T.C.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Sayı : E-21817801-305.04.02.02-10908114
Konu : AB’ye Kayısı Çekirdeği İhracat Prosedürü
DAĞITIM YERLERİNE
İlgi : 16.06.2023 tarihli ve E-21817801-305.04.02.02-10231159 sayılı yazımız.
Bilindiği üzere İlgi yazımızla Avrupa Komisyonu'nun 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünde 2023/1110/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü ile yapmış olduğu değişiklikler hakkında bilgi verilmiş ve son tüketici için piyasaya arz edilmesi amaçlanan işlenmemiş bütün, öğütülmüş, çekilmiş, çatlamış, kıyılmış kayısı çekirdeğinin %50 kimlik ve fiziki kontrol sıklığı ve model sertifika zorunluluğu ile Tüzüğün Ek-1'inden Ek-2'sine aktarıldığı belirtilmişti.
Buna göre Avrupa Birliği (AB) Ülkelerine Kayısı Çekirdeği İhracatı Model Sertifika Düzenleme Prosedürü 2023/1110/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü hükümleri doğrultusunda hazırlanmış olup Prosedür ve ekleri yazımız ekinde gönderilmektedir.
AB'ye ülkemiz menşeli kayısı çekirdeği ihracatı için Bitki Sağlık Sertifikası talep edilmesi durumunda; öncelikle Model Sertifika zorunluluğu konusunda ihracatçı bilgilendirilmeli ve Model Sertifikası olmayan ihracat partisi için Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmemelidir.
AB'ye ülkemiz menşeli kayısı çekirdeği ihracatında ekte yer alan "Avrupa Birliği Ülkelerine Kayısı Çekirdeği İhracatı Model Sertifika Düzenleme Prosedürü "ne göre Model Sertifika düzenlenmesi hususunda gereğini önemle rica ederim.
Avrupa Birliği Ülkelerine Kayısı Çekirdeği İhracatı Model Sertifika Düzenleme Prosedürü
1. Bu Prosedürün amacı; Türkiye’den Avrupa Birliği (AB) ve EFTA ülkelerine yapılacak 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü kapsamında ve 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünü değiştiren 2023/1110/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü Ek-II’sinde yer alan ülkemiz orijinli (menşeli) nihai tüketici için piyasaya arz edilmesi amaçlanan işlenmemiş bütün, öğütülmüş, çekilmiş, çatlamış, kıyılmış kayısı çekirdeği ihracatında Resmi Model Sertifika düzenlenmesi, onaylanması ve ihracat aşamalarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir. (EFTA üyesi ülkeler: Norveç, İsviçre, İzlanda ve Liechtenstein)
2. Bu Prosedür; AB ve EFTA ülkelerine yapılacak ihracatta 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünü değiştiren 2023/1110/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü Ek- II’sinde ex 1212 99 95 gümrük numarası (CN/GTİP kodu) belirtilen ülkemiz menşeli nihai tüketici için piyasaya arz edilmesi amaçlanan işlenmemiş bütün, öğütülmüş, çekilmiş, çatlamış, kıyılmış kayısı çekirdeğini kapsar.
3. Bu Prosedür; net ağırlıkları 2 kg'ı geçmediği sürece, aşağıda açıklanan sevkiyatlar için geçerli değildir:
a) Yolcuların kişisel bagajlarının bir parçasını oluşturan ve kişisel tüketim ya da kullanım için tasarlanan gıda sevkiyatları.
b) Piyasaya sunulması amaçlanmayan gerçek kişilere gönderilen ticari olmayan gıda sevkiyatları.
Bu Prosedür; net ağırlıkları 10 kg'ı geçmediği sürece aşağıda açıklanan sevkiyatlar için geçerli değildir:
a) Piyasaya sunulması amaçlanmayan ticari numuneler, laboratuvar numuneleri veya sergiler için teşhir ürünleri olarak yollanan gıda sevkiyatları.
b) Bilimsel amaçlı kullanılacak gıda sevkiyatları.
4. Bu Prosedür; uluslararası alanda faaliyet gösteren taşımacılık araçlarındaki mürettebat ve yolcular tarafından tüketilmesi amaçlanmış ve boşaltılmayan sevkiyatlar için geçerli değildir.
5. Bu Prosedür, 25.11.2011 tarihli ve 28123 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bitkisel Gıda ve Yemin İhracatında Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi ve İhracattan Geri Dönen Ürünler İçin Uygulama Yönetmeliği”nin 2 nci maddesine ve belirli üçüncü ülkelerden belirli malların Birliğe girişini düzenleyen resmi kontrollerin geçici olarak arttırılması ve acil durum önlemlerine ilişkin 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü ve 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünü değiştiren Komisyon Uygulama Tüzükleri ile birlikte 2023/1110/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'ne dayanılarak hazırlanmıştır.
6. İhracatçı/üretici veya temsilcisi tarafından ihraç edilecek ürün partisine ait bilgilerin http://ggbs.tarim.gov.tr internet adresinden Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS)’ ne ön bildirim girişi yapılmalıdır. Ön bildirim ekranında “Genel İhracat" seçimi yapılmalıdır.
7. İhraç edilmek istenen her bir parti/lot ürün için GGBS’ye ihracat ön bildirim başvurusu yapılmalıdır. Birden fazla parti ürün için ayrı ayrı ön bildirim yapılmalıdır. Bir ön bildirim başvurusunda birden fazla ürün girişi yapılmış ise bu ön bildirim başvurusu işleme alınmaz.
8. "Bitkisel Gıda ve Yemin İhracatında Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi ve İhracattan Geri Dönen Ürünler İçin Uygulama Talimatı"nda belirtildiği şekilde ihracat partisinin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne başvuru yapılır. Her parti için ayrı başvuru yapılır.
9. Model Sertifika talebine ilişkin başvuru, ihracatçı/üretici veya temsilcisi tarafından GGBS’den alınan Beyanname ve İhracat Ön Bildirim Formu ile birlikte; Model Sertifika düzenlenmesi için gerekli bilgileri içeren, firmanın kaşesinin ve yetkilisinin imzası bulunan Ek-1’de yer alan Model Sertifika’nın ilk iki sayfası doldurularak yapılır.
10. “Bitkisel Gıda ve Yemin İhracatında Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi ve İhracattan Geri Dönen Ürünler İçin Uygulama Talimatı” na göre ihracat başvurusu değerlendirilmelidir.
11. AB’ye ihraç edilmek istenen partiden; 2002/63/EC sayılı Bitkisel ve Hayvansal Gıdalarda Pestisit Kalıntılarının Resmi Kontrolü İçin Numune Alma Metotları Komisyon Direktifi’yle uyumlu olan “Türk Gıda Kodeksi-Gıdalarda Pestisit Kalıntılarının Resmi Kontrolü İçin Numune Alma Metotları Tebliği”ne göre her parti üründen bu konuda eğitim almış kontrol görevlileri tarafından siyanür analizi için numune alınmalı ve numune alımında gerekli hassasiyet gösterilmelidir.
12. Her parti ürün numunesi hidrosiyanik asit (siyanür) yönüyle analize tabi tutulmak üzere bu analizi yapabilen Laboratuvarlara gönderilmelidir. (GGBS’de analizi yapabilen laboratuvarlar sorgulanabilmektedir. Mevcut durumda: Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, İzmir Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü ve Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü kayısı çekirdeğinde siyanür analizi yapabilmektedir.)
13. Laboratuvar tarafından düzenlenen “Muayene ve Analiz Raporu” analizi yapan personel ve Laboratuvar Müdürü tarafından imzalanmış olmalıdır. İhraç partisine ait parti/lot numarası raporda yer almalıdır.
14. Muayene ve Analiz Raporu yetkili il/ilçe müdürlüğü kontrol görevlisi tarafından değerlendirilmelidir. Muayene ve Analiz Raporunun tüm sayfaları Model Sertifikayı imzalayan resmi kontrol görevlisi tarafından İl Müdürlüğü mührüyle onalanmalı AD, SOYAD ve UNVAN (KONTROL GÖREVLİSİ/FOOD INSPECTOR) yazılarak imzalanmalıdır.
15. Muayene ve Analiz Raporu’nun değerlendirilmesinde; 2023/915/AB sayılı Komisyon Tüzüğü dikkate alınmalıdır. (nihai tüketici için piyasaya arz edilmesi amaçlanan işlenmemiş bütün, öğütülmüş, çekilmiş, çatlamış, kıyılmış kayısı çekirdeği için hidrosiyanik asit (siyanür) limit değeri 20 mg/kg veya 20 ppm)
16. Analiz sonucunun AB mevzuatına uygun olması durumunda GGBS’de ihracat başvurusu uygun şekilde sonlandırılmalı ve Sağlık Sertifikası numarası alınmalıdır. (GGBS’nin oluşturduğu Sağlık Sertifikasının çıktısı alınmamalı, buradaki bilgilere göre Model Sertifika düzenlenmelidir.)
17. Bu prosedür kapsamında düzenlenecek BELİRLİ GIDALARIN BİRLİĞE GİRİŞİ İÇİN RESMİ MODEL SERTİFİKA Ek-1’ de yer almaktadır. Bu sertifika 4 (dört) sayfadan oluşmakta olup birbirinin ayrılmaz parçasıdır.
18. Model Sertifika, iki nüsha düzenlenir, bir nüsha ihracatçı/üreticisi veya temsilcisine verilir, diğer nüshası ise il/ilçe müdürlüğünde muhafaza edilir.
19. Model Sertifikada yer alan boşluklara bilgiler İngilizce yazılmalı, özel isimler ise Türkçe yazılmalıdır. Sertifikanın ihracatçı ya da alıcı ülke/ithalatçı firma tarafından farklı bir dilde düzenlenmesinin talep edilmesi durumunda; düzenlenen mevcut sertifikanın istenen dilde noter onaylı yeminli tercümesi ihracatçı/üretici veya temsilcisi tarafından yaptırılır.
20. Model Sertifikada yer alan kutuların açıklamaları aşağıda belirtilmiştir.
Aksi belirtilmedikçe, kutuların doldurulması zorunludur. Sertifika üzerinde talep edilen bilgiler ihracatçının GGBS’ye girdiği bilgiler ve başvuru esnasında sunduğu belgede yer alan bilgiler doğrultusunda eksiksiz doldurulur.
Model Sertifika verildikten sonra alıcı, giriş sınırı kontrol noktası (BCP) veya sevkiyat detayları (yani araçlar ve tarih) değişirse, sevkiyattan sorumlu operatör/ithalatçı giriş Üye Devletinin yetkili makamına bilgi vermelidir. Bu durumda sertifikanın değiştirilmesi gerekmez.
Bölüm I: Sevk edilen ürün detayları
Kutu I.1. Gönderen / İhracatçı: GGBS’de yer alan İhracatçının unvanı ve adresi ile birlikte ülke ve ISO ülke kodu yazılmalıdır.
Kutu I.2. Sertifika Numarası: GGBS’de ihracat işleminin tamamlanması sonucu sistem tarafından oluşturulan benzersiz numaradır. Sertifika No, GGBS’de ve Model Sertifikada aynı olmalıdır.
Kutu I.2.a IMSOC referans No: Bu kutu doldurulmamalıdır.
Kutu I.3. Merkezi Yetkili Otorite: Tarım ve Orman Bakanlığı-Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Kutu I.4. Yerel Yetkili Otorite: İhracat işlemlerinin yürütüldüğü, Model Sertifikayı düzenleyen İl Müdürlüğü Adı (ilçe yazılmamalı) yazılmalıdır.
Kutu I.5. Alıcı / İthalatçı: GGBS’de alıcı firma bilgileri olarak beyan edilen firma bilgileri doldurulmalıdır. Alıcı/ithalatçının ülke ve ISO ülke kodu yazılmalıdır.
Kutu I.6. Sevkiyattan Sorumlu İşletme: Avrupa Birliğinde sevkiyattan sorumlu olan kişinin adı ve adresi ile birlikte ülke ve ISO ülke kodu yazılmalıdır. Bu kişi, yetkili makamlara ithalatçı olarak veya ithalatçı adına gerekli beyanları yapar. Kutu I.5 ile aynı olabilir. Bu kutu isteğe bağlıdır.
Kutu I.7. Menşe Ülke: Ürünün menşei; yetiştirildiği, hasat edildiği veya üretildiği ülkenin adı ve ISO kodu. Ülkemiz menşeli ürünler için “ISO Kodu” kısmına ülkemizin uluslararası ISO kodu olan “TR” yazılır.
Kutu I.8. Geçerli değil. Bu kutu doldurulmamalıdır.
Kutu I.9. Varış Ülkesi: Ürünün ihraç edileceği ülke ismi, “ISO Kodu” bölümüne ise varış ülkesinin ISO kodu yazılmalıdır.
“ISO”, bir ülke için ISO 3166 alfa-2 uluslararası standardına uygun olarak uluslararası standart iki harfli kod anlamına gelir. Ülkelerin ISO kodlarına, Uluslararası Standardizasyon Örgütü (International Organization for Standardization-ISO) internet sitesi https://www.iso.org/obp/ui/#search veya http://www.iso.org/iso/country codes/iso-3166-1 decoding table.htm linkinden ulaşılabilir.
Kutu I.10. Geçerli değil. Bu kutu doldurulmamalıdır.
Kutu I.11. Sevk Yeri: GGBS’de ihracatçı tarafından beyan edilen üretici işletme adı, adresi ile birlikte ülke ve ISO ülke kodu yazılmalıdır. Üretici işletme kayıt veya onay numarası yazılmalıdır.
Kutu I.12. Varış yeri: Son boşaltma için sevkiyatın teslim edildiği yerin adı ve adresi, ülke ve ISO ülke kodu yazılmalıdır. Varsa, varış yerinin tescil veya onay numarası da belirtilmelidir.
Kutu I.13. Yükleme yeri: Geçerli değil. Bu kutu doldurulmamalıdır.
Kutu I.14. Çıkış Tarihi ve Zamanı: Nakliye araçlarının (uçak, gemi, demir yolu veya kara yolu aracı) hareket ettiği ürünün çıkış yapacağı tarih ve saat yazılmalıdır.
Kutu I.15. Nakliye Araçları: Ürünün ülkemizden çıkışında taşındığı nakliye aracı.
İhracatçı beyanına uygun olan seçilmeli ve ilgili kutu bir çarpı (X) ile işaretlenmelidir.
Sevk ülkesinden ayrılan mallar için aşağıdaki taşıma araçlarından biri veya birkaçı seçilmeli ve kimliği belirtilmelidir:
- uçak (uçuş numarasını belirtin);
- gemi (gemi adını ve numarasını belirtin);
- demiryolu (tren kimliğini ve vagon numarasını belirtin);
- karayolu taşıtı (varsa, römork numarasıyla birlikte kayıt numarasını-plaka belirtin).
Karayolu taşıtı seçimi yapıldığında tır plakası yazılmalı, römork plakası farklı ise ilave olarak bu da yazılmalıdır.
Bir feribot olması durumunda, “gemi” işaretlenmeli ve tarifeli feribotun adı ve numarasına ek olarak plaka numarası (varsa römork plaka numarası ile birlikte) ile karayolu araçları tanımlanmalıdır.
Kutu I.16. Giriş Sınır Kontrol Noktası : AB’ye giriş BCP'sinin adı yazılmalıdır.
AB Yetkili Giriş Sınır Kontrol Noktası olarak AB’ye ilk giriş sınır kapısının tam adı istenmektedir. İhracatçılar bu konuda bilgilendirilmeli ve doğru veri girişi sağlanmalıdır. İhracatçılar bu bilgiyi alıcılarından temin edebilirler. (Bu konuda isteyen ihracatçı https://ec.europa.eu/food/safety/official_controls/legislation/imports/non-animal_en linkinden faydalanabilir.)
Kutu I.17. Eşlik Eden Dokümanlar:
Eşlik etmesi gerekli belgenin Tipi olarak “Analiz Raporu” “analytical report” yazılmalıdır. Kod olarak; analizi yapan yetkili laboratuvar tarafından düzenlenen “Muayene ve Analiz Raporu”nda yer alan Rapor No yazılmalıdır. Ülke ve ISO ülke kodu belirtilmelidir.
Ticari Doküman No
Diğer belgeler: Bir sevkiyata ticari belgeler gibi diğer belgeler eşlik ettiğinde belgenin türü ve referans numarası belirtilmelidir (örneğin, hava yolu faturası numarası, konşimento numarası veya tren veya karayolu aracının ticari numarası gibi).
Kutu I.18. Nakliye Koşulları: Ürünlerin taşınması sırasında istenen sıcaklık kategorisi (ortam, soğutulmuş, dondurulmuş). Sadece bir kategori seçilebilir. İlgili kutunun bir çarpı (X) ile işaretlenmesi gerekir.
Kutu I.19. Konteyner No / Mühür No: Varsa, ilgili numaralar.
Uygun olduğunda, konteyner numarası ve mühür numarası belirtilmelidir.
Malların kapalı konteynerde taşınması durumunda, konteyner numarası temin edilmelidir.
Sertifikayı veren yetkili makamın gözetiminde konteyner, kamyon veya demiryolu vagonuna bir mühür yapıştırılması durumunda sadece resmi mühür numarası belirtilmelidir.
Kutu I.20. Sertifikalandırılan Ürün: Gıda olduğu için “insan tüketimi için ürünler” seçilidir.
Kutu I.21. Geçerli değil. Bu kutu doldurulmamalıdır.
Kutu I.22. İç pazar için: Avrupa Birliğinde piyasaya sürülecek tüm gönderiler için seçilmeli ve işaretlenmelidir.
Kutu I.23. Geçerli değil. Bu kutu doldurulmamalıdır.
Kutu I.24. Toplam paket sayısı: Paket, çuval, koli vb. toplam dış ambalaj sayısı.
Kutu I.25. Toplam Miktar: Bu kutu doldurulmamalıdır.
Kutu I.26. Toplam Net Ağırlık/Brüt Ağırlık (kg): Her iki bilgi de yazılmalıdır.
Toplam Net Ağırlık: Ürünün herhangi bir şekilde ambalajlanmamış haliyle kütlesel olarak toplam ağırlığıdır.
Toplam Brüt Ağırlık: Kilogram cinsinden toplam ağırlık. Bu, ürünlerin ve konteynerdeki malların ve bunların tüm paketlerinin toplam kütlesi olarak tanımlanır ancak nakliye konteynerleri ve diğer nakliye ekipmanları hariçtir.
Kutu I.27. Ürünün Tanımı:
Ürünün tanımı ürünün adını içerecek şekilde belirtilmelidir. Gerektiğinde TR kodu ile birlikte üretici kayıt/onay numarası yazılır.
GTİP Kodu: Harmonize Sistem (HS) kodu. İhracatçı tarafından beyan edilen gümrük numarası (GTİP).
Türler: Bilimsel adı veya Avrupa Birliği mevzuatına uygun olarak tanımlandığı şekilde.
Ürün, paketleme (ambalaj) tipi, birim net ağırlık, birim paket sayısı, parti numarası ve nihai tüketiciye sunulup sunulmayacağı belirtilir.
21. Model Sertifika Bölüm II: Sertifikasyon
II. Sağlık Beyanı II.1.1.’de yer alan boşluklara ürünün parti/lot numarası yazılmalıdır.
II. Sağlık Beyanı II.2.5.’ de yer alan boşlukların aşağıdaki açıklamalara göre doldurulması gerekir.
on... (date) tarihinde alınan numuneler
Numune Alma Tutanağında belirtilen numunenin alındığı tarih bu kısma yazılacaktır.
subject to laboratory analyses on.... (datej tarihinde Numunelerin analizini yapan laboratuvar tarafından düzenlenen muayene ve analiz raporunda belirtilen tarih bu kısma yazılacaktır.
in the... (name of the laboratory)
Bu kısma muayene ve analiz yapılmak üzere laboratuvar numunesinin gönderildiği laboratuvarın ismi yazılacaktır. Laboratuvar muayene ve analiz raporu ile uyumlu olduğu kontrol edilecektir.
22. Model Sertifika Bölüm II: Sertifikasyon-II. Sağlık Beyanı-II.4’ de yer alan Bu sertifika This certificate is valid until... tarihine kadar geçerlidir.
Bu kısma Sertifika düzenleme tarihinden itibaren dört ay sonrasının tarihi yazılacaktır. Raf ömrü dört aydan az olan ürünler için son tüketim tarihi/tavsiye edilen tüketim tarihi yazılır. GGBS’de yer alan tarih ile aynı olmalıdır.
23. Model Sertifika Onay Bölümü
- Sertifika, mavi mürekkep kalem ile İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü’nde veya yetkili ilçe müdürlüğünde görevli, ihracatta yetkili kontrol görevlisi tarafından AD-SOYAD ve UNVANI (KONTROL GÖREVLİSİ/FOOD INSPECTOR) büyük harfle yazılarak imzalanır.
- Sertifikanın düzenlendiği tarih yazılır. GGBS’de yer alan tarih ile aynı olmalıdır.
- Sertifika, resmi kontrol görevlisince imzalandıktan sonra il/ilçe müdürlüğü mührü (mühür rengi baskının renginden farklı olmalı tercihen mavi olmalı) ile isim, imza, tarih ve unvan bilgilerinin üzerine gelmeyecek şekilde mühürlenir.
- Sertifikaya bu bölümdeki boşluğa (A) Tipi Hologram etiket yapıştırılır.
24. Sertifikada üzeri çizili kutularda veya tamamen boş bırakılmış kutularda herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
25. Model Sertifika üzerindeki bilgiler mutlaka bilgisayar ortamında düzenlenir, kesinlikle el yazısı ile düzenlenmez. Sertifikada hatalı yazılmış bilgi var ise el yazısı ile düzeltilmez, sertifika yeniden hazırlanır.
26. Model Sertifika A4 kağıdı boyutundaki 80 g/m2 ağırlığındaki 1. hamur beyaz kâğıt kullanılarak hazırlanır.
27. Model Sertifikanın her sayfasına (son sayfada mühür yeri olduğundan son sayfaya gerek yok) sağ alt kısmında boşluğa gelecek şekilde mavi mürekkepli mühür ve imza (paraf olmayacak) atılmalıdır.
28. Her sayfada Sertifika Numarası/Certificate reference yer almalıdır.
29. Sayfa numarası her sayfada sağ altta yer almakta olup (sayfa/page 1/4 şeklinde) sertifikaya çıkıp çıkmadığı kontrol edilmelidir.
30. Bulgaristan Sınır Kontrol Noktasından AB’ye Giriş Yapacak Ürünler İçin Model Sertifika Düzenlenmesi:
- Model Sertifika, 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünü değiştiren 2023/1110/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü Ek-II sinde belirtilen riske ve ürüne göre hazırlanmıştır. Tüzüğün Ek-II sinde yer alan ülkemiz menşeli ürünler gıda olarak bu Tüzükte yer aldığı için Model Sertifikada yem ile ilgili hususlar ve siyanür riski haricindeki diğer risklerle ilgili ifadeler (AB Tüzüğü izin vermiş olduğundan) çıkartılmıştır. Ancak Bulgaristan sınır kontrol noktası tarafından ilgili ilgisiz tüm ifadelerin Model Sertifikada olması talep edildiğinden tüm ifadeler yer alacak şekilde Bulgarca ve İngilizce dillerini birlikte içeren ayrı bir sertifika formatı oluşturulmuştur. Tüm ifadelerin sertifikada yer alması durumunda AB Tüzüğü gereği ilgisiz olanların üzerinin çizilmesi, mühür ile isim kaşesi basılması ve imzalanması gerekmektedir.
- Bulgaristan Sınır Kontrol Noktasından AB’ye Giriş Yapacak kayısı çekirdeği ihracatında düzenlenecek Bulgarca ve İngilizce dillerinde “RESMİ MODEL SERTİFİKA” Ek-2’de yer almaktadır. Bu sertifika 7 (yedi) sayfadan oluşmakta olup birbirinin ayrılmaz parçasıdır.
- Model Sertifika, üç nüsha düzenlenir, iki nüsha ihracatçı/üretici veya temsilcisine verilir, diğer nüshası ise il/ilçe müdürlüğünde muhafaza edilir. Verilen iki nüshanın bir nüshasına Hologram etiket yapıştırılır, diğer nüshasına yapıştırılmaz.
- Model Sertifikada yer alan boşluklara bilgiler Bulgarca/İngilizce yazılmalı, özel isimler ise Türkçe yazılmalıdır.
- Model Sertifika GGBS’de yer alan bilgilere göre bilgisayar ortamında düzenlenir. A4 kağıdı boyutundaki 80 g/m2 ağırlığındaki 1. hamur beyaz kâğıt kullanılarak çıktı alınır.
- Model Sertifikanın her sayfasına (son sayfada mühür yeri olduğundan son sayfaya gerek yok) sağ alt kısmında boşluğa gelecek şekilde mavi mürekkepli mühür ve isim kaşesi basılmalı ve imza (paraf olmayacak) atılmalıdır. Ayrıca Model Sertifikada üzeri çizili ifadelerin üzerine gelecek şekilde mavi mürekkepli mühür ve isim kaşesi basılmalı ve imza (paraf olmayacak) atılmalıdır.
31. AB Giriş Sınır Kontrol Noktasına ulaşan ürüne ait Model Sertifikada değişiklik talep edilmesi durumunda:
- Ülkemizden gümrük çıkışı yapılmamış üründe Model Sertifika değişikliği talebinde düzenleme tarihi ve sertifika geçerlilik tarihi değiştirilmemelidir.
- Ülkemizden gümrük çıkışı yaptıktan sonra AB Giriş Sınır Kontrol Noktasında yapılan kontrollerde Model Sertifikada değişiklik talebi olması durumunda:
(a) Düzenlenmiş olan Model Sertifikanın (örnek olarak 13/07/2023 tarihinde 23-06-000019 numaralı sertifika düzenlenmiş olsun) yerine yeni sertifika numarası (önceki sertifika numarasının devamına 1 rakamı ilave edilerek örnek ilk sertifika numarası 23-06-000019 ise yeni numara 23-06-000019-1 verilmelidir) ve tarih (düzeltme yapıldığı tarih) verilerek (sertifika geçerlilik tarihi değiştirilmeyecek) düzeltme sertifikası düzenlenmelidir.
(b) Düzeltme Model Sertifikası örneği Ek-3’te yer almaktadır. Bulgaristan Sınır Kontrol Noktasından AB’ye Giriş Yapacak Ürünler İçin Düzenlenen Model Sertifika için Düzeltme Model Sertifikası örneği Ek-4’te yer almaktadır.
(c) Model Sertifikada sertifika numarası ve tarihi örnek olması için verilmiştir. İfadenin yeri ve içeriği açısından birliktelik olması amacıyla Model Sertifika üzerinde örnek oluşturulmuştur. Örnekte olduğu gibi düzeltme Model Sertifikalarının her sayfasına düzeltmesi yapılan sertifika numarasının eklenmesi gerekmektedir.
32. Model Sertifikanın geçerlilik süresi düzenlendiği tarihten itibaren dört (4) aydır. Raf ömrü 4 aydan az olan ürünler için sertifikanın geçerlilik süresi ürünün kalan raf ömrü/son tüketim tarihi/ tavsiye edilen tüketim tarihi ile sınırlıdır.
33. İhraç edilecek ürün beraberinde taşınacak belgeler; Model Sertifika, Muayene ve Analiz Raporu ve Ortak Sağlık Giriş Belgesi (Common Health Entry Document-CHED) dir. Nakliye boyunca serbest dolaşım için ürün serbest bırakılana kadar bu belgeler sevkiyatın yanında bulundurulur.
34. 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü kapsamında Ülkemizden AB’ye ihracatı gerçekleştirilen ürünlere eşlik eden Ortak Sağlık Giriş Belgesi (Common Health Entry Document-CHED) ile ilgili iş ve işlemler ilgili firmanın sorumluluğundadır. Söz konusu belge örnekleri 14 Ekim 2019 tarihli ve L 261 sayılı AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanan 2019/1715 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nün II sayılı ekinde yer almaktadır. Firma, Ortak Sağlık Giriş Belgesini (Common Health Entry Document-CHED) doldururken 2019/1715 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünde belirtilen kılavuz notlarını dikkate alır.
35. Ülkemiz menşeli kayısı çekirdeğinin Serbest Bölgelerden AB’ye ihracatlarında bu Prosedür hükümlerine göre işlemler yürütülmelidir.
36. Ülkemizden Serbest Bölgelere yapılacak ihracatlarda bu Prosedür hükümleri uygulanmaz.
37. AB ve EFTA ülkeleri dışındaki ülkelere ihracatta Ek-1 ve Ek-2’de bir örneği yer alan Model Sertifika talep edilmesi durumunda Genel Müdürlükten görüş alınmalıdır.
38. Bu Prosedürde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla "Bitkisel Gıda ve Yemin İhracatında Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi ve İhracattan Geri Dönen Ürünler İçin Uygulama Talimatı" hükümleri de dikkate alınmalıdır.