Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:

Kapsam

MADDE 1

31.12.1995 tarihli 22510 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 95/7615 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Kararı, üretiminde ithal girdi kullanılan mamullerin üçüncü ülkelere ihracı ile Türkiye Gümrük Bölgesinde ihracat sayılan satışlara ilişkin usul ve esasları belirlemiştir.

Dahilde İşleme Rejimi Kararı dışında kalan ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerden gelen eşya ile ilgili olarak, 1615 sayılı Gümrük Kanununun 118 inci maddesi çerçevesinde yapılacak geçici kabul talepleri bu Tebliğ kapsamında değerlendirilir.

Talepleri incelemeye yetkili merci

MADDE 2

1615 sayılı Gümrük Kanununun 118 inci maddesi kapsamındaki geçici kabul izin talepleri bu Tebliğin 1 Nolu Ekindeki listede kayıtlı gümrük müdürlükleri tarafından incelenerek sonuçlandırılır.

Yetkili gümrük müdürlüklerince çözüme kavuşturulamayan ve merkeze intikal etttirilen taleplerle ilgili olarak Gümrük Müsteşarlığının (Gümrükler Gene! Müdürlüğünün) bildirişi doğrultusunda işlem yapılır.

Müracaat

MADDE 3

Geçici kabul talebinde bulunacak firmaların bu Tebliğin 2 Nolu ekinde belirtilen bilgi ve belgelerle birlikte yetkili gümrük müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekir İlgili gümrük müdürlüğü müracaat ekinde ibraz edilen bilgi ve belgeleri aksi sabit oluncaya kadar doğru kabul ederek değerlendirmesini yapar. Eşyanın özelliğine göre süre ve miktarı belirleyerek geçici kabul izin belgesi düzenler veya talebi reddeder.

(Ek 5)'te yer alan forma uygun olarak düzenlenen geçici kabul izin belgesinin aslı talep sahibi firmaya verilir, ikinci nüshası ise idarede saklanır.

Geçici kabul izni, eşyanın görebileceği işçilik derecesi, ücreti, fire nispeti, artıklarda ve diğer hususlarda uygulanacak işlemler yönünden ilgili kurum ve kuruluşların gerektiğinde görüşleri alınarak sonuçlandırılır.

Süre

MADDE 4

İthal süresi, izin belgesinde belirtilir. İhraç süresi 1615 sayılı Gümrük Kanununun 118 inci maddesi çerçevesinde eşyanın ve yapılacak işlemin özelliğine göre izni veren gümrük müdürlüğü tarafından belge üzerinde belirtilir. Bu süre iki yılı geçemez.

Ek süre

MADDE 5

Geçici kabul ithal ve ihraç süreleri, verilen sürenin bitiminden önce müracaat edilmesi ve firma tarafından ileri sürülen sebeplerin uygun görülmesi halinde, ilgili gümrük müdürlüğü tarafından uzatılabilir.

Ancak, 2 yılı geçen süre uzatımı talepleri olması halinde, konu ilgili gümrük müdürlüğünce Gümrük Kanunun 175 inci maddesi ile Gümrük Yönetmeliğinin 1558 inci maddesi hükümleri çerçevesinde değerlendirilir.

Değişiklikler

MADDE 6

İzni veren gümrük müdürlüğünce gerektiğinde eşyanın ve işlemin özelliğine göre verilmiş olan geçici kabul izninde her türlü değişiklik yapılabilir.

Giriş gümrüğünce yapılacak işlemler

MADDE 7

Geçici kabul ithalat işlemleri izni veren gümrük idaresinden yapılır.

Geçici kabul yoluyla yapılacak ithalat işlemleri sırasında giriş gümrük müdürlüğünce, geçici kabul izin belgesinin firma tarafından ibraz edilen aslı ile müdürlükteki nüshası karşılaştırılarak ithali yapılacak eşyanın muayene ve tespiti yapılır. Bu tespitte eşyanın tümünü temsil edecek şekilde numune alınarak, durum bir tutanakla tespit edilir. Alınan numuneler ihracata kadar saklanır. Ancak, eşyanın özelliği gereği numune alınamayacak durumda olanların broşür, katalog, plan, resim gibi açıklayıcı belgeleri alınarak özellikleri bir tutanakla tespit edilir. Eşyanın ihracı sırasında bu tutanaklarla belirlenen girdilerin kullanıldığı ürünün ihraç edilip edilmediğine bakılır.

Giriş gümrük müdürlüğü, gümrük beyannamesinin her biri için bu Tebliğin 3 Nolu ekinde yer alan örneğe uygun taahhütname alır ve ithaline müsaade edilen maddelerin gümrük vergileri ve varsa fon tutarlarını kapsayacak bir teminat alır. Alıncak teminatın 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine uygun olması gerekir.

İzin yazısında belirtilen eşyanın cins ve miktarı dışında eşya girişine izin verilmez ve izin yazısında kayıtlı firma dışında başka bir firma tarafından ithal işlemi yapılamaz Bir izin yazısı kapsamı eşyanın ithali, süresi içinde olmak kaydıyla değişik tarihlerde ve birden fazla giriş beyannamesiyle yapılabilir.

Giriş gümrük müdürlükleri geçici olarak girişine izin verilen eşyayla ilgili olarak Gümrük Yönetmeliğinin 883 üncü maddesi uyarınca Cari Hesap Defteri üzerinde işlemlerin takibini yaparlar.

Alınan teminatların iade işlemi, çıkış gümrük müdürlüklerince düzenlenmiş çıkış beyannamelerinin onaylı fotokopilerine dayanılarak yapılır. Ayrıca, teminatın kısmı iadesi için giriş gümrük idareleri çıkış beyannamesi ekindeki eşya tespit tutanağı ve ilgili giriş beyannamesi tescil sayı ve tarihini çıkış beyannamesi üzerinde ararlar. Ancak, belge kapatması yapılmadan kısmi teminat iadelerinin toplamı, idarece muhafaza edilen teminat tutarının % 90'ını geçemez.

İhraç edilen ürünlerin geri getirilmesi

MADDE 8

Geçici kabul izin belgesi kapsamında ihraç edilen ürünlerin herhangi bir nedenle alıcısı tarafından geri gönderilmesi halinde, izin belgesi sahibinin talebi doğrultusunda bu ürünle ilgili olarak aşağıda belirtilen şekilde işlem yapılır:

a) Eşyanın, Gümrük Kanununun 132/1-c maddesine göre geri gelen eşya statüsünde yurda sokulmak istenilmesi halinde, geri gelen eşyanın ihraç edilen eşya olduğunun tesbiti ve geçici kabul izin belgesinden mahsup edilen miktarın iptal edilmesinin yanısıra, KDV istisnası gibi yararlanılmış para veya para hükmündeki sair menfaatlerin iadesinden sonra, talep karşılanır.

b) Eşyanın İthalat Rejimi hükümlerine göre ithal edilmek istenilmesi halinde, kesin ithalata ilişkin gümrük beyannamesi tescil ettirilerek işlemler ikmal edilir.

c) Eşyanın geri geldiği ülke dışında başka bir ülkeye gönderilmek istenilmesi halinde, Transit Rejimi hükümlerine göre işlem yapılır.

d) Eşyanın imha veya tasfiye edilmek üzere gümrüğe terk edilmesi halinde, Gümrük Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda işlem yapılır.

e) (b), (c) ve (d) fıkralarına göre işlem yapıldığı hallerde, geçici kabul izin belgesi kapsamındaki taahhüt kapatmalarında, sözkonusu eşya ihraç edilmiş olarak değerlendirilir.

Çıkış gümrüğünce yapılacak işlemler

MADDE 9

İzin belgesi sahibi firma tarafından, ihraç ürünlerinde kullanılan geçici kabul izin belgesi kapsamındaki eşyanın miktarım, niteliğini ve diğer ayırdedici özelliklerini gösterir bir liste hazırlanır. Firma yetkililerinin imzalan ile firma kaşesi bulunan bu liste çıkış beyannamesine eklenerek, ihracat aşamasında gümrük müdürlüğüne beyanda bulunulur. Gümrük müdürlüğünce yapılan muayene ve tahlil sonucunda, ürünlerde kullanılan girdilerin doğru beyan edildiğinin anlaşılması halinde, eşyanın sözkonusu belge kapsamında ihracına izin verilir.

Firmalarca, çıkış beyannamesinin (44) nolu kutusuna geçici kabul izin belgesinin tarih ve sayısı ile eşyanın giriş işleminin yapıldığı gümrük idaresinin ve giriş beyannamesinin tescil tarih ve sayısının belirtilmesi, yapılan ihracatın izin kapsamında sayılması bakımından şarttır.

Çıkış gümrük müdürlüğü fiili ihracattan sonra çıkış beyannamesinin tasdikli bir fotokopisini giriş beyannamesinin kapatılması ve bu beyanname ile ilgili teminatın iadesi için giriş gümrük müdürlüğüne gönderir.

Fire ve zayiat

MADDE 10

Geçici olarak ithal edilecek eşyadan imal ve ihraç edilecek ürünün imalatında meydana gelebilecek fire oranlan, Birim Sınai Maliyet Tablosunda belirtilen oranlar esas alınarak, izni veren gümrük müdürlüğü tarafından izin belgesine kaydedilir Ancak, belgenin kapatılması sırasında ihraç edilen ürünün imalinde kullanılan eşyanın miktarlarım, fire oranlarını (imalat kayıplarını, atık veya arlık miktarlarını) gösterir Sanayi veya Ticaret Odalarınca düzenlenen ekspertiz raporu esas alınır.

Sözkonusu ekspertiz raporunda belirtilen fire (atık ve artıklar) ile ilgili olarak,

a) Gümrük sundurma ve antrepolarına terk edilerek tasfiyeye tabı tutulmasının,

b) Çıkış hükmünde gümrük sundurma ve antrepolarına teslimi ile Gümrük Kanununda öngörülen süresi içinde İthalat Rejimi hükümleri çerçevesinde ithalinin,

c) Mahrece İade Tebliği hükümleri çerçevesinde mahrece iadesinin,

d) Gümrük Kanunu hükümlerine göre imhasının,

ihracatçı tarafından talep edilmesi halinde, ilgili gümrük müdürlüğü bu doğrultuda işlem yapar. Ancak, eşyanın tabiatı gereği üretim aşamalarında meydana gelen zayiat (imalat kayıpları) için böyle bir zorunluluk aranmaksızın işlem yapılır.

Şartlara uyulmaması

MADDE 11

Geçici kabul yoluyla getirilen eşyanın, geçici kabul izin belgesinde belirtilen süreler içinde (ek süreler dahil) ihraç edilmemesi, başkasına devredilmesi, satılması ve buna benzer hallerde, 1615 sayılı Gümrük Kanunu ile gerektiğinde 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun hükümlerine göre işlem yapılır.

Geçici kabul işlemlerinin kapatılması

MADDE 12

Geçici kabul izin belgelerinin kapatma işlemleri bu belgeleri veren ve giriş işlemlerini yapan gümrük müdürlükleri tarafından yapılır

İhracatçılar, geçici kabul izin belgelerinde kayıtlı sürelerin (ek süreler dahil) bitiminden itibaren en geç 1 ay içerisinde bu Tebliğin 4 Nolu ekinde belirtilen bilgi ve belgelerle geçici kabul giriş işlemlerinin kapatılması için giriş işleminin yapıldığı gümrük müdürlüğüne müracaat ederler. "

Bu müdürlükler kendilerine gönderilen bilgi ve belgelerin birbiriyle mutabakatı ve yapılan giriş ve çıkış işlemleri ile varsa kısmi teminat iadelerini inceler. Belgelerde eksiklik bulunuyorsa bu eksikleri tamamlattırır.

Kapatılma işlemlerinde bu Tebliğde hüküm vaz'edilmeyen bir durumla karşılaşılması halinde konu Başmüdürlük aracılığıyla Müsteşarlığa (Gümrükler Genel Müdürlüğüne) intikal ettirilir. Bu durumda, merkezden talimat gelinceye kadar kapatma işlemi veya ceza uygulaması yapılmaz.

Uygulama

MADDE 13

Bu Tebliğde hüküm bulunmayan hallerde, 1615 sayılı Gümrük Kanunu ile bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Gümrük Yönetmeliği, Gümrük Tebliğleri ve Genelge hükümlerine göre işlem yapılır.

Genel hükümler

MADDE 14

Geçici kabul izninin düzenlenmesine ilişkin olarak ibraz edilen bilgi ve belgelerin gerçek dışı olduğunun veya alınan izin belgesi üzerinde tahrifat yapıldığının tespiti halinde, izin belgesi iptal edilerek ilgililer hakkında kanuni işlem yapılır.

Gümrük idareleri ihracatın her safhasında, ihracatçıdan gerekli her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilir ve bu bilgi ve belgelen zamanında ibraz etmeyen firmaların izinlerim iptal edebilir.

Gümrük Kanununun 118 inci maddesi kapsamında geçici olarak ithal edilen eşyanın firmanın deposunda, imalathanesinde, fabrikasında veya işlendiği mahalde, Gümrük Müsteşarlığının merkez ve taşra yetkililerince görülmek istenmesi halinde, firmaların bunları göstermesi zorunludur,

Yetki

MADDE 15

Bu Tebliğin uygulanmasına ilişkin her türlü düzenlemenin yapılmasında ve uygulamada ortaya çıkacak ihtilafların çözümlenmesinde Gümrük Müsteşarlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü) yetkilidir.

Yürürlükten kalkan hükümler

MADDE 16

29.3.1996 tarihli 22595 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3 seri numaralı Gümrük Genel Tebliği (Geçici Kabul) yürürlükten kaldırılmıştır.

Eski müracaatların değerlendirilmesi

GEÇİCİ MADDE 1

Bu Tebliğin yürürlüğe girmesinden önce Gümrükler Genel Müdürlüğüne yapılan müracaatlar, bu genel müdürlük tarafından sonuçlandırılır.

Yürürlük

MADDE 17

Bu Tebliğ 01.07.1996 tarihinde yürürlüğe girer.

Tebliğ olunur.