Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 01/12/2016 tarihli toplantısında, 14/07/2016 tarihli ve 6389 sayılı Kurul Kararı ile kabul edilen ‘‘Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Depolama Şirketleri İçin Tarife Hesaplama Usul ve Esasları” uyarınca, 29/05/2015 tarihli ve DEP/5611-4/381 numaralı lisans sahibi Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret Anonim Şirketi’nin 2016-2022 uygulama dönemine ilişkin aşağıdaki yöntem bildiriminin onaylanmasına ve söz konusu Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasına,

karar verilmiştir.

Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret A.Ş. Yüzen Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (Lng) Terminali 2016-2022 Tarife Uygulama Dönemine İlişkin Yöntem Bildirimi

1. GİRİŞ

Bu Yöntem Bildirimi'nin amacı, Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret Anonim Şirketi’nin yüzen Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) terminali için, 14/07/2016 tarihli ve 6389 sayılı Kurul Kararıyla kabul edilen “Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Depolama Şirketleri İçin Tarife Hesaplama Usul ve Esasları” hükümleri çerçevesinde tespit edilen gelir tavanının karşılanmasına yönelik bedeller ile bu bedellerin uygulanmasına ilişkin yöntemin belirlenmesidir.

Bu Yöntem Bildirimi, Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Depolama Şirketleri İçin Tarife Hesaplama Usul ve Esasları’nın 15 inci maddesinin ilk fıkrası hükümleri gereği 2016 - 2022 tarife uygulama dönemi süresince uygulanır.

2. TANIMLAR ve KISALTMALAR

Bu Yöntem Bildirimi’nde geçen,

1) ETKİ: ETKİ Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret Anonim Şirketi’ni,

2) Kurul: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nu,

3) Gelir tavanı: Kurul tarafından hesaplanan ve yayınlanan her bir tarife yılı için ilgili yıl yıllık gelir gereksinimi ile düzeltme bileşenlerinden hareketle hesaplanan ilgili yılda elde edilmesi öngörülen geliri,

4) Hizmet Alan: ETKİ ile terminal hizmet sözleşmesi (THS) imzalamış olan ithalatçı/toptan satış/ihracatçı şirketi veya ithalatçı/toptan satış/ihracatçı şirket sıfatıyla ETKİ’nin kendisini,

5) KUE: 27/10/2016 tarihli ve 6559/7 sayılı Kurul Kararı ile kabul edilen “Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret Anonim Şirketi Aliağa Yüzen LNG Terminali (FSRU) Temel Kullanım Usul ve Esasları’nı,

6) Metodoloji: 14/07/2016 tarihli ve 6389 sayılı Kurul Kararıyla kabul edilen “Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Depolama Şirketleri İçin Tarife Hesaplama Usul ve Esasları”nı

7) Terminal: LNG alınması, depolanması, gazlaştırılması ve teslimatının gerçekleştirildiği, Aliağa’da demirli bulunan ETKİ’nin kullanımındaki FSRU gemisi ile birlikte bütün arazi, tesis ve ekipmanları

ifade eder.

Bu Yöntem Bildirimi’nde geçmekle birlikte tanımlanmamış diğer kavramlar ilgili mevzuattaki anlam ve kapsama sahiptir.

3. KAPASİTE VE HİZMET BEDELİ

3.1. Kapasite ve Hizmet Bedelinin Belirlenmesi

ETKİ için Kurul tarafından tarife uygulama dönemi içerisindeki her bir yıla ilişkin olarak onaylanan gelir tavanlarının tamamı Kapasite ve Hizmet Bedeli ile karşılanır.

ETKİ tarafından hizmet alanlara uygulanacak kapasite ve hizmet bedeli, tarife Kurul Kararı’nda yer alır.

Kapasite ve hizmet bedeli Eşitlik (1)’e göre hesaplanır:

i : t tarife yılında terminalden hizmet alan her bir tüzel kişiyi,

n : t tarife yılında terminalden hizmet alanların sayısını,

t : Tarife uygulama dönemindeki her bir tarife yılını,

KHBt : t tarife yılı kapasite ve hizmet bedelini,

YMSGKjt : t tarife yılında i hizmet alanın yıllık maksimum sözleşme gazlaştırma kapasitesini,

GTt : t tarife yılı gelir tavanını gösterir.

Metodoloji’nin 15 inci maddesinin dördüncü fıkrası hükümleri gereği kapasite ve hizmet bedelinin tespitinde, t tarife yılında hizmet alanların toplam yıllık maksimum sözleşme gazlaştırma kapasitesinin, terminalin yıllık maksimum gazlaştırma kapasitesinin %30’unu aşmaması halinde; terminalin yıllık maksimum gazlaştırma kapasitesinin %30’una tekabül eden değer, hizmet alanların toplam yıllık maksimum sözleşme gazlaştırma kapasitesi olarak kabul edilir.

3.2. Kapasite ve Hizmet Tutarının Belirlenmesi

Her bir hizmet alana, rezerve etmiş olduğu kapasiteye ilişkin olarak tahakkuk ettirilecek aylık kapasite ve hizmet tutarı Eşitlik (2)’ye göre hesaplanır:

z : t tarife yılındaki her bir ayı,

KHTi,Z : z tarife ayında i hizmet alan için hesaplanan kapasite ve hizmet tutarını,

KHBt : t tarife yılı boyunca geçerli olan kapasite ve hizmet bedelini,

YMSGKi,t : t tarife yılında i hizmet alanın yıllık maksimum sözleşme gazlaştırma kapasitesini,

At : t tarife yılı içerisinde hizmet verilen ay sayısını gösterir.

Kapasite ve hizmet tutarının ilgili ay için hesaplanmasında, hizmet alan tarafından rezerve edilen kapasitenin kullanılıp kullanılmadığına bakılmaz.

Devir suretiyle kapasite elde eden hizmet alana, devraldığı kapasite için sadece kalan gaz yılı süresi boyunca aylık olarak kapasite ve hizmet tutarı tahakkuk ettirilir. Devreden hizmet alan, devir tarihi itibarıyla toplam rezerve kapasitesine göre eksik ya da fazla kapasite ve hizmet tutarı Ödemesi yapmış ise eksik ya da fazla ödenen kapasite ve hizmet tutarına ilişkin işlemler devralan hizmet alan ile devreden hizmet alan arasında gerçekleştirilir. Devreden hizmet alanın devrettiği kapasitenin kalan dönemi için programlanmış teslimat miktarının, devri yapılan kapasiteden fazla olması durumunda, fark miktarı için devralan hizmet alandan kapasite aşım bedeli alınmaz. ETKİ, devri yapılan kapasite için mükerrer ödeme talep edemez.

Atıl kapasite rezerve ederek hizmet almaya başlayacak başvuru sahipleri THS imzalanmasını müteakip, öncelikle rezerve ettikleri kapasiteye ilişkin olarak, gaz yılı başından itibaren rezervasyon işlemi yapılan aya kadar ödenmiş olması gereken kapasite ve hizmet tutarını ETKİ’ye defaten öder. Gaz yılının kalan dönemi için ise bu madde kapsamında tarif edilen aylık ödemeler ile kapasite ve hizmet tutarını ödemeye devam eder.

3.3. Kapasite Aşım Tutarının Belirlenmesi

Kapasite aşım tutarının, KUE’nin 13.1,2 maddesi hükümleri gereği hesaplanmasında kapasite aşım katsayısı (n) 1,20 olarak uygulanır.

3.4. Düzensizlik Bedeli ve Tutarının Belirlenmesi

Hizmet alandan kaynaklanan nedenlerle, KUE’de belirlenen hususlar çerçevesinde verilen programda belirtilen sürede boşaltım veya teslimat faaliyetlerinin gerçekleştirilememesi durumunda, KUE’nin 13.1.3 maddesi hükümleri çerçevesinde ilgili hizmet alana tahakkuk ettirilecek düzensizlik bedeli Eşitlik (3)’e göre hesaplanır.

3.4.1. Teslimat Programına Göre Düzensizlik Tutarının Belirlenmesi

Teslimat programına göre düzensizlik tutarı, KUE’nin 13.1.3.1 maddesi hükümleri çerçevesinde Eşitlik (4)’e göre hesaplanır.

j : z ayındaki her bir günü,

m : z ayındaki gün sayısını,

DTZ : z ayına ilişkin hesaplanan düzensizlik tutarını,

PMj : Hizmet alan tarafından terminal kabul programına uygunluğu gözetilerek ETKİ’ye sunulan haftalık teslimat programında yer alan j gününe ait teslimat miktarını (Sm3),

GMj : j gününde gerçekleşen teslimat miktarını (Sm3) gösterir.

ETKİ tarafından hizmet alanın talep ettiği miktardan farklı bir miktarda gaz teslimatı yapılması durumunda talep edilen miktar ile teslimatı yapılan miktar arasındaki fark için düzensizlik tutarı uygulanmaz.

3.4.2. Boşaltım Programına Göre Düzensizlik Tutarının Belirlenmesi

Boşaltım programına göre düzensizlik tutarı, KUE’nin 13.1.3.2 maddesi hükümleri çerçevesinde Eşitlik (5)’e göre hesaplanır.

j : z ayındaki her bir günü,

m : z ayındaki gün sayısını,

DTZ : z ayına ilişkin hesaplanan düzensizlik tutarını,

PMj : Hizmet alan tarafından terminal kabul programına uygunluğu gözetilerek ETKİ’ye sunulan haftalık teslimat programında yer alan j gününe ait teslimat miktarını (Sm3),

GMj : j gününde gerçekleşen teslimat miktarını (Sm3) gösterir.

ETKİ tarafından hizmet alanın talep ettiği miktardan farklı bir miktarda gaz teslimatı yapılması durumunda talep edilen miktar ile teslimatı yapılan miktar arasındaki fark için düzensizlik tutarı uygulanmaz.

3.4.2. Boşaltım Programına Göre Düzensizlik Tutarının Belirlenmesi

Boşaltım programına göre düzensizlik tutarı, KUE’nin 13.1.3.2 maddesi hükümleri çerçevesinde Eşitlik (5)’e göre hesaplanır.

Md : Hizmet Alan gemisinin planlanan varışından en az 36 (otuzaltı) saat önce geminin geç ulaşacağına dair ETKİ’ye yazılı bir tebligat göndermemesi halinde, programlanan süre dahilinde boşaltımı yapılamayan miktarı (Sm3) gösterir.

Yukarıdaki formüle göre hesaplanacak ilave düzensizlik tutarı her halükarda 10.000 ABD Dolarını aşamaz.

3.5. Hizmet Kesinti Bedeli ve Tutarının Belirlenmesi

ETKİ tarafından KUE uyarınca verilmesi gereken hizmetlerin aksatılması veya verilememesi durumunda, hizmetin aksayan veya verilemeyen kısmı için KUE’nin 13.2 maddesi hükümleri çerçevesinde hizmet alana ödenecek tutara esas Hizmet Kesintisi Bedeli (HKB), Eşitlik (3) uyarınca belirlenen düzensizlik bedeline eşittir.

Hizmet kesinti tutarı, KUE’nin 13.2 maddesi hükümleri çerçevesinde Eşitlik (6)’ya göre hesaplanır.

HKTZ : z ayına ilişkin hesaplanan hizmet kesinti tutarını,

HKBt : t tarife yılına ait hizmet kesinti bedelin,

Mhkj : j gününde sevkiyatı yapılamayan miktarı (Sm3) gösterir.