1. Amaç ve Kapsam
(1) 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’na istinaden yapılacak Devlet Destekli Sera Sigortasına aşağıdaki tarife ve talimatlar uygulanır.
2. Tazminatın Hesabı
(1) Genel şartların A.3. maddesinde belirtilen açıklamalar saklı kalmak kaydıyla, tazminat hesabında sigorta ettirenin/sigortalının beyan ettiği ve poliçede belirtilmiş olan sigorta bedelleri esas alınır.
(2) Serada ve mantar üretim hanede üretimi yapılan ürün ile ilgili tazminat hesabında; poliçede belirtilen ürünün birim fiyatı ve hasar tespitinde belirlenen ürün verimi esas alınır. Ancak; ürün verimi, hiçbir şekilde poliçede yazılı değerlerden yüksek olamaz. Fazla prim alınmış ise gün esasına göre iade edilir.
(3) Hasar oranı, her bir unsurun, sigorta bedelinin bir oranı şeklinde belirlenir. (Hasar oranları; örtü unsurunda; yumuşak plastik, sert plastik, cam örtü türüne göre; teknik donanım unsurunda; iklimlendirme sistemleri, sulama ve drenaj sistemleri, gübreleme sistemleri, enerji sistemleri, bitki taşıma ve yetiştirme sistemleri ve diğer teknik donanım sistemlerine göre ayrı belirlenir.) Muafiyeti geçmeyen hasarlar ödenmez.
(4) Tazminatın hesabında, her bir hasar olayında, hasar miktarından poliçede belirtilen muafiyeti aşan kısım esas alınır. Kısmi hasarlara ilişkin ödemeler, hiçbir zaman tam hasar halinde ödenecek bedeli aşamaz.
(5) Teminat kapsamındaki bir risk nedeniyle, serada bir hasar meydana gelmesi halinde, tazminat hesabında her bir unsurun hasar miktarının Tablo.2’de belirtilen muafiyeti aşan kısmı esas alınır. Her bir hasar olayında, hasarlı her bir unsurun, sigorta bedeli üzerinden hesaplanan muafiyet indirildikten sonra, kalan zarar miktarı üzerinden Tablo.3’te belirtilen müşterek sigorta tutarı hesaplanarak, tazminat tutarından indirilir. Varsa; sovtaj bedeli, tazminat tutarından indirilir.
(6) Tazminatın hesabında; dikkate alınacak ürün sigorta bedeli, tazminata esas hasarın vuku bulduğu üretim dönemine ilişkin toplam sigorta bedelidir.
(7) Her bir hasar olayından sonra, hasar miktarı kadar, tazminata konu sigorta bedeli eksilir. Sigorta ettirenin/sigortalının hasar ikame zeyli talebine istinaden, yapılacak değerlendirme veya risk inceleme sonucuna göre sigorta bedeli yükseltilebilir. Hasara rağmen, beyan edilmiş verimden daha fazla bir verim olduğu tespit edilirse, sigortalı ürün tazminata hak kazanmaz
(8) Plastik örtü bedeli, örtü garanti süresine ve kullanım yılına göre aşağıdaki şekilde belirlenir.
(9) Sera konstrüksiyonunun (iskelet) kullanım yılına göre sigorta bedeline uygulanacak oranlar aşağıdaki şekilde belirlenir.
(10) Poliçede teminat altına alınan cam örtü ve/veya konstrüksiyonların (iskelet) herhangi birinin veya her ikisinin de hasar oranının %75 ve üzerinde olması durumunda; bu unsurlar için meydana gelen hasar tutarlarından; muafiyet, müşterek ve varsa sovtaj tutarlarının düşülmesi ile hesaplanan ödenecek tazminat tutarının;
• Cam seralarda %4 ile,
• Tüm sera tiplerinde konstrüksiyonlarda (iskelet) %4 ile
çarpılması sonucu bulunacak tazminat tutarı enkaz kaldırma masrafı olarak belirlenir.
Ancak; Tarım Sigortaları Havuzu veya Tarım Sigortaları Havuzu Eksperi tarafından yapılacak kesin inceleme sonucunda bulunacak enkaz kaldırma masrafı tazminat tutarı yukarıda belirtilen oranla bulunacak tutardan az ise Tarım Sigortaları Havuz Eksperinin belirtmiş olduğu tazminat tutarı dikkate alınır.
3. Muafiyet ve Müşterek Sigorta Uygulaması
(1) Sera sigortasında, bir hasar durumunda, seranın hasarlı her bir unsuru için Tablo.2 ve Tablo.3’teki muafiyet ve müşterek sigorta oranları uygulanır.
| Sera Sigortasında Muafiyet Oranları (Tablo.2) | ||
| Sera Unsuru | Her Bir Unsurun Sigorta Bedeli Üzerinden Hasarlarda Uygulanacak Muafiyet Oranları (%) | |
| Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Heyelan, Deprem, Sel ve Su Baskını, Taşıt Çarpması, Kar Ağırlığı | ||
| Örtü | Cam | 1 |
| Sert Plastik | 1 | |
| Yumuşak Plastik | 5 | |
| Ürün | 2 | |
| İskelet | 2 | |
| Teknik Donanım* | 2 | |
| * İklimlendirme Sistemleri, Sulama ve Drenaj Sistemleri, Gübreleme Sistemleri, Enerji Sistemleri, Bitki Taşıma ve Yetiştirme Sistemleri, Diğer Teknik Donanım Sistemleri | ||
| Sera Sigortasında Müşterek Sigorta Oranları (Tablo.3) | ||
| Sera Unsuru* | Hasarlarda Uygulanacak Müşterek Sigorta Oranları (%) | |
| Dolu, Heyelan, Deprem, Taşıt Çarpması, Fırtına, Hortum, Sel ve Su Baskını, Yangın, Kar Ağırlığı | ||
| Örtü | Cam | 10 |
| Sert Plastik | 10 | |
| Yumuşak Plastik | 10 | |
| Ürün | 10 | |
| İskelet | 10 | |
| Teknik Donanım** | 10 | |
| * Ürün unsurunda 5. ve 6. risk kategorisinde yer alan teminatlarda müşterek sigorta oranı %20’dir. Örtü, iskelet, teknik donanım unsurlarında 5. risk kategorisinde yer alan fırtına ve hortum teminatlarında müşterek sigorta oranı %20’dir. | ||
| **İklimlendirme Sistemleri, Sulama ve Drenaj Sistemleri, Gübreleme Sistemleri, Enerji Sistemleri, Bitki Taşıma ve Yetiştirme Sistemleri, Diğer Teknik Donanım Sistemleri | ||
4. Erken Dönemde Gerçekleşen Hasarlarda Ekim/Dikim Masrafı
(1) Yeniden ekim/dikime imkân veren, erken bir gelişme devresinde sigortalı ürünün hasara uğraması durumunda; Tarım Sigortaları Havuzu eksperi tarafından, aynı ürünün veya farklı bir ürünün yeniden ekim/dikimine karar vermesi halinde, sigortalının, hasar tarihine kadar, mevcut ürüne yapmış olduğu ekim/dikim ve bakım masrafları karşılığı olarak, ürünün hasar gören kısmının sigorta bedelinin %30’una kadar muafiyet ve müşterek sigorta uygulanmaksızın ödenir.
5. Poliçe İptali
(1) Sera sigortasında poliçe süresinin herhangi bir döneminde, hasar prim oranı %100’ü geçen poliçelerin, herhangi bir nedenle iptal edilmesi halinde, prim iadesi yapılmaz. Hasar prim oranının %100 ile %70 arasında kaldığı durumlarda; kısa dönem esasına göre iade edilecek primden, gerçekleşen hasar prim oranına isabet eden prim, mahsup edilerek, kalanı iade edilir. Hasar prim oranının %70’in altında olması durumda ise, poliçe iptal işlemlerinde Tablo.4’teki kısa dönem esası uygulanır.
| Sigorta İptalinde Uygulanacak Kısa Dönem Prim Tahsilat Oranı Tablosu (Tablo.4) | |
| Poliçe Süresinin (%) | Toplam Prim Üzerinden Tahsilât Oranı (%) |
| 1,91 ine kadar | 0 |
| 1,92 ile 4,10 arası | 10 |
| 4,11 ile 8,22 arası | 20 |
| 8,23 ile 16,6 arası | 30 |
| 16,7 ile 25 arası | 40 |
| 25,1 ile 33,3 arası | 50 |
| 33,4 ile 41,6 arası | 60 |
| 41,7 ile 50 arası | 70 |
| 50,1 ile 58,3 arası | 80 |
| 58,4 ile 66,6 arası | 90 |
| 66,6’dan fazla ise | 100 |
(2) Yumuşak plastik örtülü ve 750 metre rakımın üzerinde olan, yılın belirli döneminde üretim yapan ve üretim dönemi sona erdikten sonra plastik örtüsünü toplayan seralar için poliçe iptal talebi halinde; poliçe süresinin herhangi bir döneminde, hasar prim oranı %100’ü geçen poliçelerde prim iadesi yapılmaz. Hasar prim oranının %100 ile %70 arasında kaldığı durumlarda; kısa dönem esasına göre iade edilecek primden, gerçekleşen hasar prim oranına isabet eden prim, mahsup edilerek, kalanı iade edilir. Hasar prim oranının %70’in altında olması durumda ise, poliçe iptal işlemlerinde gün esaslı iptal işlemi uygulanır.
(3) Poliçe başlangıç tarihinden itibaren ilk 7 gün içinde yapılacak sigorta iptallerinde poliçede hasar olmaması durumunda prim tahsil edilmez. 7 günlük sürenin geçilmesi halinde;
• Zorunlu nedenlerle (sigortalının ölümü) yapılan iptallerde gün esaslı prim tahsil edilir.
• İsteğe bağlı iptallerde Tablo 4’de yer alan kısa dönem esası üzerinden prim tahsil edilir.
6. Prim Fiyatları
(1) Sera sigortasında uygulanacak prim fiyatları, EK 1, EK 2, EK 3, EK 4, EK 6 ve EK 7’de yer alan tablolara göre tespit edilir.
(2) Yapılan risk değerlendirmesi sonucunda, 1’inci ve 2’nci risk kategorisine giren seralarda prim fiyatları, Tablo.6 ve Tablo.7’de görüldüğü şekilde indirimli olarak uygulanır.
(3) Fırtına, hortum, heyelan, sel ve su baskını, kar ağırlığı teminatları, değerlendirme veya risk inceleme sonucunda gerekli kriterleri taşıdığı belirlenen seralarda verilir.
(4) Kar ağırlığı teminatı prim fiyatı arazinin rakım kategorisine göre Tablo 5’teki rakım faktörüyle çarpılır.
(5) Tarife fiyat tablolarında yer alan tehlike bölgesi listesi Tarsim web sayfasında yayınlanır.
7. İndirimler ve Ek Prim Uygulamaları
(1) Değerlendirme veya risk inceleme sonucunda teminat bazında belirlenen sera risk kategorisine göre Tablo.6 ve Tablo.7’de belirtilen çarpanlar, her bir teminatın primine ayrı ayrı uygulanır.
(2) Risk analiz sonrası, 5. risk kategorisine giren teminatlar için; seranın örtü, iskelet ve teknik donanım unsurlarına fırtına ve hortum teminatı, isteğe bağlı olarak Tablo.6’da yer alan fiyat çarpanları uygulanarak verilir.
(3) Sel su baskını, heyelan ve kar ağırlığı teminatları 5. ve 6. risk kategorisine giren seralarda bu teminatlar verilmez.
(4) Risk analiz sonrası, 5. ve 6. risk kategorisine giren teminatlar için; serada yetiştirilen ürüne teminat verilmekte olup prim tutarı belirlenirken, ürün tarife fiyatına Tablo.7’de yer alan 5. ve 6. risk kategorisindeki çarpanlar uygulanır.
(5) Uygulama yılındaki tarife primi, seranın ve mantar ürünün son 5 yıl içindeki kümülatif hasar prim oranına göre, Tablo.8’de görülen indirim veya yükleme çarpanları ile çarpılarak uygulanır. Poliçe yenilemesi nedeni ile kazanılan indirim hakkı, poliçe bitim tarihinden itibaren 15 gün süre ile geçerlidir.
(6) Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarımsal üretim planlaması kapsamına aldığı seralarda veya unsurlarda poliçe primi üzerinden %10 oranında “Tarımsal Üretim Planlaması İndirimi” uygulanır.
(7) Sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için uygulanacak usul ve esaslar çerçevesinde, “sözleşmeli üretim yönetim sistemine kayıtlı olarak”, doğrudan alıcı ile ya da üyesi veya ortağı olduğu tarımsal amaçlı örgüt kanalıyla sözleşmeli olarak tarımsal üretim yapan gerçek veya tüzel kişilere ait ürün ve hayvanların sigorta edilmesi halinde; poliçe primi üzerinden %10 oranında “Sözleşmeli Üretim İndirimi” uygulanır.
(8) Sigorta yaptıran üreticinin kadın olması halinde, poliçe primi üzerinden %10 oranında “Kadın Çiftçi İndirimi” uygulanır.
(9) Sigorta yaptıran üreticinin yaşının 40 ve altında olması halinde, poliçe primi üzerinden %5 oranında “Genç Çiftçi İndirimi” uygulanır.
(10) Sigorta yaptıran üreticinin, %40 ve üzeri engelli olması halinde, poliçe primi üzerinden %5 oranında “Engelli Çiftçi İndirimi” uygulanır.
(11) Şehit yakını ve gazi olan sigortalı üreticinin, şehit yakını/gazi belgesini ibraz etmesi durumunda, poliçe primi üzerinden %5 oranında “Şehit Yakını/Gazi İndirimi” uygulanır.
(12) Değerlendirme veya risk inceleme sonucuna göre ilgili mevzuata uygun olarak yenilenebilir enerji kaynağı olan jeotermal kaynağı kullandığı tespit edilen seralarda poliçe primi üzerinden %5 oranında indirim yapılır.
(13) Prim tutarının tamamının peşin ödenmesi durumunda poliçe primi üzerinden %5 oranında indirim uygulanır.
(14) Birinci Derece Tarımsal Örgüt Belgesi Almaya Hak Kazanan Tarımsal Amaçlı Örgüt Üyeliği İndirimi: Birinci derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticiler için %5 oranında üyelik indirimi verilir.
(15) Daha önceki poliçedeki bilgiler ile karşılaştırılması ve değerlendirme veya risk inceleme işlemi sonrası aynı kişi, kurum ve işletmeye ait olduğu tespit edilen ancak işletme numarasının değiştirildiği anlaşılan işletmelerde, geçmiş dönemlerden var olan sürprim veya indirim uygulaması yeni işletme numarası için de geçerlidir.
(16) İndirimler ve Ek Prim Uygulamalarında; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edilen tüm kayıt sistemleri esas alınarak düzenlenen önbilgi formu ve/veya poliçenin tanzim edildiği tarihteki bilgileri üzerinden indirim/sürprim uygulanır. Poliçe tanziminden sonra sigortalı işletme sahibinin değişmesi durumu poliçe tanzim aşamasındaki primi etkileyen indirim/sürprim faktörlerini değiştirmez.
(17) Toplam indirim tutarı, poliçe priminin %50’sini geçemez.
8. Diğer Hususlar
(1) Serada kullanılan cam panellerin boyutları farklı ise, ön bilgi formunun açıklama bölümünde ayrıca belirtilir.
(2) Sigorta başlangıcından önce mevcut olan çatlak ve yamalı camlar, bir hasar halinde tazmin edilmezler.
(3) Poliçe düzenlendikten sonra yapılacak olan değerlendirme veya risk inceleme ve kontrollerinde veya hasar tespitleri sırasında gerçeğe aykırı beyanda bulunulduğunun tespit edilmesi halinde; Tarım Sigortaları Havuzu genel şartlar çerçevesinde, tek taraflı olarak sigorta şartlarını ağırlaştırma, poliçeyi iptal etme veya tazminat ödememe hakkına sahiptir.
(4) Seranın dışında bulunan esaslı unsuru sayılabilecek, sabitliği ve koruması sağlanmış makine, tesisat ve ekipmanlar ile teknik donanımlar yapılacak risk inceleme ve değerlendirme sonucuna göre teminat kapsamına dahil edilebilecektir.
9. Yüksek ve Alçak Tüneller
(1) Yüksek tünel içindeki ürünlerin ve yüksek tünel plastik örtüsünün, dolu riski için; Bitkisel Ürün Sigortası Dolu Teminatı Tarife Fiyat Tablosunda, ürünlerin hassasiyet sınıfına göre tespit edilen tarife fiyatı %40 indirimli; fırtına, hortum, yangın, heyelan, taşıt çarpması, deprem ile sel ve su baskını riskleri için açık alandaki tarife fiyatları indirimsiz olarak uygulanır. Tazminat hesaplamalarında ise bu riskler için, Bitkisel Ürün Sigortasında geçerli olan muafiyet/müşterek sigorta oranları uygulanır.
(2) Alçak tünel içindeki ürünler dolu riski için; Bitkisel Ürün Sigortası Dolu ve Dolu Kalite Kaybı Teminatı Tarife Fiyat Tablosunda, ürünlerin hassasiyet sınıfına göre tespit edilen tarife fiyatı %20 indirimli; fırtına, hortum, yangın, heyelan, taşıt çarpması, yaban domuzu, deprem ile sel ve su baskını riskleri ve domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz ürünleri için isteğe bağlı olarak teminat kapsamına alınabilen yeniden ekim dikime sebep olan don riski için açık alandaki tarife fiyatları indirimsiz olarak uygulanır. Tazminat hesaplamalarında ise; bu riskler için, Bitkisel Ürün Sigortasında geçerli olan muafiyet/müşterek sigorta oranları uygulanır.
10. Mantar üretimi
(1) Mantar üretim haneleri içindeki mantar ürününde; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, taşıt çarpması, deprem ile sel ve su baskını riskleri için EK 7’de bulunan tarife fiyatları uygulanır. Tazminat hesaplamalarında ise; bu riskler için Tablo.2 ve Tablo.3’te ürün unsuru için geçerli olan muafiyet/müşterek sigorta oranları uygulanır.
11. Saksılı Süs Bitkileri
(1) Saksılı süs bitkileri üretiminin ve sigorta süresinin, üretim dönemi kapsam süresi aranmamak koşuluyla, örtü altında bulunan ürünler için Sera Sigortası Tarife ve Talimatlarında belirtilen tarife fiyatları uygulanır. Örtü altında bulunan ve sigortalanan ürün bedelinin maksimum %50’si üretimin devamı olarak kabul edilerek seranın dışında tutulur. Seranın dışında tutulan ürüne, Bitkisel Ürün Sigortası Tarife ve Talimatlarında yer alan dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, taşıt çarpması, deprem ile sel ve su baskını riskleri tarife fiyatları indirimsiz olarak uygulanır. Tazminat hesaplamalarında ise; bu riskler için, Bitkisel Ürün Sigortasında geçerli olan muafiyet/müşterek sigorta oranları uygulanır.
12. Örtü Onarım Masrafları
(1) Poliçedeki teminatlara bağlı olarak sigortalı yumuşak plastik örtüde meydana gelen az ve küçük miktardaki yırtık ve/veya delinmeler sonucunda; Tarım Sigortaları Havuzu eksperi tarafından, örtüye sera bandı ile tamir edilebilir kararı verilmesi halinde plastik örtü için yapılacak masraflar muafiyet ve müşterek oran uygulanmaksızın olay başı ve poliçe süresince 6.500 TL olarak 1 defa ödenir.
(2) Aynı poliçe için aynı poliçe süresi içerisinde, Tarım Sigortaları Havuzu eksperi tarafından birden fazla Örtü Onarım Masrafı kararı alınması durumunda ikinci ve daha sonraki hasarlarda ödeme yapılmaz.
(3) Örtü onarım masrafı yapılan poliçelerde hasarsızlık indirimi bozulmaz.
13. Yürürlük
(1) Bu tarife ve talimatlar 01/01/2026 tarihinde yürürlüğe girer.