Printing Options: PDF - Save / print (WORD)
Display setting:
Hide article links (suitable for copying the text)
Hide syllables or canceled parts
Hide change notes

Consolidated text (Version: 2)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye Su Enstitüsü’nde uzman olarak istihdam edilecek personele ilişkin usûl ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik, Türkiye Su Enstitüsü’nde uzman olarak istihdam edilecek personeli kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik, 2/11/2011 tarihli ve 658 sayılı Türkiye Su Enstitüsünün Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

1

(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;

a) Bakan: Orman ve Su İşleri Bakanını,

b) Enstitü: Türkiye Su Enstitüsünü,

c) Giriş sınavı: Türkiye Su Enstitüsünde istihdam edilecek uzmanların seçimine ilişkin Türkiye Su Enstitüsünce yapılacak sınavı,

ç) KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,

d) KPSS: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavını,

e) Sınav Kurulu: Türkiye Su Enstitüsüne atanacak uzmanların alımını gerçekleştirecek kurulu,

f) Sözleşme: Türkiye Su Enstitüsü ile uzmanlar arasında bir malî yıl itibarıyla yapılacak hizmet sözleşmesini,

g) Uzman: 658 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasına göre istihdam edilen uzmanı,

ğ) YDS: Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

İstihdam, Giriş Sınavı ve Atama

İstihdam

MADDE 5

(1) Enstitü pozisyonlarında,

a) 5018 sayılı Kanuna ekli (I), (II) ve (IV) sayılı cetvellerde sayılan kurum ve kuruluşlarının kadrolarında (işçi kadroları hariç) veya sözleşmeli personel pozisyonlarında daha önce çalışmış personel,

b) Kurumlarının muvafakatiyle, 5018 sayılı Kanuna ekli (I), (II) ve (IV) sayılı cetvellerde sayılan kurum ve kuruluşlarının kadrolarında (işçi kadroları hariç) veya sözleşmeli personel pozisyonlarında halen çalışmakta olan personel,

c) Kamu hizmetine ilk defa Enstitü bünyesinde başlayacak olanlardan KPSS belgesi bulunanlar,

ç) Kamu hizmetine ilk defa Enstitü bünyesinde başlayacak olanlardan KPSS belgesi bulunmayanlar,

yapılacak giriş sınavında başarılı olmaları kaydıyla uzman olarak istihdam edilirler.

(2) Enstitü’de istihdam edilecek uzmanlardan kamu hizmetine ilk defa Enstitü bünyesinde başlayacak olanlardan, toplam uzman pozisyonu sayısının yarısı KPSS şartı aranmaksızın istihdam edilir.

İstihdam edilecek uzmanlarda aranacak genel ve özel şartlar

MADDE 6

1

(1) Enstitüde istihdam edilecek uzmanlarda aranacak genel şartlar şunlardır:

a) Türk vatandaşı olmak.

b) Kamu haklarından mahrum bulunmamak.

c) 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, millî savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.

ç) Askerlik durumu itibariyle;

1) Askerlikle ilgisi bulunmamak,

2) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,

3) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak.

d) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesi hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.

(2) Enstitüde istihdam edilecek uzmanlarda aranacak özel şartlar şunlardır:

a) En az dört yıllık lisans eğitimi veren sosyal bilimler, siyasal bilgiler, hukuk, iktisadî ve idarî bilimler, mühendislik ve mimarlık fakülteleri ile enstitünün faaliyet alanına giren konularda en az dört yıllık eğitim veren fakülte veya yüksekokullardan veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilmiş yurt içindeki veya yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak.

b) Enstitü Başkanlığınca belirlenen yabancı dillerden birisinden geçerliliği devam eden YDS’den asgari 75 puan almış olmak veya dil yeterliği bakımından Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca bu puana denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye sahip olmak; yurtiçinde eğitim dilinin tamamı ilgili yabancı dilde olan lisans, yüksek lisans veya doktora yapmış olmak ya da denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından ilgili dilde mezun olmak.

c) Kamu hizmetine ilk defa Enstitü bünyesinde başlayacak olanlardan KPSS’den Enstitü tarafından belirlenecek puan türünde asgari puanı veya daha fazla puanı almış olmak.

(3) Kamu hizmetine ilk defa Enstitü bünyesinde başlayacak olanlardan, KPSS şartı aranmaksızın bu maddede belirtilen genel ve özel şartları taşımak kaydıyla Enstitü’de istihdam edilecek uzmanların, en az yüksek lisans diplomasına sahip olması veya ulusal ya da uluslararası kuruluşlarda Enstitü’nün faaliyet alanına giren konularda en az bir yıl çalışmış olması veyahut özel kurum ve kuruluşlarda Enstitü’nün faaliyet alanına giren konularda en az üç yıl çalışmış olması şarttır.

Giriş sınavı ilânı

MADDE 7

(1) Enstitüde istihdam edilecek uzman sayısı, öğrenim dalları, alınacak uzmanlarda 6 ncı maddeye ek olarak aranacak şartlar, istenecek KPSS puanı ve türü, başvuru merciî, son başvuru tarihi ile başvuru yeri, başvuruda istenecek belgeler, giriş sınavının şekli, içeriği, yeri ve zamanı ile gerekli görülen diğer hususlar, Enstitüce karara bağlanarak başvuru tarihinden en az on beş gün önce, Türkiye genelinde yayımlanan tirajı en yüksek ilk beş gazetenin en az birinde ve Enstitünün internet sayfasında ilân verilmek suretiyle duyurulur.

(2) Enstitü bünyesinde ilk defa kamu hizmetine başlayacak olanlar için KPSS puanları esas alınmak suretiyle yapılacak sıralamaya göre duyurulan boş pozisyonların beş katına kadar aday giriş sınavına alınır. KPSS puanlarının eşit olması halinde son sıradaki adayla eşit puanı almış olan adaylar da giriş sınavına çağrılır.

(3) 5018 sayılı Kanuna ekli (I), (II) ve (IV) sayılı cetvellerde sayılan kurum ve kuruluşlarının kadrolarında (işçi kadroları hariç) veya sözleşmeli personel pozisyonlarında daha önce çalışmış personel ile halen çalışmakta olanlar KPSS şartı aranmaksızın giriş sınavına katılırlar.

Giriş sınavına başvuru ve başvuru belgeleri

MADDE 8

(1) Bu Yönetmeliğe göre istihdam edilmek üzere başvuran adaylardan, başvuru esnasında aşağıdaki belgeler istenir;

a) Öğrenim diploması ya da geçici mezuniyet belgesinin aslı veya Enstitüce tasdikli sureti.

b) Dört adet vesikalık fotoğraf.

c) KPSS belgesinin aslı veya Enstitüce tasdikli sureti.

ç) Yabancı dil belgesinin aslı veya Enstitüce tasdikli sureti.

d) Nüfus cüzdanı fotokopisi.

e) Özgeçmiş.

f) Enstitü tarafından istenecek diğer belgeler.

(2) Yukarıda sayılan belgelerin Enstitüye en geç, sınav ilânında belirtilen son müracaat tarih ve saatine kadar teslim edilmesi şarttır.

Başvuruların değerlendirilmesi

MADDE 9

(1) Başvurular, Sınav Kurulunca değerlendirildikten sonra sınava katılabileceklerin isimleri Enstitünün ilân panosunda ve Enstitünün internet sitesinde, son başvuru tarihinden itibaren en geç yirmi gün içinde ilân edilir.

(2) İsimleri ilân olunan adaylardan, gerçeğe aykırı bilgi verdiği veya belge sunduğu tespit edilenler giriş sınavına alınmaz. Sınava girmiş olanların sınavları geçersiz sayılır. Sözleşme yapılmış olsa dahi sözleşmeleri feshedilir. Bu kişiler, hiçbir hak talep edemezler ve haklarında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.

Sınav Kurulu

MADDE 10

(1) Sınav Kurulu, Enstitü personeli ile 658 sayılı Türkiye Su Enstitüsünün Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 7 nci maddesi uyarınca kurulan geçici ve sürekli kurul üyeleri arasından Enstitü Başkanının onayı ile bir başkan ve iki asil ile iki yedek üyeden teşekkül eder. Yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeleri arasından da kurul üyesi seçilebilir. Enstitü Başkanı Kurula başkanlık edebilir.

(2) Kurul üye tamsayısıyla toplanır ve oy çokluğu ile karar alır.

(3) Kurulun başkan ve üyeleri; boşanmış olsalar dahi eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kayın hısımlarının veya evlatlıklarının katıldığı sınavda görev alamazlar.

(4) Kurulun sekretarya hizmetlerini İdarî ve Malî İşler Koordinatörlüğü yürütür.

Giriş sınavı, değerlendirme ve sonuçların ilânı

MADDE 11

(1) Sınav, sözlü ya da yazılı ve sözlü olarak yapılır. Yazılı sınav;

a) Enstitünün görev konuları,

b) Genel yetenek ve genel kültür,

c) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere hâkimiyet,

hususlarında yapılır.

(2) Giriş sınavının yazılı ve sözlü şekilde yapılması halinde; yazılı sınavdan başarılı sayılmak için en az yetmiş puan alınması şarttır. Yazılı sınavın değerlendirilmesi on gün içinde yapılarak sonuçları Enstitünün ilân panosuna asılır ve Enstitünün internet sitesinde ilân edilir. Yazılı sınavdan başarılı olanlar sözlü sınava çağırılır.

(3) Sınav Kurulu üyeleri sözlü sınavda; her adaya adayın çalışacağı alandaki uzmanlık düzeyi, mesleki tecrübe ve bilgi birikimi, yabancı dili kullanabilme düzeyi, adayların kavrayış, ifade ve temsil kabiliyeti, muhakeme gücü, görevlendirilecek pozisyona yatkınlık, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu gibi niteliklere sahip olup olmadığını da göz önüne alarak not verir. Sözlü sınavda başarılı sayılmak için, kurul başkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az yetmiş olması şarttır. Sınav sonucunda başarı sıralaması yazılı ve sözlü sınavın aritmetik ortalamasına göre belirlenir.

(4) Giriş sınavının sözlü şekilde yapılması halinde; Sınav Kurulu üyeleri tarafından bu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen niteliklere sahip olup olmadığı göz önüne alınarak not verilir. Sınav Kurulu üyelerinin verdikleri notların aritmetik ortalaması alınır. Sözlü sınav başarı notu yüz puan üzerinden asgari yetmiş puandır.

(5) Giriş sınavında başarılı olanların sayısı ilân edilen boş pozisyon sayısından fazla ise, en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralama yapılarak boş pozisyon sayısı kadar aday giriş sınavını kazanmış kabul edilir. Sınavda başarılı olup göreve başlamayanların veya sözleşme yapılıp herhangi bir sebeple görevden ayrılanların yerine, yeni bir sınav yapılana kadar giriş sınavı başarı sırası dikkate alınarak yedek listede yer alan adaylarla sözleşme yapılabilir. Giriş sınavında yetmişin üzerinde puan almış olmak, bu sıralamaya giremeyen adaylar için kazanılmış hak teşkil etmez.

(6) Sınav Kurulu, yapmış olduğu değerlendirmelerin sonucunu beş iş günü içinde Enstitünün İdarî ve Malî İşler Koordinatörlüğüne iletir ve sınav sonuçları Enstitünün ilân panosuna asılır ve Enstitünün internet sitesinde ilân edilir.

(7) Giriş sınavını kazananlara ayrıca yazılı tebligat yapılır.

Uzmanların göreve başlatılması

MADDE 12

1

(1) Giriş sınavını kazananların ataması Bakan onayına sunulur. Atama onayları kendilerine tebliğ edilen uzmanlardan Enstitü merkezinin bulunduğu ilde ikâmet edenler tebliğ gününü takip eden en geç iki iş günü, diğerleri ise on beş gün içinde göreve başlarlar. Bu süreler içinde hukuken geçerli sebep olmaksızın göreve başlamayanların atama onayları iptal edilir.

Sözleşme ve deneme süresi

MADDE 13

1

(1) Enstitüde çalıştırılacak personel ile imzalanan sözleşmede yer alacak hususlar Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

(2) İlk defa işe alınanlarla, üç aylık deneme süresi için sözleşme yapılır. Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve herhangi bir tazminat talep etmeksizin feshedebilir. Enstitü personelinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme

Yürürlük

MADDE 14

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Su Enstitüsü Başkanı yürütür.