Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bahçeşehir Üniversitesine bağlı olarak kurulan Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, organlarına, organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik; Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, organlarına, organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte geçen:

a) Akademik Kurul: Bahçeşehir Üniversitesi Akademik Kurulunu,

b) Merkez: Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Merkez Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

ç) Merkez Müdürü: Merkezin Müdürünü,

d) Merkez Müdür Yardımcısı: Merkezin Müdür Yardımcısını,

e) Merkez Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

f) Rektör: Bahçeşehir Üniversitesi Rektörünü,

g) Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesini,

ğ) Üniversite Yönetim Kurulu: Bahçeşehir Üniversitesi Yönetim Kurulunu

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5

(1) Merkezin amacı; Türkiye’de yer alan medeniyet eserlerini araştırıp inceleyerek Türkiye’de ve dünyada tanıtımını sağlamak, bu amaçla medeniyetlerin tarihsel, toplumsal, ekonomik ve entelektüel birikimleri konusunda bilimsel araştırma, uygulama, eğitim ve öğretim, dokümantasyon çalışmaları yapmak, talep etmeleri halinde ilgili resmi ve özel kurum ve kuruluşlara yardımcı olmak ve onlarla işbirliği içerisinde çalışmaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6

(1) Merkez bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen amacına ulaşabilmek için aşağıdaki faaliyetlerde bulunur:

a) Konu ile ilgili araştırmalar yapmak ve yaptırmak, raporlar hazırlamak, projeler yürütmek ve yayın yapmak,

b) Ulusal ve uluslararası akademik kuruluşlar ve araştırma kurumlarıyla işbirliği yaparak ulusal ve uluslararası eğitim programları oluşturmak ve yürütmek,

c) Konferans, sempozyum, seminer, sergi ve benzeri çalışma ve etkinliklerde bulunmak,

ç) Kamuoyunu bilgilendirici tanıtım, gösteri, festival gibi etkinlikler yapmak veya bu tür etkinliklere katkıda bulunmak,

d) Kamuoyunu bilgilendirici görsel veya işitsel materyal hazırlayıp yayınlamak, bu tür materyallerin oluşturulmasına katkıda bulunmak,

e) Yurt dışında ve yurt içinde aynı konularda çalışan resmi ve özel kuruluşlarla işbirliği yapmak, ortak bilimsel faaliyetler tasarlamak ve yürütmek,

f) İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde sertifika programları açmak,

g) Üniversite imkanlarından yararlanarak veri tabanları hazırlamak,

ğ) Üniversite öğrencilerini, Merkezin faaliyet konularında araştırma yapmaya yöneltmek ve araştırmalarına destek sağlamak,

h) Faaliyet konularına giren araştırma ve çalışmaları yürütmek üzere çalışma grupları oluşturmak,

ı) 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde kamu kuruluşlarına ve özel sektör kuruluşlarına ücretli ya da ücretsiz danışmanlık ve bilirkişilik hizmeti vermek,

i) Araştırma, inceleme ve eğitim çalışmalarının gerçekleştirilmesinde yerli ve yabancı uzmanlardan yararlanmak,

j) Amacının gerçekleşmesine hizmet edecek şekilde Türkçe ve yabancı dilde yayınlar yapmak,

k) Ulusal ve uluslararası araştırma projelerinin gerçekleşebilmesi için gerekli koordinasyonu yürütmek, bu projeler için destek veya fon sağlamak,

l) Medeniyet, medeniyet tarihi ve Türk kültürü ile ilgili sinema, televizyon filmleri ve belgeselleri hazırlamak,

m) Amacı ile ilgili diğer faaliyetlerde bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin organları

MADDE 7

(1) Merkezin organları şunlardır;

a) Merkez Müdürü,

b) Merkez Müdür Yardımcısı,

c) Merkez Yönetim Kurulu,

ç) Merkez Danışma Kurulu.

Merkez müdürü

MADDE 8

(1) Merkez Müdürü; Merkezin çalışma alanı ile ilgili konularda çalışan tam zamanlı Üniversite öğretim elemanları arasından üç yıl süreyle Rektör tarafından görevlendirilir. Görev süresi dolan Merkez Müdürü, yeniden görevlendirilebilir.

(2) Merkez Müdürünün altı aydan fazla süreyle görevi başında bulunamaması durumunda, görevi sona erer ve yeni bir Merkez Müdürü görevlendirilir. Rektör, yeni Merkez Müdürü görevlendirilene kadar Merkez Müdürü görevini bizzat yürütebileceği gibi, görevi vekâleten yürütmek üzere Üniversitenin tam zamanlı öğretim elemanlarından birine de verebilir.

(3) Merkez Müdürü, görevlendirilmesindeki usule bağlı kalınarak görevden alınabilir.

Merkez müdürünün görevi

MADDE 9

(1) Merkez Müdürünün görevi şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek, Merkez Yönetim Kurulu ve Merkez Danışma Kuruluna başkanlık etmek ve bu kurullar tarafından alınan kararları uygulamak,

b) Merkezin faaliyetlerinin, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen amaçlar doğrultusunda yürütülmesini sağlamak,

c) Bu Yönetmelikte öngörülen zamanlarda ve gerekli gördüğü hallerde Merkez Yönetim ve Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak,

ç) Merkezin yıllık çalışma programını ve faaliyet raporlarını hazırlayıp Merkez Yönetim Kurulunun görüşünü alarak Rektörün onayına sunmak,

d) Merkezin faaliyetleriyle ilgili yurt içi ve yurt dışı kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak, Merkezin faaliyet, konu ve amacına uygun projelerin yürütülmesi ve bunlara ulusal ve uluslararası platformda destek ve mali kaynak sağlanması için gerekli girişimlerde bulunmak.

Merkez müdür yardımcısı ve görevi

MADDE 10

(1) Merkez Müdür Yardımcısı; Merkez Müdürünün önerisi üzerine, Rektör tarafından üç yıl süreyle Üniversite öğretim elemanları arasından bir kişi Merkez Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilir.

(2) Merkez Müdür Yardımcısının görevleri şunlardır:

a) Merkez Müdürünün bulunmadığı zamanlarda Merkez Müdürüne vekalet etmek,

b) Merkez Müdürüne, görevlerini yerine getirmesinde yardımcı olmak,

c) Merkez Müdürünün verdiği yetki çerçevesinde, Merkezi yönetmek, temsil etmek ve Merkez ile ilgili diğer görevleri yapmak.

Merkez yönetim kurulu

MADDE 11

(1) Merkez Yönetim Kurulu; Merkez Müdürünün başkanlığında, Merkez Müdür Yardımcısı ve Merkez Müdürünün Üniversite öğretim elemanları arasından önereceği altı aday arasından Rektör tarafından üç yıllık süreyle görevlendirilecek üç üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Üyelik süresi sona erenler, aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.

(2) Merkez Müdürü ve Merkez Müdür Yardımcısı dışındaki üyelerden, görev süresi dolmadan önce üyelikten ayrılanların yerine, aynı usulle yeniden görevlendirme yapılır. Bu üyeler, yerine görevlendirildikleri üyenin görev süresini tamamlar.

(3) Merkez Yönetim Kurulu, Merkez Müdürünün çağrısı üzerine ayda en az bir kez olağan, gerekli hallerde olağanüstü olarak Merkez Müdürünün başkanlığında belirlenen gündemle toplanır. Merkez Yönetim Kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

(4) Merkez Yönetim Kurulu raportörlüğü; Merkez Müdürü, Merkez Müdür Yardımcısı veya Merkez Müdürünün görevlendireceği bir Merkez Yönetim Kurulu üyesi tarafından yapılır.

Merkez yönetim kurulunun görevleri

MADDE 12

(1) Merkez Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyetleriyle ilgili esaslar ile plan ve programları karara bağlamak,

b) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde öngörülen amaç çerçevesinde ve bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilen konulara ilişkin kararları almak,

c) Yetkili organlarla görüşerek Merkezi ilgilendiren akademik konularda Rektörlüğe önerilerde bulunmak,

ç) Yıllık çalışma ve faaliyet raporlarını görüşüp kabul etmek.

Merkez danışma kurulu

MADDE 13

(1) Merkez Danışma Kurulu; Merkezin faaliyet alanlarında çalışan, bu konularda tecrübesi olan ve gerektiğinde bilgisine başvurulabilecek yerli ve yabancı uzmanlar arasından Merkez Yönetim Kurulunca önerilen ve Rektör tarafından görevlendirilen kişilerden oluşur.

(2) Merkez Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Üyelik süresi sona eren üyeler yeniden görevlendirilebilir.

(3) Merkez Danışma Kurulu, Merkez Müdürünün çağrısı üzerine yılda en az bir kez Merkez Müdürünün başkanlığında belirlenen gündemle toplanır.

(4) Merkez Müdürü, gerektiğinde Merkez Danışma Kurulu üyelerinin düşünce ve deneyimlerinden yararlanmak, görüşlerini almak ve Merkezin faaliyetleri hakkında bilgi vermek üzere olağanüstü olarak da toplantıya çağırabilir.

Merkez danışma kurulunun görevi

MADDE 14

(1) Merkez Danışma Kurulunun görevi; bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde tanımlanan amaçlar doğrultusunda, Merkezin faaliyetlerine yönelik görüş ve önerilerini, Merkez Müdürüne ve Merkez Yönetim Kuruluna sunmaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 15

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Mütevelli Heyet ve Akademik Kurul kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 16

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü yürütür.