T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığı
Sayı: E-49276262-118-5783449
Konu: 2024/16 sayılı Genelge
DAĞITIM YERLERİNE
2024/16 sayılı "6446 sayılı Kanun kapsamındaki HES Projelerinin Proje Onayı, Denetim Hizmetleri ve Kabul İşlemleri Genelgesi" 21.04.2025 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında inşaatı devam eden ve yapılacak olan barajlı ve regülatörlü HES projelerine ait iş ve işlemlerin yazı ekinde gönderilen 2024/16 sayılı Genelge ve eklerine göre yürütülmesi hususunda;
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Ek:
1- 2024-16 sayılı Genelge (7 Sayfa)
2- Genelge EK-1
3- Genelge EK-2
4- Genelge EK-3
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığı
Sayı: E-49276262-118-5325631
Konu: 6446 Sayılı Kanun Kapsamındaki HES Projelerinin Proje Onayı, Denetim Hizmetleri ve Kabul İşlemleri Genelgesi
GENELGE
2024/16
6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında inşaatı devam eden ve yapılacak olan barajlı ve regülatörlü HES projelerinin proje onayı, denetimi ve kabul işlemlerinin düzenlenmesi ile ilgili olarak mülga Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü (EİGM) arasında 9 Ağustos 2010 tarihinde imzalanan protokol 31.12.2013 tarihinde sona ermiştir.
Söz konusu protokolün yenilenmesine yönelik olarak EİGM ile Kuruluşumuz arasında yazışmalar yapılmış ancak; 30.12.2014 tarih ve 29221 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliğinin Kapsam başlıklı 2. maddesinin (h) fıkrasında DSİ'nin HES projelerinde sorumlu olduğu bölümlerin belirtilmiş olması ve ayrıca 6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce Yürütülen Hizmetler Hakkında Kanuna eklenen Ek Madde 6'ya dayanılarak hazırlanan ve 12.05.2015 tarih ve 29353 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliğinde DSİ'nin yapacağı işlerin belirtilmiş olması nedenlerinden dolayı anılan protokolün yenilenmesine gerek duyulmamış olup EİGM tarafından Tablo-4 projelerinin tüm proje onayı, denetimi ve kabul işlemleri ile ilgili olarak Kuruluşumuz yetkilendirilmiştir.
Ayrıca 21.02.2015 tarih ve 29274 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren mülga Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin (mülga SKHA Yönetmeliği) "Müracaat esasları" başlıklı 6. maddesinin 9. fıkrasının (b) bendi kapsamında Kuruluşumuzca yapılan tesislerin enerji kısımları ve 15.06.2019 tarih ve 30802 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin (SKHA Yönetmeliği) "Proje listelerinin ilanı ve başvurular" başlıklı 5. maddesinin 5. fıkrası kapsamında olup yine Kuruluşumuzca yapılarak belediyelere devredilen ve Belediyeler tarafından işletilen basınçlı borulu sulama şebekesi ve klasik kanallı şebeke üzerinde enerji potansiyeli olması durumunda söz konusu enerji üretim tesislerinin proje onay, denetim ve kabul yetkisi 13.10.2020 tarihli ve 32220 sayılı EİGM yazısı ile Kuruluşumuza verilmiştir.
Bu Genelge, Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliğinin Kapsam başlıklı 2. maddesinin (h) fıkrasında sayılan işler, Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliği kapsamındaki ve https://cdniys.tarimorman.gov.tr/api/File/GetFile/426/Sayfa/774/1122/DosyaGaleri/tablo_4.xlsx internet adresinde yayımlanan Tablo-4 projelerine ait işler ve mülga SKHA Yönetmeliğinin "Müracaat esasları" başlıklı 6. maddesinin 9. fıkrasının (b) bendi kapsamında Kuruluşumuzca yapılan tesislerin enerji kısımları ve SKHA Yönetmeliğinin "Proje listelerinin ilanı ve başvurular" başlıklı 5. maddesinin 5. fıkrası kapsamında olup yine Kuruluşumuzca yapılarak belediyelere devredilen ve Belediyeler tarafından işletilen basınçlı borulu sulama şebekesi ve klasik kanallı şebeke üzerinde enerji potansiyeli olması durumunda söz konusu enerji üretim tesislerine ait işlerin Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığının koordinasyonunda ilgili merkez ve taşra birimlerince hangi usul ve esaslar dahilinde yürütüleceğini düzenler.
11.10.2022 tarih ve 31980 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereği Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanlığının adının Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığı olarak değişmesi, Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığının da Jeoteknik Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı olmak üzere farklı Daire Başkanlıklarına ayrılması ve Enerji İşleri Genel Müdürlüğü (EİGM) tarafından her yılın Aralık ayında yapılan yetkilendirmeler kapsamında kurulu gücüne bakılmaksızın Lisanslı HES projelerinin proje onay ve kabul yetkisinin EİGM'ye verilmesi nedeniyle 2020/11 sayılı Genelge'de revizyon yapılması ihtiyacı doğmuştur.
1. PROJE İNCELEME VE ONAY İŞLEMLERİ
1.1. Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği ile Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliğine göre, 6446 sayılı Kanun kapsamındaki barajlı ve regülatörlü HES projelerinin santral binasına kadar olan su yapıları ile santral binası kuyruk suyu imalatlarının projeleri DSİ'ce, santral binası dahil santral binası elektro-mekanik ve hidro-mekanik teçhizat projeleri EİGM'ce onaylanır.
1.2. Tablo-4 projelerinin su yapıları ve üzerindeki elektro-mekanik ve hidro-mekanik teçhizat, santral binası dahil santral binası elektro-mekanik ve hidro-mekanik teçhizat ve (Şalt sahası ve ENH hariç) santral binası kuyruk suyu imalatlarının projeleri DSİ'ce onaylanır.
1.3. Mülga SKHA Yönetmeliğinin "Müracaat esasları" başlıklı 6. maddesinin 9. fıkrasının (b) bendi kapsamında Kuruluşumuzca yapılan tesislerin enerji kısımları ve SKHA Yönetmeliğinin " Proje listelerinin ilanı ve başvurular" başlıklı 5. maddesinin 5. fıkrası kapsamında olup yine Kuruluşumuzca yapılarak belediyelere devredilen ve Belediyeler tarafından işletilen basınçlı borulu sulama şebekesi ve klasik kanallı şebeke üzerinde enerji potansiyeli olması durumunda söz konusu enerji üretim tesislerine ait projelerin su yapıları ve üzerindeki elektro-mekanik ve hidro-mekanik teçhizat, santral binası dahil santral binası elektro-mekanik ve hidro-mekanik teçhizat (Şalt sahası ve ENH hariç) ve santral binası kuyruk suyu imalatlarının projeleri DSİ'ce onaylanır.
1.4. DSİ Bölge Müdürlükleri;
Başka Kurum veya Kuruluşlarca, büyükşehir olan illerde Büyükşehir Belediye Başkanlıklarınca, büyükşehir olmayan illerde ise İl Özel İdareleri veya Belediye Başkanlıklarınca onaylanan haritaları; "DSİ Harita ve Harita Bilgileri Üretimi Genel Teknik Şartnamesi"ne göre yeniden inceleyip şartnameye uymayan hususları düzelttirerek, haritanın araziye uygunluğu tespit edildikten sonra proje çalışmalarına başlanılmasını,
Önlisans/Üretim Lisansı sahiplerinin proje, hesap ve raporlarının DSİ kriterlerine ve yürürlükteki mevzuata uygun şekilde DSİ antetli olarak hazırlanmasını,
Harita, proje, hesap ve raporların; mühendislik odasına kayıtlı ve tescil yapılmış, bu işte ihtisas sahibi olan proje firmalarına yaptırılıp yaptırılmadığının kontrolünü,
Önlisans/Üretim Lisansı sahiplerinin, harita, proje, hesap ve raporları anlaşma yaptığı proje firmasının ilgili branş mühendisleriyle birlikte imzalanmasını, yetkisiz kişilerce veya eksik imzalanmış olarak verilen harita, proje, hesap ve raporların incelenmeden iade edilmesini,
Kati proje incelemesi/tasvibi/onayı aşamasında; Önlisans/Üretim Lisansı, ÇED Olumlu/ÇED Gerekli Değildir ve Su Kullanım Hakkı Anlaşmasındaki (SKHA) kurulu güç değerleri ile bu belgelerdeki Şirket unvanlarının kontrol edilmesi, farklılık olması durumunda incelenmeden iade edilmesini,
Önlisans/Üretim Lisansı sahiplerinin, HES'lere ait inşaat, elektrik, makine, jeoloji, sismik tehlike analizi ve doğal yapı gereçleri ile ilgili proje, hesap ve raporları ile birlikte kazılardan ve inşaat çalışmalarından çıkacak hafriyat malzemesinin toplanacağı uygun depo alanlarını gösterir belgelerin ilgili DSİ Bölge Müdürlüğüne teslim edilmesini sağlar.
Regülatörlü HES projeleri kapsamında yer alan söz konusu enerji üretim tesislerine ilişkin HES projelerinin Kuruluşumuzca uygun bulunan son fizibilitedeki kot-koordinat uygunluğunu dikkate alarak inşaat, elektrik, makine, harita, hidroloji, jeoloji, sismik tehlike analizi ve doğal yapı gereçlerine ait proje, hesap ve raporları DSİ kriterlerine göre inceleyerek varsa eksiklikleri başvuru sahibi Şirkete tamamlattırdıktan sonra onaylanarak EK-1'de belirtilen şekilde dağıtımını yapar.
Barajlı, Tablo-4 ve mülga SKHA Yönetmeliğinin "Müracaat esasları" başlıklı 6. maddesinin 9. fıkrasının (b) bendi kapsamında Kuruluşumuzca yapılan tesislerin enerji kısımlarına ilişkin HES projelerini; Kuruluşumuzca uygun bulunan son fizibilitedeki kot-koordinat uygunluğu dikkate alınarak hazırlanan inşaat, elektrik, makine, harita, hidroloji, jeoloji, sismik tehlike analizi ve doğal yapı gereçleri ile ilgili proje, hesap ve raporları DSİ kriterlerine göre değerlendirip varsa eksiklikleri Önlisans/Üretim Lisansı sahibi Şirkete tamamlattırdıktan sonra tasvip ederek Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığına gereği için gönderir.
1.5. DSİ Genel Müdürlüğü;
Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığı; ilgili DSİ Bölge Müdürlüğünce gereği için gönderilen HES projelerine ait proje, hesap ve raporları onay için Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığına projeye ilişkin görüşünü de içerecek şekilde gönderir.
Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı, gelen projelerden jeoloji, doğal yapı gereçleri ve sismik tehlike analizi ile ilgili paftaları, hesapları ve raporları inceleme ve onay için Jeoteknik Hizmetler Dairesi Başkanlığına gönderir.
Jeoteknik Hizmetler Dairesi Başkanlığı, onay için gelen jeoloji, doğal yapı gereçleri ve sismik tehlike analizi ile ilgili paftaları, hesapları ve raporları incelemesi sonucunda eksiklik tespit etmesi halinde; eksik görülen hususları tamamlatmak üzere, Önlisans/Üretim Lisansı sahibi Şirkete geri gönderir ve Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı ile Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığını bilgilendirir. Eksiklik bulunmaması halinde söz konusu paftaları, hesapları ve raporları onaylar ve Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığına gönderir.
Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı, onay için gelen inşaat, elektrik, makine projelerini, hesaplarını ve raporlarını incelemesi sonucunda eksiklik tespit etmesi halinde; eksik görülen hususları tamamlatmak üzere, Önlisans/Üretim Lisansı sahibine geri gönderir ve Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığını bilgilendirir. Eksiklik bulunmaması halinde; söz konusu projeleri, hesapları ve raporları onaylar. Onaylanan tüm projeleri, paftaları, hesapları ve raporları bir bütün halinde Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığına gereği için gönderir.
Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığı gelen onaylı projelerin, hesapların ve raporların dağıtımını EK-1'de belirtilen şekilde yapar.
1.6. Denetim hizmetinin; ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından veya Su Yapıları Yetkili Denetim Firmalarından (SYDF) danışmanlık hizmeti satın alınması yoluyla yapılsa dahi kati projelerin tasdik yetkisi DSİ'dedir.
1.7. Denetim hizmetinin ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması halinde; uygulama ve iş sonu projelerinin onayı ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından, denetim hizmetinin danışmanlık hizmeti satın alınması yoluyla yapılması halinde; uygulama ve iş sonu projeleri onayı SYDF tarafından yapılır.
2. İŞ PROGRAMI ONAYI
2.1. Kati proje onayı sonrasında Üretim Lisansı sahibi Şirket tarafından hangi zaman aralığında hangi imalatların yapılacağı, vardiyalı çalışılıp çalışılmayacağı, başlangıç ve bitiş tarihlerini de içerecek şekilde hazırlanacak iş programı ilgili DSİ Bölge Müdürlüğüne sunulur.
2.2. İlgili DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından uygun bulunması halinde iş programı onaylanır. Gerekmesi durumunda iş programı revize edilebilir. Şirket tarafından sunulan iş programındaki inşaat bitim tarihi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından verilen Üretim Lisansı Özel Hükümler'de yer alan tesis tamamlanma tarihini geçemez. Yatırımcı bu hususun kontrolü için iş programı ekinde Üretim Lisansı ve eki olan Özel Hükümleri de DSİ'ye ibraz eder.
3. DENETİM EKİBİ KURULMASI
3.1. Onaylı iş programı göz önünde bulundurularak ilgili Bölge Müdürlüğü Makamından alınacak Olur ile;
3.1.1. Denetim hizmeti danışmanlık hizmeti satın alınması (SYDF) yoluyla yapılacaksa; SYDH Yönetmeliğindeki "EK-1 SYDF'nin Şantiyedeki Organizasyon Yapısı" göz önünde bulundurularak SYDF'yi Kuruluşumuz adına denetleyecek olan denetim ekibi asil ve yedek üyelerden oluşacak şekilde kurulur.
3.1.2. Denetim hizmeti DSİ tarafından yapılacaksa; SYDH Yönetmeliğindeki "EK-9 DSİ'nin Denetim Ekibi (Büro ve Şantiye)" göz önünde bulundurularak Üretim Lisansı sahibi Şirketi ve Yükleniciyi Kuruluşumuz adına denetleyecek olan denetim ekibi asil ve yedek üyelerden oluşacak şekilde kurulur.
4. DENETİM PROTOKOLÜ İMZALANMASI
4.1. Denetim ekibinin kurulması sonrasında Üretim Lisansı sahibi Şirket ile ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü arasında;
4.1.1. Denetim hizmeti danışmanlık hizmeti satın alınması (SYDF) yoluyla yapılacaksa; SYDH Yönetmelik eki "EK-2 Protokol" (Denetim Hizmeti Verilecek Tesisine Ait Protokol) imzalanır,
4.1.2. Denetim hizmeti DSİ tarafından yapılacaksa; SYDH Yönetmelik eki "EK-3 Protokol" (Denetim Hizmeti DSİ Tarafından Verilecek Tesisine Ait Protokol) imzalanır.
5. YER TESLİMİ
5.1. Şirket tarafından inşa edilecek olan hidroelektrik enerji üretim tesisine ait kati projeler onaylanmadan ve DSİ tarafından yer teslimi yapılmadan inşaat faaliyetlerine başlanılmayacaktır.
5.2. İlgili DSİ Bölge Müdürlüğünün görevlendireceği en az üç kişiden oluşan bir komisyon marifetiyle SYDF'ye ve/veya Üretim Lisansı sahibi Şirkete yer teslimi yapılır. Yer teslimi denetim protokolünün düzenlendiği gün veya protokol imza tarihinden sonraki ilk iki (2) iş günü içinde yapılmalıdır.
5.3. Yer teslimi aşamasında; Üretim Lisansı, ÇED Olumlu/ÇED Gerekli Değildir ve SKHA'daki kurulu güç değerleri ile bu belgelerdeki Şirket unvanları kontrol edilir, farklılık olması durumunda yer teslimi yapılmaz.
6. DENETİM
6.1. İlgili DSİ Bölge Müdürlükleri; denetim protokolünün imzalandığı tarihten başlayarak işin geçici kabulünün yapıldığı tarihte son bulan denetim faaliyetlerine ait denetim bedeli ödemeleri ile ilgili olarak SYDH Yönetmeliği ilgili hükümleri çerçevesinde işlem tesis eder.
6.2. Denetimin danışmanlık hizmeti satın alınarak yapılması planlanan işlerde; SYDF ihalesi sonuçlanıncaya kadar, öngörülen süre için kısmi kati proje onayı yapılarak denetim hizmeti DSİ tarafından verilebilir.
6.3. İlgili DSİ Bölge Müdürlükleri; barajlı HES projelerinde dolguya başlanması, su tutma öncesi kontrollerin yapılması, su tutma programının onaylanması ve su tutmaya hazır olduğuna dair varakanın hazırlanması ile ilgili işlevleri gerçekleştirir.
6.4. Su tutmaya başlanmadan önce DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından su tutma programından etkilenecek/etkilenebilecek yerlere ilişkin ilgili Kurumlardan (Belediyeler, İl Özel İdare Müdürlüğü, Karayolları Bölge/İl Müdürlüğü (KGM), Demiryolları Bölge Müdürlüğü (TCDD) vb) "su tutulmasına engel bir durum olmadığını belirten uygunluk görüşü" ve EPDK'dan "mülkiyet işlemleri devam etmektedir" şeklindeki görüşler alınacak ve söz konusu görüşler Su Tutma Varakası ekine konulacaktır.
6.5. İlgili DSİ Bölge Müdürlükleri; HES projelerinin inşaat faaliyetlerinin denetimlerini, Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri ile DSİ kriterleri ve şartnamelerine göre yapar. EK-2'de belirtilen formata uygun olarak hazırlanan denetim raporlarını ayda bir Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığına gönderir.
6.6. İlgili DSİ Bölge Müdürlükleri; Üretim Lisansı sahibi Şirketlere ait Hidroelektrik Enerji Üretim Tesislerini, SKHA'da belirtilen hususlara uygun olarak işletilip işletilmediğini kontrol eder, menfi bir durum tespit edilmesi halinde DSİ Genel Müdürlüğüne rapor eder.
7. GEÇİCİ ve KESİN KABUL
7.1. Kabul işlemleri, Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliği ile Yapım İşleri Genel Şartnamesinde belirlenen esaslar doğrultusunda 04/03/2009 tarihli ve 27159 mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Yapım İşleri Muayene ve Kabul Yönetmeliği" esaslarına göre yapılır.
7.2. HES projelerinde kısmi geçici /geçici kabul yapılabilmesi için türbinlerden en az bir tanesinin kurulumunun tamamlanarak enerji üretimine hazır halde olması gerekir.
7.3. Üretim Lisansı sahibi Şirket geçici kabul öncesinde sunulması gereken Teminat Mektubunu Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığına sunar.
7.4. Geçici kabulün yapılabilmesi için Üretim Lisansı sahibi Şirket; su yapısının projesine, fen ve sanat kaidelerine uygun olarak bitirildiğini belirtir dilekçesini, ekinde geçici kabulde sunması gereken evraklar ile birlikte işin öngörülen bitim tarihinden en az 30 (otuz) gün önce ilgili DSİ Bölge Müdürlüğüne sunar.
7.5. DSİ gerek görmesi durumunda, denetimi danışmanlık hizmeti alımı (SYDF) ile yapılan işlerde işin kabule hazır olup olmadığı konusunda SYDF'nin yazılı görüşünü alır.
7.6. İşin öngörülen bitim tarihinden en az 15 (onbeş) gün önce ilgili DSİ Bölge Müdürlüğünce mahallinde yapılan inceleme sonucunda söz konusu projenin geçici kabule engel bir durumu yoksa Yapım İşleri Muayene ve Kabul Yönetmeliği ve Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliğine uygun olarak hazırlanan EK-3'te örneği verilen Yapım İşleri Geçici/Kesin Kabul Teklif Belgesi ilgili DSİ Bölge Müdürlüğünce düzenlenir.
7.7. Regülatörlü HES projeleri kapsamında yer alan söz konusu enerji üretim tesislerine ilişkin HES projelerinin geçici/kesin kabulün yapılması için ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü Makamı Olur'u ile Geçici/Kesin Kabul Heyeti oluşturulur.
7.8. Barajlı, Tablo-4 ve mülga SKHA Yönetmeliğinin "Müracaat esasları" başlıklı 6. maddesinin 9. fıkrasının (b) bendi kapsamında Kuruluşumuzca yapılan tesislerin enerji kısımlarına ilişkin HES projelerinde ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü; içerisinde geçici kabulde görev alacak ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü personeli isimlerinin de bulunduğu tesisin geçici kabule hazır olduğuna dair yazı ekinde Yapım İşleri Geçici Kabul Teklif Belgesi (EK-3) ile ilgili bilgi ve belgeleri (Üretim Lisansı, ÇED Olumlu/ÇED Gerekli Değildir Belgesi, Kati Proje Onay Yazısı, Uygulama Proje Onay Yazısı, CBS Onay Yazısı ve Enerji Amaçlı Tesislerde Çevresel Koruma, Güvenlik ve Uyarı Sistemleri Rehberi Kabul Tutanağı) Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığına gönderir. Geçici kabulün yapılması için Genel Müdürlük Makam Olur'u ile Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda DSİ Genel Müdürlüğü ilgili Daire Başkanlıkları ve ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü personellerinden oluşan Geçici Kabul Heyeti kurulur.
7.9. Barajlı, Tablo-4 ve mülga SKHA Yönetmeliğinin "Müracaat esasları" başlıklı 6. maddesinin 9. fıkrasının (b) bendi kapsamında Kuruluşumuzca yapılan tesislerin enerji kısımlarına ilişkin HES projelerinde ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü; içerisinde kesin kabulde görev alacak ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü personeli isimlerinin de bulunduğu tesisin kesin kabule hazır olduğuna dair yazı ekinde Yapım İşleri Kesin Kabul Teklif Belgesi (EK-3) ile ilgili bilgi ve belgeleri (Üretim Lisansı, ÇED Olumlu/ÇED Gerekli Değildir Belgesi, Kati Proje Onay Yazısı, Uygulama Proje Onay Yazısı, İş Sonu Projesi Onay Yazısı, Nihai Fizibilite Uygunluk Görüşü) Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığına gönderir. Kesin kabulün yapılması için Genel Müdürlük Makam Olur'u ile Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda DSİ Genel Müdürlüğü ilgili Daire Başkanlıkları ve ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü personellerinden oluşan Kesin Kabul Heyeti kurulur.
7.10. Regülatörlü ve Barajlı HES projelerinde Üretim Lisansı kapsamında birden fazla kısım (su yapısı ve santral binasından oluşan) olması durumunda, müstakil kullanıma elverişli her bir kısım için Üretim Lisansı kapsamındaki kısımların tamamının kabulü yapılmış anlamına gelmemek şartıyla, kısmi geçici kabul yapılabilir.
7.11. Tablo-4 ve mülga SKHA Yönetmeliğinin "Müracaat esasları" başlıklı 6. maddesinin 9. fıkrasının (b) bendi kapsamında Kuruluşumuzca yapılan tesislerin enerji kısımları ve SKHA Yönetmeliğinin "Proje listelerinin ilanı ve başvurular" başlıklı 5. maddesinin 5. fıkrası kapsamında olup yine Kuruluşumuzca yapılarak belediyelere devredilen ve Belediyeler tarafından işletilen basınçlı borulu sulama şebekesi ve klasik kanallı şebeke üzerinde enerji potansiyeli olması durumunda söz konusu enerji üretim tesislerine ilişkin HES projelerinde, tesisin birden fazla ünitesinin bulunması durumunda müstakil kullanıma elverişli her bir kısım için Üretim Lisansı kapsamındaki kısımların tamamının kabulü yapılmış anlamına gelmemek şartıyla, kısmi geçici kabulü yapılabilir. Kısmi geçici kabulün yapılabilmesi için ünitelerden en az birinin üretim yapabildiğine ilişkin ekran görüntüsünün kabul başvurusu evrakları ile birlikte Bölge Müdürlüğüne sunulması gerekmektedir. Bu madde kapsamındaki HES projelerinde, kısmi kesin kabul yapılamaz.
7.12. Kesin kabul başvurusunda bulunacak Üretim Lisansı sahibi Şirketler, "Mülkiyet işlemleri devam etmektedir." şeklindeki EPDK'dan alınacak görüş yazısını, ilgili Bölge Müdürlüğüne başvuru evrakları ile birlikte sunacaktır.
7.13. Barajlı, Tablo-4 ve mülga SKHA Yönetmeliğinin "Müracaat esasları" başlıklı 6. maddesinin 9. fıkrasının (b) bendi kapsamında Kuruluşumuzca yapılan tesislerin enerji kısımlarına ilişkin HES projelerinin geçici/kesin kabulü, gerek görülmesi halinde Genel Müdürlük Makam Olur'u alınması şartıyla ilgili DSİ Bölge Müdürlüğünce yapılabilir.
7.14. Kısmi geçici, geçici ve kesin kabulün Genel Müdürlük tarafından yapılması halinde; kısmi geçici, geçici ve kesin kabul tutanağının ilgili Genel Müdür Yardımcısı tarafından onaylanması sonrasında kısmi geçici, geçici ve kesin kabul tutanağı dağıtımı Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığı tarafından, kısmi geçici, geçici ve kesin kabulün ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması halinde ise kısmi geçici, geçici ve kesin kabul tutanağının ilgili DSİ Bölge Müdürü tarafından onaylanması sonrasında kısmi geçici, geçici ve kesin kabul tutanağı dağıtımı ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından yapılır.
7.15. Kuruluşumuzca kısmi geçici/geçici kabulü yapılarak işletmeye geçen tüm HES projelerine ait iş ve işlemler Bölge Müdürlüklerindeki İşletme ve Bakım Şube Müdürlükleri koordinasyonunda, diğer ilgili Şube Müdürlüklerince birlikte yürütülür.
İşbu Genelgenin yürürlüğe girmesiyle 2020/11 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Ek:
1 - EK-1.rtf
2 - EK-2.rtf
3 - EK-3.rtf