Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 2)

Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Usul ve Esasların amacı, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından vekâlet akdi ile hizmet satın alınacak serbest avukatların, nitelikleri, görevleri, sorumlulukları, mali hakları ve sözleşme şartlarına ilişkin hususları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Usul ve Esaslar, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından vekâlet akdi ile hizmet satın alınacak serbest avukatları kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Usul ve Esaslar, 16/5/2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 7 inci maddesinin (i) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;

a) I. Hukuk Müşaviri: Sosyal Güvenlik Kurumu I. Hukuk Müşavirini,

b) Avukat: 1136 sayılı Avukatlık Kanununa göre bireysel olarak çalışan avukatı veya avukatlık ortaklığını,

c) Başkan: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanını,

ç) Birim: Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerini,

d) Birim Amiri: Sosyal Güvenlik İl Müdürlerini,

e) Görev alanı: Birimin görev, yetki ve sorumluluğundaki iş ve işlemlerin yürütüldüğü il sınırları içindeki yargı, icra ve idari mercileri,

f) Hukuk Müşavirliği: Sosyal Güvenlik Kurumu Hukuk Müşavirliğini,

g) Koordinatör Avukat: Yetkili Avukatın teklifi ve Birim Amirinin onayı üzerine sözleşmeli avukatların denetim ve koordinasyonu ile görevli ve sorumlu kadrolu avukat veya avukatları,

ğ) Kurum: Sosyal Güvenlik Kurumunu,

h) Sözleşmeli Avukat: Vekâlet akdi yoluyla hizmet satın alman avukatı,

ı) Yetkili Avukat: Birimlerde görevli kadrolu avukatlar arasından Birim Amirleri tarafından hukuk servisi ile ilgili işlemleri yürütmek üzere belirlenen Avukatı, ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Hizmet Satın Alınmasında İzlenecek Usul

Aranacak nitelikler

MADDE 5

(1) Sözleşme imzalanacak Avukatlarda aşağıdaki şartlar aranır:

a) Staj süresi hariç en az 1 yıl mesleki tecrübe sahibi olmak.

b) Görev alanının bulunduğu İldeki baroya kayıtlı olmak.

c) Baro Disiplin Kurulunca verilmiş uyarma cezası dışında ceza almamış olmak,

ç) Sosyal Güvenlik Hukuku alanında dava tecrübesi bulunmak.

d) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde yazılı genel şartları taşımak.

e) İlanda belirtilecek özel şartları taşımak.

Sınav/Kura

MADDE 6

(1) Avukat alımı, ihtiyaç bulunması halinde I. Hukuk Müşavirinin teklifi ve Başkanın onayı üzerine, yazılı ve/veya sözlü sınav ya da müracaat sayıları dikkate alınarak noter huzurunda kura çekme yöntemi ile yapılır.

(2) Avukat alımının yazılı ve/veya sözlü sınavla yapılması halinde; sınavı başarmış sayılabilmek için 100 tam puan üzerinden en az 70 (yetmiş) puan almış olmak gerekir. Başarı listesi en yüksek puandan başlamak üzere düzenlenir. Ancak, başarı puanlarının eşit olması halinde mesleki tecrübesi fazla olana öncelik verilir.

(3) Başvuruların incelenmesinden Birim Amiri veya görevlendireceği il müdür yardımcısı ile yetkili avukat ve kadrolu avukatlardan birinin katılımıyla oluşturulacak komisyon sorumlu olup, başvuru yapanların aranılan niteliklere uygun olup olmadığı hususu tutanağa bağlanacaktır.

(4) Sınavın gerçekleştirilmesi ve sonuçlarının tespiti ile adayların ilan edilen niteliklere uygun olup olmadığından Sınav Komisyonu sorumludur.

(5) Sınav Komisyonu; Başkan veya görevlendireceği Kurum Başkan Yardımcısı ya da I. Hukuk Müşavirinin başkanlığında, İnsan Kaynakları Daire Başkanı veya Başkan tarafından belirlenecek İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı Şube Müdürü ile üç Hukuk Müşaviri ve/veya Avukat olmak üzere toplam 5 kişiden oluşur. Ayrıca Başkan tarafından Hukuk Müşaviri ve/veya Avukatlardan 3 yedek üye seçilir.

(6) Sınav konuları, hukukun genel kavramları ile Kurum mevzuatını kapsar. Ayrıca, muhakeme, temsil ve ifade yeteneği, genel kültür, tutum ve davranışlar dikkate alınarak adayla ilgili değerlendirme yapılacaktır.

(7) Sınava ilişkin duyurular, Baro Başkanlıkları ve Sosyal Güvenlik Kurumunun www.sgk.gov.tr internet adresi kanalıyla yapılacaktır.

(8) Aranılan şartları taşıyan ve istenilen belgeleri ibraz eden adaylar, sınav esnasında kimlik tespitinde kullanılmak üzere nüfus cüzdanı, avukatlık kimliği veya sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve onaylı kimlik belgesini yanlarında bulunduracaklardır. Sınava katılma hakkını elde edemeyen başvuru sahiplerine herhangi bir bildirimde bulunulmayacaktır.

(9) Sınav sonuçları, sınavın bitiş tarihinden itibaren 30 gün içerisinde www.sgk.gov.tr internet adresinde ve birimlerde uygun yerlere asılarak duyurulur. Ayrıca, yazılı bir tebligat yapılmaz.

(10) Başvuru belgelerinde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin, sınavı kazanmış olsalar dahi sınavları geçersiz sayılır, sözleşme imzalanmışsa da sözleşmeleri iptal edilir ve bu kişiler Kurumdan hiçbir hak talep edemezler. Haklarında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddeleri uygulanır.

(11) Kurum, vekâlet akdi ile hizmet alınacak serbest avukatlar için belirlenen kontenjanın bir kısmını, engelli avukatlar için ayırmaya yetkilidir.

Başvuruda istenilecek belgeler

MADDE 7

(1) Avukatlardan başvuru esnasında aşağıda belirtilen belgeler istenir:

a) T.C. Kimlik Numarası yazılı dilekçe.

b) Avukatlık ruhsatname örneği.

c) Avukatlık ortaklığı adına yapılacak müracaatlarda ortaklık sözleşmesi örneği.

ç) Vergi levhası örneği.

d) Barodan alınacak disiplin cezası almadığına (uyarma dışında) dair belge.

e) Görev yapacağı il sınırları içinde ikamet ettiğine dair yazılı beyan.

f) 4,5x6 cm ebadında 2 adet vesikalık fotoğraf.

g) Avukatın kendisi ile avukat olan eşi ve avukat olan usul/füruunun Kurum aleyhine yürütmekte olduğu dava varsa, sözleşmenin imzalanması ile birlikte bu davalardan çekileceğine dair taahhütname.

Sözleşmenin imzalanması

MADDE 8

(1) Kurum ile sözleşme yapma hakkını elde eden avukatlar, sınav sonuçlarının ilanını müteakip 15 gün içerisinde Kuruma müracaat ederek bu Usul ve Esasların ekinde yer alan Ek-1 Vekâlet Sözleşmesini imzalamak suretiyle göreve başlayabilirler. Bu süre içerisinde sözleşme imzalamayanlar, sözleşme yapma hakkını kaybederler. Kurum adına sözleşmeyi birim amiri imzalar ve I. Hukuk Müşaviri onaylar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Mali ve Diğer Hükümler

Ödemelerin karşılanacağı bütçe

MADDE 9

(1) Avukatlara yapılacak vekâlet ücreti ödemeleri hariç her türlü ödemeler Kurum bütçesinden karşılanır.

Kişisel dosya tutulması ve performans değerlendirme

MADDE 10

(1) Sözleşmeli Avukatlar hakkında ilgili Birim tarafından kişisel dosya tutulur. Sözleşme aslı ve sözleşmeli avukatı ilgilendiren her türlü evrak bu dosyada saklanır.

(2) Bu Usul ve Esaslar ekinde yer alan Ek-2 Performans Tablosu ile HUYAP İcra Programından alınacak avukat performans değerlendirme raporu, sözleşmenin imza tarihinden itibaren 6’şar aylık periyotlar halinde ilgili birim amiri, yetkili avukat ve koordinatör avukat tarafından imzalanarak Hukuk Müşavirliğine gönderilir. Avukatın bu şekilde tespit edilen başarı durumu ve Birim Amiri ile yetkili ve koordinatör Avukatların görüşü dikkate alınarak I. Hukuk Müşaviri tarafından sözleşmenin feshedilmesine karar verilebilir.

(3) Sözleşmeli avukatların performanslarının değerlendirilmesi ve sözleşmeye devam edilip edilmemesi hususunda aşağıdaki kriterler dikkate alınır:

a) Sözleşmeli avukatın kusurlu davranışları veya sözleşmeye aykırı hareketleri ile Kurum zararına sebebiyet verip vermediği,

b) Takibindeki dava veya icra dosyalarında kanunen ve sözleşme gereği yapmakla yükümlü olduğu iş ve işlemleri hiç ya da süresinde yapmaması,

c) Takip ettiği dava ve icra dosyalarını mevzuata uygun şekilde sonuçlandırması, icra dosyalarından yaptığı tahsilat miktarı,

ç) Kendisinden talep edilmesi halinde verdiği hukuki görüşlerin mahiyeti ve etkisi,

d) Katılımı zorunlu olduğu bildirilen hizmet içi eğitim programlarına katılıp katılmaması,

e) Kurum adına banka ve icra müdürlükleri aracılığıyla yapılan tahsilatların zamanında Kuruma bildirilmesi,

f) Takip ettiği dava veya icra dosyalarına ilişkin istenen bilgi ve belgeleri zamanında ve gerektiği gibi verip vermemesi,

g) Hukuk servisi personeli, koordinatör avukat, yetkili avukat ve birim amirine karşı tutum ve davranışları.

Kurum zararının tespiti ve tahsili

MADDE 11

(1) Sözleşmeli avukatın takip ettiği dosyalarda avukatın kusurlu davranışı ile meydana gelen Kurum zararı, birim amiri veya görevlendireceği bir il müdür yardımcısı başkanlığında yetkili avukat ve koordinatör avukattan oluşacak bir komisyon tarafından, kusurlu davranışın tespit edildiği tarihten itibaren 3 iş günü içerisinde tespit edilir. Yeteri kadar kadrolu avukatın bulunmadığı birimlerde, avukat yerine il müdür yardımcısı komisyona katılır.

(2) Herhangi bir Kurum alacağının zamanaşımına uğramasına veya alacak takibinin semeresiz kalmasına yahut bir alacak davasının Kurum aleyhine sonuçlanmasına kusurlu davranışı ile sebebiyet veren sözleşmeli avukat, o dava veya takip doyasındaki asıl alacak ve işlemiş faizden, yapılan dava veya icra masraflarından, Kurum aleyhine hüküm altına alman tazminat ve bunların ferilerinden sorumludur.

(3) Konusu belirli bir para alacağı olmayan davalar ve icra takip dosyalarında, dosyanın Kurum aleyhine sonuçlanması veya semeresiz kalmasına kusurlu hareketleri ile sebebiyet veren sözleşmeli avukattan sadece bu dava veya takip nedeniyle Kurum aleyhine hükmedilen vekâlet ücreti ile yargılama ve icra giderleri tahsil edilir.

(4) Komisyonca, sözleşmeli avukatın üçüncü kişilere çıkar sağlama kastıyla takip ettiği dava dosyalarının Kurum aleyhine sonuçlanması veya icra takiplerinin semeresiz kalmasına sebebiyet verdiğinin tespiti halinde, avukat hakkında bağlı olduğu Baro Başkanlığı nezdinde şikâyet yoluna gidilir ve yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunulur.

Mesleki sorumluluk sigortası

MADDE 12

(1) Sözleşmeli avukatlar, sözleşmenin imzalanması aşamasında takip ettikleri dava veya icra takip dosyalarında kusurlu davranışları sonucu meydana gelebilecek Kurum zararını sözleşme süresi boyunca teminat altına almak amacıyla poliçe limiti 100.000,00-TL den az olmamak üzere mesleki sorumluluk sigortası yaptırmak ve sözleşmenin imzalanmasından önce poliçenin bir suretini ilgili birime vermek zorundadır. Sözleşmesi yenilenen avukat, aynı şekilde yenilenen süre için yeni bir sigorta yaptırmak ve poliçenin bir suretini birime vermek zorundadır.

Sözleşmenin feshinde izlenecek usul

MADDE 13

(1) Avukatların sözleşmelerinin feshi, sözleşmeli avukatın feshi gerektiren hususlarda savunmasının alınmasını müteakip koordinatör avukatın teklifi ve yetkili avukatın uygun görüşü üzerine yahut re’sen I. Hukuk Müşaviri tarafından yapılır.

Koordinatör avukatın görevleri

MADDE 14

(1) Koordinatör avukat, sözleşmeli avukatlara dosya verilmesi, sözleşmeli avukat tarafından iş ve işlemleri bitirilen dosyaların kontrol edilerek işlemden kaldırılması, sözleşmeli avukatlarca yürütülen iş ve işlemlerin koordinasyonunun sağlanması, HUYAP Dava ve İcra Programları üzerinden dosyaların safahatının kontrol edilmesi ve sözleşmeli avukatın dosyalarında herhangi bir ihmal veya suiistimal olduğunun tespiti halinde durumun Birim Amirine ve Hukuk Müşavirliğine iletilmesinin sağlanması ile görevli ve sorumludur.

(2) Kendisine koordinatör avukatlık görevi verilen kadrolu avukatlar, koordinasyonundaki avukat sayısı ve oluşacak iş yükünün ağırlığına göre dava ve icra dosyalarını takip ve diğer idari işlerden kısmen veya tamamen muaf tutulabilir.

(3) Koordinatör avukatlar, koordinasyonundaki sözleşmeli avukatların kusurlu davranışları sonucu ortaya çıkabilecek Kurum zararından sorumlu tutulamaz.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 15

(1) Bu Usul ve Esaslarda hüküm bulunmayan hallerde, Sosyal Güvenlik Kurumu Hukuk Müşavirliğinin Çalışma Usul ve Esasları hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan hükümler

MADDE 16

(1) Bu Usul ve Esasların yürürlüğe girdiği tarihte, tarihli 11/06/2010 tarih ve 108 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile kabul edilen Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Vekâlet Akdi ile Serbest Avukatlardan Hizmet Satınalınmasına İlişkin Usul ve Esaslar yürürlükten kalkar.

GEÇİCİ MADDE 1

(1) Bu Usul ve Esasların yürürlüğe girdiği tarihten önce vekâlet akdi ile hizmet satın alınan Avukatların sözleşme bitim tarihinde sözleşmelerinin yenilenmesinde sınav şartı hariç diğer hükümler uygulanır ve sözleşmesi yenilenecek avukatların mevcut sözleşmelerinin bitim tarihinden iki ay önce bu Usul ve Esaslar ekinde yer alan Ek-1 Vekâlet Sözleşmesini imzalaması esastır. Bu şekilde sözleşme imzalamak isteyen avukatlar, sözleşmenin imzalanması sırasında mesleki sorumluluk sigorta poliçelerinden bir sureti Kurumun ilgili birimine teslim etmek zorundadır. Sözleşmeyi imzalamak istemeyen avukatların mevcut sözleşmesi feshedilir.

Yürürlük

MADDE 17

(1) Bu Usul ve Esaslar, Yönetim Kurulunca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18

(1) Bu Usul ve Esasları Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı yürütür.

Ekler