Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır.

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü

Etüt, Planlama Ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı

Sayı: E-59173511-116.01-6723046

Konu: Su Tahsislerinde Enerji Kayıp Bedeli

GENELGE

2026/2

Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı tarafından 19.01.2015 tarihinden itibaren uygulanan 2015/1 sayılı Genelge kapsamında, yapılan iş/işlemlerde uygulamaya esas yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmuştur.

Elektrik Piyasası Kanunu ve bu kanuna istinaden 26.06.2003 tarih ve 25150 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak çıkarılan "Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" hükümleri çerçevesinde halen piyasada faaliyet gösteren veya gösterecek tüzel kişiler tarafından, hidroelektrik enerji üretim tesisleri kurulması ve işletilmesi için Genel Müdürlüğümüz ve tüzel kişiler arasında Su Kullanım Hakkı Anlaşması imzalanmaktadır. Yönetmelik ekinde yer alan Hidroelektrik Enerji Üretim Tesisinin Su Kullanım Hakkı ve İşletme Esaslarına İlişkin Anlaşma metni Madde 4'de "Şirket tarafından inşa edilecek enerji üretim tesislerinin menba ve mansabında değişen ve gelişen şartlar çerçevesinde, havzada ihtiyaçların önceliği, havzanın gelişim durumu ve menba-mansap ilişkisi göz önünde bulundurularak, bu hidroelektrik santral projesi ile ilgili ilk su kullanım hakkı anlaşması imzalandığı tarihten itibaren yirmi yıllık periyotlar sonunda, havzadaki hidrolojik veriler, mevcut ve mutasavver projelerdeki değişikliler ile ihtiyaçların güncelleştirilmesi, yeni projelerin geliştirilmesi ve buna bağlı olarak önceden tespit edilmiş işletme planında DSİ tarafından geçici veya sürekli olarak değişiklik yapma hakkı saklıdır" ifadesi yer almaktadır. Yönetmelik ekinde yer alan Hidroelektrik Enerji Üretim Tesisinin Su Kullanım Hakkı ve İşletme Esaslarına İlişkin Anlaşma metni Madde 4'e göre, Hidroelektrik enerji üretim tesisinin bulunduğu havzada olabilecek içme ve kullanma suyu maksatlı taleplerinin karşılanması amacıyla yirmi yıllık süre beklenmeden İdarece uygun görülen talepler derhal karşılanmaktadır. Su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, ülke ekonomisine katkı yaratması ve istihdam sağlaması açısından, Su Kullanım Hakkı Anlaşması imzalanmış Hidroelektrik santral (HES) tesisinin menbaından gelebilecek içme ve kullanma maksatlı su kullanım taleplerinin dışındaki diğer taleplerin karşılanmasına yönelik aşağıdaki düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1. Havzanın özelliğine ve olabilecek gelişmesine bağlı olarak önceden öngörülmeyen, ancak özel ve tüzel kişilerden gelen sulama maksatlı su kullanım taleplerinde, kullanım önceliği de dikkate alınarak, HES tesis yeri yıllık ortalama akımın tesisin fizibilitesini etkilemeyecek oranına (%2'sine) kadar su kullanım talepleri, uygun görülmesi halinde karşılanacaktır.

2. Sanayi ve ticari maksatlı su kullanım taleplerinde, henüz işletmeye geçmemiş HES tesislerini yapılamaz kılmaması şartıyla, mansaptaki HES firmalarının uğrayacağı enerji kayıpları, işletmeye geçtikten sonra, DSİ Genel Müdürlüğünce aşağıdaki formül çerçevesinde hesaplanan bedel talep sahibi tarafından karşılanacaktır.

EKB=0,002361*Hnet*Vtalep*R*YOPTF

EKB: Enerji kaybı bedeli(TL/yıl)

Hnet: Net düşü(m)

Vtalep: Talep edilen suyun yıllık toplam hacmi(m3)

R: Regülasyon oranı (regülatörlü projelerde:0,80, depolamalı projelerde:1)

YOPTF: Ödemeye esas üretim yılındaki yıllık ortalama piyasa takas fiyatı

3. Birden çok HES tesisinin bulunduğu havzalarda, talep noktasının mansabında bulunan ve Su Kullanım Hakkı Anlaşması imzalanmış her bir tesis için ayrı ayrı hesaplanan bedel, talep sahibi tarafından karşılanacaktır.

4. Enerji kayıplarının bedeli, DSİ ile yapılacak protokol çerçevesinde, DSİ Genel Müdürlüğünün hesabına HES firması ile hidroelektrik kaynak katkı payı /havza hidrolojik gözlem, değerlendirme ve kontrol ücretlerinde mahsuplaşmak üzere, tesis işletmeye geçtikten sonra HES tesisinin lisansı süresince ödemeye esas üretim yılındaki yıllık ortalama piyasa takas fiyatı netleşmesine müteakip şubat ayı içerisinde yatırılacaktır. Hidroelektrik kaynak katkı payı bulunmayan ve havza hidrolojik gözlem, değerlendirme ve kontrol ücretinden muaf olan tesislerde ise ödeme esasları DSİ ile yapılacak protokolde belirlenecektir.

5. (Geçici Madde) Bir defaya mahsus olmak üzere;

• 2025 yılı ödemeleri peşin olarak tahsil edilmeyen tahsis sahiplerinin HES enerji kayıp bedelleri, 2025 yılı YOPTF değerinin belirlenmesine (2026 yılı ocak ayı içerisinde belirlenmektedir) müteakip 2026 yılı şubat ayı içerisinde tahsil edilecektir.

• 2025 yılı ödemeleri peşin olarak tahsil edilen tahsis sahiplerinin 2026 yılı enerji kayıplarının hesaplamaları, 2026 YOPTF değerinin belirlenmesine (2027 yılı ocak ayı içerisinde belirlenmektedir) müteakip yapılacaktır.

• 2025 yılı için yapılan ve peşin olarak tahsil edilen hesaplamalarda mahsuplaşma oluşması durumunda, 2026 YOPTF değerinin belirlenmesine müteakip hesaplanan 2026 yılı HES enerji kayıp bedellerinin tahakkuklarının tahsilatlarında mahsuplaştırılacak ve şubat ayı içerisinde tahsil edilecektir.

6. Talep edilen su kaynağının HES projesinin su potansiyeline katkıda bulunmadığının DSİ tarafından tespitinin yapılması durumunda, herhangi bir enerji kaybı hesabına gerek duyulmadan su kullanım talebi sonuçlandırılacaktır.

7. Bu genelgenin tebliğ tarihi itibarı ile 2015/1 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Gereğini rica ederim.