A- Genel Hükümler
1. Takviye edici gıda onay başvurularında, bileşimde yer alan probiyotik mikroorganizmalar suş kodu ve kayıtlı oldukları uluslararası tanınırlığı olan kültür koleksiyonu bilgisi ile birlikte beyan edilir (Yüzde bileşen listesi ve spesifikasyon belgesinde).
2. Takviye edici gıdanın bileşiminde yer alan ithal probiyotik mikroorganizmalar, Ek-3 “Budapeşte Antlaşması Kapsamında Uluslararası Tanınırlığı Olan Kültür Koleksiyonları Listesi”nde yer alan kültür koleksiyonlarından en az birine kayıtlı olmak zorundadır.
3. Bileşiminde probiyotik mikroorganizma bulunan takviye edici gıdaların onay başvuru belgelerine, Ek-1’de yer alan form eklenir.
4. Ek-1 ve Ek-2’deki bilgi ve belgeler; Ek-3’te yer alan kültür koleksiyonlarından alınan probiyotik mikroorganizmayı çoğaltarak, yurt dışında üreten ve takviye edici gıda ham maddesi olarak satışa sunan üreticiden talep edilir. Takviye edici gıda üreticisi/ithalatçısı tarafından doldurulan formlar kabul edilmez.
5. Bakanlık tarafından değerlendirilerek uygun bulunan probiyotik mikroorganizmaların suş kodu, kültür koleksiyonu, üretici firma bilgileri “TEG Probiyotik Mikroorganizmalar Listesi”nde yer alır. Liste, sadece Bakanlık personelinin erişimine açık olacak şekilde GGBS’de mevzuat modülünde yayımlanır.
6. Bakanlık tarafından değerlendirilerek uygun bulunan probiyotik mikroorganizmaların suş kodu ve kültür koleksiyonu bilgisi, Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesinde yayımlanır.
B - Probiyotik Mikroorganizma İçeren Takviye Edici Gıdaların Onay Başvurusu
1. Takviye edici gıda onay başvuru dosyasında yer alan belgeler ve Ek-1 incelenir.
2. Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesinde yer alan probiyotik mikroorganizmaların üretici bilgisi, il müdürlüğü tarafından TEG Probiyotik Mikroorganizmalar Listesinden kontrol edilir.
3. TEG Probiyotik Mikroorganizmalar Listesinde yer alan probiyotik mikroorganizmalar için onay işlemlerine devam edilir.
4. “Üretici bilgisi”, TEG Probiyotik Mikroorganizmalar Listesinde yer almayan probiyotik mikroorganizmalar için, Ek-2’de istenen belgeler onay başvuru dosyasına eklenir ancak istenen belgelerin 1, 2 ve 3. maddeleri talep edilmez.
5. Ek-2’deki belgeler değerlendirilmek üzere Genel Müdürlüğe gönderilir.
6. Takviye Edici Gıda Komisyonu tarafından değerlendirme yapılır.
7. Değerlendirme sonucu uygun bulunan probiyotik mikroorganizmanın üreticisi, TEG Probiyotik Mikroorganizmalar Listesine eklenir ve onay işlemlerine devam edilir.
8. Değerlendirme sonucu uygun olmayan probiyotik mikroorganizmalar il müdürlüğüne bildirilir.
9. Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesinde yer almayan probiyotik mikroorganizmalar için Ek-2’de istenen belgeler onay başvuru dosyasına eklenir.
10. Ek-2 ve ekleri değerlendirilmek üzere Genel Müdürlüğe gönderilir.
11. Takviye Edici Gıda Komisyonu tarafından değerlendirme yapılır.
12. Değerlendirme sonucu uygun bulunan probiyotik mikroorganizmanın suş kodu ve kültür koleksiyonu bilgisi Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesine, suş kodu, kültür koleksiyonu ve üretici bilgisi TEG Probiyotik Mikroorganizmalar Listesine eklenir ve onay işlemlerine devam edilir.
13. Değerlendirme sonucu uygun olmayan probiyotik mikroorganizmalar il müdürlüğüne bildirilir.
C - Probiyotik mikroorganizmaların ham madde olarak ithalatı
1. Takviye edici gıdalarda kullanılmak üzere ithal edilecek probiyotik mikroorganizmalar için ithalat aşamasında Ek-1 talep edilir.
2. Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesinde yer alan probiyotik mikroorganizmaların üretici bilgisi, il müdürlüğü tarafından TEG Probiyotik Mikroorganizmalar Listesinden kontrol edilir.
3. TEG Probiyotik Mikroorganizmalar Listesinde yer alan probiyotik mikroorganizmalar için ithalat işlemine devam edilir.
4. Üretici bilgisi TEG Probiyotik Mikroorganizmalar Listesinde yer almayan probiyotik mikroorganizmalar için, öncelikle il müdürlüğüne onay başvurusu yapılır ve B Bölümünde yer alan hükümler uygulanır.
5. Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesinde yer almayan probiyotik mikroorganizmalar için, öncelikle il müdürlüğüne onay başvurusu yapılır ve B Bölümünde yer alan hükümler uygulanır.