Amaç ve kapsam
(1) Bu Yönergenin amacı, Tarım ve Orman Bakanlığı merkez teşkilatında yer alan hizmet birimlerinin görev, yetki ve sorumluluklarını düzenlemektir.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 508 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Merkez teşkilatı birimleri
(1) Bakanlığın merkez teşkilatı hizmet birimleri şunlardır:
a) Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü.
b) Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü.
c) Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği.
ç) Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü.
d) Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü.
e) Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı.
f) Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü.
g) Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı.
ğ) Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü.
h) Hayvancılık Genel Müdürlüğü.
ı) Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
i) İç Denetim Birimi.
j) Özel Kalem Müdürlüğü.
k) Personel Genel Müdürlüğü.
l) Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı.
m) Strateji Geliştirme Başkanlığı.
n) Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
o) Şeker Dairesi Başkanlığı.
ö) Tarım Reformu Genel Müdürlüğü.
p) Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü.
r) Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı.
İKİNCİ BÖLÜM
Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü
Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü
(1) Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri şunlardır:
a) Bakanlığın görev ve faaliyet alanına giren, Avrupa Birliği ile ilgili konularda; müzakerelere ilişkin hazırlıkları yapmak, toplantılara katılmak, Avrupa Birliği-Türkiye ortaklık organlarında alınan kararlarla ilgili olarak uyum ve uygulama çalışmalarını yürütmek, Bakanlık birimleri arasında koordinasyonu sağlamak.
b) Bakanlığın yabancı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar ile ilişkilerini yürütmek, koordinasyonu sağlamak, ikili ve çok taraflı bilimsel, sınai ve teknik işbirliği anlaşmaları ile bölgesel işbirliği anlaşmaları ve protokollerinin hazırlanmasına yardımcı olmak.
c) Bakanlığın Avrupa Birliği, diğer yabancı ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla yürüttüğü projelerin ve programların hazırlanmasını, koordinasyonunu, yürütülmesini ve kontrolünü sağlamak.
ç) Bakanlığın görev ve faaliyet alanına giren dış ilişkilerle ilgili konularda protokol faaliyetlerini düzenlemek ve yürütmek.
d) Bakanlığın görev ve faaliyet alanına giren dış ilişkilerle ilgili konularda kongre, konferans ve toplantılar düzenlemek veya düzenlenmesini sağlamak, Bakanlıkça düzenlenecek uluslararası organizasyonları koordine etmek.
e) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
(2) Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, aşağıdaki daire başkanlıklarından oluşur:
a) İkili İlişkiler ve Protokol Daire Başkanlığı.
b) Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanlığı.
c) Avrupa Birliği Uyum Daire Başkanlığı.
ç) Ekonomik ve Teknik İlişkiler Daire Başkanlığı.
d) İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı.
e) İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı.
İkili İlişkiler ve Protokol Daire Başkanlığı
(1) İkili İlişkiler ve Protokol Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bakanlık politikaları ve uygulamalarını ikili ilişkiler kapsamında muhatap ülkelerin kamu ve özel sektörüne tanıtmak, ülkelerin destek taleplerine Bakanlık Birimleri ile koordinasyon içerisinde karşılık vermek, katkı sağlamak.
b) İkili ilişkiler çerçevesinde ekonomik, teknik ve bilimsel işbirliği anlaşmaları ve diğer yazılı belgelerin hazırlanması, müzakeresi, yürütülmesi ve uygulanmasını sağlamak, sektör bazında yürütme komitesi (Tarım Yürütme Komitesi, Orman Komite Toplantısı ve benzeri) toplantılarını düzenlemek.
c) Diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından koordine edilen, hükümetler arası Karma Ekonomik Komisyon (KEK) protokollerinin hazırlanması ve yürütülmesi çalışmalarına Bakanlık görev alanlarında katılım sağlamak ve katkıda bulunmak.
ç) Bakanlığın ve Makamın ikili ilişkiler kapsamında yurtdışı ziyaret ve temasları, yabancı heyetlerin ziyaret ve kabulleri kapsamında gerekli hazırlıkları yapmak, bunların gerçekleştirilmesini ve ilgili protokol işlemleri ile mihmandarlık hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak.
d) İkili ilişkiler kapsamında diğer kurum ve kuruluşlar ile gerekli temasların yürütülmesini sağlamak.
e) Daire Başkanlığının görev alanı ile ilgili tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerini yürütmek.
f) Uluslararası fuar, sergi ve diğer tanıtım faaliyetleri ile ilgili koordinasyonu yapmak.
g) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanlığı
(1) Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Uluslararası kuruluşlar nezdinde ülkemizin temsilini, görünürlük ve etkinliğinin arttırılmasını, çıkarlarının gözetilmesini ve ülkemizce üstlenilen sorumlulukların yerine getirilmesini sağlamak; bunlarla ilgili iş ve işlemlerin takibini yapmak.
b) Uluslararası kuruluşlar ile ilişkileri yürütmek, işbirliği tesis etmek, bu çerçevede Bakanlık ilgili birimleri ile görüş alışverişinde bulunarak gerekli çalışmaları yapmak, bu kuruluşlar bünyesindeki faaliyetlere aktif katılım ve katkı sağlamak; bunlarla ilgili iş ve işlemlerin takibini yapmak.
c) Uluslararası kuruluşlar ile yapılacak anlaşma ve diğer belgeleri hazırlamak, onay işlemlerini takip etmek, mevcut anlaşmalar çerçevesinde ülkemizde yapılacak faaliyetlerin organizasyonunu yapmak, bunlarla ilgili iş ve işlemleri yürütmek ve Bakanlık birimleri ile uluslararası kuruluşların birlikte gerçekleştireceği projelere ilişkin tekliflerin değerlendirilmesi, hazırlanması ve yürütülmesine ilişkin çalışmaların koordinasyonunu sağlamak.
ç) Uluslararası kuruluşlarla ilişkiler kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından koordine edilen çalışmaların Bakanlığı ilgilendiren kısımlarına katılım sağlamak ve katkıda bulunmak.
d) Bakanlığın ve Makamın uluslararası kuruluşlar kapsamında yurtdışı ziyaret ve temasları ile yabancı heyetlerin ziyaret ve kabulleri kapsamında gerekli hazırlıkları yapmak, bunların gerçekleştirilmesini sağlamak.
e) Uluslararası kuruluşlar ile ilgili üyelik dâhil diğer iş ve işlemleri takip etmek.
f) Uluslararası kuruluşların gündeminde olan ve Bakanlık birimlerinde özel görev tanımı yapılmamış konularda birimler arası işbirliğini koordine etmek ve Bakanlık görüşünün oluşturulmasını sağlamak.
g) Daire Başkanlığının görev alanı ile ilgili tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerini yürütmek.
ğ) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Avrupa Birliği Uyum Daire Başkanlığı
(1) Avrupa Birliği Uyum Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bakanlık görev alanı ile ilgili AB müktesebatını ve politikalarını izlemek, bunların uyumu ve uygulanması için gerekli idari ve kurumsal tedbirlerin alınmasını sağlamak yönünde faaliyetler yürütmek ve bu kapsamda Bakanlık ilgili birimlerince yürütülen çalışmalarda yer alarak, bu çalışmaları AB’ye uyum doğrultusunda yönlendirmek.
b) Bakanlık görev alanıyla ilgili AB’ye uyum konusunda diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan çalışmalara katılım ve katkı sağlamak, Bakanlık birimleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak ve ilgili konuların takibini yapmak.
c) Bakanlık görev alanına giren konularda AB ile müzakere ve görüş alışverişi sürecini yönetmek, bu süreçte yayımlanan resmi belgelerin takibini yapmak, ilgili birimleri bilgilendirmek ve Bakanlık görüşünün oluşturulması yönünde gerekli koordinasyonu yapmak; AB ile oluşturulmuş teknik organların çalışmalarına katılım ve katkı sağlamak ve bu platformlarda alınan kararlarla ilgili olarak uyum ve uygulama çalışmalarının takibini yapmak.
ç) Bakanlığın görev alanı ile ilgili olarak Avrupa Birliği mevzuatı ve uygulamaları konusunda inceleme ve araştırmalar yapmak, yaptırmak ve ilgililere duyurmak.
d) Bakanlığı ilgilendiren konularda, AB ile Ülkemiz arasında hukuki düzenlemelerden doğan hak ve yükümlülüklerin takibini yapmak.
e) AB bağlamında ilgili diğer birimlerle birlikte projelerin hazırlanmasını, yürütülmesini, izlenmesini, kontrolünü, değerlendirilmesini ve koordinasyonunu sağlamak.
f) Daire Başkanlığının görev alanı ile ilgili Makama bilgi sunmak; tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerini yürütmek.
g) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Ekonomik ve Teknik İlişkiler Daire Başkanlığı
(1) Ekonomik ve Teknik İlişkiler Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) anlaşmaları, Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), Tercihli Ticaret Anlaşmaları (TTA), JETCO Anlaşmaları ve tarımsal dış ticarete konu sair anlaşmalar çerçevesinde yürütülen iş ve işlemlerin tüm hazırlık ve müzakere süreçlerini Bakanlık görev alanı itibarıyla yürütmek ve bu anlaşmalardaki karşılıklı taahhütlerin takibini sağlamak.
b) Dünya Ticaret Örgütü Tarım Anlaşması özelinde, Bakanlık tarafından uygulanan iç destek politikalarının DTÖ nezdindeki iş ve işlemlerini yürütmek.
c) Dünya Ticaret Örgütü Sağlık ve Bitki Sağlığı (SPS) Tedbirlerinin Uygulanması Anlaşması çerçevesinde Bakanlık tarafından uygulanan SPS politikalarının DTÖ nezdindeki iş ve işlemlerini yürütmek.
ç) Serbest Ticaret Anlaşmaları ve Tercihli Ticaret Anlaşmaları çerçevesinde müzakere edilen pazara giriş, SPS hükümleri, fikri mülkiyet hakları, kamu alımları hizmet ticareti, yatırımlar, menşei şartları ve diğer müzakere edilen hususlara ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
d) İlgili Bakanlıklar tarafından hazırlanan ve tarımsal dış ticareti ilgilendiren diğer düzenlemelere (DİR, İthalat/İhracat Rejimi Kararları, İhracat Stratejisi, Girdi Tedarik Stratejisi, Ticari Sorunlar, Sınır Ticareti ve benzeri) ilişkin görüşleri oluşturmak.
e) Dünya Ticaret Örgütü Anlaşmaları kapsamında ülkemizin taraf olduğu Bakanlık görev alanı kapsamındaki uyuşmazlıklar, anlaşmazlıklar ve bunların çözüm mekanizmalarına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
f) Bakanlığın tarımsal ticaret politikaları ve stratejilerini geliştirilmesine katkıda bulunmak üzere Daire Başkanlığının görev alanı ile ilgili gerekli eğitim, bilgilendirme, tanıtım faaliyetlerini yürütmek.
g) Görev sahası kapsamında Bakanlık görüşünü oluşturmak ve müzakerelerin tüm aşamalarında gerekli temsili sağlamak.
ğ) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
(2) Birinci fıkrada belirtilen görevler, Bakanlık politikaları gözetilerek, başta Bakanlık birimleri olmak üzere, ilgili kurum, kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapılarak yürütülür.
İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı
(1) İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Dış kaynak kullanılarak yürütülen Bakanlık projelerinin izlenmesine yönelik usul ve esasları belirlemek.
b) Bakanlık düzeyinde dış kaynaklı projelere ilişkin izleme sürecinin genel koordinasyonunu yürütmek, dış kaynak kullanılarak yürütülen Bakanlık projelerinin fiziksel ve parasal gerçekleşmesini takip etmek.
c) Daire Başkanlığının görev alanı ile ilgili eğitim, tanıtım, bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerini yürütmek.
d) Genel Müdür tarafından verilecek benzeri görevleri yapmak.
İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı
(1) İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Genel Müdürlük Daire Başkanlıkları arasındaki koordinasyonu sağlamak.
b) Genel Müdürlüğün evrak, bilgi, belge, kayıt ve arşiv düzenleme işlemlerini yürütmek.
c) Genel Müdürlük personelinin özlük işlemlerini takip etmek.
ç) Genel Müdürlüğün Stratejik Plan ve Performans Programını hazırlamak ve takip etmek.
d) Genel Müdürlüğün iç kontrol ile ilgili çalışmalarını yürütmek ve birimler arası koordinasyonunu sağlamak.
e) Genel Müdürlük bütçesinin ilgili plan ve programlara göre hazırlanmasını sağlamak, koordine etmek.
f) Genel Müdürlük personelinin yurt içi ve yurt dışı eğitim işlemlerini yürütmek ve takibini yapmak.
g) Bakanlık personelinin yurtdışı eğitim (dış burslar, yurtdışı eğitim kontenjanları ve eğitim amacıyla aylıksız izinli olarak görevlendirme ve benzeri) işlemlerini ve takibini yapmak.
ğ) Bakanlık personelinin çalıştay, toplantı, seminer, ikili anlaşmalar ve uluslararası toplantılar ve benzeri amaçlarla yurtdışında geçici görevlendirilmesi için Bakanlık Makamı Oluru almak ve tebligat işlemlerini yürütmek.
h) Takibi Genel Müdürlükçe yapılan uluslararası Kuruluş üyelik aidatları ve katkı paylarının ödemelerini yapmak.
ı) Bakanlık yurtdışı teşkilatına ait yurt içi ve yurt dışı sürekli görev yolluğu, geçici görev yolluğu, maaş ve fazla mesai, sağlık giderleri tahakkuku ve ödemesi gibi iş ve işlemleri yürütmek ve Bakanlık yurt dışı teşkilatında görevli Tarım Müşavirlerince düzenlenen raporların arşiv hizmetlerini yürütmek.
i) Genel Müdürlüğün bilgisayar ve çevre donanımı (yazıcı, tarayıcı, projektör cihazı ve benzeri), kurulumu, web sayfasının güncellenmesi, veri girişi ve Belgenet ile ilgili işlemlerini yürütmek.
j) Genel Müdürlük personelinin maaş, yolluk, emekli kesenekleri ve kişi borçları işlemlerini yapmak.
k) Genel Müdürlüğün ihtiyacı olan mal ve hizmetlerin satın alma işlemlerini yapmak.
l) Genel Müdürlüğün taşınır mal işlemlerini yürütmek.
m) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre Kamuoyuna açıklanacak raporları periyodik olarak Genel Müdürlük Daire Başkanlıklarından gelen bilgiler kapsamında hazırlamak ve ilgili birime iletmek.
n) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden gelen yazılı ve sözlü soru önergelerinin cevaplandırılmasında koordinasyonu sağlamak.
o) Bilgi edinme ve dilekçe hakkı kapsamındaki başvuruları değerlendirmek, koordine etmek.
ö) Genel Müdürlük sivil savunma hizmetlerini ilgili mevzuat çerçevesinde yürütmek.
p) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü
(1) Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri şunlardır:
a) Denizlerde ve iç sularda sürdürülebilir balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği ile avcılığının esaslarını belirlemek ve bunları teşvik etmek.
b) Balıkçı barınakları ve balıkçılık altyapı tesisleri kurulması, işletilmesi ve denetlenmesine ilişkin usûl ve esasları belirlemek ve denetimini yapmak.
c) Balıkçılık ve su ürünleri kaynaklarını korumak, koruma, üretim ve yetiştiricilik alanlarını belirlemek ve bu alanları zararlardan koruyacak tedbirleri almak.
ç) İthal ve ihraç edilecek balıkçılık ve su ürünleri ile girdilerine ilişkin esasları belirlemek.
d) Balıkçılık ve su ürünleri üretim kaynaklarının geliştirilmesi ve verimliliğin arttırılması ile ilgili faaliyetlerde bulunmak, kontrol ve denetimleri yapmak ve yaptırmak.
e) Balıkçılık ve su ürünleri üretiminin ve verimliliğin arttırılması için gerekli girdilerin tedarikine ilişkin tedbirleri almak.
f) Balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğine uygun istihsal sahalarına ilişkin esasları belirlemek, istihsal vasıtalarının asgari vasıf ve şartlarını, kiralanma ve kullanılma esaslarını belirlemek.
g) Balıkçılık ve su ürünleri üretim, geliştirme ve araştırma projeleri ile ilgili çalışmalar yapmak.
ğ) Balıkçılık ve su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği ile ilgili bilgi sistemi oluşturmak.
h) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
(2) Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, aşağıdaki daire başkanlıklarından oluşur:
a) Avcılık ve Kontrol Daire Başkanlığı.
b) Yetiştiricilik Daire Başkanlığı.
c) Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanlığı.
ç) İstatistik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı.
d) İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı.
Avcılık ve Kontrol Daire Başkanlığı
(1) Avcılık ve Kontrol Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Amatör ve ticari avcılıkla ilgili düzenlemeler yapmak.
b) Sürdürülebilir avcılığın teşvikine ilişkin çalışmalarda bulunmak.
c) Su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliğine ilişkin kontrol ve denetim faaliyetlerinde bulunmak.
ç) Deniz ve içsularda avcılık ve yetiştiricilik faaliyetlerinin kontrol ve denetiminde kullanmak üzere her türlü vasıta, araç ve cihaz kiralamak, satın almak ve işletmek.
d) Av kotaları ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
e) Ürün veya avcılık yöntemini dikkate alarak karaya çıkış yerlerini tespit etmek.
f) Yasadışı, kayıt dışı ve düzenlenmemiş avcılığın önlenmesine yönelik tedbirler almak.
g) Avcılıkta kullanılan av araç gereçlerinin kurallara uygun kullanılmasına yönelik kontrol ve denetimler yapmak.
ğ) Yasak vasıta, zaman ve usullerle yapılacak araştırmalar için izin vermek.
h) Kontrol ve denetimler konusunda ilgili kurumlarla işbirliği yapmak.
ı) Genel Müdürlükçe yapılması zorunlu görevler dışındaki bazı görevleri, kendi denetimi ve gözetiminde olmak üzere, ilgili meslek ve sivil toplum kuruluşları ile belirlenen esaslar dahilinde yürütmek.
i) Avcılık ürünlerinin kaydı ve ilk satışına kadarki naklinde kullanılacak belgelere ilişkin esasları belirlemek.
j) Balıkçı gemilerinin başka ülkelerin karasularında veya uluslararası sularda yapacakları avcılık faaliyetlerine ilişkin esasları belirlemek ve teşvik etmek.
k) Su ürünleri üretim, tüketim, işleme ve satış yerlerinde kontrol ve denetim yapmak.
l) Balıkçılık idari binalarının işletilmesiyle ilgili çalışmaları yürütmek.
m) Su ürünleri araştırmaları ve üretimleri için yakalanacak türleri, miktarları ve yöntemlerini belirlemek ve izinlendirmek.
n) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Yetiştiricilik Daire Başkanlığı
(1) Yetiştiricilik Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Yetiştiriciliğe uygun su ürünleri istihsal sahalarını belirlemek, bu yerlerin sınır tespitlerini yapmak veya yaptırmak.
b) Su ürünleri yetiştiriciliği yatırımlarına ilişkin esasları belirlemek, gerçek ve tüzel kişilere ait projeleri onaylamak.
c) Çevre dostu üretim modellerini geliştirmek ve yaygınlaştırmak.
ç) Su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetlerinin çevresel etkilerini izlemek, gerekli tedbirleri almak.
d) Görev alanı ile ilgili yetiştirici birlikleri ve ilgili sektörlerle ortak projeler hazırlamak.
e) Su ürünleri yetiştiricilik alanlarının kiralanması ile ilgili işlemleri yürütmek, kaynakların sürdürülebilirliğini temin için projeler hazırlamak, hazırlatmak, uygulamak.
f) Su ürünleri yetiştiriciliği teşvik ve destekleriyle ilgili teklif geliştirmek ve uygulamalara katkıda bulunmak.
g) Alternatif türlerin yetiştiriciliğini geliştirmek ve yaygınlaştırmak.
ğ) Su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılacak canlı materyallerin vasıflarını ve ithal şartlarını belirlemek.
h) Yetiştiricilik ürünlerini belgelendirilmek ve bunlara ilişkin kayıt ve takip sistemini oluşturmak.
ı) Su ürünleri yetiştiricilik tesislerinin kontrol ve denetimini yapmak.
i) Su ürünlerinde doğrudan ve yatırım desteklemelerinin uygulanmasına ilişkin gerekli işlemleri yapmak, kontrol etmek ve ödemek.
ı) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanlığı
(1) Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Balıkçı filosunun yönetimine ilişkin çalışmalarda bulunmak ve planlar hazırlamak.
b) Su ürünleri üretim kaynaklarının geliştirilmesi, sürdürülebilir kullanılması ve iyileştirilmesiyle ilgili plan ve projeler hazırlamak, hazırlatmak, uygulamaya koymak.
c) Su ürünleri istihsalinde bulunacak gemi ve kişiler için verilecek ruhsat ve izinler ile ilgili hususları düzenlemek ve yürütmek.
ç) Hassas ekosistemlerin, biyolojik çeşitliliğin, su ürünlerinin ve yaşam alanlarının korunması amacıyla balıkçılık koruma alanları belirlemek, çalışmalar yapmak, yaptırmak,.
d) Su ürünleri avcılık ve yetiştiricilik faaliyetlerinin ekosisteme yönelik etkisini izlemek ve değerlendirmek.
e) Su ürünleri kaynak verimliliğinin artırılması amacıyla yapay resif uygulamalarına ilişkin esasları belirlemek ve uygulamak.
f) Su ürünlerinin ticari, ıslah ve rekrasyonel amaçlı avcılık yoluyla istihsal hakkının kiralanmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
g) Su ürünleri kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla balıklandırma faaliyetlerini yürütmek.
ğ) Sulak alanlar ve denizel koruma alanlarına ilişkin olarak yapılan çalışmalarda ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde bulunmak.
h) Su kaynaklarında, su kalite kriterlerinin denetlenmesi ve izlenmesine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
ı) Su ürünleri istihsal alanlarında doldurma, kurutma, şeklini değiştirme, kum, çakıl çıkarma, su alma ve verme gibi yapılacak faaliyetleri değerlendirmek ve denetlemek, ilgili kurumlara görüş vermek.
i) Balıkçılık altyapı ihtiyaçlarını belirlemek.
j) Balıkçılık idari binalarının kurulumu ile ilgili çalışmaları yürütmek.
k) Balıkçı barınakları ve balıkçılık altyapı tesisleri kurulması, kiralanması, işletilmesi ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek ve denetimini yapmak.
l) Kaynakların korunması amacıyla su ürünlerinin yurtdışına çıkarılması ve canlı olarak yurt içine girişine ilişkin usul esas ve istisnaları belirlemek.
m) Bilimsel amaçlar için kullanılan sucul canlıların refah ve korunması kapsamında kuruluşlara çalışma izni, proje bazlı izin kontrol ve denetim ile ilgili işlemlerini yürütmek.
n) Balık geçitleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek ve denetlemek.
o) Sucul istilacı ve yabancı türlerle ilgili düzenlemeleri, iş ve işlemleri yapmak, yaptırmak.
ö) Nesli tehlikede olan sucul türlerin ticareti ile ilgili işlemleri yürütmek.
p) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
İstatistik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı
(1) İstatistik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili bilgi sistemlerini kurmak ve işletmek.
b) Su ürünleri konusunda her türlü istatistikî verileri toplamak, değerlendirmek ve veri tabanı oluşturmak.
c) Bakanlık içi ve dışı birimlerle, veri toplama, analiz, paylaşımı ve bilgi değişimi konusunda işbirliği yapmak.
ç) Su ürünleri faaliyetlerini izlemeye yönelik uzaktan algılama sistemlerini kurmak ve işletmek.
d) Su ürünleri desteklemelerine ilişkin istatistiki çalışmalarda bulunmak.
e) Su ürünlerine ilişkin sosyo-ekonomik durum tespiti yapmak ve değerlendirmede bulunmak.
f) Su ürünleri konusunda toplanan verilerle ilgili istatistiki değerlendirmeler yapmak ve raporlamak.
g) Nesli tehlikede olan türlerin ticareti ile ilgili işlemleri yürütmek.
ğ) İthal ve ihraç edilecek balıkçılık ve su ürünleri girdilerine ilişkin esasları belirlemek.
h) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı
(1) İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Proje ve program uygulamaları ile Genel Müdürlüğün görev alanına giren diğer konularda Bakanlık içi ve dışı kuruluşlarla işbirliği yapmak ve koordinasyonu sağlamak.
b) Genel Müdürlüğün yürüttüğü projelere ait bütçe teklifini, kalkınma plan ve program esaslarına göre hazırlamak, projelere ilişkin yatırım programını yapmak, izlemek ve değerlendirmek.
c) İç ve dış kaynaklı projelerin belirli dönemlerde fiziki ve nakdi performanslarını izlemek, gelişmelere ilişkin raporları ilgili birimlere göndermek.
ç) Bütçe, proje ve programlarla ilgili konularda daireler arası koordinasyonu sağlamak ve ilgili birime iletmek.
d) Genel Müdürlüğün iç kontrol ile ilgili çalışmalarını yürütmek ve birimler arasında koordinasyonu sağlamak.
e) Genel Müdürlük bütçesi ile ilgili tenkis, ödenek gönderme, ödeme emri işlemlerini yapmak ve yıllık kesin hesap kanun tasarısına ilişkin bilgileri hazırlamak ve ilgili birime iletmek.
f) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre Kamuoyuna açıklanacak raporları periyodik olarak hazırlamak ve ilgili birime iletmek.
g) Genel Müdürlüğün görev alanına giren konulardaki mevzuat tekliflerini hazırlamak, mevzuat taslakları hakkında Genel Müdürlük görüşünü oluşturmak.
ğ) Genel Müdürlükçe yürütülen projelerde görevli elemanların yurtiçi ve yurtdışı eğitim programlarının hazırlanması ve gerçekleştirilmesi konularında Bakanlığın ilgili birimleri ile işbirliği yapmak.
h) Yurt dışına gönderilecek ve yurt dışından gelecek heyet ve kişilerle ilgili çalışmalarda koordinasyonu sağlamak.
ı) Genel Müdürlük görev alanına giren konularda ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla koordinasyonu sağlamak, uluslararası ikili ve teknik işbirliği anlaşmaları çerçevesinde görüş oluşturulmasını sağlamak, anlaşmalarda öngörülen hususların gerçekleştirilmesine Bakanlığın ilgili birimi ile işbirliği içerisinde yardımcı olmak.
i) Genel Müdürlüğün yıllık yayın program taslağını hazırlamak, yayınlanmasına karar verilen eserlerin, yayın komitesince incelenerek bastırılmasını sağlamak.
j) Personel Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak Genel Müdürlüğün yıllık hizmet içi eğitim programlarının hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.
k) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden gelen yazılı ve sözlü soru önergelerinin cevaplandırılmasında koordinasyonu sağlamak.
l) Genel Müdürlük personelinin; izin, terfi, atama, yer değiştirme, emeklilik, sağlık hizmetleri, maaş, yevmiye, yan ödeme, fazla mesai, özel hizmet tazminatı, geçici ve sürekli görev yolluklarıyla ilgili işlemleri yapmak, takip etmek ve ilgililere duyurmak, gerektiğinde bu konularda Personel Genel Müdürlüğü ve Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile işbirliği yapmak, koordinasyonu sağlamak.
m) Genel Müdürlüğün taşınır mal işlemlerini yürütmek.
n) Genel Müdürlük binasına ait temizlik, aydınlatma, ısıtma, bakım, onarım ve taşıma hizmetleri ile Genel Müdürlük için gerekli araç, gereç ve malzemenin temini bakımından Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile işbirliği yapmak.
o) Genel Müdürlüğe ait evrak ve arşiv hizmetlerini yürütmek.
ö) Genel Müdürlük emrindeki hizmet taşıtlarının ihtiyaca göre tahsis ve kullanımını sağlamak, kontrolünü yapmak.
p) Genel Müdürlük sivil savunma hizmetlerinin ilgili mevzuatı çerçevesinde yürütülmesini koordine etmek.
r) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
(1) Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinin görev ve yetkileri şunlardır:
a) Bakanlığın basın ve halkla ilişkilerle ilgili faaliyetlerini planlamak ve bu faaliyetlerin belirlenecek usûl ve esaslara göre yürütülmesini sağlamak.
b) 9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre yapılacak bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru bir şekilde sonuçlandırmak üzere gerekli tedbirleri almak.
c) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü
Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü
(1) Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri şunlardır:
a) Bakanlığın hedef ve politikaları doğrultusunda iş modelleri ve yürütülen iş sürelerine uygun olarak bilişim hedeflerini belirleyerek tasarlamak ve yayımlamak, iş planlarını, mali planları ve kaynak planlarını hazırlamak, bu hususlarda gerekli bilişim standartlarını tespit etmek.
b) Bilişim çözümlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için Bakanlıkça belirlenen eylem planlarında yer alan bilgi teknolojileri ile ilgili stratejilerin Bakanlık teşkilatı, bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlar nezdinde koordine ederek uygulanmasını sağlamak ve mevzuat oluşturma çalışmalarına katılmak.
c) Bakanlık hizmetlerine ilişkin veri ve bilgi akışını içeren her türden bilgi sistemleri ve projelerini yapmak ve yaptırmak, ulusal ve uluslararası kapsamda, sistemler arası çevrimiçi ve çevrimdışı veri akışını, paylaşımını ve koordinasyonu sağlamak ve buna ilişkin usul ve esasları belirlemek.
ç) Bakanlığın bilişim altyapısının kurulumu, bakımı, ikmali, geliştirilmesi ve güncellenmesi ile ilgili işleri yürütmek, haberleşme ve siber güvenliği sağlamak, güvenlik politikaları geliştirmek, güvenlik katmanları oluşturmak.
d) Bilişim çözümlerinin gerektirdiği lojistik, idari ve teknik desteği sağlamak.
e) Bakanlığın internet sayfaları, elektronik imza ve elektronik belge uygulamaları ile ilgili teknik çalışmaları yapmak.
f) Bakanlık mekânsal veri altyapısının oluşturulması, geliştirilmesi ve işlenmesi ile Bakanlığın ihtiyaç duyacağı her türlü verinin iletilmesi ve temin edilmesi konularında çalışmalar yürütmek.
g) Bakanlık konularına ait bilgi sistemleri ve teknolojileri, yapay zeka, büyük veri alanlarında uluslararası gelişmeleri izlemek, ülke uygulamalarını ve tecrübelerini paylaşmak, gerektiğinde uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak, edinilen tecrübeleri gerekli uygulamalara yansıtmak.
e) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
(2) Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, aşağıdaki daire başkanlıklarından oluşur:
a) Ağ ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı.
b) Bilgi Güvenliği Daire Başkanlığı.
c) İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı.
ç) Proje ve Kurumsal Mimari Geliştirme Daire Başkanlığı.
d) Yazılım ve Uygulama Geliştirme Daire Başkanlığı.
Ağ ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı
(1) Ağ ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Sunucuların, disk alanlarının ve yedekleme bileşenlerinin yönetimini kapsayan sistemleri izlemek, çıkabilecek sorunları tespit etmek, donanım ihtiyaçlarını tespit etmek ve performans ayarlamaları yapmak.
b) Sunucuların ve işletim sistemlerinin güncel ve sürekli hizmete açık olmasını sağlamak.
c) Bakanlık bünyesinde hizmet veren uygulamaların Felaket Kurtarma Merkezinde çalıştırılabilmesi için planlama ve çalışma yapmak.
ç) Bakanlık kullanıcılarının işletim sistemleri, virüs koruma programları ve diğer uygun görülen yazılımların otomatik dağılımını yapmak ve güncellemek.
d) Sistemin geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda güncel teknolojileri takip etmek, gerektiğinde rapor hazırlamak.
e) Veri tabanı yönetimi ile ilgili iş ve işlemleri yapmak.
f) Sistem yazılımlarına ilişkin olarak kurulum, yaygınlaştırma, işletim ve garanti prensiplerini belirlemeyi de içerecek biçimde sistem yazılımlarıyla ilgili standartları belirlemek.
g) Sistem yönetimine yönelik standartların geliştirilmesi ve belirlenen standartların uygulanmasını sağlamak, standartlara uygun olmayan karar ve uygulamaları belirlemek ve raporlamak.
ğ) Diğer birimler tarafından bildirilen Sistem Yönetimi Birimi altındaki sunucuların yedekleme (backup) ve yeniden yükleme (restore) işlemlerini yerine getirmek, işletim sistemleri ve işletimle ilgili veri gruplarının yedeklenmesini sağlamak.
h) Sanallaştırma altyapısını kurmak ve yönetmek.
ı) Sistemlerin izleme yazılımlarını kurmak ve yönetmek.
i) Alan adı yönetimi ile ilgili iş ve işlemleri yapmak.
j) Bilgi güvenliği politikalarına uygun olarak yedekleme ve yedekten geri dönüş işlemlerini yürütmek.
k) Elektronik posta hizmetlerini kurmak ve yürütmek.
l) IP adres bloklarını planlamak, dağıtımlarını yönetmek ve IP adreslerinin organizasyonunu sağlamak.
m) İnternet kullanım trafiğini merkezi sistemde sürekli izlemek, problem yaşanan noktalara ilgili birimlerle koordineli çalışarak gereken müdahaleleri yapmak.
n) Haberleşme alt yapısı ile ilgili gerekli fiziksel ve sanal ağ topolojilerini kurarak bunların yönetimini ve kullanımını sağlamak.
o) Bakanlık bilişim envanterini kontrol ve koordine etmek, standartlarını belirlemek, kurulum ve bakımını yapmak.
ö) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Bilgi Güvenliği Daire Başkanlığı
(1) Bilgi Güvenliği Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi kapsamındaki iş ve işlemleri yürütmek, denetlemek ve sistemin devamlılığını sağlamak.
b) Bakanlık bilgi güvenliği politikalarını ve prosedürlerini oluşturmak, geliştirmek, Bakanlık hizmet birimlerine duyurmak.
c) Bilgi güvenliği politikalarını ve standartlarını uygulamak, uygulatmak, uygulandığının denetim ve takibini yapmak.
ç) Bilişim sistemleri üzerindeki güvenlik zafiyetlerinin tespitine yönelik güvenlik testleri ve araştırmaları yapmak.
d) Kullanıcıların bilgi güvenliği konusunda bilinçlendirilmesi, farkındalık oluşturulması için çalışmalar yapmak.
e) Hizmet varlık ve konfigürasyon yönetimi süreçlerini yürütmek.
f) Bilişim sistemleri içerisinde meydana gelebilecek güvenlik ihlallerine veya bilgisayar güvenlik olaylarına ilişkin delilleri toplamak, analizini yapmak ve rapor hazırlamak.
g) Bilgi teknolojileri kapsamında kullanılan sistemlerde değişiklik yapılması veya yeni sistemler eklenmesi durumunda izleme sisteminde gerekli güncellemeleri yapmak.
ğ) Yazılım ve donanımlar ile ilgili olarak, yetkisiz erişimler konusunda gerekli güvenlik önlemlerini almak, erişim yetkilerini denetlemek, her türlü erişim, sorgulama ve kayıt değişikliği loglarını (kayıt izleri) tutmak.
h) 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" kapsamında erişim sağlayıcı olmanın getirdiği yükümlülük dolayısıyla, tüm internet trafiği kayıtlarını mevzuata uygun olarak saklanmasını sağlamak.
ı) Siber olaylara müdahale ekibinin kurulması, yönetilmesi ile ilgili çalışmaları yapmak, ilgili kurumlardan gelen siber olay bildirimleri ile ilgili gerekli tedbirleri almak.
i) Sektörel ve Kurumsal SOME ler için gerekli düzenlemeleri ve koordinasyonu sağlamak.
j) Elektronik imza temini ve takibini sağlamak.
k) Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında yapılacak çalışmaları ilgili birimler ile koordineli olarak yürütmek.
l) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı
(1) İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Personel planlaması ve personel ihtiyacı ile ilgili çalışmaları, personelin özlük, yurt dışı ve yurt içi görevlendirilme işlemlerini, hizmet içi eğitim faaliyetlerini yürütmek.
b) Genel Müdürlüğün cari bütçe teklifini hazırlamak, yatırım bütçe teklifinin hazırlanmasını koordine etmek ve 10/12/2013 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na göre bütçe, kesin hesap, raporlama ve benzeri görevleri Strateji Geliştirme Başkanlığı ile eşgüdüm içerisinde koordine etmek, yürütmek.
c) Birimlerin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmet alımlarının temini ve tedariki için gerekli işlemleri yapmak.
ç) İlgili mevzuat çerçevesinde taşınır mallarla ilgili işleri yürütmek.
d) Genel Müdürlüğün temizlik, güvenlik, aydınlatma, ısınma, haberleşme, taşıma ve benzeri hizmetlerini yürütmek.
e) Evrak ve arşiv hizmet ve faaliyetlerini ilgili yönetmelik çerçevesinde düzenlemek ve yürütülmesini sağlamak.
f) Soru Önergeleri, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu(KVKK), Elektronik Belge Yönetim Sistemi (e-Belge), Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS), Kalite Yönetim Sistemi (KYS), Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve bilgi edinme hakkı kapsamında yapılacak çalışmaları ilgili birimlerin koordinasyonunda yürütmek.
g) Genel Müdürlüğün bütününü ilgilendiren iş ve işlemlerin koordinasyonunu sağlamak.
ğ) Genel Müdürlük İç Kontrol Sisteminin iş ve işlemlerinin yürütülmesini, güncelliğini sağlamak.
h) Yıllık program, stratejik plan ve eylem planı vb. iş ve işlemlerini koordine etmek.
ı) Bakanlık bilişim teknik sekretarya hizmetlerini yürütmek.
i) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Proje ve Kurumsal Mimari Geliştirme Daire Başkanlığı
(1) Proje ve Kurumsal Mimari Geliştirme Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Birimlerden gelen yazılım ihtiyaçlarını değerlendirerek gerçekleştirilmesi için planlama yapmak, projeler hazırlamak, hizmet satın alınması gereken durumlarda uygulamalara ait yazılımların dışardan temini için teknik şartname hazırlanmasına destek vermek.
b) Bilgi Teknolojileri Anlık Teknik Operasyon Merkezi (ATOM) sistemi üzerinden gelen taleplerin karşılandığının kontrol ve takibini sağlamak.
c) Gelişen teknolojilerin takibini yapmak ve yeni teknolojiler aracılığı ile veri toplama süreçlerini organize etmek.
ç) Hayata geçirilecek projeler için tüm ulusal ve uluslararası fon kaynaklarından yararlanılması yönünde çalışmaları Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ile koordineli şekilde yürütmek.
d) Ulusal ölçekte kamu, üniversite, özel sektörler arasında entelektüel sermayeyi bir araya getirecek platform ve projeleri tasarlamak, iş birliği altyapıları oluşturmak, ayrıca uluslararası Ar-Ge programları (AB IPA, Dünya Bankası ve benzeri) kapsamında işbirlikleri ve projeleri hayata geçirmek amacıyla bilgi ve deneyim paylaşımı, eğitim, bilimsel araştırma ve her türlü toplantı ile ilgili gerekli faaliyetleri Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ile koordineli şekilde yürütmek.
e) Genel Müdürlük içerisindeki ilgili Daire Başkanlıkları ile iş birliği yaparak proje uygulama planları hazırlamak ve projenin sürdürülebilir iş süreçlerine dönüşümünü sağlamak.
f) Genel Müdürlüğün görev alanına ilişkin konularda stratejik planlar, kalkınma planları, eylem planları, diğer benzer politika belgeleri ve planlar ile ulusal programlarda yer alan tedbirlere ilişkin bilgi ve verileri ilgili birimlerden toplamak ve raporlamak.
g) Bilişim Teknolojileri konularında Bakanlık personelinin kullanıcı problemlerini, ilgili Daire Başkanlığı ile paylaşarak çözümü ve kullanıcı desteği konusunda koordinasyonu sağlamak.
ğ) Yapılan Ar-Ge proje faaliyetlerinin çıktı ve sonuçlarını değerlendirmek, sonuçların uygulamaya aktarılmasına yönelik seminer, konferans, çalıştay, eğitim ve benzeri faaliyetlerini planlamak.
h) Büyük veri ve yapay zekâ uygulamaları için gerekli stratejileri belirlemek.
ı) Bakanlık bünyesindeki tüm uygulamalarının yazılım geliştirme ve test standartlarını belirlemek, değişiklikleri sisteme yansıtmak, güncellemek, yeni gelen taleplerle ilgili destek faaliyeti vermek, kullanıcı destek aşamaları ile ilgili faaliyetleri yürütmek.
i) Yapay zekâ uygulamalarının tarım ve orman alanında geliştirilmesine yönelik özellikle akademik dünya ile güçlü iş birlikleri oluşturmak ve yapay zekâ konusunda ülkemizde öncü tarım ve orman altyapılarının hayata geçirilmesine katkı sağlamak.
j) Yürütülen yazılım projelerinin teknoloji ve kurumsal mimari çalışmalarını işler halde tutmak.
k) Bilgi Teknolojileri değişiklik yönetimi süreçlerini yürütmek.
l) Genel Müdürlük bünyesinde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan tüm raporlama ihtiyaçlarının yazılım döngüsü ve standartları içerisinde içerik, kullanıcı ihtiyaçları, hizmet ihtiyaçları süreçlerinin planlanması ve değerlendirilmesini yürütmek.
m) Karar destek sistemleri, veri ambarı, veri madenciliği çalışmaları ile Bakanlık bünyesinde yer alan iç ve dış paydaşlarla entegrasyon seviyesinde verilecek her hizmetin planlamak ve takibini yapmak.
n) Genel Müdürlük ve Bakanlığın diğer birimleri tarafından gerçekleştirilen tüm bilişim projelerinin teknik ve alt yapı kullanım süreçlerinin izlenmesini ve analiz edilerek ihtiyaç halinde iyileştirme çalışmalarına (sürekli iyileştirme, düzeltici faaliyet, önleyici faaliyet) yön vermek.
o) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait uygulamalar ile entegrasyon sağlayacak ortak veri havuzu oluşturmak.
ö) Genel Müdürlüğün görev alanına giren konularda yapılan protokollere ilişkin bilgi ve verileri ilgili birimlerden toplamak ve muhafaza etmek.
p) Bakanlık tarafından sunulan e-Devlet hizmeti bilgi sisteminin diğer kamu kurum ve kuruluşları ile entegrasyonunu sağlamak.
r) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Yazılım ve Uygulama Geliştirme Daire Başkanlığı.
(1) Yazılım ve Uygulama Geliştirme Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Birimlerinin ihtiyaç duyduğu ve iç kaynak ile yürütülmesine karar verilmiş olan yazılımları analiz etmek, bilişim altyapısı ile uyumlu güncel teknolojilerle geliştirmek, mevcut yazılımların güncelleştirilmesini, bakımını ve idamesini sağlamak için gerekli çalışmaları yapmak.
b) Yazılım geliştirme sürecinde sistem analizi ve mimari tasarımı gerçekleştirmek ve güvenli kod geliştirmek.
c) İnternet siteleri ve intranet yapıları ile içerik yönetim sistemlerinin oluşturulmasına ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.
ç) Arayüz tasarım çalışmaları yapmak ve yaptırmak.
d) Geliştirilen yazılımlar ile ilgili olarak her türlü erişim, sorgulama ve kayıt değişikliği loglarının (kayıt izleri) tutulması için gerekli çalışmaları yapmak.
e) Farklı veri kaynaklarında bulunan verilerin veri ambarı mantığı içerisinde bir araya getirilerek, makine öğrenmesi, yapay zekâ ve derin öğrenme teknikleri ile sistemler oluşturulmasını sağlamak.
f) Yazılım çalışmaları gerektiren, ulusal ve uluslararası projelere destek vermek.
g) Dijital Türkiye kapsamında yürütülen çalışmalara katılmak ve e-Devlet üzerinden sunulacak hizmetlere ilişkin işlemleri yürütmek.
ğ) Mekânsal veri altyapısının kurulması, kullanılması ve geliştirilmesine dair iş ve işlemleri yapmak ve/veya yaptırmak.
h) Diğer kamu kurum ve kuruluşlara ait uygulamalar ile Mekânsal İş Zekası Projesi kapsamında entegrasyon ve ortak bilgi havuzu oluşturarak mekan tabanlı raporların geliştirmesini sağlamak.
ı) Yazılımların kesintisiz olarak hizmete açık ve çalışır durumda olmasını sağlamak.
i) Mevcut uygulamalarla ilgili gelen değişiklik taleplerini ve hata bildirimlerini inceleyip, uygun olması halinde yazılımda gerekli değişiklikleri yapmak.
j) Mevcut ve yeni projeler kapsamında Bakanlık içi ve diğer kamu kurum ve kuruluşların projeleri ile veri entegrasyonunu sağlamak.
k) Geliştirilen ve dışarıdan temin edilen yazılımların kullanıcı eğitimlerinin hazırlanmasına katkı sağlamak.
l) Yardım masasının 7/24 etkili, verimli ve kaliteli çalışmasını sağlamak, operatörlerin cevapladıkları yardımları incelemek, belirli kriterleri esas alarak değerlendirmek ve sonuçlarını raporlamak, yardım masasının bilişim altyapısını işletmek.
m) Yazılım geliştirme süreçlerini dokümante etmek ve Genel Müdürlük tarafından belirlenmiş standartlara uyumlu kod geliştirmek.
n) Genel Müdürlük tarafından belirlenen stratejilere göre hazırlanan projenin iş planı ve zaman takvimini projelerin ilerleme verilerine göre güncel tutmak.
o) Elektronik ortamda kayıt altına alınan tarım ve orman verilerini belirlenen standartlar çerçevesinde merkezi bir sistemde toplamak için gerekli yazılımları yapmak ve güncellemek, yazılımların kesintisiz olarak hizmete açık ve çalışır durumda olmasını sağlamak.
ö) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait uygulamalar ile entegrasyon sağlayarak ortak veri havuzu için ilgili uygulama üzerinde geliştirmeler sağlamak.
p) Büyük veri ve yapay zekâ uygulamaları için gerekli altyapıyı kurmak ve geliştirmek.
r) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
ALTINCI BÖLÜM
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü
(1) Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri şunlardır:
a) Bitkisel ürünlerde üretimi, verimliliği ve çeşitliliği artırmak.
b) Bitkisel üretimde kullanılan girdilerin ve üretim teknolojilerinin kullanımının uygunluğunu ve standartlarını belirlemek ve denetlemek.
c) Bitkisel üretimi, tarım ve sanayi sektörü ile entegrasyonunu sağlayacak şekilde yönlendirmek.
ç) İnsan sağlığını ve ekolojik dengeyi gözeterek yeni üretim şekilleri belirlemek, bunları desteklemek, yaygınlaştırmak ve görev alanına giren faaliyetler sonucu ortaya çıkabilecek kirliliğin önlenmesine yönelik ilgili kurumlarla koordinasyonu sağlamak.
d) Çayır, mera, yaylaklar ve kışlakların ıslah ve muhafazasını sağlamak, korumak ve gerekli tedbirleri almak.
e) Bitkisel üretim ile ilgili bilgi sistemlerini kurmak ve kullanılmasını sağlamak.
f) Tarım havzalarının faaliyet ve işleyişi ile ilgili hizmetleri yürütmek.
g) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
(2) Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, aşağıdaki daire başkanlıklarından oluşur:
a) Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı.
b) Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığı.
c) Tohumculuk Daire Başkanlığı.
ç) Bitki Besleme Daire Başkanlığı.
d) İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığı.
e) Tarım Havzaları Daire Başkanlığı.
f) İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı.
Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı
(1) Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Kalkınma plan ve programlarında öngörülen hedeflere uygun olarak bitkisel üretim kaynaklarının en iyi şekilde kullanılması, üretimin, verimliliğin ve çeşitliliğin artırılması, kalitenin iyileştirilmesi ile ilgili projeler hazırlamak, hazırlatmak, uygulamaya koymak ve yürütülmesini sağlamak, izlemek, değerlendirmek.
b) Tarla bitkileri üretiminde verimliliğin arttırılması, ürünlerin çeşitlendirilmesi, kalitenin iyileştirilmesi ile ilgili projeler hazırlamak, hazırlatmak, uygulamaya koymak.
c) Sebze üretiminde verimliliğin artırılması, ürünlerin çeşitlendirilmesi, kalitenin iyileştirilmesi ile ilgili projeler hazırlamak, hazırlatmak, uygulamaya koymak, açıkta ve örtü altında sebze üretimini arttırmak.
ç) Örtüaltı Kayıt Sisteminin geliştirilmesine yönelik olarak Bakanlığın ilgili birimleri ile işbirliği halinde çalışma yapmak, yaptırmak.
d) Meyve üretiminde verimliliğin artırılması, ürünlerin çeşitlendirilmesi, kalitenin iyileştirilmesiyle ilgili uygulama projeleri hazırlamak, hazırlatmak ve uygulamaya koymak, kapama meyve bahçeleri ile bağ tesislerinin kurulmalarına yardımcı olmak.
e) Süs bitkileri üretimini geliştirmeye yönelik projeler hazırlamak, hazırlatmak ve uygulamak.
f) Itri ve tıbbi bitkilerin üretimlerinin artırılması, ürünlerin çeşitlendirilmesi, kalitenin iyileştirilmesi ile ilgili uygulama projelerini hazırlamak, hazırlatmak ve uygulamaya koymak.
g) Tarla ve bahçe bitkileri üretiminin arttırılmasına ve ürün geliştirilmesine yönelik, laboratuvar ve benzeri tesislerin kurulması için teklifte bulunmak, kurulmalarını desteklemek ve teknik yardımda bulunmak.
ğ) Uygulanan bitkisel üretim ve geliştirme projeleri ile ilgili personel, hizmet içi eğitim ve bütçe ihtiyaçlarını tespit etmek ve bunların yıllık programlar çerçevesinde temini için ilgili birimlerle işbirliği yapmak ve koordinasyon sağlamak.
h) Tarla ve bahçe bitkileri üretiminde dünyadaki gelişmeleri ve yapılan uluslararası etkinlikleri takip etmek, iş birliği yapmak, katılım sağlamak, uygulama imkânı olan yeni çeşit ve tekniklerin çiftçilerimize ulaştırılmasına yardımcı olmak.
ı) Sivil toplum örgütleri ile yapılan ortak projeleri incelemek, değerlendirmek ve uygulanmasını sağlamak, faaliyet alanındaki ürün konseyleri ile ilgili görevleri yerine getirmek,
i) Uluslararası ürün piyasalarını izlemek, ulusal ve uluslararası projeleri uygulamak, uygulatmak.
j) Genel Müdürlük faaliyetleri kapsamında, üretimi geliştirmeye yönelik tedbirler almak, takip etmek, kayıt sistemlerinin oluşturulmasını sağlamak ve görev alanına giren ürünlerde üretim ile ilişkili olarak destek teklifleri geliştirmek takip etmek.
k) Görev alanına giren konularla ilgili mevzuat çalışmaları yapmak, ilgili mevzuat çalışmalarına katılmak.
l) Konusu ile ilgili destek teklifleri geliştirmek ve takip etmek.
m) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığı
(1) Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Çayır, mera, yaylak ve kışlaklar ile umuma ait otlak ve çayırların tespit, tahdit ve tahsisi ile ilgili programlar hazırlamak, hazırlatmak ve uygulanmalarını sağlamak.
b) Devletin hüküm ve tasarrufu altında veya mülkiyetinde bulunan çayır ve meraların geliştirilmesi amacıyla imar, ıslah ve ihya tedbirlerini almak, mevzuata uygun kullanımını temin etmek için gerekli program ve projeleri hazırlamak, hazırlatmak ve uygulanmasını sağlamak.
c) Ekolojisi uygun olan bölgelerde ve marjinal alanlarda çok yıllık yem bitkileri üretiminin artırılması ve yapay mera kurulması için projeler hazırlamak, hazırlatmak, uygulamak ve uygulanmasını sağlamak, bununla ilgili teşvik tedbirlerini almak ve uygulatmak.
ç) Sulu ve kuru tarım alanlarında yem bitkileri, ot ve tohum üretimini geliştirmek için gerekli projeleri hazırlamak, hazırlatmak ve uygulanmasını sağlamak.
d) Uygulanan ve uygulanacak olan projelerin personel, hizmet içi eğitim, bütçe ve kredi ihtiyaçlarını tespit etmek, karşılanması için programlar hazırlamak, ilgili birimlerle koordinasyonu sağlamak.
e) 25/2/1998 tarihli ve 4342 sayılı Mera Kanunu ile verilen diğer görevleri yapmak.
f) Ülke hayvancılığının ihtiyacı olan kaliteli kaba yem ihtiyacının giderilmesi için gerekli çalışmaları yapmak, bununla ilgili yurtiçi ve yurtdışı projeler hazırlamak ve hazırlatmak, uygulamasını sağlamak, silaj yapımının yaygınlaştırılması için gerekli tedbirleri almak.
g) Bakanlığın çalışma sahası içerisinde erozyonu önleyici tedbirleri almak, ilgili kuruluşlarla ortak projeler hazırlamak, hazırlanan projelere katkı sağlamak, sivil toplum örgütleri ile ortak çalışma programları hazırlamak ve hazırlatmak.
ğ) 12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu hükümlerine göre kurulacak tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerine ilişkin Tarım Reformu Genel Müdürlüğü koordinasyonunda sürdürülecek çalışmalara katkı sağlamak.
h) Ülke genelinde çayır, mera ve yem bitkileri ile ilgili bilgi sistemleri kurmak, veri tabanı oluşturmak ve uygulanmasını sağlamak.
ı) Konusu ile ilgili destek teklifleri geliştirmek ve takip etmek.
i) Görev alanına giren konularla ilgili mevzuat çalışmaları yapmak, ilgili mevzuat çalışmalarına katılmak.
j) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Tohumculuk Daire Başkanlığı
(1) Tohumculuk Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) 31/10/2006 tarihli ve 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ile Bakanlığa verilen görevleri yürütmek.
b) 8/1/2004 tarihli ve 5042 sayılı Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun ile Bakanlığa verilen görevleri yürütmek.
c) Bakanlığın tohumluk ile ilgili politikalarını belirlemek ve uygulamak, bu politikalar çerçevesinde projeler hazırlamak, hazırlatmak ve uygulamak.
ç) Sertifikalı tohumluk üretiminin artırılması ve kullanımının yaygınlaştırılması için gerekli teşvik ve destek tedbirlerini almak ve uygulamak.
d) Ülkemiz tohumluk ihtiyaçlarını tespit etmek, teminini ve tahsisini sağlayıcı tedbirleri almak.
e) Uluslararası rekabete uygun bir tohumculuk sektörünün oluşturulması ve güçlendirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmak, uluslararası ve ikili anlaşmalarda tohumculuk sektörüne yönelik müzakerelere katılım sağlamak.
f) Tohumculuk ile ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak ve gerekli ortak faaliyetleri yürütmek.
g) Tohum üretim, sertifikasyon ve pazarlamasına ilişkin düzenlemeleri yapmak, yaptırmak.
ğ) Fidan/fide ve üretim materyallerinin üretim, sertifikasyon ve pazarlamasına ilişkin düzenlemeleri yapmak.
h) Süs bitkileri çoğaltım materyallerinin üretim ve pazarlamasına ilişkin düzenlemeler yapmak.
ı) Görev alanı ile ilgili eğitim çalışmalarını ilgili birimlerle koordineli gerçekleştirmek, yayınlar hazırlamak ve hazırlatmak.
i) Görev alanı ile ilgili istatistiki bilgileri toplamak, veri tabanı oluşturmak ve raporlamak.
j) Bakanlık ve özel sertifikasyon kuruluşlarının çalışmalarını düzenlemek ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu sağlamak.
k) Görev alanı ile ilgili tohumluk ve bitkisel çoğaltım materyallerinin ithalat ve ihracatı ile ilgili düzenlemeleri ve uluslararası ticaretin geliştirilmesi için gerekli çalışmaları yapmak ve uygulamak.
l) Görev alanına giren konularla ilgili mevzuat çalışmaları yapmak, ilgili mevzuat çalışmalarına katılmak.
m) Konusu ile ilgili destekleme teklifleri geliştirmek ve takip etmek.
n) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Bitki Besleme Daire Başkanlığı
(1) Bitki Besleme Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Gübrelerin yurt içi ve yurt dışından temini ve dağıtımı ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak, uygulamak ve uygulatmak.
b) Gübrelerin üretim, tüketim ve fiyat istatistiklerini tutmak.
c) Piyasaya arz edilen kimyevi gübreler, organik gübreler, organomineral gübreler, mikrobiyal gübreler ile diğer gübre nitelikli ürünlerin ithalat ve ihracat izin belgelerini düzenlemek.
ç) Toprak analizlerine dayalı gübre kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak; Personel Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak hizmet içi eğitim programları düzenlemek suretiyle her çeşit gübrenin bilinçli kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla projeler hazırlamak, hazırlatmak, uygulamak veya uygulatmak.
d) Yurtiçinde pazarlanan her türlü kimyevi gübrelerin AB kriterlerine uygunluğunun denetimini, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapmak veya yaptırmak, standardı olmayan kimyevi gübrelerin normlarını belirlemek, Türk Standartlar Enstitüsü ile işbirliği yaparak standartlarını hazırlatmak ve uygulamaya konulmasını temin etmek.
e) Üretilerek veya ithal edilerek piyasaya arz edilen organik gübreler, organomineral gübreler, mikrobiyal gübreler, toprak düzenleyicileri ile diğer her türlü kimyevi gübreler ve gübre nitelikli ürünleri kapsayan iş ve işlemler ile belgelendirme hizmetlerini yapmak.
f) Gübre ve gübre nitelikli ürünlerin üreticisi, ithalatçısı ve ihracatçısı ile bu kuruluşların bayilerine ait istatistikleri tutmak.
g) Ülke genelinde gübre denetimi yapacak Bakanlık personelinin hizmet içi eğitim almasını sağlamak, eğitim görmüş personele belge düzenlemek veya düzenlettirmek.
ğ) Piyasaya arz edilen gübrelerin, imalatı, iç ve dış ticareti ile tarımsal üretimdeki kullanım aşamalarının denetimi, kayıt altına alınması ve izlenebilirliğini teminen yazılım altyapısı oluşturulmasını sağlamak, uygulamak ve uygulatmak.
h) Görev alanına giren konularda yapılan ulusal ve uluslararası araştırmaları, toplantıları takip etmek.
ı) Görev alanına giren konularla ilgili mevzuat çalışmaları yapmak, ilgili mevzuat çalışmalarına katılmak.
i) Konusu ile ilgili destekleme teklifleri geliştirmek ve takip etmek.
j) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığı
(1) İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Organik tarım ve iyi tarım uygulamalarını geliştirmek ve yaygınlaştırmak için politika geliştirmek, uygulamak ve uygulatmak.
b) Konusu ile ilgili olarak Bakanlığın ilgili birimleriyle işbirliği halinde istatistiki bilgileri toplamak, değerlendirmek ve raporlamak.
c) Projeler hazırlamak, hazırlatmak, uygulamak ve uygulatmak.
ç) Kontrol veya sertifikasyon faaliyetinde bulunmak üzere başvuruda bulunan kuruluşların başvurularını inceleyerek yetkilendirilmek üzere ilgili komitelere sunmak, yetkilendirilmiş kuruluşlar ile organik tarım ve iyi tarım uygulamaları faaliyetinde bulunanları izlemek, incelemek, denetimlerini yapmak ve yaptırmak.
d) Yetkilendirilmiş kuruluşlarda görev alacak kontrolör ve sertifikerleri yetkilendirmek, faaliyetlerini izlemek, kayıt altına almak.
e) Kontrol ve sertifikasyon kuruluşları ile sözleşme yapan üretici, üretici örgütü veya müteşebbislerin faaliyetlerini izlemek, kontrol ve sertifikasyon sistemini takip etmek üzere veri tabanı hazırlamak veya hazırlatmak, hazırlanan veri tabanı kullanıcılarını yetkilendirmek.
f) İlgili mevzuatta yer alan komitelerin sekretarya işlemlerini yürütmek.
g) Taşra teşkilatı elemanlarının eğitilmesini sağlamak, faaliyetlerini izlemek.
ğ) Ulusal ve uluslararası düzeyde ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapmak ve gelişmeleri takip etmek üzere düzenlenen etkinlikleri izlemek ve katılım sağlamak.
h) Ulusal ve uluslararası eğitim programı, seminer, panel, sempozyum, toplantı, fuar, kongre gibi etkinlikler yapmak, yaptırmak, katkı ve katılım sağlamak.
ı) Görev alanına giren konularla ilgili mevzuat çalışmaları yapmak, ilgili mevzuat çalışmalarına katılmak, ulusal ve uluslararası mevzuatı takip etmek.
i) Konusu ile ilgili destekleme teklifleri geliştirmek ve takip etmek.
j) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Tarım Havzaları Daire Başkanlığı
(1) Tarım Havzaları Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Tarım havzalarının belirlenmesi ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmak.
b) Konusu ile ilgili her türlü istatistiki bilgileri toplamak, derlemek ve veri tabanı (tarım envanteri) oluşturmak.
c) Tarım Havzaları bazında üretim desenlerini belirlemek, üretim politikalarını oluşturmak, ilgili kuruluş ve birimlerle işbirliği yapmak.
ç) Verileri değerlendirmek, karar vericilere hazır hale getirmek.
e) Tarım havzalarına dayalı desteklerin oluşturulmasına ilişkin teklif hazırlamak, koordinasyonunu sağlamak ve yürütmek.
f) Desteklere ilişkin teklifler geliştirmek, takip etmek, koordine etmek ve ödemeye ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
g) Çevre-tarım etkileşimi konusunda Genel Müdürlük içi koordinasyonu sağlamak.
h) Tarım havzaları bazlı desteklenen ürünlere ilişkin gelişmeleri takip etmek.
ı) Görev alanına giren konularla ile ilgili mevzuat çalışmaları yapmak, ilgili mevzuat çalışmalarına katılmak.
i) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı
(1) İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Proje ve program uygulamaları ile Genel Müdürlüğün görev alanına giren diğer konularda Bakanlık içi ve dışı kuruluşlarla işbirliği yapmak ve koordinasyonu sağlamak.
b) Genel Müdürlüğün yürüttüğü projelere ait bütçe teklifini kalkınma plan ve program esaslarına göre hazırlamak, projelere ilişkin yatırım programını yapmak, izlemek ve değerlendirmek.
c) İç ve dış kaynaklı projelerin belirli periyotlarla fiziki ve nakdi performanslarını izlemek, gelişmelere ilişkin raporları ilgili birimlere göndermek.
ç) Bütçe ve programlarla ilgili konularda daireler arası koordinasyonu sağlamak ve ilgili birime iletmek.
d) Genel Müdürlük bütçesi ile ilgili tenkis, ödenek gönderme, ödeme emri işlemlerini yapmak ve yıllık kesin hesap kanun tasarısına ilişkin bilgileri hazırlamak ve ilgili birime iletmek.
e) Bitkisel üretime ilişkin verileri ilgili birimler ile işbirliği halinde oluşturmak.
f) 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre Kamuoyuna açıklanacak raporları periyodik olarak hazırlamak ve ilgili birime iletmek.
g) Genel Müdürlüğün iç kontrol ile ilgili çalışmalarını yürütmek ve birimler arasında koordinasyonu sağlamak.
ğ) Bakanlık içi ve dışı birimlerle işbirliği yapmak.
h) Genel Müdürlükçe yürütülen projelerde görevli elemanların yurtiçi ve yurtdışı eğitim programlarının hazırlanması ve gerçekleştirilmesi konularında Bakanlığın ilgili birimleri ile işbirliği yapmak.
ı) Yurt dışına gönderilecek ve yurt dışından gelecek heyet ve kişilerle ilgili çalışmalarda koordinasyonu sağlamak, uluslararası toplantıların düzenlenmesine yardımcı olmak.
i) Genel Müdürlüğün görev alanına giren konularda diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla koordinasyonu sağlamak, uluslararası ikili ve teknik işbirliği anlaşmaları çerçevesinde görüş oluşturulmasını sağlamak, anlaşmalarda öngörülen hususların gerçekleştirilmesine Bakanlığın ilgili birimi ile işbirliği içerisinde yardımcı olmak.
j) Genel Müdürlüğün yıllık yayın program taslağını hazırlamak, yayınlanmasına karar verilen eserlerin, yayın komitesince incelenerek bastırılmasını sağlamak.
k) Personel Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak Genel Müdürlüğün yıllık hizmetiçi eğitim programlarının hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.
l) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden gelen yazılı ve sözlü soru önergelerinin cevaplandırılmasında koordinasyonu sağlamak.
m) Genel Müdürlük personelinin her türlü özlük işlemlerini ilgili birimlerle koordineli şekilde yürütmek.
n) Genel Müdürlüğe ait evrak ve arşiv hizmetlerini yürütmek, gelen yazı ve belgelerin ilgili daire başkanlıklarına ve Makama sunulmasını sağlamak.
o) Genel Müdürlüğün temizlik, aydınlatma, ısıtma, haberleşme, taşıma, bakım, onarım hizmetlerinin ilgili birim ile koordinasyonunu sağlamak.
ö) Genel Müdürlüğün ve daire başkanlıklarının malzeme, araç, gereç, kırtasiye ve sarf malzemesi ihtiyaçlarını tespit etmek, bunların temini için Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile işbirliği yapmak.
p) Genel Müdürlüğün taşınır mal işlemlerini yürütmek.
r) Genel Müdürlük emrindeki hizmet taşıtlarının, daire başkanlıklarının ihtiyaçlarına göre tahsis ve kullanımını sağlamak.
s) Genel Müdürlük sivil savunma hizmetlerini ilgili mevzuat çerçevesinde yürütmek ve araç gereçlerini temin etmek.
ş) Genel Müdürlüğün görev alanında bulunan konularda mevzuat çalışmaları yapmak, ilgili mevzuat çalışmalarına katılmak, mevzuat taslakları hakkında görüş oluşturulmasını sağlamak, diğer kurumlardan gelen mevzuata ilişkin düzenlemelerle ilgili Genel Müdürlük görüşünü oluşturmak.
t) Genel Müdür tarafından verilecek benzeri görevleri yapmak.
YEDİNCİ BÖLÜM
Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı
Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı
(1) Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığının görev ve yetkileri şunlardır:
a) 5018 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde, kiralama ve satın alma işlerini yürütmek, temizlik, güvenlik, aydınlatma, ısınma, onarım, taşıma ve benzeri hizmetleri yapmak veya yaptırmak.
b) Bakanlığın taşınır ve taşınmazlarına ilişkin işlemleri ilgili mevzuat çerçevesinde yürütmek.
c) Bakanlığın genel evrak ve arşiv faaliyetlerini düzenlemek ve yürütmek.
ç) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
(2) Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, aşağıdaki daire başkanlıklarından oluşur:
a) Mali Hizmetler Daire Başkanlığı.
b) İnşaat ve Emlak Hizmetleri Daire Başkanlığı.
c) Sosyal İşler Daire Başkanlığı.
ç) İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı.
Mali Hizmetler Daire Başkanlığı
(1) Mali Hizmetler Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Başkanlık bütçesinin yıllık performans programına, stratejik plan ve bütçe prensiplerine uygun olarak hazırlanması, izlenmesi, değerlendirilmesi ve uygulanmasına ilişkin iş ve işlemleri yapmak.
b) Başkanlık sorumluluk alanında bulunan her türlü mal ve hizmet alımları ile yapım işlerini gerçekleştirmek ve ödeme emirlerini düzenlemek.
c) Taşınır Mal Yönetmeliği esasları çerçevesinde Başkanlık taşınır mal kayıtlarını tutmak ve muhafaza etmek.
ç) Taşrada sermaye tahsis edilen kuruluşlarda Bakan onayı ile döner sermaye işletmesi kurmak, birleştirmek, kaldırmak ve kaldırılan döner sermayeye ilişkin varlıkların diğer sermayelere devri ve sermayeler arasında aktarma yapmak.
d) Döner sermaye işletmelerinin bütçelerini, hesaplarını, bilançolarını incelemek, düzenlemek ve onaya sunmak.
e) Döner sermaye işletmelerindeki hizmetlerin icrası, koordinasyonu, takibi, değerlendirilmesi ve işbirliğini sağlamak.
f) Bakanlığa bağlı Döner Sermaye İşletmelerinin bilançoları birleştirilerek Sayıştay Başkanlığına ve Hazine ve Maliye Bakanlığına göndermek.
g) Başkanlık Merkez Döner Sermaye işletmelerinin iş ve işlemlerini yürütmek.
ğ) Başkanlık personelinin her türlü maaş, prim, ikramiye, tazminat, görev yolluğu, izin, rapor, görevlendirme, sicil, disiplin, intibak, emeklilik gibi özlük hakları ile ilgili işlemlerini yürütmek.
h) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
İnşaat ve Emlak Hizmetleri Daire Başkanlığı
(1) İnşaat ve Emlak Hizmetleri Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bakanlık tahsisli taşınmaz malların envanter kayıtlarını tutmak.
b) Bakanlık merkez ve taşra teşkilatlarının arazi ve bina tahsis talepleri, vasıf değişiklikleri, kamulaştırma ve hizmet binası kiralamaları ile ilgili işlemleri yapmak, atıl durumdaki taşınmaz malların ilgili Bakanlığa devrini sağlamak.
c) Bakanlık merkez ve taşra teşkilatlarından gelen bina ve tesislerin yapım taleplerini derlemek, yatırım programına almak, yatırım programına alınan bina ve tesislerin proje ve yaklaşık maliyetlerini hazırlamak veya hazırlatmak, inşaatların denetim, kontrollük, muayene ve kabul işlemlerini yürütmek.
ç) Bakanlık Makamının uygun gördüğü, merkez ve taşradaki hizmet binaları ile tesislerin Bakanlık veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapımını sağlamak.
d) Yarış otoritesi Bakanlık Makam Onayı ile Başkanlıkça yaptırılmasına onay verilen, tesis ve inşaatlara ait projeler ile yaklaşık maliyetleri ilgili birimlerle beraber hazırlamak veya hazırlatmak, ihale ile ilgili işlemleri yaparak ihalelerini sonuçlandırmak, sonrasında inşaatların denetim kontrollük, muayene ve kabul işlemlerini yürütmek.
e) Tarım Reformu Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri kurulması çalışmalarına proje yapım ve ihalesi aşamasında katkı sağlamak.
f) Bakanlık merkez ve taşra birimlerinde yeni yapılacak hizmet binaları dışında, halihazırda işletmedeki bina ve tesislere ait büyük bakım onarım işlerini yapmak veya yaptırmak.
g) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Sosyal İşler Daire Başkanlığı
(1) Sosyal İşler Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bakanlık Merkez ve Taşra Birimlerine ait yemekhane, kafeterya, misafirhane, kreş ve gündüz bakımevi, çocuk kulübü, kamp, spor tesisleri vb. sosyal destek amaçlı tesislerin faaliyetlerini, dönem sonu mali raporlarını, bilanço ve işletme hesaplarını konsolide ederek süresi içerisinde Hazine ve Maliye Bakanlığına göndermek.
b) Bakanlık Eğitim ve Dinlenme Tesislerinin tahsis işlemlerini yapmak.
c) Bakanlık merkez teşkilatına ait kamu konutlarının işlemlerini yapmak.
ç) Başkanlık toplantı ve konferans salonlarının organizasyon işlerini yürütmek.
d) Bakanlık personelinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına yönelik faaliyetlerinde bulunmak ve etkinlikler düzenlemek.
e) Bakanlık merkez teşkilatı personeli çocuklarına yönelik kreş, gündüz bakımevi ve ilkokul çağındaki çocuklarına etüt hizmeti vermek.
g) Bakanlık merkez teşkilatı personeline bay ve bayan kuaför, spor faaliyeti, öğle yemeği hizmetlerini vermek.
ğ) Başkanlık uhdesindeki misafirhane ve kafeterya hizmetlerini yürütmek.
j) Bakanlık merkez ve taşra personelinin yiyecek yardımı ödeneği işlemlerini yürütmek.
h) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı
(1) İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bakanlık merkez birimlerinin ortak kullanımındaki alanların temizlik, çevre düzenlemesi, haberleşme ve güvenlik hizmetlerini yapmak veya yaptırmak, merkez hizmet binalarının; elektrik, elektronik, mekanik sistemlerinin bakım - onarımlarını yapmak ve işletmek, merkez birimlerinin araç havuzundan hizmet araçlarıyla ulaşım ve iş makinası ihtiyaçlarını karşılamak.
b) Bakanlık merkez teşkilatı personelinin sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlamak.
c) Yıllık programlar göz önünde tutularak Başkanlık emrindeki araç havuzunda bulunan taşıtların ihtiyaçlarını belirlemek, gidermek, işletilmesine ilişkin iş ve işlemleri yapmak.
ç) Bakanlık adına genel evrak, arşiv hizmet ve faaliyetlerini düzenlemek ve yürütmek.
d) Başkanlığın hizmet içi eğitimle ilgili çalışmalarını yürütmek ve birimler arasında koordinasyonu sağlamak.
e) Başkanlığın görev alanına giren ve birden fazla daire başkanlığını ilgilendiren konularda Başkanlık görüşünü oluşturmak ve ilgili birim, kurum ve kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliğini sağlamak, Başkanlık faaliyetlerinin kayıtlarını tutmak.
f) Başkanlığın iç kontrol ile ilgili çalışmalarını yürütmek ve birimler arasında koordinasyonu sağlamak.
g) Bakanlık merkez birimlerinde Afet Müdahale Planlaması, KBRN, Sivil Savunma ve Seferberlik hizmetlerini yürütmek, taşra birimlerinde Afet Müdahale Planlaması, KBRN, Sivil Savunma ve Seferberlik hizmetlerinin; yönlendirme, izleme ve değerlendirilmesini sağlamak.
ğ) Bakanlık merkez birimlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerini yürütmek ve taşra birimlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerinin; yönlendirme, izleme ve değerlendirilmesini sağlamak.
h) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
(1) Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri şunlardır:
a) Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları ve sulak alanların tespiti, bunlardan Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tescil edilenlerin korunması, geliştirilmesi, tanıtılması, yönetilmesi, işletilmesi ve işlettirilmesi ile ilgili işleri yürütmek ve denetlemek.
b) 9/8/1983 tarihli ve 2873 sayılı Millî Parklar Kanunu ile verilen görevleri yürütmek.
c) Yaban hayatı ve kara av kaynakları ile orman içi su kaynakları, dere, göl, gölet ve sulak alanların ve hassas bölgelerin korunması, geliştirilmesi, kara avcılığının düzenlenmesi, av kaynaklarının işletilmesi ve kontrolü ile ilgili her türlü etüt, envanter, planlama, projelendirme, uygulama ve izlemeye ilişkin iş ve işlemleri yapmak veya yaptırmak, bu hizmetlerle ilgili tesisleri kurmak veya kurdurmak.
ç) Kara avcılığını düzenleyen mevzuat ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
d) Uluslararası koruma sözleşmeleri ile belirlenen yörelerdeki koruma ve kullanma esaslarını belirlemek.
e) Uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınan bitki ve hayvan türleri ile alanların korunması konusunda tedbirler almak, ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak.
f) Hayvanların korunmasına yönelik çalışmaları, ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde yapmak, yaptırmak, bu konuda yürütülen faaliyetleri desteklemek, denetlemek veya denetlenmesini sağlamak.
g) Görev alanıyla ilgili olarak bitki ve hayvan türü genetik kaynaklarının muhafazası ve iyileştirilmesi ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
ğ) Orman ve orman rejimine tabi yerlerde tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları ile sulak alanları ve benzeri koruma alanlarının tescil ve ilanını yapmak.
h) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
(2) Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü, aşağıdaki daire başkanlıklarından oluşur:
a) Av Yönetimi Daire Başkanlığı.
b) Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanlığı.
c) Doğa Koruma Daire Başkanlığı.
ç) Hassas Alanlar Daire Başkanlığı.
d) İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı.
e) Milli Parklar Daire Başkanlığı.
f) Yaban Hayatı Daire Başkanlığı.
Av Yönetimi Daire Başkanlığı
(1) Av Yönetimi Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Ulusal ve uluslararası mevzuat uyarınca avlanma ve avcılıkla ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
b) Usulsüz avcılığın önlenmesi ile ilgili av koruma, kontrol ve denetim faaliyetlerini yürütmek ve koordine etmek.
c) 1/7/2003 tarihli ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununda av hayvanı olarak tanımlananlar ile avlaklarda av turizmi kapsamında avına izin verilen yaban hayvanlarının ve hayat ortamlarının etüt ve envanterlerini yapmak ve yaptırmak. Envanter sonuçlarına göre avlanma plânlarını yapmak, av turizmi kotalarını belirlemek, avlakların tesisi, tescili, revizyonu ve işletilmesi ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
ç) Av turizminin geliştirilmesine yönelik çalışmaları yürütmek, koordine etmek, izlemek.
d) Merkez Av Komisyonu çalışmaları ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
e) Av kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi maksadıyla kamu kurum ve kuruluşları, köy tüzel kişilikleri ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak.
f) Avcılık eğitimi, avcılık belgelerinin düzenlenmesi, vizesi, iptali, avlanma izin ücretleri, av ve yaban hayvanları tazminatları ve fahri av müfettişleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
g) Zararlılarla mücadele maksatlı av organizasyonları ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
ğ) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanlığı
(1) Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Ulusal düzeyde biyolojik çeşitlilik bileşenlerinin envanteri, izlenmesi, korunması ve biyolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımı ile ilgili iş ve işlemleri yapmak, yaptırmak, ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapmak ve koordinasyon sağlamak.
b) Biyolojik çeşitlilik ile ilgili bilimsel araştırma izin başvurularını değerlendirmek, görüş bildirmek ve izin verilmesine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
c) Biyolojik çeşitliliğin envanter ve izlenmesine ilişkin kriter ve standartları belirlemek, biyolojik çeşitlilik unsurlarının sürekli envanteri ve izlenmesine yönelik iş ve işlemleri yapmak veya yaptırmak.
ç) Ekosistem hizmetlerinin belirlenmesine yönelik iş ve işlemleri yapmak veya yaptırmak.
d) Biyolojik çeşitlilik veri tabanı ile ilgili iş ve işlemleri yapmak ve yürütmek.
e) Ulusal biyolojik çeşitlilik envanter, izleme ve değerlendirme sonuç raporlarını hazırlamak ve yayımlamak.
f) Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi ve ilgili ulusal ve uluslararası gelişmeleri ve süreçleri takip etmek, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamak.
g) Biyokaçakçılıkla Mücadele Bilgi Sistemi ile ilgili iş ve işlemleri yapmak; genetik kaynakların izinsiz elde edilmesi ve yurt dışına çıkartılmasına karşı tedbirler almak, aldırmak ve uygulanmasında koordinasyon sağlamak.
ğ) Yabani flora ve faunaya ait genetik kaynakların ve genetik kaynaklarla bağlantılı geleneksel bilgilerin kayıt altına alınması, erişimi ve kullanımlarından elde edilen faydaların paylaşımı ile ilgili iş ve işlemleri yapmak, yaptırmak, ilgili veri tabanının geliştirilmesine katkıda bulunmak ve yönetimini sağlamak.
h) Genetik çeşitlilik üzerinde biyoteknoloji uygulamalarından kaynaklanabilecek etkilerin, risklerin ve potansiyel faydaların belirlenmesi, izlenmesi ve önlenmesi ile ilgili çalışmalara katkı sağlamak.
ı) Potansiyel olarak koruma statüsü verilebilecek özellikli alanların statü kazandırılmasına yönelik ilgili Dairesine teklifte bulunmak.
i) Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Koordinasyon Kurulunun sekretarya hizmetlerini yürütmek.
j) Nesli tehlike altında, tehlikeye düşebilecek ya da korunması gereken veya üretilmesine ihtiyaç duyulan yabani türlerin üretilmesine ve uygun yaşam ortamlarına yerleştirilmesine katkı sağlamak.
k) Yabani bitki türlerinin ve yaşam ortamlarının etüdü, envanteri, izlemesi ve belirlenen türler için tür koruma eylem plânlarının yapılmasına ve uygulanmasına ilişkin iş ve işlemleri yapmak veya yaptırmak.
l) Ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler ile organizasyonlar çerçevesinde koruma altına alınmış nadir ve nesli tehlike altına düşmüş veya düşebilecek yabani türleri ve yaşama ortamlarını korumak için gerekli tedbirleri almak, kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu sağlamak.
m) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Doğa Koruma Daire Başkanlığı
(1) Doğa Koruma Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Doğa koruma ile ilgili uluslararası gelişmeleri takip etmek, ilgili birimleri bilgilendirmek, uluslararası sözleşme ve protokollerden kaynaklanan yükümlülüklerin takibini yapmak, doğa koruma konusunda ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamak, AB ile oluşturulmuş teknik komitelerin çalışmalarına katılmak ve katkı vermek.
b) Tabiatın korunmasına ilişkin politikalar geliştirmek, strateji, ilke ve kriterlerin oluşturulmasıyla ilgili iş ve işlemleri yapmak, yaptırmak, uygulanmasını izlemek, değerlendirmek.
c) Kalkınma planlarında ve yıllık programlarda öncelikli olarak yer alması gerekli görülen tabiatın korunmasına ilişkin temel politikaları tespit etmek, doğa koruma ve korunan alanlardaki planların kalkınma ve üst ölçek planlara entegrasyonunu sağlamak.
ç) Dış kaynaklı veya uluslararası proje tekliflerine ilişkin Genel Müdürlük görüşünü oluşturmak ve projelerin hazırlanması ve yürütülmesinde Genel Müdürlük birimleri arasında koordinasyonu sağlamak.
d) Doğa korumayı; sektörel veya sektörler arası plânlar, programlar ve politikalarla bütünleştirecek işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.
e) Doğa turizmi ve eko turizm faaliyetleri ile ilgili üst ölçekli iş ve işlemleri koordine etmek, bunlara ilişkin planları yapmak veya yaptırmak ve uygulamasını desteklemek.
f) Doğa turizmi faaliyetleri kapsamında ilgi gruplarının eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak.
g) Çevresel Etki Değerlendirmesi kapsamında Genel Müdürlük görüşünün oluşturulmasına ilişkin iş ve işlemleri yapmak, koordinasyonu sağlamak.
ğ) Enerji, madencilik, sanayi, ulaşım ve diğer faaliyetler ile ilgili etki değerlendirme sürecine ilişkin görüşleri oluşturmak, iş ve işlemleri yürütmek ve koordinasyonu sağlamak.
h) Diğer kişi ve kurumlarca hazırlanan her tür ve ölçekteki fiziki plana ilişkin veri temin etmek, karar ve hüküm üretmek, Genel Müdürlük görüşü oluşturmak, askı sürecini takip etmek ve bu hususlarda gereken koordinasyonu sağlamak.
ı) Üniversiteler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, AR-GE kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve benzeri kuruluşlarla işbirliği yaparak ve doğa koruma konusundaki araştırma ve geliştirme projelerine destek vermek.
i) Doğa Koruma Durum Raporunu hazırlamak ve Genel Müdürlük istatistiklerinin koordinasyonu ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
j) Ülkemizin doğa turizmi potansiyelinin ve tanınırlığının artırılması maksadıyla doğa turizmi bilinçlendirme çalışmaları kapsamında eğitim kitlerinin hazırlanarak eğitim çalışmaları ile bölgesel, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla doğa turizmi çalışmaları konusunda işbirliği ve AR-GE çalışmaları yapmak, koordine etmek.
k) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Hassas Alanlar Daire Başkanlığı
(1) Hassas Alanlar Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Herhangi bir statüyle koruma altına alınmamış, tabiî ve çevresel etkilere karşı korunması gereken hassas alanlardan mağara, korunması gereken peyzaj alanları ve benzeri alanlar ile ilgili etüt-envanter çalışmalarını yapmak veya yaptırmak, statü verilmesi için ilgili birimlere teklif etmek.
b) Sulak alanlar ve Ramsar alanlarının tespiti, ilanı ve Ramsar Sözleşmesi ile ilgili tüm işleri yapmak ilgili kurumlarla işbirliği içinde sulak alan koruma bölgelerini belirlemek, revize etmek, sulak alan yönetim plânlarını yapmak veya yaptırmak ve bu hususlarda gerekli koordinasyonu sağlamak.
c) Ulusal mevzuat ve uluslararası koruma sözleşmeleri kapsamında bulunan ve herhangi bir statüsü bulunmayan alanlarda koruma ve kullanma esaslarını, koruma ve geliştirmeye yönelik hedef, ilke ve stratejileri belirlemek ve uygulanmasına yönelik eylem plânlarını hazırlamak, hassas alanlarla ilgili eğitimi ve bilimsel çalışmaları desteklemek.
ç) Koruma altına alınmamış bozulmuş, bozulmakta olan veya tehdit altındaki alanların rehabilitasyonuna ve restorasyonuna ilişkin proje hazırlamak, hazırlatmak ve uygulanmasını sağlamak.
d) Herhangi bir statüye dahil olmayan hassas alanlarda koruma, planlama, geliştirme, yönetim ve tanıtım ile ilgili idarî ve teknik tedbirleri almak, bunlara ilişkin iş ve işlemleri yapmak.
e) Ulusal Sulak Alan Komisyonunun sekretaryasını yürütmek.
f) Sulak alanların izlenerek, envanterini yapmak, güncellemek, korunmasına ilişkin proje yapmak, yaptırmak ve desteklemek; ekolojik karakteri bozulmuş sulak alanların rehabilitasyon/restorasyonu için gerekli çalışmaları koordine etmek, bu alanlarda verilecek izinleri takip etmek.
g) Avrupa Peyzaj Sözleşmesi kapsamında ülke peyzaj karakter tiplerinin ve alanlarının belirlenerek peyzaj envanterinin çıkarılması ve peyzaj atlaslarının hazırlanmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek ve peyzajın korunması, planlanması, yönetilmesi ile peyzajın sürdürülebilir kullanımını sektörel veya sektörler arası planlar, programlar ve politikalarla bütünleştirmek suretiyle işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.
ğ) Hassas alanlara etkileri bakımından istilacı yabancı türlerin girişlerinin izlenmesi, engellenmesi, kontrol edilmesi, yok edilmesi ve etkilerinin azaltılması ile ilgili çalışmalar yapmak, yaptırmak ve eylem plânının hazırlanmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
h) Deniz, kıyı ve ada ekosistemlerinin korunmasını sağlamak maksadıyla araştırma, rehabilitasyon, restorasyon ve izlemeyle ilgili çalışmalar yapmak, yaptırmak.
ı) Koruma altına alınması gereken mağaraların etüdünün yapılarak haritalanması ve koruma statüsüne uygun olanların ilgili birimlere teklifte bulunmak. Mağaracılık konusunda eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılmasını sağlamak.
i) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı
(1) İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Genel Müdürlük personelinin görevlendirilmesine ve özlük haklarına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek ve koordine etmek.
b) Genel Müdürlüğün kütüphane, evrak, arşiv ve taşınır hizmetlerini yürütmek ve koordine etmek.
c) Genel Müdürlüğe ait temizlik, aydınlatma, ısıtma, bakım, onarım ve taşıma hizmetleri ile ilgili işleri yürütmek ve koordine etmek.
ç) Genel Müdürlüğün sivil savunma faaliyetleri ile ilgili hizmetleri yürütmek.
d) Kalkınma plânları, stratejik plân ve performans programıyla ilgili çalışmalar ile yıllık faaliyet raporu hazırlama çalışmalarını koordine etmek.
e) İdarenin geliştirilmesi, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi, iç ve dış denetim ile iç kontrol faaliyetleri ile ilgili işlemleri yürütmek ve koordine etmek.
f) Genel Müdürlüğün yatırım ve cari bütçelerinin hazırlanması, takibi ve koordinasyonu ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
g) Genel Müdürlüğün ihale ve satın alma süreçlerine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek ve koordine etmek.
ğ) Genel Müdürlük yatırım programlarında yer alan projelerin nakdî gerçekleşmelerini takip etmek.
h) Genel Müdürlüğün hizmetlerinde kullanılan taşıtların sevk ve idaresini koordine etmek.
ı) Döner Sermaye Saymanlığına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek ve koordine etmek.
i) Bilgi edinme kapsamındaki başvuruları ve soru önergelerini değerlendirmek, koordine etmek.
j) Genel Müdürlüğün görev alanına giren konularda eğitim, yayın ve tanıtım faaliyetlerini yürütmek, konferans, seminer ve benzeri organizasyonları düzenlemek.
k) Genel Müdürlüğün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde etkin ve güvenli bilgi sistemlerinin kurulması ile ilgili iş ve işlemleri koordine etmek.
l) Genel Müdürlük görev alanına ilişkin mevzuat geliştirme iş ve işlemlerini koordine etmek.
m) Genel Müdürlük görev alanı ile alakalı konularda ilgili birim, kurum ve kuruluşlarla koordinasyon iş ve işlemlerini yürütmek.
n) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Milli Parklar Daire Başkanlığı
(1) Millî Parklar Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Millî park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanlarının etüt-envanteri, tespiti, tescili, sınır değişikliği, statü iptali ile ilanına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
b) Millî park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanlarının gelişme planı ve yönetim planlarını yapmak veya yaptırmak, mevcut plânlarda ihtiyaç duyulan revizyon çalışmalarını yapmak veya yaptırmak.
c) Millî park, tabiat parkı, tabiat anıtları içerisinde açık alan düzenlemesi, peyzaj projeleri, alt ve üst yapı projelerini yapmak veya yaptırmak, onaylamak, ihtiyaç duyulabilecek revizyon çalışmalarını yapmak veya yaptırmak.
ç) Milli park, tabiat parkı ve tabiat anıtları içerisinde her tür ve ölçekteki planlarına uygun olarak imar mevzuatına göre imar planlarını onaya hazırlamak ve revizyon çalışmalarını yapmak veya yaptırmak.
d) Uygulama projelerinin yapımı, bu projelere esas tesislerin inşası ve bunların bakım onarımının takip ve kontrolünü yapmak veya yaptırmak.
e) Millî park, tabiat parkı, tabiat anıtı, tabiatı koruma alanlarında gelişme planı ve yönetim planlarına uygun olarak, ziyaretçi yönetim planlarını, programlarını ve diğer alt plan/ programlarını hazırlamak veya hazırlattırmak ve planların uygulanmasını sağlamak, izlemek, değerlendirmek ve raporlamak.
f) Görev sahası dahilindeki kamulaştırma ve taşınmazların tahsisine ilişkin iş ve işlemlerini yürütmek.
g) Görev alanlarıyla ilgili proje teklifleri hazırlamak, diğer kurumlar veya sivil toplum kuruluşları ile birlikte ulusal veya uluslararası düzeydeki projeleri yürütmek.
ğ) 9/8/1983 tarihli ve 2873 sayılı Millî Parklar Kanunu kapsamındaki orman vasıflı alanlarda ve Bakanlığa tahsis edilmiş Hazine taşınmazlarında, planlarına uygun olarak ön/kesin izin işlemlerini gerçekleştirmek ve geçmişte verilmiş izinlerle birlikte bu izinlerin takip ve kontrolünü yapmak, bu alanlarda verilmiş kesin izinler dâhilindeki irtifak hakkı taleplerini değerlendirmek ve ilgili Bakanlıklara bildirmek.
h) Korunan alanlardaki işletmeye konu edilebilecek alan, yapı ve tesislerin işletilmesi/işlettirilmesine yönelik iş ve işlemleri yapmak, korunan alanlardaki ücret tarifelerinin belirlenmesini koordine etmek.
ı) Millî Parklar Kanunu kapsamındaki orman vasıflı alanlarda 12/3/1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca; ilgili Bakanlığa turizm maksatlı tahsis işlemlerini gerçekleştirmek, orman vasıflı olmayan Hazine taşınmazlarında yapılacak turizm maksatlı tahsisler için görüş vermek.
i) Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları için yatırım programına sunulacak yatırım projelerini hazırlamak veya hazırlatmak, kabul edilen yatırım projelerine ait yatırım iş programlarının takibini yapmak ve nakdi geçekleşmelerini takip etmek.
j) Alan kılavuzluğu eğitimlerini yapmak veya yaptırmak ve uygulamalarını koordine etmek.
k) Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları ile ilgili diğer kurumlarca hazırlanacak her tür ve ölçekteki plânlara ve projelere ilişkin görüş vermek.
l) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Yaban Hayatı Daire Başkanlığı
(1) Yaban Hayatı Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahalarının etüt-envanteri, tespiti, tescili, sınır değişikliği, statü iptali ile ilanına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
b) 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında tanımlanan yaban hayvanı türlerinin tür koruma eylem plânlarının yapılmasına ve uygulanmasına ilişkin iş ve işlemleri yapmak veya yaptırmak.
c) Nesli tehlike altında, tehlikeye düşebilecek ya da korunması gereken veya üretilmesine ihtiyaç duyulan yabani hayvan türlerini üretmek, uygun yaşam ortamlarına yerleştirmek, yaban hayatını desteklemek, yaban hayvanlarının özel üretimine ilişkin usul ve esasları belirlemek ve denetlemek.
ç) Yaban hayatı koruma ve geliştirme sahalarının plânlarını yapmak veya yaptırmak, kontrol etmek ve izlemek, bu sahalardaki türlerin korunmasına yönelik usul ve esasları belirlemek, türlerin korunması maksadı ile gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmak.
d) 1/7/2003 tarihli ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında tanımlanan yaban hayvanlarına yönelik üretim yeri ve istasyonlarındaki iş ve işlemleri yürütmek.
e) Yaban hayvanları ile ilgili halkalama, markalama ve vericilerle izleme çalışmaları yapmak veya yaptırmak.
f) Ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler ve organizasyonlar çerçevesinde koruma altına alınmış nadir ve nesli tehlike altına düşmüş veya düşebilecek hayvan türleri ve yaşama ortamlarını korumak için gerekli tedbirleri almak ve kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu sağlamak.
g) Yaban hayvanları için kurtarma merkezleri tefrik ve tesis etmek, ettirmek ve bunlara ilişkin usul ve esasları belirlemek ve bu kapsamdaki işlemleri yürütmek.
ğ) Yaban hayvanı ve türevlerinin ticareti ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmek, izlemek, denetlemek ve hobi maksatlı yaban hayvanlarının canlı ve/veya ölü, parça ve türevlerinin barındırılması, bulundurulması ve koleksiyonculuğu ile ilgili usul ve esasları belirlemek.
h) Yaban hayatı geliştirme sahalarındaki av turizmi kotalarını belirlemek.
ı) 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu Kanun kapsamındaki mevzuat çerçevesinde hayvanların korunmasına yönelik çalışmaları ilgili Bakanlık, kurum ve kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde yapmak, yaptırmak, bu konuda yürütülen faaliyetleri desteklemek, denetlemek ve denetlenmesini sağlamak; kurulacak tesislerin vasıflarını belirlemek, kontrol etmek ve/veya ettirmek; hayvanları koruma ile ilgili uluslararası sözleşmelerin uygulanmasını sağlamak, hayvan deneyleri etik kurulları ile hayvanat bahçelerinin kuruluşu, çalışma usul ve esaslarını belirlemek, faaliyetlerini denetlemek ve denetlenmesini sağlamak.
i) Yaban hayvanlarına ait DNA ve hücre bankaları kurmak veya kurdurmak ve bu maksatla yaban hayvanlarından örnekler toplamak veya toplatmak.
j) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
DOKUZUNCU BÖLÜM
Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı
Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı
(1) Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının görev ve yetkileri şunlardır:
a) Bakanlığın görev alanına giren konularda görsel, işitsel ve yazılı dokümanların basım ve yayımını yapmak veya yaptırmak.
b) Eğitim amacıyla Bakanlığın görev alanıyla ilgili her türlü bilgi ve belgeyi toplamak, değerlendirmek, yayımlamak, film, slayt, fotoğraf ve benzeri belgeleri hazırlamak veya hazırlatmak, bu konulara ilişkin arşiv, dokümantasyon ve kütüphane hizmetlerini yürütmek.
c) Bakanlığın görev alanına giren konularda personel eğitimi hariç eğitim faaliyetini yapmak veya yaptırmak.
ç) Bakanlığın görev alanına giren alanlarda yapılacak yayınlar hakkında ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlarla işbirliği yapmak.
d) Çiftçi eğitimi, tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerini yürütmek.
e) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
(2) Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, aşağıdaki daire başkanlıklarından oluşur:
a) Yayım ve Eğitim Daire Başkanlığı
b) Yayın ve Tanıtım Hizmetleri Daire Başkanlığı.
c) İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı.
Yayım ve Eğitim Daire Başkanlığı
(1) Yayım ve Eğitim Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bakanlık politikaları doğrultusunda tarımsal eğitim ve yayım stratejilerini geliştirmek, standartlarını belirlemek, güncellemek yayım programları hazırlamak, hazırlatmak, uygulamak, uygulatmak, uygulamalara destek vermek, izlemek ve değerlendirmek; yapılan çalışmalarla ilgili etki analizlerini yapmak ve değerlendirmek.
b) Çiftçilerin/üreticilerin eğitim ihtiyaçlarını tespit etmek, taleplerini almak, değerlendirmek, talep ve ihtiyaçlara uygun eğitim programları hazırlamak, hazırlatmak, uygulamak, uygulatmak, tarımda teknolojik gelişmelerin paylaşılması ve yeniliklerin yaygınlaştırılması amacıyla yayım projeleri hazırlamak veya hazırlatmak, faaliyetler gerçekleştirmek, çalışmaları izlemek, değerlendirmek ve rapor hazırlamak.
c) Bakanlık birimleri, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, meslek örgütleri, yerel yönetimlerle işbirliği yaparak tarımsal eğitim ve yayım ve danışmanlık faaliyetleri gerçekleştirmek, protokol hazırlamak ve uygulamak, projeler hazırlamak veya hazırlatmak, uygulamak ve uygulatmak, izlemek ve değerlendirmek.
ç) Araştırma-yayım-çiftçi bağının güçlendirilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla gereken çalışmaların yapılmasını sağlamak.
d) Hedef kitleye yönelik yayınlar için ulaşılabilirliği dikkate alınarak eğitim ve yayım içeriklerini hazırlamak, hazırlatmak.
f) Çiftçi eğitimlerinin daha nitelikli bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan konularda eğitici eğitimlerini ilgili birimlerle koordineli bir şekilde yapmak, yapılmasını sağlamak.
g) Tarım ve Orman İletişim Merkezi kanalıyla yapılan her türlü başvuruya doğrudan veya ilgili Bakanlık birimi ile birlikte yanıt vermek; bu konularda kayıt tutmak, izleme ve değerlendirme yapmak, rapor hazırlamak.
h) Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve desteklenmesi, bu hizmetlerde görev alacak kişi ve kuruluşların sertifikalandırılması, yetkilendirilmesi, belgelendirilmesi ve denetlenmesi ile ilgili işlemlerin yürütülmesini sağlamak; tarım danışmanlarına eğitim vermek veya verilmesini sağlamak.
ı) Eğitim ve el sanatları merkezlerinin kurulması, birleştirilmesi, kapatılması ve işleyişi ile ilgili çalışmaları yürütmek.
i) Kırsal alanda el sanatları ve benzeri konularda istihdamı artırıcı ve ekonomik çeşitliliği geliştirici eğitim ve öğretim çalışmaları yapmak, yaptırmak ve bu konularda kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla koordinasyon ve işbirliğini sağlamak.
j) Kırsal alanda kadınların, dezavantajlı grupların ve tarımsal üretim sürecinin her aşamasında bulunan kadın çiftçilerin verilen eğitim yayım çalışmaları ile bilgi ve becerilerini artırmak, sürdürülebilir tarımsal faaliyetlerin yapılması ile kaliteli ürün artışı sağlamak, kırsalda kadın girişimciliğini özendirmek ve desteklemek; gelir getirici, mesleki beceri kazandıran, faaliyet çeşitliliğini artırıcı ve sosyo-ekonomik yönden güçlendirici proje ve programların yürütülmesi ile kırsalda kadının güçlenmesi ve istihdamına olanak sağlamak, bu konularda kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği yapmak.
k) Veteriner Hekimliğinde Uzmanlık Kurulu sekretarya hizmetlerini yürütmek.
l) Daire başkanlığının görev alanlarının etkinliği ile ilgili Ar-Ge çalışmaları ve proje geliştirme çalışmaları yapılmasını sağlamak.
m) Çiftçi eğitim, yayım ve tarımsal danışmanlık hizmetlerinin yürütülmesinde bilişim teknolojilerinin daha fazla ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayacak amacıyla çalışmalar yapmak, yaptırmak.
n) Uzaktan eğitim kapsamındaki çalışmaları gerçekleştirmek, geliştirmek.
o) Daire başkanlığının yıllık bütçe teklifini hazırlamak, performans programına yönelik iş ve işlemleri yürütmek.
ö) Daire başkanlığının görev alanı ile ilgili mevzuatı hazırlamak.
p) Daire başkanlığına ait teknik şartnameleri ve Bakanlık Merkez Döner Sermaye İşletmesi marifetiyle yapılacak olan işlere ait maliyetleri hazırlamak.
r) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Yayın ve Tanıtım Hizmetleri Daire Başkanlığı
(1) Yayın ve Tanıtım Hizmetleri Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bakanlığın görev alanına giren konularda dijital, görsel, işitsel ve basılı yayın standartlarını belirlemek, yayın hazırlamak veya hazırlatmak, güncellemek, yayınlamak veya yayınlatmak.
b) Bakanlığın görev alanına giren konularda Bakanlık birimleri ya da kamu kurum ve kuruluşlarınca hazırlanacak yayınlar için işbirliği yapmak veya koordinasyon sağlamak.
c) Yapılacak yayınlarla ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlarla işbirliği yapmak.
ç) Hazırlanacak yayınların; metin, senaryo, tasarım, basım, yapım gibi aşamalarını gerçekleştirmek veya gerçekleştirilmesini sağlamak.
d) Yayın faaliyetleri için kullanılan altyapının gelişen teknolojiye uygun hale getirilmesini sağlamak.
e) Bakanlığın görev ve sorumluluk alanına giren konularda her türlü haber içeriğini derlemek, değerlendirmek, işlemek ve yayınlanmasını sağlamak.
f) Haber kaynakları ile ilgili abonelik ve satın alma veya işbirliği faaliyetlerini yürütmek.
g) Bakanlığın yürütmekte olduğu proje, faaliyet ve politikaları doğru ve etkili biçimde ulusal ve uluslararası kamuoyuna tanıtmak, bu amaçla ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak ve bu alanda diğer kamu kuruluşları ve özel kuruluşlarla işbirliği yapmak.
ğ) Bakanlık çalışmalarını tanıtmak amacıyla tören, tanıtım, fuar, sergi ve benzeri etkinlik ve organizasyonlar düzenlemek veya bu organizasyonlara katılmak, bu faaliyetleri yürütmek için gerekli kaynakların teminini ve bu kaynakların yerinde harcanmasını sağlamak.
h) Bakanlık proje ve faaliyetlerinin elektronik ortam üzerinden tanıtım ve yayımını sağlamak.
ı) Bakanlık logosunun kullanım şartlarını belirlemek, kurum ve kuruluşların talebi halinde, Bakanlık logosunun kullanımına müsaade vermek veya Bakanlık birimleriyle işbirliği yapmak.
i) Bakanlığın görev alanına giren konularda arşiv, dokümantasyon ve kütüphane hizmetlerini yürütmek.
j) Kütüphane hizmetlerinin sürdürülebilir gelişimini temin etmek, birim kütüphaneleri ile eşgüdüm ve işbirliği için gerekli tedbirleri almak, teknik altyapı ve koleksiyon içeriğinin düzenli olarak güncellenmesini sağlamak, basılı ve elektronik yayın alımı ve bunlarla ilgili satın alma ve koordinasyon faaliyetlerini yürütmek.
j) Bakanlık Merkez Yayın Kurulu ve Komisyonunun iş ve işlemlerini yürütmek.
k) Daire başkanlığının görev ve faaliyet alanlarında hedef kitleye yönelik olarak gerçekleştirilen tüm faaliyetlerin etkisinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapmak; görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda projeler hazırlamak ve uygulamak.
l) Yıllık çalışma programları ve projelerine göre daire başkanlığının bütçe teklifini hazırlamak.
m) Daire başkanlığına ait teknik şartnameleri ve Bakanlık Merkez Döner Sermaye İşletmesi marifetiyle yapılacak olan işlere ait maliyetleri ilgili daire başkanlığı ile koordineli olarak belirlemek ve talepte bulunan kişi ve kurumlarla gerekli yazışma ve işlemleri gerçekleştirmek.
n) Daire başkanlığının görev alanı ile ilgili mevzuatı hazırlamak.
o) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
İdari İşler Ve Koordinasyon Daire Başkanlığı
(1) İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Başkanlık görev alanına giren konularda bilgi ve verileri toplamak, konuyla ilgili olarak Bakanlık ve Başkanlık koordinasyonunu sağlamak.
b) Daire başkanlıkları ile birlikte iç kontrol çalışmalarının yürütülmesini sağlamak.
c) Bilgi edinme mevzuatı kapsamındaki iş ve işlemleri yürütmek.
ç) Başkanlık personeli ile geçici görevle çalışan personelin kadro ve özlük haklarına dair; nakil, geçici, yurtiçi-yurtdışı görevlendirme, atama, vekâlet, unvan değişikliği, emeklilik, istifa, disiplin, izin, maaş, emeklilik kesenek, borç-alacak, görev yolluğu işlemlerinin yapılmasını sağlamak.
d) Bağlı kuruluşların Personel Genel Müdürlüğü ile yapacakları personel kadro ve özlük haklarına ait iş ve işlemlerle ilgili koordinasyonu yürütmek.
e) Başkanlık bünyesinde staj yapacak öğrencilerin stajları ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
f) Başkanlık bütçe teklifini, kalkınma planı ve yatırım programı esaslarına göre hazırlamak, bu konularda ilgili birimlerle işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.
g) Başkanlık bütçesinin tenkis, aktarma, ödenek gönderme ve ödeme emri işlemlerini yapmak, ilgili birimlere iletmek, yıllık kesin hesap kanun tasarısına ilişkin raporları hazırlamak.
ğ) Bütçe, proje, programlar ve veri paylaşımı ile ilgili konularda daireler arası koordinasyonu sağlamak ve ilgili birime iletmek.
h) Başkanlığın görev alanına giren ve 5018 sayılı Kanuna göre kamuoyuna açıklanacak konulardaki raporları ilgili birimlerle işbirliği yaparak periyodik olarak hazırlamak.
ı) Başkanlığın stratejik plan, performans programı; hazırlık, uygulama, izleme, değerlendirme işlemlerini yürütmek ve bu konularda ilgili birimlerle işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.
i) Başkanlığa ait evrak ve evrak arşivi hizmetlerini yürütmek.
j) Başkanlığın temizlik, güvenlik, aydınlatma, ısıtma, haberleşme, taşıma, bakım, onarım hizmetlerini yürütmek, Başkanlığın malzeme, araç, gereç, kırtasiye ve sarf malzemesi ihtiyaçlarını belirleyerek, bunların temini için gerekli iş ve işlemleri yapmak ve gerektiğinde bu konularda ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak.
k) Başkanlığın bünyesindeki sosyal tesisler ile ilgili hizmetleri yürütmek.
l) Başkanlığın taşınır ve taşınmaz malların kayıtlarını tutmak, ihtiyaca göre dağıtımını yapmak, hizmet taşıtlarının tahsisi, kullanımı ve kontrolü ile yakıt ikmalini yapmak, bunların muayene, bakım ve onarım işlerini yürütmek.
m) Başkanlığa bağlı hizmet binaları ve diğer taşınmazların tahsis ve devir işlemleri ile Başkanlığa bağlı eğitim merkezi müdürlüklerine ait arazi, bina ve diğer taşınmazların tahsis, devir, kiralama ve benzeri diğer işlemlerin gerçekleştirilmesi için Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile koordinasyonu sağlamak.
n) İlgili mevzuat çerçevesinde Başkanlığın sivil savunma gereklerini yerine getirmek.
o) Başkanlık birimlerince ihtiyaç duyulan mal ve hizmet alımıyla ilgili teknik ve idari şartname hazırlamak/hazırlatmak, satın alma işlemlerini gerçekleştirmek ve bu maksatla ilgili kurumlarla işbirliğine gitmek.
ö) Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde Başkanlığın bilişim hizmetlerini yürütmek, gelişen teknolojilere paralel olarak bilişim alt yapısını geliştirmek.
p) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
ONUNCU BÖLÜM
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
(1) Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri şunlardır:
a) Güvenilir gıda ve yem arzını sağlamak, buna ilişkin politikaların oluşturulması amacıyla çalışmalar yapmak ve uygulamayı denetlemek.
b) Gıda, ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin üretim, işleme ve pazarlama ile ilgili süreçlerinin her aşamasındaki izlenebilirliğine yönelik esasları belirlemek.
c) Gıda, ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri üreten işyerlerinin niteliklerini ve bunlara ilişkin izin ve kayıt esaslarını belirlemek, bunların izin ve kayıt işlemlerini yapmak, bu işyerlerini gıda siciline kaydetmek, üretim ve satış yerlerinin kontrol ve denetimlerini yapmak veya yaptırmak.
ç) Gıda, ve yemler ile gıdayla temasta bulunan madde ve malzemelerin giriş ve çıkış gümrük kapılarını, ilgili kurumların görüşlerini alarak tespit ve ilan etmek; veteriner sınır kontrol noktalarını ve bunların çalışma esaslarını belirlemek.
d) Yem ve yem katkı maddelerinin tescili, satışı ve denetimi ile ilgili esasları belirlemek ve denetlemek.
e) Yem ve yem katkı maddelerinin üretimini ve satışını yapan işletmelerin onay verme esaslarını belirlemek ve onay verme işlemlerini yapmak.
f) Hayvan kimlik sistemini kurmak ve hayvan hareketlerini kontrol etmek.
g) Canlı hayvan, bitki, hayvansal ve bitkisel ürünler ile gıda ve yemin dış ticareti ile ilgili sağlık şartlarını belirlemek, sınır kontrol noktalarını ve bunların çalışma esaslarını belirlemek ve yürütmek.
ğ) Bitki, hayvan, gıda ve yem güvenirliğini gözeterek tüketiciyi ve halk sağlığını korumak amacıyla tedbirler almak.
h) Hayvan refahını sağlamaya yönelik çalışmalar yapmak.
ı) Hayvan ve bitki sağlığı ile gıda ve yem konusunda faaliyet gösteren laboratuvarların belgelendirilmesine yönelik esasları belirlemek ve bunları denetlemek.
i) Hayvansal ürünlerin işlenmesi ve pazarlanmasına ilişkin kontrol ve takip işlemlerini yapmak ve buna ilişkin esasları belirlemek.
j) Hayvan hastalıkları ile mücadele ve hayvan sağlığı hizmetlerini yürütmek ve buna ilişkin esasları belirlemek.
k) Hayvan sağlığında kullanılan tedavi edici ve koruyucu maddeler ile bunların etken ve yardımcı maddelerinin imal, satış, taşıma ve muhafaza şartlarını tespit ve ilan etmek.
l) Hayvan sağlığı, teşhis ve tedavi hizmetleri ile ilgili faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile hayvan satış, kesim ve eğitim yerleri ve barınaklara ilişkin esasları belirlemek.
m) Bitki sağlığını korumak, bitki hastalıkları ve zararlıları ile mücadele etmek ve buna ilişkin esasları belirlemek.
n) Bitki pasaport sistemini kurmak, bitki ve bitkisel ürün hareketlerini kontrol etmek, bitkisel korumada kullanılan ürünlerin norm ve özellikleri ile onay verilmesine ilişkin esasları belirlemek, onay verme ve kontrol işlemlerini yapmak.
o) Bitki ve hayvan sağlığı ile gıda ve yem güvenirliğini sağlamak amacıyla risk yönetimi esaslarını belirlemek, risk değerlendirmesi yapmak ve risk iletişimini sağlamak.
ö) Hayvan ve bitki sağlığının korunması ile gıda ve yem kontrolünde görevlendirilecek personelin niteliklerini, çalışma usul ve esaslarını belirlemek.
p) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
(2) Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, aşağıdaki daire başkanlıklarından oluşur:
a) Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı.
b) Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı.
c) Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
ç) Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanlığı.
d) Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanlığı.
e) Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanlığı.
f) Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanlığı.
g) Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanlığı.
ğ) Yem Daire Başkanlığı.
h) Risk Değerlendirme Daire Başkanlığı.
ı) İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı.
Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı
(1) Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bitkisel üretimin birincil aşamasında gıda güvenilirliğine yönelik görev alanı ile ilgili gerekli kontrolleri yapmak.
b) Ülkesel zirai mücadele programlarını hazırlamak, hazırlatmak ve uygulatmak.
c) Ülke genelinde yapılacak mücadele çalışmalarında koordinasyon ve işbirliğini sağlamak.
ç) Salgına neden olan zararlı organizmaların mücadele ve kontrol faaliyetlerini koordine etmek ve yürütmek.
d) Bakanlık araştırma kurumları ve üniversitelerin uygulamaya dönük olan araştırma sonuçlarını uygulamaya koymak.
e) Ülkeye yeni giren karantina zararlılarının temiz bölgelere bulaşma ve yayılmasını önleyici tedbirler almak.
f) Zirai karantinaya tabi zararlı organizmaların sürvey programlarını hazırlamak, çalışmaları takip ederek değerlendirmek.
g) Gerektiğinde korunmuş bölgeleri ve güvenlik kuşaklarını belirlemek ve yönetmek.
ğ) Karantinaya tabi zararlı organizmaların yayılmasını önlemek için gerekli tedbirleri almak, aldırmak.
h) Bitki pasaportu çalışmalarını yürütmek.
ı) Görev alanı ile ilgili istatistiki verileri toplamak, analizlerini yapmak.
i) Bitki sağlığı ve karantina faaliyetlerini yürütmek üzere gerekli komisyon ve komiteleri oluşturmak ve sekretaryasını yürütmek.
j) Bitki sağlığı konusunda eğitim ve yayın eksikliklerini belirlemek, Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak hizmet içi eğitim programlarını hazırlamak, uygulamak ve destek hizmetlerinde bulunmak.
k) Zararlı risk analizi yapmak.
l) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı
(1) Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadele hizmetlerini yürütmek, hayvansal üretimin birincil aşamasında gıda güvenilirliğine yönelik görev alanı ile ilgili gerekli kontrolleri yapmak.
b) Kalkınma plan ve programlarına uygun olarak çiftlik hayvanları, sucul canlılar, ev ve süs hayvanları, gösteri ve fuar hayvanları, arı, balık, yaban hayvanları gibi her türlü hayvanın sağlığının korunması için politikaların tespitine yardımcı olmak, yıllık plan ve programları hazırlamak ve hazırlatmak, uygulamaya koymak ve programların yürütülmesini sağlamak.
c) Hastalıklar ile ilgili ari alanları belirlemek ve bu alanlarla ilgili her türlü tedbiri almak.
ç) 11/6/2010 tarihli ve 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında ihbarı mecburi ve tazminatlı hastalıkları tespit etmek, bu hastalıklarla ilgili mücadele esaslarını belirlemek.
d) Hayvan hastalıkları ile ilgili acil eylem planlarını yayımlamak ve uygulamak.
e) Hayvan hastalıkları ile ilgili her türlü epidemiyolojik çalışmaları yapmak ve yaptırmak, rutin ve özel raporlar hazırlamak ve hazırlatmak, uygulanacak projelerin fayda/maliyet analizlerini yapmak ve yaptırmak.
f) Hayvan hastalık ve zararlılarının yurt içindeki dağılımıyla ilgili verileri toplamak amacıyla hastalığın kontrolü ve eradikasyonu için programlar yapmak, yaptırmak ve izlemek, bu hizmetler ile ilgili veri envanteri oluşturmak, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak hayvan sağlığı bilgi sistemini kurmak ve kurdurmak, ülke geneline yayılmasını sağlamak, buna ilişkin gerekli bilgisayar programlarını yapmak ve yaptırmak.
g) Hayvan hastalık ve zararlıları ile ilgili bütçe teklifini hazırlamak, bütçe uygulamalarını, takip etmek, hayvan sağlığı hizmetleri için ihtiyaç duyulan personel, taşıt, alet, makine, malzeme, ekipman ve diğer girdileri tespit etmek, bunların temini için ilgili birimlerle işbirliği yapmak.
ğ) Hayvan sağlığına yönelik enstitü, laboratuvar ve benzeri tesislerin kurulması için teklifte bulunmak, izin vermek, kurulmasını sağlamak, kontrol ve denetimlerini koordine etmek.
h) Veteriner teşhis ve analiz laboratuvarları ve deney hayvanı kuruluşlarının, kuruluş ve çalışma izinlerini vermek, denetim ve kontrollerini yapmak, yaptırmak, teşhis, hastalık kontrol metotları konusunda laboratuvar hizmetlerine ilişkin yeni gelişmeleri ve teknolojileri takip etmek, bu konulardaki eğitim eksikliklerini gidermek amacıyla yurtiçi ve yurtdışı teklifler hazırlamak, laboratuvar çalışmaları ile ilgili mevzuat tekliflerini hazırlamak.
ı) Ülkenin hayvan sağlığı politikaları ve stratejilerinin tespiti için Bakanlık birimleri ve Bakanlık dışı kuruluşlarla işbirliği yapmak, ikili ve çok taraflı anlaşmalar kapsamında hayvan sağlığı konusunda işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, hayvan sağlığı hizmetlerine yönelik müzakere, çalışma ve değerlendirme toplantıları için çalışmalar yapmak, rapor hazırlamak, toplantılara iştirak etmek, diğer ülkelerdeki hayvan hastalıklarının durumlarını takip etmek.
i) Hayvan sağlığı konusunda eğitim eksikliklerini belirlemek Bakanlığın ilgili birimi ile koordineli olarak hizmet içi eğitim programlarını hazırlamak ve takip etmek.
j) Hayvanların tanımlanması, kayıt altına alınması, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak bunlara ilişkin veri tabanının oluşturulması ve işletilmesi, numaralandırma, adlandırma, çip takma gibi işlemlerle tanımlanması ve sağlık kayıtlarının tutulması ile ilgili prensipleri belirlemek, buna yönelik faaliyetleri yapmak ve yaptırmak.
k) Hayvanların tanımlanmasında kullanılan kulak küpesi ve mikroçip gibi tanımlama araçlarının üretim ve satış faaliyetinin denetimi, kontrolü ve belgelendirilmesi işlemlerini yürütmek.
l) Ülke içindeki sperma, ovum, embriyo ve benzeri ürünler hariç olmak üzere hayvansal ürünler ve canlı hayvan nakillerinde uygulanacak kuralları belirlemek, yürütülmesini sağlamak, kontrol ve denetimlerini yapmak ve yaptırmak, gerekli tedbirleri almak, canlı hayvan alım ve satımlarının yapıldığı yerlerin denetimlerini yaptırmak, iç karantina şartlarını belirlemek, veteriner sağlık raporu düzenlemek, hayvan hareketlerini kontrol etmek.
m) Veteriner hekimlik hizmetlerinin geliştirilmesi, veteriner hekim muayenehane, klinik, poliklinik, hayvan hastanesi, ev ve süs hayvanı satış yerleri, hayvan eğitim ve barınma yerleri, otel hizmeti veren hayvan bakımevleri ile ilgili onay ve kayıt işlemlerini yürütmek ve bu konularda mevzuat çalışmaları yapmak.
n) Türkiye Milli Zoonoz Komitesi faaliyetlerini yürütmek.
o) OIE (Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı), FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü), WHO (Dünya Sağlık Örgütü), IAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı), ECO (Ekonomik İşbirliği Teşkilatı), TAIEX (Avrupa Birliği Teknik Destek ve Bilgi Değişim Mekanizması) gibi uluslararası kuruluşlarda hayvan sağlığı ve refahı konusunda Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak temsil etmek.
ö) Deney hayvanlarının refahı, nakil esnasında hayvan refahı ve çiftlik hayvanlarının refahı ile ilgili çalışmaları yürütmek.
p) Görev alanına giren konularda istatistikî verileri toplamak ve analiz etmek.
r) Kara ve su hayvanlarının tedavisi için tıbbi larva, tıbbi sülük, bitkisel ve geleneksel alternatif tedavi yöntemleri dâhil tüm tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri için asgari gereklilikleri belirlemek.
s) 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 28/A maddesi uyarınca, hayvanlara karşı işlenen suçlar hakkında il veya ilçe müdürlükleri tarafından Cumhuriyet başsavcılıklarına yapılacak bildirimlere dair mevzuat çalışmalarını yapmak ve bu konudaki resmi veteriner hekim veya yetkilendirilmiş veteriner hekimlere yönelik eğitimleri düzenlemek.
ş) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.