Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

Kuruluş, Ünvanı, Çalışma Yeri

MADDE 1

a) 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun bazı maddelerinin değiştirilmesi ve bu Kanuna bazı maddelerin eklenmesine dair 2880 sayılı Kanunun (7). maddesi, (3). fıkrasının (m) bendine dayanılarak ve merkezi İngiltere'de 1 Queen Anne’s Gate, London SWIH 9BT adresinde bulunan "International Association on Waier Pollution Research and Control (IAWPRC)” statüsüne uygun olarak bir Milli Komite kurulmuştur.

b) Bu Milli Komite’nin ünvanı “Su Kirlenmesi Araştırmaları ve Kontrolü Türk Milli Komitesi"dir.

c) Milli Komite'nin merkezi İstanbul Teknik Üniversitesi ve çalışma yeri Milli Komite Genel Sekreteri’nin iş yeridir.

Amaçlar ve Görevler

MADDE 2

Milli Komite’nin amaçları ve görevleri aşağıda gösterilmiştir:

a) Türkiye’de su kirlenmesi araştırmaları ve kontrolü alanında ilerlemeleri ve çalışmaları teşvik etmek, yürütmek ve desteklemek, bilimsel toplantılar düzenlemek, bilimsel yayınlar çıkartmak.

b) Türkiye’den üye kuruluş olarak “International Association on Waler Pollution and Control” a katılmak, Türkiye’yi bu birlik nezdinde temsil etmek,

c) Birliğe üye diğer kişi, kurum ve kuruluşlarla temas ve ilişkiler kurmak ve bunlarla, amaç ve imkânları içinde işbirliği yapmak,

Tanım

MADDE 3

Madde 2 de belirtilen amaç ve görevler çerçevesinde faaliyet alanı, su kirlenmesi araştırmaları ve kontrolünün tamamını, çevre bilimleri ve çevre teknolojisinde ilgili diğer bütün alanları kapsar. Bu tanım açıklayıcı olup sınırlayıcı değildir.

Üyelik

MADDE 4

a) Madde 3 deki tanıma giren bilim dallarında, öğretim ve araştırma kurumlarında bilfiil çalışanlardan, bilimsel ve teknolojik nitelikte araştırma ve yayınları olanlardan T. C. vatandaşı gerçek kişiler ile, su kirlenmesi kontrolü alanında araştırma ve uygulama ile ilgili mühendislik kurutuşları üyeliğe kabul edilebilirler. Bu kuruluşlar Milli Komite’de seçecekleri birer üye ile temsil edilirler.

b) Bir kişi ya da kuruluşun üye seçilebilmesi için, iki üye tarafından teklif edilmesi ve bu teklifin Yönetim Kurulunca onaylanması gerekir.

c) Genel Kurulca aksine bir karar alınmadıkça üyeler aidat öder.

Organlar

MADDE 5

Milli Komitenin organları, Genel Kurul ve Yönetim Kurulu’dur.

Genel Kurul

MADDE 6

Genel Kurul, üyelerin tamamından oluşur. Genel Kurul, zorunlu sebep olmadıkça her yıl Haziran ayında ve Başkan’ın çağrısı üzerine, uygun bir yerde çoğunluk koşulu aranmaksızın toplanır. Ancak, Yönetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde, başka zamanlarda da ve aynı usulle toplantılar düzenlenebilir. Toplantı çağrıları, mümkün olan bütün hallerde en az iki ay evvel yapılır.

Genel Kurul her toplantıda kendine bir oturum başkanı seçer.

Yönetim Kurulu

MADDE 7

a) Milli Komite’nin işleri Yönetim Kurulu tarafından yürütülür.

b) Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından üçer yıllık süreler için seçilen;

- Milli Komite ve Yönetim Kurulu Başkanı,

- Başkan yardımcısı,

- Genel Sekreter (aynı zamanda sayman üye görevini de yürütür),

- ve dört üyeden oluşur:

Yönetim Kurulu’nun süreleri biten üyeleri yeniden seçilebilirler,

c) Yönetim Kurulu gerekli hallerde geçici veya sürekli olarak ücretli görevliler de kullanabilir. Bu görevlilerin Mitli Komite üyesi olmaları gerekli değildir.

d) Yönetim Kurulu her yıl Genel Kurul’a ayrıntılı bir çalışma raporu sunar.

Temsilciler

MADDE 8

“International Association on Water Pollution Research and Control” ile bu Birliğin Komitelerine temsilciler Yönetim Kurulu tarafından ve Milli Komite üyeleri arasından görevlendirilir.

Mâli Hükümler

MADDE 9

a) Milli Komitenin çalışmaları için gerekli mâli imkânlar. Yükseköğretim Kurulu’nun olumlu görüşüne dayanılarak İstanbul Teknik Üniversitesi bütçesine konulacak ödenekler ile üyelik aidatları ve araştırma, bilimsel toplantı, yayın v. b. faaliyetlerden sağlanır.

b) Gerçek kişi ve kuruluşların üyelik aidatı her yıl Genel Kurul’ca tespit edilir. Genel Kurul bu yetkiyi Yönetim Kuruluna devredebilir.

c) Milli Komite’nin “International Assocation on Water Pollution Research and Control“a Ödeyeceği aidat da İstanbul Teknik Üniversitesi bütçesindeki ödeneklerden ya da Milli Komite bütçesinden karşılanır.

d) Milli Komite, Yönetim Kurulunun kararı ile, resmi veya özel kuruluşlarla kişilerden her türlü bağış, tahsisat ve yardım kabul edebilir,

e) Milli Komite’nin çalışmaları ile ilgili giderler Yönetim Kurulunun kararlaştıracağı sınırlar içinde, Genel Sekreter tarafından yapılır. Bu sınırlan aşan giderler için, Başkan ve yardımcısından biri ile Genel Sekreter müşterek karar verebilir. İstanbul Teknik Üniversitesi bütçesinden sağlanacak ödeneklerden, Yönetim Kurulu’nun talebi ve mer’i mâli-idari mevzuat çerçevesinde yararlanılır.

f) Mâli hükümler bakımından, çalışma dönemi, mâli yıldır.

g) Her döneme ait gelir ve gider hesapları, dönemi takip eden Haziran ayındaki olağan toplantıda Genel Kurul’a sunulur. İbra kararı Genel Kurul tarafından verilir.

h) Her dönem için Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan bütçe o dönemin Haziran ayındaki olağan Genel Kurul toplantısında Genel Kurul’un onayına sunulur. Yönetim Kurulu, bütçede dönem içinde zorunlu gördüğü değişiklikleri yapmağa yetkilidir.

Süre ve Fesih

MADDE 10

a) Milli Komite süresiz olarak kurulmuştur,

b) Milli Komite, üye tam sayısının dörtte üçünün Genel Kurul’da alacağı bir kararla kendini feshedebilir, Ancak bu kararın geçerli olabilmesi için, fesih teklifinin gündemde geçerli olarak bulunması ve bu gündemle gerekçenin toplantı tarihinden en az iki ay evvel üyelerine gönderilmiş olması gereklidir.

c) Yükseköğretim Kurulu, amaçlarından saptığı veya görevlerini yerine getiremez hale geldiği takdirde Milli Komite’yi feshedebilir.

d) Fesih halinde Milli Komite’nin taşınır ve taşınmaz malları ile parasının nereye devredileceğini Yükseköğretim Kurulu kararlaştırır.

Yürürlük

MADDE 11

Bu Yönetmelik yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 12

Bu Yönetmeliği İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.