Kuruluş
2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 2880 sayılı Kanunla değişik 7 nci maddesinin (d) bendinin 2 nci alt bendi uyarınca Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak “Trakya Araştırmaları Merkezi” kurulmuştur.
Merkezin Amaç ve Görevleri
a) Trakya Bölgesi ve yakın ilişkisi bulunan Kuzey Batı Anadolu ve Balkanların Traklar ve ilintili ulusları esas alınarak, bu bölgelerin mahalli ve özgün kültürlerinin en erken Pre ve Protohistorik devirlerden başlayarak klasik devir işlerine kadar geçirdiği sanatsal ve kültürel gelişimlerini ve gerçeklerini incelemek ve bu amaçla, bu bölgelerin
Trakya ve Kuzey Batı Anadolu Bölgeleri çevresinde arda kalan sanatsal ve kültürel miraslarını teşhis, tespit ve tasnif ederek, gerektiğinde yüzey araştırmaları ve kazılar yaparak, incelemek ve tanıtmak.
Trakya ve Kuzey Batı Anadolu Bölgelerinin ve Traklar ve ilintili kültürlerin (Misya- lılar, Frikyalılar, Bitinyalılar, Pelasglar, v.s) ve özgün kültürel oluşumların (Keltler, İlirler, v.s) tam olarak incelenebilmesi ve ilişkili sanatsal ve kültürel verilerin teşhis ve tespit edilebilmesi için diğer Anadolu ve Avrupa kültürleriyle birlikte Akdeniz çevresi kültürel gelişimlerinin sanatsal ve kültürel verileriyle ilgilenmek.
b) Bu amaçlar doğrultusunda uluslararası ve ulusal düzeyde resmî ve özel kurum, kuruluş (müze, enstitü, kütüphane, bölüm, v.s) ve bilimsel kimliğini kanıtlamış şahıslarla irtibat kurup, karşılıklı bilgi alışverişi gerçekleştirmek ve karşılıklı faaliyetlerde bulunarak, konferans, panel, sempozyum, kongre ve sergilere katılmak ve bu tip faaliyetleri etkinleştirip sürdürmek.
Aynı zamanda, merkezin ana amacı doğrultusunda, sanatsal ve kültürel mirasları ve değerleri korumak ve tanıtmak için vilayet, kaymakamlık, belediye, muhtarlık, eğitim kurumları, benzeri merkezler, askeri birlikler, dernekler, v.s. ile temas kurup, işbirliği yapmak.
c) Merkezin amacına uygun olarak, ulusal ve uluslararası düzeyde yayın yapmak ve merkez adına (kitap, kitapçık, sürekli yayın, v.s. gibi) yayınlar çıkartmak.
Teşkilat ve İşleyiş
Araştırma Merkezinin yönetim teşkilatı şu şekildedir:
a) Müdür,
b) Genel Kurul,
c) Yönetim Kurulu,
d) Danışma Kurulu.
Müdür
Müdür, Trakya Üniversitesinin Sanat Tarihi ve Prehistorik/Protohistorik Arkeoloji alanında yetkinleşmiş ve Trakoloji konusunda faaliyet gösteren ve ilgili kurumlarca yeterliği kabul edilmiş öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından 3 yıl süreyle atanır. Süresi sona eren Müdür yeniden atanabilir. Müdür, üniversite öğretim elemanları arasından (sahada öğretim üyesi bulunmadığı takdirde öğretim görevlileri ve araştırma görevlileri dahil olmak üzere) bir veya iki yardımcı seçer. Müdür Yardımcısı veya yardımcıları Müdürün verdiği işleri yerine getirerek Merkezin işleyişinde Müdüre yardımcı olur ve Müdürün bulunmadığı zamanlarda Müdüre vekalet eder. Müdür Yardımcısı veya yardımcılarının Trakoloji veya ilişkili bir alanda faaliyet göstermesi ve çalışması gereklidir.
Merkez Müdürünün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek veya yönetmelik ile kendisine verilmiş olan görevleri yerine getirmek,
b) Merkezin kurullarını toplantıya çağırmak, gündemi hazırlamak, toplantıları yönetmek,
c) Kurullarda alınacak kararları uygulamak ve çalışma programını yönetmek,
d) Merkezin ödenek ve kadro ihtiyaçlarını gerekçeleriyle birlikte tespit ederek Yönetim Kurulunun görüşlerini aldıktan sonra Rektörlüğe sunmak,
e) 2547 sayılı Kanun ile kendisine verilen diğer görevleri yapmak.
Genel Kurul
Genel Kurul, Müdürün başkanlığında Müdür Yardımcısı veya Yardımcıları ve Müdürün teklifi ve Rektörün onayı ile saha ile ilgili sosyal bilimlerden (sanat tarihi, arkeoloji, tarih) Traklar ve Trakya Prehistoryası ve Protohistoryası ve bu süreçlerin sanatı ile ilgilenenler ve bu konularda uzmanlaşanlar başta olmak üzere, Trakya’nın Trak geçmişi, erken kültür süreçleri ve sanatsal gelişimi ile ilgili çalışmalar yapan veya bu konularla ilgilenenler arasından seçilecek 9 kişiden oluşur.
Genel Kurulun görevleri şunlardır:
a) Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir defa toplanır,
b) Bir önceki yılın faaliyet raporlarını gözden geçirip, gelecek yıl için önerilecek faaliyet programlarını görüşerek karara bağlar,
c) Yönetim Kuruluna üye seçer.
Yönetim Kurulu
Yönetim Kurulu, Merkezin karar organı olup, Müdür, Müdür Yardımcıları ve Genel Kurul tarafından belirlenecek, Trakoloji ve Trakya’nın erken kültür süreçleri ve Pre- ve Protohistoryasıyla ilgilenen, yeterli bilgi ve deneyime sahip 4 öğretim üyesi olmak üzere 7 kişiden oluşur. Görev süresi üç yıldır.
Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine toplanır,
b) Müdür tarafından getirilen önerileri, faaliyetleri Merkezin kuruluş amacı ve uzmanlaştığı (Trakoloji) kültürleri göz önünde bulundurarak değerlendirir ve karara bağlar, diğer çalışmalarda Müdüre yardımcı olur,
c) Merkezin yatırımlarını ve harcama programlarını düzenler, bütçeyi hazırlar.
Danışma Kurulu
Danışma Kurulu Merkezin kararlarına yön vermek için öneri ve uyarılarıyla katkıda bulunan organdır.
Danışma Kurulu. Genel Kurul tarafından Merkezin amaç ve çalışmalarına ilgi gösteren veya konu üzerindeki uzmanlığından faydalanabilecek Trakoloji veya Trakya’nın veya Kuzey Batı Anadolu’nun erken kültür süreçleri (pre- ve protohistoryası) ile ilgili çalışmalar yapmış ve yapmakta olan veya bu sahalara bilimsel bir ilgiyle yaklaşanlar arasından Müdürün teklifi ve Rektörün onayı ile seçilecek en fazla 15 kişiden oluşur.
Bu kurulun üyeleri başka bir üniversitenin, kamu kuruluşunun temsilcileri ve özel kişiler olabilir.
Danışma Kurulu yılda en az 1 defa olmak üzere Müdürün başkanlığında toplanır. Toplantıda çoğunluk şartı aranmaz.
Bu Yönetmelikte değinilmeyen konularda Yükseköğretim Kurumunun yürürlükteki kanun ve yönetmelikleri geçerlidir.
Yürürlük
Bu Yönetmelik yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
Bu Yönetmelik hükümlerini Trakya üniversitesi Rektörü yürütür.