Dosya olarak kaydet: PDF - WORD

Ekler

Görüntüleme Ayarları:
LEXI size zaman kazandırır. Sonuç analizi, doküman asistanı ve araştırma modlarıyla LEXPERA içeriğine erişiminizi kolaylaştırır.

Amaç ve kapsam

MADDE 1

Bu Tebliğ, dampinge ve sübvansiyona karşı önlem, korunma önlemi ve gözetim uygulamasına tabi eşyanın serbest dolaşıma girişinde tercihsiz menşe kurallarına göre menşeinin tespiti ile dokumaya elverişli maddelerden mamul mensucat cinsi eşyanın serbest dolaşıma girişinde uygulanacak usul ve esasların belirlenmesi amacıyla 4458 sayılı Gümrük Kanununun 10 ve 65 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Menşe ispatı

MADDE 2

Serbest dolaşıma girişle dampinge karşı vergi, telafi edici vergi, gözetim ve miktar kısıtlaması (kota) şeklinde ticaret politikası önlemlerine tabi eşyanın tercihsiz menşei Gümrük Yönetmeliğinin 6 no.'lu ekinde yer alan örneğe uygun "Menşe Şahadetnamesi" ile ispat olunur. Menşe şahadetnamesi, ticaret politikası önlemlerine tabi eşyanın serbest dolaşıma girişinde gümrük beyannamesinin düzenlendiği ortama (manuel/elektronik) bağlı olarak beyannamenin tescili veya kabulü sırasında gümrük idaresince aranır.

Mensucat cinsi eşya ithali

MADDE 3

Serbest dolaşıma giriş rejimi çerçevesinde beyanda bulunulan eşyanın dokumaya elverişli maddelerden mamul mensucat olması halinde ticaret politikası önlemlerine tabi olup olmadığına bakılmaksızın ithalatçı tarafından Ek-1'deki örneğe uygun olarak düzenlenen "Dokuma Kumaş Elyaf Delay Beyanı" ilgili gümrük idaresine ibraz edilir.

İstisnalar

MADDE 4

Serbest Ticaret Anlaşmaları çerçevesinde tercihli tarife uygulamasından faydalanmak maksadıyla eşyanın tercihli menşeini ispat için EUR. I Dolaşım Sertifikası veya fatura beyanı ile Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi çerçevesinde tercihli tarife uygulamasından faydalanmak amacıyla eşyanın tercihli menşeini tevsik eden Form A belgesinin ibraz edilmesi halinde menşe şahadetnamesi aranmaz.

Türkiye-AB arasındaki gümrük birliği çerçevesinde eşyanın serbest dolaşım statüsünü teşviken A.TR Dolaşım Belgesi ibraz edilmesi halinde, ithalata konu eşyanın gerçek menşeini belirleme konusunda ciddi ve Somut gerekçelere dayanan tereddütlerin bulunması ve kesinlikte gerekli olması durumu saklı kalmak kaydıyla menşe şahadetnamesi aranmaz.

Doğrudan gözetim veya miktar kısıtlaması önleminin uygulandığı ülkeden ithal edilen ve ilgili mevzuatı uyarınca Gözelim Belgesi veya İthal Lisansı ibraz edilen eşyanın serbest dolaşıma girişinde menşe şahadetnamesi aranmaz.

Ticari ve ticari olmayan numunelerin serbest dolaşıma girişinde bu Tebliğ hükümleri uygulanmaz.

GEÇİCİ MADDE 1

Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce çıkış ülkesinde ihracat amacıyla taşıma belgesi düzenlenmiş veya gümrük idarelerine sunulmuş olan eşyanın serbest dolaşıma girişinde bu Tebliğ hükümleri uygulanmaz.

Yürürlük

MADDE 5

Bu Tebliğ yayım tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6

Bu Tebliğ hükümlerini Gümrük Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.