştay dairesi ve Kurula gönderilir.

(3) Kurul görüşü alınan denetim raporundan, kanunların açıklanmasını yasakladığı durumlar ile Devlet mallarına ilişkin hususları içeren kısım Başkanlıkça ayrılarak gizlilik esasları içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur. Raporun diğer kısmı ise Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulduktan sonra 6085 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca kamuoyuna duyurulur.

(4) Devlet mallarına ilişkin hususları içeren Sayıştay raporlarının Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilgili komisyonunda görüşülmesi sonrasında, raporlardaki konulardan kamuoyuna duyurulması kararlaştırılanlar Sayıştay Başkanlığı tarafından kamuoyuna duyurulur.

(5) Kamu idaresinin üst yöneticisinin gerekçeli talebi üzerine yargılamaya esas raporun Devlet mallarına ilişkin kısımlarının yargılanması ve kararın açıklanması hususlarında, dairece gizlilik kararı verilebilir.

Duyurulmayacak hususlar

MADDE 5

(1) Devlet mallarına ilişkin hususları içeren Sayıştay raporlarından kamuoyuna duyurulması kararlaştırılanlara ilişkin raporlarda aşağıdaki hususları içerenler kamuoyuna duyurulmaz:

a) Kanunların açıklanmasını yasakladığı durumlar.

b) Devlet mallarının bulunduğu yer, teknik özellikleri ve miktarı.

c) Devlet mallarının nasıl ve nerede kullanıldığı.

ç) 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 24 üncü maddesine göre temin edilen Devlet malları.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Diğer Hükümler

Özen ve sır saklama yükümlülüğü

MADDE 6

(1) Kamu idarelerinin denetimi sonucu hazırlanan raporun Devlet mallarına ilişkin bölümünün Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderilmesine kadar geçen süreçte, bu rapor ve eklerini teslim alan, bir yerden bir yere taşıyan ve çoğaltanlar da dâhil olmak üzere tüm görevliler, bu rapor ve eklerinin korunması için gerekli özeni göstermekle yükümlüdür.

(2) Bu raporlarda yer alan bilgi ve belgelere herhangi bir suretle vâkıf olan tüm görevliler ile görevlendirilecek bilirkişi ve uzmanlar sır saklamakla yükümlüdür.

Yürürlük

MADDE 7

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.