BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Acıbadem Üniversitesine bağlı bütün enstitülerde yürütülen lisansüstü eğitim, öğretim ve sınavlar ile ilgili esasları düzenlemektir.
(2) Bu Yönetmelik, Acıbadem Üniversitesine bağlı bütün enstitülerde yürütülen lisansüstü eğitim, öğretim ve sınavlarla ilgili hususları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) ALES: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavını,
b) Dönem Projesi: Lisansüstü eğitim programlarında öğrencilerce ders döneminde araştırılan/incelenen bilimsel bir konunun araştırma raporu biçiminde sunulmasını,
c) Enstitü: Üniversiteye bağlı enstitüleri,
ç) Enstitü Kurulu: Enstitü müdürünün başkanlığında, enstitü müdür yardımcıları ile, enstitüde açılmış eğitim programları bulunan ve öğrenci kaydı yapılmış olan anabilim dalı başkanlarından oluşan Kurulu,
d) Enstitü Yönetim Kurulu: Enstitü müdürünün başkanlığında, enstitü müdür yardımcıları ve müdürün göstereceği altı aday arasından Enstitü Kurulunca seçilecek üç öğretim üyesinden oluşan Kurulu,
e) GMAT: Uluslararası Graduate Management Admission Test sınavını,
f) GRE: Uluslararası Graduate Record Examinationsı,
g) IELTS: Uluslararası Dil Sınavını,
ğ) KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavını,
h) Müdür: İlgili enstitü müdürünü,
ı) Mütevelli Heyet: Acıbadem Üniversitesi Mütevelli Heyetini,
i) Rektör: Acıbadem Üniversitesi Rektörünü,
j) Senato: Acıbadem Üniversitesi Senatosunu,
k) TOEFL: Uluslararası Test of English as a Foreign Language Sınavını,
l) TUS: Tıpta Uzmanlık Sınavını,
m) ÜDS: Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavını,
n) Üniversite: Acıbadem Üniversitesini
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Lisansüstü Eğitim - Öğretim ile İlgili Esaslar
Öğretim düzeyleri ve süreleri
(1) Lisansüstü öğretim; yüksek lisans, doktora programlarından oluşur. İkinci lisansüstü öğretim programlarında sadece tezsiz yüksek lisans eğitimi yürütülür ve doktora yeterlik ve tezli yüksek lisans eğitimi yapılamaz. Bunlardan;
a) Yüksek lisans programı: En az dört yıl süreli bir yükseköğretim kurumundan lisans diploması ya da buna eşdeğer bir derece almış olanların, bu eğitim üzerine yapacakları dört yarıyıl öğrenim ve bilimsel araştırma faaliyetlerini kapsar.
b) Doktora programı: Ortaöğretim alan öğretmenliği lisansla birleştirilmiş tezsiz yüksek lisans dahil yüksek lisansa, hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli tıp, diş hekimliği, eczacılık ve veteriner fakülteleri diplomasına, eczacılık ve fen fakülteleri mezunlarının ise ilgili mevzuata göre bir laboratuvar dalında kazandıkları uzmanlığa dayalı sekiz yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl süreli bir programdır.
Eğitim-öğretim dili
(1) Zorunlu olarak bir yabancı dilde eğitim-öğretim yapan programlar dışında enstitülerde eğitim-öğretim Türkçe yapılır, ancak tüm öğrencilerde belirli bir yabancı dil seviyesi aranır. Bu yabancı dilin hangi yabancı dil olacağına, Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı diller arasında yer alması ve Üniversitede eğitimi verilen bir dil olması koşulu ile her program için, ilgili Enstitü Yönetim Kurulu karar verir.
(2) Anabilim dalının teklifi ve Enstitü Kurulunun onayı ile belirli programlarda tüm dersler veya bir kısım dersler Enstitü Yönetim Kurulu karar verilen yabancı dilde verilebilir. Türkçe yapılan derslerde yabancı dilde yazılmış kitaplar izlenebilir; ödev ve benzeri çalışmaların yabancı dilde hazırlanması istenebilir. Ayrıca, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanının uygun görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayıyla proje ve tez çalışmaları ile raporlar ve seminer sunuşlarının bu yabancı dilde hazırlanması istenebilir.
Akademik yıl
(1) Eğitim-öğretim yarıyıl esasına göre yapılır. Her akademik yıl güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan oluşur. Bir yarıyıl, sınavlar dahil en az yetmiş iş günüdür.
(2) Güz ve bahar yarıyılına ek olarak, stajlar, Yükseköğretim Kurulu onayı ile yaz öğrenimleri veya yaz yarıyılı açılabilir. Bunların süresi ve şekli Senato tarafından belirlenir.
Yeni eğitim-öğretim programlarının açılması
(1) Enstitüde; Enstitü Kurulunun önerisi, Senatonun onayı ve Yükseköğretim Kurulu kararı ile yeni lisansüstü programlar açılabilir. Lisansüstü programlar, Enstitü anabilim dalları ile aynı adları taşır. Ancak Enstitü Kurulunun önerisi, Senatonun onayı ve Yükseköğretim Kurulunun kararı ile Enstitünün bir anabilim dalına bağlı, o anabilim dalından farklı bir ad taşıyan bir lisansüstü program da açılabilir.
(2) Yurt içindeki veya yurt dışındaki diğer yüksek öğretim kurum ve kuruluşları ile işbirliği yaparak ortak programlar yürütmeye, Enstitü Kurulunun teklifi, Senatonun uygun görüşü ve Yükseköğretim Kurulu onayı ile karar verilir.
Anabilim dalına ilişkin esaslar
(1) Anabilim dallarının lisansüstü eğitim programları, eğitim hedefleri, programlara giriş ve mezuniyet koşulları, programların içerdiği zorunlu ve seçmeli dersleri, bunların kredileri ve benzeri konulara ilişkin esaslar, anabilim dalları akademik kurullarının teklifi Enstitü Kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.
Derslerin açılması ve ders sorumluları
(1) Her yarıyıl açılacak dersler, anabilim dalı başkanlığının önerisi Enstitü Kurulunca kabul edildikten sonra Senato tarafından onaylanarak ilan edilir.
(2) Lisansüstü düzeydeki dersler, ilke olarak öğretim üyeleri tarafından verilir. Zorunlu hallerde anabilim dalı başkanlığının gerekçeli önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile doktora derecesine sahip öğretim görevlilerine de lisansüstü düzeyde dersler verdirilebilir. Gerekli görüldüğünde ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi, müdürün olumlu görüşü ve Rektörlüğün onayı ile Üniversite dışından da öğretim elemanı görevlendirilebilir.
Danışmanlar
(1) Danışman ilke olarak o anabilim dalında görevli kadrolu öğretim üyesidir, ancak bulunmadığı ya da sayıca yeterli olmadığı durumda Üniversitenin en yakın anabilim dalındaki kadrolu öğretim üyeleri arasından seçilir. Görevlendirme, danışmanın bağlı bulunduğu anabilim dalı akademik kurulunun görüşleri alınarak ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. Zorunlu hallerde, yüksek lisans öğrencileri için tez danışmanı o anabilim dalındaki doktoralı öğretim görevlileri arasından seçilebilir. Tez çalışması niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda, anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile ikinci tez danışmanı atanabilir. Yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerle birlikte yürütülen programlarda, diğer üniversite tarafından atanan danışman da ikinci tez danışmanı olarak kabul edilir.
(2) Danışmanların görev tanımları ve sorumlulukları Enstitü Kurulunun önerisi ile Senato tarafından belirlenir.
(3) Danışman atanıncaya kadar danışmanlık görevi anabilim dalı başkanı tarafından yürütülür ve;
a) Tezli yüksek lisans programı öğrencileri için en geç birinci yarıyılın sonuna kadar ders danışmanı, ikinci yarıyılın sonuna kadar da tez eseri raporu danışmanı önerilir.
b) Tezsiz raporsuz yüksek lisans programı öğrencileri için en geç birinci yarıyılın sonuna kadar ders danışmanı, dönem projesinin açıldığı yarıyılda da dönem projesi danışmanı önerilir.
c) Doktora yeterlik programı öğrencileri için en geç birinci yarıyılın sonuna kadar ders danışmanı, dersler başarıyla tamamlanıncaya kadar da tez yeterlik çalışması danışmanı önerilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Lisansüstü Programlara Başvuru, Öğrenci Kabulü ve Kayıt
Öğrenci sayısı
(1) Yeni açılan bir programa yeterli başvurunun bulunmaması veya başvuran adaylar arasında başarılı bulunanların sayısının yeterli olmaması, ya da açık olan bir programda kayıtlı öğrenci kalmaması durumunda, Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile o yıl veya yarıyıl için söz konusu programa öğrenci alınmayabilir. Bu durumda, varsa, kayıt yaptırmış olan adayların kayıtları iptal edilir ve kendilerinden alınan ücretler iade edilir. Bir program için yeterli bulunacak öğrenci sayısına, Enstitü Yönetim Kurulu karar verir.
(2) Yurt dışında ikamet; Türk ve yabancı uyruklu adayların lisansüstü programlara kontenjan dahilinde kabullerinde de bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(3) Yabancı uyruklu adayların başvurdukları lisansüstü programı izleyebilecekleri kadar Türkçe Dilbilgisi yeterliliğinin nasıl değerlendirileceğine ilgili Enstitü Yönetim Kurulu karar verir.
Yüksek lisans programları
(1) Yüksek lisans programları tezli ve tezsiz olmak üzere iki şekilde yürütülür. Bu programların hangi anabilim dallarında açılacağı, nasıl yürütüleceği ve başvuru koşulları, Enstitü Kurulunun önerisi üzerine Senatoca belirlenir.
(2) ALES’den, başvurduğu programın puan türünde 55 standart puandan az olmamak koşulu ile, Enstitü Kurulu tarafından belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans programlarına yapılacak başvurularda, ALES yerine, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen GRE ve GMAT gibi uluslararası sınavlardan, Yükseköğretim Kurulunca başarı taban puanları belirlenen sınav sonuçları da kabul edilebilir. Senato, bu taban puanların üzerinde puanlar belirleyebilir.
Doktora programları
(1) Doktora programlarının hangi anabilim dallarında açılacağı, nasıl yürütüleceği ve başvuru koşulları, Enstitü Kurulunun önerisi üzerine Senatoca belirlenir. Doktora programına başvuracak adayların ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi üzerine Enstitü Kurulunca uygun görülen bir yüksek lisans diplomasına; hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli tıp, diş hekimliği ve veteriner fakülteleri diplomasına, eczacılık ve fen fakülteleri mezunlarının ise yüksek lisans derecesine veya bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olması gerekir.
Adaylarda aranacak şartlar şunlardır:
a) ALES’den, başvurduğu programın puan türünde 55 standart puandan az olmamak koşulu ile Enstitü Kurulu tarafından belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Doktora/sanatta yeterlik programlarına yapılan başvurularda ALES sonucu yerine, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen GRE ve GMAT gibi uluslararası sınavlardan, Yükseköğretim Kurulunca başarı taban puanları belirlenen sınav sonuçları da kabul edilebilir. Senato, bu taban puanların üzerinde puanlar belirleyebilir. Ancak, enstitüde güzel sanatlar ve konservatuvarlarla ilgili program/anabilim dallarına öğrenci kabulünde, ALES’e girmiş olma şartı aranmaz.
b) Temel tıp bilimlerinde doktora programlarına başvuracak adaylardan, tıp fakülteleri mezunlarının lisans diplomasına ve TUS’dan en az 55 puan ve üzerinde temel tıp puanına; ya da ALES’in sayısal kısmından en az 55 standart puandan az olmamak koşulu ile Enstitü Kurulu tarafından belirlenecek ALES standart puanına sahip olmalıdır. Temel tıp puanı, TUS temel tıp bilimleri Testi-1 bölümünden elde edilen standart puanın 0,7; TUS klinik tıp bilimleri testi bölümünden elde edilen standart puanın 0,3 ile çarpılarak toplanmaları sonucu elde edilir. Tıp fakültesi mezunu olmayanların ise yüksek lisans diplomasına, diş hekimliği ve veteriner fakülteleri mezunlarının lisans diplomasına ve ALES’in sayısal kısmından 55 standart puandan az olmamak koşulu ile Enstitü Kurulu tarafından belirlenecek ALES standart puanına sahip olması gerekir.
(2) Lisans derecesine dayalı doktora/sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylarda aşağıdaki koşullar aranır.
a) İlgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi üzerine Enstitü Kurulunca uygun görülecek bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir.
b) ALES’den başvurduğu programın puan türünde 70 standart puandan az olmamak koşulu ile Enstitü Kurulu tarafından belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Yapılan başvurularda ALES sonucu yerine, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen GRE ve GMAT gibi uluslar arası sınavlardan, Yükseköğretim Kurulunca başarı taban puanları belirlenen sınav sonuçları da kabul edilebilir. Senato, bu taban puanların üzerinde puanlar belirleyebilir. Ancak, Enstitüde güzel sanatlar ve konservatuvarlarla ilgili program/anabilim dallarına öğrenci kabulünde, ALES’e girmiş olma şartı aranmaz.
c) Lisans eğitimi genel not ortalamasının en az 3.00 veya eşdeğeri olması gerekir.
(3) Doktora/sanatta yeterlik programlarına başvurabilmek için adayların ÜDS’den, 70 puandan az olmamak koşulu ile Enstitü Kurulu tarafından belirlenecek puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan, bu puana eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir. Yabancı uyruklu adayların ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden, ÜDS’den en az 70 veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan, bu puana eşdeğer bir puan almış olmalıdır.
Giriş sınavları
(1) Yüksek lisans ve doktora yeterlik programlarına öğrenci kabulü; yabancı dil yeterlik sınavı, mülakat ve genel başarı değerlendirmesi sonuçlarına göre yapılır. Sınavlar ve değerlendirme ile ilgili işlemler, anabilim dalı başkanlığı ve müdürlük tarafından yürütülür.
Yabancı dil yeterlik koşulu
(1) Yüksek lisans programlarına başvuru şartlarını yerine getiren adaylar, ilanda belirtilen yer ve zamanda, Rektörlükçe görevlendirilecek birim tarafından yapılacak yabancı dil yeterlik sınavına alınırlar. Yeterlik sınavı sonuçlarını gösteren puan listeleri, sınavı yapan birim tarafından ilgili enstitülere gönderilir. Enstitüler, enstitü kurullarınca belirlenecek minimum puanları göz önünde bulundurarak, yabancı dil yeterlik sınavındaki başarılı ya da başarısız olan adayları ilan eder.
(2) Üniversitelerarası Kurul tarafından ÜDS’ye eşdeğerliği kabul edilerek, Enstitü Kurulunca başarı taban puanı belirlenen, ulusal ve uluslararası geçerliliği olan KPDS, TOEFL, IELTS ve benzeri dil sınavlarında başarılı olan adaylar, o dilin yeterlik sınavından muaf tutulur.
(3) Bilim alanı yabancı dil olan adaylar, yabancı dil sınavlarına, başka bir yabancı dilden girer.
(4) Yabancı uyruklu adayların kendi ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden, ÜDS’den en az 70 veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan, bu puana eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir. Türkçe’den yeterlik durumu, Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen esaslara göre yapılacak sınav ile değerlendirilir.
Genel başarı değerlendirmesi
(1) Adayların mülakat/yetenek değerlendirmesi mülakat jürileri tarafından yapılır. Mülakat jürisi anabilim dalı başkanlığınca önerilen ve enstitü yönetim kurulu kararıyla onaylanan en az üç asıl, iki yedek öğretim üyesinden oluşur. Bir anabilim dalında yürütülen farklı lisansüstü programlar için ayrı jüriler kurulabilir.
(2) Yüksek lisans ve doktora yeterlik programına öğrenci kabulünde, adayların genel başarı notu, 100 üzerinden tam nota dönüştürülen ALES puanının ya da TUS temel tıp puanının % 50'si, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasının % 20'si ve mülakat / yetenek değerlendirmesinde tam not üzerinden alınan notun % 30'u alınarak hesaplanır.
(3) Yüksek lisans öğrencilerinin mülakat/yetenek değerlendirmesinde tam not üzerinden en az % 50 alan ve genel başarı notundan da tam notun en az % 60'ını sağlayan adaylar başarılı kabul edilirler. Başarılı adayların kendi içinde sıralaması, mülakat jürisi tarafından, genel başarı notuna göre yapılır. Genel başarı notunun eşitliği halinde mülakat/yetenek değerlendirmesi notu dikkate alınır.
(4) Doktora yeterlik programlarında mülakat/yetenek değerlendirmesinde tam not üzerinden en az % 60 alan ve genel başarı notunda da tam notun en az % 70'ini sağlayan adaylar başarılı kabul edilir. Başarılı adayların kendi içinde sıralaması, mülakat jürisi tarafından genel başarı notuna göre yapılır. Genel başarı puanının eşitliği halinde adayların mülakat/yetenek değerlendirmesi notu dikkate alınır.
(5) Anabilim dalları yüksek lisans, doktora yeterlik programları için belirlenen kontenjanların en fazla %50’si kadar yedek aday genel başarı değerlendirme sırası esas alınarak belirlenir. Programa kayıt hakkı kazanmasına rağmen, akademik takvimde belirtilen günlerde kayıt yaptırmayarak haklarını kaybeden adayların yerine, başarılı bulunan yedek adaylar genel başarı değerlendirme sırası esas alınarak kabul edilir.
Bilimsel hazırlık programları
(1) Yüksek lisans, doktora yeterlik programlarında genel başarı değerlendirmesinde başarılı bulunanlardan, lisans ya da yüksek lisans öğrenimini başvurdukları alanın dışında bir alanda veya Üniversite dışında bir yükseköğretim kurumunda tamamlayanlar için mülakat jürisinin önerisi ve ilgili anabilim dalı başkanlığının görüşü üzerine Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla düzenlenip yürütülen en çok iki yarıyıl süreli programdır.
(2) Bilimsel hazırlık programına devamı gerekli görülenler, ilgili derslere ve uygulama çalışmalarına kayıt yaptırarak devam etmek ve başarılı olmak zorundadırlar. Bilimsel hazırlık programına devam eden öğrenciler, anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile hazırlık derslerine ek olarak ilgili program derslerinden de alabilir.
(3) Bilimsel hazırlık programı kapsamında alınan dersler asıl programın öngördüğü dersler yerine sayılamaz.
(4) Bilimsel hazırlık programına devam eden öğrencinin kabul edildiği lisansüstü programa başlayabilmesi için hazırlık derslerinden başarılı olması gerekir. İki yarıyıllık süre içinde hazırlık programı derslerinden başarılı olamayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir. Bilimsel hazırlık programının dersleri, derslere devam, sınavlar ve başarılı sayılma koşulları ilgili Enstitü Kurulu tarafından belirlenir. Senato tarafından onaylandıktan sonra uygulanır.
(5) Bilimsel hazırlık programını izlemek için geçirilen süre yüksek lisans ve doktora sürelerine ilave edilemez. Bu süre yarıyıl izinleri dışında uzatılmaz.
(6) Bilimsel hazırlık programını süresi içinde tamamlayamayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
Yurt dışı eğitim
(1) Masrafları öğrenciye ait olmak üzere, yurt dışında kısa veya uzun süreli eğitim veya uygulama olanakları sağlanabilir. Bu olanaklar, enstitünün özel anlaşmalarla ortaklaşa eğitim yürüttüğü yükseköğretim kurumlarından sağlanabileceği gibi, öğrencinin kişisel girişimleri sonucu bulduğu yükseköğretim kurumlarından da sağlanabilir. Bunların, öğrencinin enstitüdeki eğitim programının bir parçası olarak değerlendirilebilmesi için, öğrenci yurt dışına çıkmadan önce, ilgili anabilim dalı başkanlığının uygun görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı gerekir. Yurt dışında geçirilecek süre, bu Yönetmelikte belirtilen öğretim sürelerinden sayılır ve yurt dışındaki eğitimde de, ilgili enstitüde aranan başarı şartları aranır. Yurt dışındaki eğitimin not ve kredi eşdeğerliği, ilgili yükseköğretim kurumundan gelecek belgelere dayalı olarak ilgili Enstitü Yönetim Kurulunca karara bağlanır.
Kontenjanların belirlenmesi ve ilan edilmesi
(1) Lisansüstü programlara alınacak öğrenci kontenjanları, anabilim dalının önerisi üzerine Enstitü Kurulu tarafından karara bağlanmak üzere Senatoya sunulur. Senato tarafından onaylanan enstitünün öğrenci kabul edeceği yüksek lisans ve doktora programları, bu programlara kabul edilecek öğrenci kontenjanları Mütevelli Heyet Kararı ile her akademik yıl/yarıyıl başında kesinleşir. Başvuru için gerekli belgeler, başvuru ve sınav tarihleri ile diğer koşullar Rektörlükçe ilan edilir.
Yatay geçişle öğrenci kabulü
(1) Üniversitede veya diğer yükseköğretim kurumlarının lisansüstü programlarında en az bir yarıyıl öğrenim görmüş başarılı öğrenciler, Üniversitede yürütülen başka bir lisansüstü programa yatay geçiş yapmak için başvurabilir. Bu programların hangi anabilim dallarında açılacağı, nasıl yürütüleceği ve başvuru koşulları ile kontenjanları Enstitü Kurulunun önerisi üzerine Senatoca belirlenir. Yatay geçişi uygun görülen öğrencilerin intibakları anabilim dalı başkanlığının önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla yapılır.
(2) Yatay geçiş başvuruları her yarıyılın başında ve akademik takvimde derslerin başlaması için belirtilen tarihten önce yapılır. Avrupa Kredi Transfer sitemine (ECTS) dahil olan üniversitelerden üniversitelere yapılacak öğrenci geçişleri ilgili mevzuat ve Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.
(3) Herhangi bir yüksek lisans programında öğrenim gören öğrencilerin doktora yeterlik programına başvurabilmeleri için ilgili anabilim dalı tarafından belirlenen koşulları sağlamış olmanın yanı sıra öğrenim gördüğü yüksek lisans programında en az yedi dersi başarıyla tamamlamış, yüksek lisans genel akademik ortalamasının en az 3.50, lisans genel akademik ortalamasının da en az 3.00 olması gerekir. Yüksek lisans genel akademik ortalamanın 3.80’nin üzerinde olması durumunda lisans genel akademik ortalama dikkate alınmaz. Bu öğrencilere, lisans derecesi ile kabul edilen öğrencilere tanınan süreler tanınır ve yüksek lisans programında geçirdikleri süreler öğretim süresinden sayılır.
(4) Lisans derecesi ile doktora yeterlik programına kabul edilmiş olan öğrencilerin, Üniversitede yürütülen başka bir yüksek lisans programına yatay geçiş yapması için ilgili anabilim dalı tarafından belirlenen koşulları sağlamış olması, en az yedi dersi başarıyla tamamlamış ve genel akademik ortalamasının en az 3,00 olması gerekir. Yatay geçiş talebi kabul edilen öğrencinin doktora programında geçirmiş olduğu süre öğretim süresinden sayılır.
(5) Tezsiz yüksek lisans programlarından tezli yüksek lisans programlarına geçiş yapılmaz.
(6) Üniversitenin lisansüstü eğitim-öğretim programlarına, yalnızca ders alma aşamasında olan öğrenciler yatay geçiş için başvuruda bulunabilir.
Öğrenim ücreti
(1) Öğrenim ücretleri, her akademik yıl başlamadan önce, Mütevelli Heyeti tarafından tespit edilir ve her yarıyıl başında, kayıt/kayıt yenileme aşamasında ödenir. Burslu öğrenciler dışında öğrenim ücretini ödemeyen öğrencilerin kayıtları yapılmaz veya yenilenmez.
Enstitüye kayıt
(1) Lisansüstü programlara kayıt hakkını kazanan asıl ve yedek adayların listesi Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. Sonuçlar enstitü müdürlüğü tarafından ilan edilir. Kayıtlar, Senato tarafından kabul edilip ilan edilen enstitü akademik takviminde belirtilen günlerde yapılır. Kazanan adaylar, Enstitü Yönetim Kurulunca istenen belgeleri, süresi içinde enstitüye vererek kesin kayıtlarını yaptırır. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan adaylar kayıt haklarını kaybeder. Bu adayların yerine, başarılı bulunan yedek adaylar genel başarı değerlendirme sırası esas alınarak kabul edilir.
(2) Yükseköğretim kurumlarından çıkarılma cezası almış olanlar ve belgelerinde tahrifat bulunanlar ile belgelerindeki eksikliği süresi içinde gideremeyenlerin kayıtları yapılmaz, yapılmış ise iptal edilir.
Kayıt yenileme
(1) Öğrenciler her yarıyıl başında akademik takvimde belirtilen tarihlerde ders alma formlarını doldurarak kayıt yenilemek zorundadır. Öğrenciler Enstitü Kurulunca açılması kararlaştırılan dersler arasından, danışmanlarıyla birlikte belirleyecekleri dersleri ders alma formuna işleyerek öğrenci katkı payının ödendiğini gösteren belgeyle beraber öğrenci işlerine teslim eder. Bu işlemleri tamamlayan öğrencinin kaydı yenilenmiş sayılır.
(2) Bir yarıyılda en çok onaltı kredilik ders alınabilir.
(3) Anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile öğrenciler yurt içi ve yurt dışındaki başka yükseköğretim kurumlarından da lisansüstü dersler alabilirler. Yurt dışındaki üniversitelerle öğrenci değişimi programları kapsamında alınan dersler hariç, diğer yükseköğrenim kurumlarından alınan dersler eğitim programlarındaki zorunlu derslere eşdeğer sayılamaz, ancak seçmeli dersler yerine sayılır.
(4) Öğrenciler Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilmiş bir mazereti yoksa kayıt yenileme işlemini bizzat kendisi yaptırmak zorundadır. Mazereti nedeniyle, kayıt yenileme işlemini belirtilen süre içinde yaptırmayan öğrencinin, mazereti Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edildiği takdirde ders alma-bırakma günlerinde de kayıt yenileme işlemini yaptırabilir. Bu süre içinde de kayıt yenileme işlemini yaptırmayan öğrenci bir defaya mahsus olmak üzere, bunu izleyen yarıyıl başında bu işlemi yaptırabilir. Aksi halde öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir. Kaydını yenilememe nedeniyle kaybedilen süre öğrenim süresinden sayılır.
(5) Süresi içinde kaydını yenilemeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Kayıt sildirme
(1) Kayıt sildirmek isteyen öğrenciler bir dilekçe ile enstitüye başvurur. Enstitü öğrencinin kayıt sildirme isteğini Enstitü Yönetim Kurulunda karara bağlayarak Rektörlüğe iletir. Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla kayıt sildirme işlemleri tamamlanan öğrencilerin durumu, Rektörlükçe ilgili enstitüye bildirilir. Alınan öğretim ücretleri iade edilmez.
Özel öğrenci kabulü
(1) Bir yükseköğretim kurumunda lisans ya da lisansüstü öğrenim gören ya da bu öğrenimlerini tamamlayarak belirli bir konuda bilgi ve uygulama becerilerini artırmak isteyenler, ders sorumlusu ile ilgili anabilim dalı başkanının uygun görüşleri ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile özel öğrenci olarak kabul edilerek belirlenen derslere devam edebilir. Bu statüdeki öğrenciler bir yarıyılda en çok iki ders alabilir. Bu öğrenciler tam zamanlı öğrenciler gibi izledikleri derslerin bütün gereklerini yerine getirmek zorundadır.
(2) Özel öğrenciler öğrencilik haklarından yararlanamaz.
(3) Tam zamanlı öğrencisi bulunmayan derslere özel öğrenci kabul edilemez.
(4) Özel öğrencilerin eğitim-öğrenim ücretleri her akademik yıl itibariyle Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.
(5) Enstitüden özel öğrenci olarak ders alan ve bu derslerden başarılı olan öğrenciler daha sonra lisansüstü öğrenim yapmaya hak kazandıkları takdirde almış oldukları bu derslerden bu Yönetmeliğin 27 nci maddesi hükümlerine göre muaf sayılır.
Yurt dışında ikamet eden adayların kabulü
(1) Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşı ya da yabancı uyruklu adayların lisansüstü eğitim programlarına kabulüne ilişkin esaslar, ilgili anabilim dalı başkanlığının görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Senato tarafından belirlenir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Eğitim-Öğretim, Ders Kayıtları, Sınavlar ve Değerlendirme
Derslere Kayıt
(1) Danışman açık bulunan dersler arasından öğrencinin alacağı dersleri, öğrenci ile birlikte tespit eder ve öğrenci bu derslere kayıt olur. Kayıtlı öğrenci sayısı, Enstitü Yönetim Kurulunca önceden belirlenen sayının altında kalan dersler, Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile açılmayabilir ve bu dersler, kayıt yaptırmış olan öğrencilerin üzerinden silinebilir. Öğrenci, danışmanının uygun bulması durumunda, alacağı dersleri; ilgili enstitünün diğer programlarında açılmış bulunan derslerden ya da ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile Üniversitenin diğer enstitülerinde veya diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan lisansüstü derslerden de seçebilir.
(2) Programa kayıtlı bir öğrencinin öğrenimi süresince başka enstitülerden özel öğrenci olarak alacağı veya özel öğrenci statüsünde evvelce almış olup da transfer ettireceği derslerin toplam sayısı; tezli yüksek lisans veya yüksek lisans derecesine dayalı doktora/sanatta yeterlik programlarında üç, tezsiz yüksek lisans programlarında dört, lisans derecesine dayalı doktora/sanatta yeterlik programlarında ise altı dersi geçemez. Yatay geçişte bu ders sınırlaması uygulanmaz. Aynı enstitünün aynı programında özel öğrenci olarak alınmış derslerin transfer edilebilir kredi toplamı, öğrencinin kayıtlı bulunduğu lisansüstü programda alması gereken kredi toplamının % 50’sini geçemez.
Ders alma ve bırakma
(1) Yarıyıl başında, danışman onayı ile ders alarak program yaptıran öğrenciler, akademik takvimde belirtilen ders alma-bırakma günlerinde danışmanının uygun görüşünü de alarak, o yarıyılın öğretim programında açılan başka dersleri programlarına ekleyebilir ya da programlarına aldıkları bazı dersleri bırakabilir.
(2) Öğrenci, kredi transferi yapılan dersleri olsa bile, bağlı bulunduğu programın gerektirdiği toplam kredinin en az yarısını kendi programından almak zorundadır.
Kredi transferi
(1) Bir öğrencinin enstitüye kaydolmadan önceki son üç yıl içinde herhangi bir yükseköğretim kurumundan aldığı ve başarmış olduğu lisansüstü derslerden kendi bilim alanı ile ilgili olanlar; danışmanın uygun görüşü, ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile öğrencinin kayıtlı olduğu programa transfer edilir. Herhangi bir enstitünün programından daha önce başarısızlık nedeniyle ilişiği kesilenlerin almış oldukları dersler transfer dersi olarak kabul edilmez. Karşılıklı değişim programları çerçevesinde yurt dışındaki üniversitelerden alınan dersler eğitim programında eşdeğer olan veya yerine sayılabilecek ders varsa bu derslerle birlikte eşdeğer olan veya yerine sayılabilecek ders yoksa alınan ders seçmeli olarak kendi kodu, adı ve kredisi ile birlikte öğrencinin transkriptine işlenir.
(2) Yatay geçişler hariç, bir yüksek lisans programında alınan ve bu program için geçerli sayılan krediler, doktora yeterlik programına transfer edilmez.
Devam zorunluluğu
(1) Derslere, laboratuvar ve uygulama çalışmalarına ve öğretim elemanlarınca uygun görülen diğer çalışmalara devam zorunludur. Bir öğrencinin yarıyıl içindeki devamsızlığı toplam sürenin %30’unu geçemez.
Sınavlar ve değerlendirme
(1) Öğrenciler her yarıyılda en az bir kez yapılacak ara sınav ile yarıyıl içi çalışmaları dışında yarıyıl sonu sınavı ve seminer ödevi/proje çalışması açısından değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavları enstitü anabilim dalı başkanı tarafından belirlenen ve ilan edilen yer ve zamanlarda yapılır.
(2) Öğrenciye verilecek yarıyıl sonu ders notu, öğretim elemanı tarafından, derse devam, dönem içi çalışmaları, ara sınavlar, yarıyıl sonu sınavı, seminer ödevi/proje çalışması dikkate alınarak takdir olunur.
(3) Bir dersten başarılı sayılmak için o dersten yarıyıl notu olarak, yüksek lisans ve sanatta yeterlik öğrencisinin en az CC, doktora öğrencisinin ise en az CB notu almış olması gerekir.
(4) Lisansüstü derslerde bütünleme sınavı açılmaz. Öğrenciler, başarısız oldukları dersleri azamî ders alma süresi içinde tekrarlamak veya seçmeli derslere enstitü anabilim dalı başkanlığınca eşdeğer kabul edilen dersleri almak zorundadırlar.
(5) Genel not ortalamasının yükseltilmesi amacıyla, başarılı olunan dersler tekrarlanabilir veya enstitü anabilim dalı başkanlığınca eşdeğer kabul edilen dersler alınabilir. Ancak, tekrarlanacak derslerle ilgili olarak enstitü anabilim dalı başkanı tarafından enstitü müdürlüğüne bilgi verilir.
Ders başarı notu
(1) Öğrencilere, aldıkları her ders için, bu Yönetmeliğin 31 inci maddesi hükümleri dikkate alınarak, aşağıdaki harf notlarından birisi, öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
(2) Harf notlarının değerlendirme biçimi ile katsayıları aşağıda gösterilmiştir:
(3) Ortalamaya katılmayan notlar şunlardır:
a) (I) Notu: Yarıyıl içinde başarılı olduğu halde hastalık veya geçerli bir başka nedenle ders için gerekli koşulları tamamlayamayan öğrencilere verilir. Öğrenci herhangi bir yarıyılda, herhangi bir dersten (I) notu aldığı takdirde yarıyıl için belirlenmiş son sınavın bitimi tarihinden itibaren onbeş gün içinde eksikliklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi halde, (I) notu kendiliğinden (FF) haline gelir. Ancak bu süre, uzayan hastalık durumunda veya benzeri hallerde, öğrencinin başvurusu üzerine enstitü anabilim dalı başkanının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile bir sonraki kayıt döneminin başına kadar uzatılabilir.
b) (S) Notu: Bilimsel hazırlık programındaki derslerini, tez çalışmalarını ve tez sınavını başarıyla tamamlayan ve tezi hakkında kabul kararı verilen öğrenciler ile kredisiz alınan derslerde başarılı olan öğrencilere verilir. Üniversite dışındaki üniversitelerde özel öğrenci statüsünde alınan ve başarılı olunan dersler için de (S) notu verilir.
c) (U) Notu: Bilimsel hazırlık programındaki derslerinde, tez çalışmalarında ve tez sınavında başarılı bulunmayıp tezi hakkında ret kararı verilen öğrenciler ile kredisiz derslerde başarısız olan öğrencilere verilir. Üniversite dışındaki üniversitelerde özel öğrenci statüsünde alınan ve başarısız olunan dersler için de (U) notu verilir.
ç) (NA) Notu: Derslere devam etmemiş öğrencilere verilir ve (FF) notu gibi işlem görür.
d) (P) Notu: Tez çalışmalarını sürdürmekte olan öğrencilere verilir.
e) (EX) Notu: Üniversite dışındaki üniversitelerden yatay geçişle gelen öğrencilerin daha önce almış oldukları ve ders yüküne sayılan dersler için verilir. EX notu ortalamaya katılmaz ancak not belgelerinde gösterilir.
Sınav sonuçlarına itiraz ve hata düzeltme
(1) İlan edilen bir sınav sonucuna veya başarı notuna itirazı olan öğrenci, bu itirazını, sonucun ilanını izleyen en geç üç iş günü içinde, ilgili Anabilim Dalı Başkanlığına yazılı olarak yapar. Bu itiraz iki iş günü içinde ders sorumlusuna iletilir. Ders sorumlusu, değerlendirmede bir hata görürse gerekli düzeltmeyi yaparak, sonucu en geç iki iş günü içinde Anabilim Dalı Başkanlığına bildirir. Ders sorumlusunun inceleme sonucu vereceği karar kesindir. Yapılan başarı notu düzeltmeleri, ilgili anabilim dalı başkanlığı tarafından yazı ile ilgili Müdürlüğe bildirilir.
(2) Ders sorumlusu, yaptığı bir değerlendirme hatasını kendisi tespit ettiği takdirde, gerekli düzeltmeyi yaparak öğrencisini bilgilendirir. Bu düzeltme ilan edilen başarı notunda bir değişiklik gerektiriyorsa, bu durum ve yapılması gereken değişiklik, ders sorumlusu tarafından yazılı olarak, ilgili anabilim dalı başkanlığı aracılığı ile müdürlüğe bildirilir. Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla onaylanan maddi hata müdürlük tarafından öğrenciye yazılı olarak duyurulur. Başarı notları, not ilanını izleyen yedi iş günü sonunda kesinlik kazanır ve değiştirilmez.
Mazeret sınavları
(1) Öğrenciye; haklı ve geçerli bir nedeni olması ve talep etmesi halinde; ilgili anabilim dalı başkanlığının uygun görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile mazeret sınavına girme hakkı verilir. Mazeret sınavlarının yapılışına ilişkin esaslar ilgili Enstitü Yönetim Kurulunca belirlenir.
Genel not ortalamasının hesaplanması
(1) Öğrencilerin başarı durumu, her yarıyıl sonunda genel not ortalamaları hesaplanarak belirlenir. Herhangi bir dönemin not ortalamasını bulmak için, o dönemde öğrencinin aldığı toplam kredi tutarı alınan derslerin kredi değeri toplamına bölünür. Elde edilen ortalama, virgülden sonra iki hane olarak hesaplanır. Genel not ortalaması, öğrencinin lisansüstü programa kabul edilişinden itibaren enstitü anabilim dalı başkanlığınca belirlenen en az ders yükünü tamamlamak için almış olduğu derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır. Genel not ortalamasına, tekrar edilen derslerden alınan son not katılır.
(2) Yüksek lisans programından ve sanatta yeterlik programlarından mezuniyet için genel not ortalamasının en az 2.70, doktora programından mezuniyet için en az 3.00 olması gerekir.
Ders saydırma
(1) Öğrencilerin özel öğrencilik, yatay geçiş, daha önceki lisansüstü programından ders saydırma ve muafiyet sınavı sonucunda bir veya daha fazla dersten muaf olma koşulları Enstitü Kurulu tarafından belirlenir.
(2) Bir lisansüstü programla ilişkisi kesilen öğrencinin aynı veya başka bir programa bir akademik yıl geçmeden önce başvurması halinde geçmiş dönemlerde aldığı ve AA, BA veya BB ile başarılı olduğu derslerden en fazla üçü yeni kaydolduğu program için saydırılabilir. Bir yılı geçtikten sonra yapılan başvurularda geçmiş dönemlerde alınmış dersler yeni kayıt olunan programda saydırılmaz.
İlişik kesilmesi
(1) Aşağıdaki hallerde, öğrencilerin kayıtlı oldukları programla ilişikleri kesilir:
a) Bilimsel hazırlık programında başarısız olan öğrenciler,
b) Enstitü anabilim dalı başkanlığı tarafından belirlenen en az ders yükünü tezli yüksek lisans ve doktora programlarında dört, tezsiz yüksek lisans programında altı yarıyılda tamamlayamayan öğrenciler,
c) Programı, süresi içinde tamamlayamayan lisansüstü öğrencileri,
ç) Tez önerisi ikinci kez reddedilen doktora öğrencileri,
d) Yüksek lisans veya doktora tez çalışması üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez (U) notu olarak değerlendirilen öğrenciler,
e) Yüksek lisans, doktora tezi savunması jüri tarafından ret kararıyla değerlendirilen öğrenciler,
f) Düzeltilmiş tezi jüri tarafından ret kararıyla değerlendirilen yüksek lisans, doktora
öğrencileri,
g) Doktora yeterlik sınavında ikinci kez başarısız olan doktora öğrencileri.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Yüksek Lisans Programı
Açılacak programlar
(1) Yüksek lisans programları tezli ve tezsiz olmak üzere iki şekilde yürütülebilir. Bu programların hangi anabilim dallarında açılacağı ve nasıl yürütüleceği, Enstitü Kurulunun önerisi üzerine Senatoca belirlenir.
Programlar arasında geçiş
(1) Tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasında geçiş, her yarıyıl başında akademik takvimde lisansüstü derslerin başlaması için öngörülmüş tarihten en geç bir ay önce öğrencinin başvurusu ve enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla yapılır. Öğrenci tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasında birden çok geçiş başvurusunda bulunamaz. Geçiş başvurusu onaylanan öğrenci yeni programın gereklerini tamamlamakla yükümlüdür.
ALTINCI BÖLÜM
Tezli Yüksek Lisans Programı
Amaç ve kapsam
(1) Tezli yüksek lisans programının amacı; öğrenciye bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğinin yanı sıra, mesleği ile ilgili uzmanlaşma alanlarında kapsamlı bilgi ve uygulama becerisi kazandırmaktır.
(2) Tezli yüksek lisans programı; toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir kredisiz seminer dersi ve kredisiz tez çalışmasından oluşur. Öğrenci, en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren, her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmak zorundadır.
(3) Seminer dersinde; öğrencinin yapacağı tez çalışması ile ilgili konulardaki bilgi derinliğini ve tezi için yaptığı ön araştırma, hazırlık ve planlamalarını, yarıyıl sonundaki sınav dönemi içinde belirlenen tarihte, yaklaşık elli dakikalık bir sunuşta açıklaması istenir. Seminer izleyicilere açıktır. Semineri izleyen öğrenci danışmanı, izleyiciler arasında bulunan konu ile ilgili öğretim üye ve görevlilerinin de görüşlerini alarak, öğrencisinin başarı notuna karar verir.
Süre
(1) Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi en az üç, en fazla dört yarıyıldır.
(2) Dört yarıyıl sonunda kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan ya da başarılı olduğu halde akademik ortalaması 2.50’nin altında olan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
(3) Kredili derslerini ve seminer dersini bitiren ve akademik ortalaması 2.50’nin üzerinde olan, ancak tez çalışmasını dördüncü yarıyıl sonuna kadar tamamlayamadığı için tez savunma sınavına giremeyen öğrenciye danışmanın ilgili anabilim dalı başkanlığı aracılığı ile yapacağı gerekçeli önerisi üzerine enstitü yönetim kurulu kararıyla iki yarıyıl ek süre verilebilir. Bu süre sonunda tezini bitirip savunma sınavına giremeyen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
Tez önerisi
(1) Öğrencinin tez konusu ve tezin önerilecek başlığı, öğrencinin eğilimleri de göz önünde bulundurularak, danışmanı tarafından belirlenir. Öğrenci tarafından, danışmanı denetiminde hazırlanacak tez önerisi, ilgili anabilim dalı başkanlığınca değerlendirildikten sonra, öğrencinin yüksek lisans programına başlamasından itibaren üçüncü yarıyıl başına kadar kesinleştirilir ve anabilim dalı başkanlığınca Enstitüye bildirilir. Tez konusu üzerinde daha sonra yapılması istenen değişiklikler, danışmanın önerisi, ilgili anabilim dalı başkanlığının uygun görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile yapılır.
Tez jürisi
(1) Yüksek lisans tez jürisi, danışmanın talebi üzerine ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile atanır. Jüri; biri öğrencinin danışmanı, en az biri Üniversite içindeki başka bir anabilim dalından ya da başka bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere üç asıl, bir yedek öğretim üyesinden, öğretim üyesi bulunmadığı takdirde doktoralı öğretim elemanlarından oluşur. İkinci bir danışman bulunması durumunda ve ikinci danışmanın da jüride yer alması istendiği takdirde, jüri beş asıl, iki yedek üyeden oluşur.
Tez sınavı
(1) Öğrenci tezini, Enstitü tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazmak ve yüksek lisans tez jürisi önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez, ciltlenmemiş haliyle, jüri üyesi sayısı kadar çoğaltılarak, savunma sınavı tarihinden en az bir ay önce, öğrenci tarafından jüri üyelerine teslim edilir.
(2) Jüri üyeleri tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde, ilgili anabilim dalı başkanlığının çağrısı üzerine toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı, yapılan çalışmanın sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tarihi önceden ilan edilen sınav, dinleyicilere açık olarak yapılır ve en çok doksan dakika sürelidir. Bu toplantıya mazereti nedeniyle katılamayan asıl üye/üyeler yerine, ilgili anabilim dalı başkanlığınca yedek üye/üyeler davet edilir. Eksik üye ile jüri toplantıları yapılmaz. İlan edilen günde yapılamayan jüri toplantısı için durum bir tutanakla tespit edilir. İlgili müdürlüğün görüşü de alınarak en geç onbeş gün içinde ikinci bir toplantı günü belirlenir. İkinci kez toplanamayan jüriler hakkında Enstitü Yönetim Kurulu kararına göre işlem yapılır.
(3) Sınavın tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak, tez hakkında salt çoğunlukla kabul, düzeltme veya ret kararı verir. Jüri kararı; en geç üç işgünü içinde, bir tutanakla ve ilgili anabilim dalı başkanlığınca müdürlüğe bildirilir.
(4) Tez çalışması reddedilen öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
(5) Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci, en çok üç ay içinde, gerekli düzeltmeleri yaparak tezini jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da tez çalışması kabul edilmeyen öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
YEDİNCİ BÖLÜM
Tezsiz Yüksek Lisans Programı
Amaç ve kapsam
(1) Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konularda kapsamlı bilgi ve bunlara ilişkin uygulama beceri ve deneyimi kazandırmaktır.
(2) Ortaöğretim alan öğretmenlerinin yetiştirilmesine yönelik açılan tezsiz yüksek lisans programları da, doğrudan uygulanabilir nitelikte olan Yükseköğretim Kurulu kararları hariç, bu program kapsamında yürütülür.
(3) Tezsiz yüksek lisans programı ikinci lisansüstü öğretimde de yürütülebilir. Bu program, toplam 30 krediden az olmamak koşuluyla en az 10 ders ile bir dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisiz olup, başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır.
(4) Üniversite öğretim elemanları tezsiz yüksek lisans programlarına kayıt yaptıramaz.
Süre
(1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi en az üç, en fazla dört yarıyıldır.
(2) Dördüncü yarıyıl sonunda almadığı ve/veya alıp başarısız olduğu ders sayısı dönem projesi dersi dahil dörtten fazla olan öğrencinin ilişiği kesilir.
(3) Dördüncü yarıyıl sonunda almadığı ve/veya alıp başarısız olduğu ders sayısı dönem projesi dersi dahil dört ya da daha az olan ve/veya bütün derslerden başarılı olduğu halde genel akademik ortalaması 2,50’nin altında olan öğrenciye iki yarıyıl ek süre verilir. Bu süre sonunda bütün derslerinden başarılı olamayan ya da başarılı olduğu halde genel akademik ortalaması 2,50’nin altında olan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Doktora
Amaç ve kapsam
(1) Doktora programının amacı, öğrenciye alanında gerekli bilgi birikimini kazandırmak için olanak sağlamak, bağımsız araştırma yapmak, bilimsel bulgu ve olayları geniş ve derinlemesine bir bakış açısıyla irdeleyerek yorum yapmak ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli yeteneği kazandırmak ya da özgün ve üst düzeyde bir yaratıcılık ve uygulama sergilemeye yönelik bir sanat eseri yaratmasını sağlamaktır.
(2) Doktora programı, enstitüde yürütülen programlardan birinde ve/veya üniversite içinde ya da yurt içi/yurt dışı diğer yükseköğretim kurumlarıyla ortaklaşa düzenlenmiş programlar şeklinde de yürütülebilir.
(3) Doktora programı; ders, yeterlik sınavı, tez çalışması önerisi, tez çalışması ve tez çalışması savunma sınavından oluşur.
(4) Doktora öğrencisinin alacağı lisans dersleri, doktora ders yüküne ve kredisine sayılmaz.
Süre
(1) Doktora programını tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için en az altı, en fazla sekiz yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için en az sekiz, en fazla on yarıyıldır.
(2) Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için en fazla dört, lisans derecesi ile kabul edilenler için en fazla altı yarıyıldır. Bu süre içinde derslerini başarıyla tamamlayamayan ya da tüm derslerden başarılı olduğu halde akademik ortalaması 3.00’ın altında olan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
(3) Derslerini başarıyla tamamlayan, doktora sınavında başarılı bulunan ve tez çalışması önerisi kabul edilen öğrenci, tez çalışması izleme komitesi denetiminde bir tez çalışması raporu hazırlamak ve tez çalışması raporu savunma sınavına girmek zorundadır.
(4) Yüksek lisans derecesi ile kabul edilip sekizinci yarıyılın sonuna kadar; lisans derecesi ile kabul edilip onuncu yarıyılın sonuna kadar tez çalışmasını tamamlayamadığı için tez savunma sınavına giremeyen öğrenciye, ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayıyla tezini jüri önünde savunması için en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir.
Doktora yeterlik sınavı
(1) Öğrenciler, derslerini başarıyla tamamladıklarında açılacak olan ilk doktora yeterlik sınavına girmek zorundadır. Bu sınavın amacı; öğrencinin temel konular ve doktora çalışması ile ilgili konularda derinliğine bilgi sahibi olup olmadığının sınanmasıdır. Sınav tarihleri, Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve ilan edilir. Yeterlik sınavı; yılda iki kez, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Yazılı sınavda başarılı olamayanlar sözlü sınava alınmaz. Yeterlik sınavı jürisi; öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı ya da başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Gerekçeli ve yazılı bu karar, anabilim dalı başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç işgünü içinde bir tutanakla müdürlüğe bildirilir.
(2) Doktora yeterlik sınavı, anabilim dalı akademik kurulunca belirlenip anabilim dalı başkanlığınca önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulunca onaylanan, üç yıl süreyle görev yapan beş kişilik doktora yeterlik eseri çalışması yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla jüriler kurulmasını önerebilir.
(3) Doktora yeterlik programına yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci, programa kaydolduğu tarihten itibaren en geç beşinci yarıyılın; lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. Belirtilen süreler sonunda doktora yeterlik sınavına mazeretsiz olarak girmeyen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
(4) Doktora yeterlik sınavı, anabilim dalı akademik kurulunca belirlenip anabilim dalı başkanlığınca önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulunca atanan beş kişilik doktora yeterlik sınav jürisi tarafından yapılır. Jüri biri tez danışmanı ve en az biri başka yükseköğretim kurumundan olmak üzere beş asıl ve en az biri başka yükseköğretim kurumundan olmak üzere iki yedek öğretim üyesinden oluşur. Sınavda başka bir yükseköğretim kurumundan bir üye bulunur.
(5) Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Doktora yeterlik sınavı jürisi öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı ya da başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Gerekçeli ve yazılı bu karar anabilim dalı başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç işgünü içinde ilgili tutanakla birlikte enstitü müdürlüğüne bildirilir.
(6) Doktora yeterlik komitesi gerekli gördüğü durumlarda, yeterlik sınavında başarılı olan bir öğrencinin en çok üç ders daha almasını isteyebilir. Fazladan alınacak ders/dersleri yeterlik sınavından sonraki iki yarıyıl içinde başarıyla tamamlayamayan ya da bu ders/derslerin akademik ortalaması 3.00 veya üzerinde olmayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
(7) Doktora yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci bir sonraki dönemde tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.
(8) İlan edilen tarihte sınavlara girmeyen öğrenci başarısız sayılır.
Tez yeterlik çalışması
(1) Derslerini başarıyla tamamlayan, yeterlik sınavında başarılı olan ve tez yeterlik eseri çalışması önerisi kabul edilen öğrenci; bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama, niteliklerinden en az birini yerine getiren bir doktora tezini veya özgün bir sanat eseri oluşturma, özgün bir proje geliştirme, yönetme niteliklerinden en az birini taşıyan bir sanat eseri çalışması ile bu çalışmayı belgeleyen ve açıklayan sanatta yeterlik eseri çalışması raporunu bu Yönetmeliğin 48 inci maddesinde belirtilen sürede, tez izleme yeterlik çalışması komitesi gözetiminde hazırlar.
(2) Enstitüler tez yeterlik çalışması raporu çalışmalarının en üst düzeyde bilimsel kalite ve etik ilkelere göre yapılmasını sağlayacak düzenlemeleri yapar ve Enstitü Yönetim Kurulu tez süreci ile ilgili şikâyetleri ve sorunları da değerlendirir. Bu amaçla, tez yeterlik eseri çalışması raporuna ait kayıtları incelemeyi talep edebilir.
Tez izleme komitesi
(1) Doktora yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için, bir ay içinde, doktora yeterlik komitesi tarafından belirlenip anabilim dalı başkanlığınca önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulunca Atanan tez yeterlik eseri çalışması izleme komitesi oluşturulur.
(2) Tez yeterlik çalışması izleme komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Komitede tez yeterlik çalışması danışmanından başka, ilgili anabilim dalı içinden ve dışından birer üye yer alır. İkinci tez danışmanı ve başka üniversitelerle birlikte yürütülen programlarda, diğer üniversiteden atanan danışman komite toplantılarına katılabilir.
(3) Yurt dışındaki üniversitelerle birlikte yürütülen programlarda ya da tez yeterlik çalışması raporu çalışmasını yurt dışında yapmak üzere izin verilen öğrenciler için, danışmanı ya da gönderildikleri kurum içinden atanan ikinci danışmanı, tez çalışması izleme komitesi raporuna esas teşkil edecek bir raporu komite toplantılarından önce anabilim dalı başkanlıklarına verir. Teslim edilen bu raporun komiteye gönderilmesinden anabilim dalı başkanlığı sorumludur. Tez izleme komitesi, gönderilen raporu değerlendirerek kendi raporuna ekler.
(4) Tez yeterlik eseri çalışması izleme komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, ilgili anabilim dalı başkanlığının gerekçeli önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunun onayı ile komite üyeliklerinde değişiklik yapılabilir.