Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesine bağlı bütün enstitülerde yürütülen lisansüstü eğitim, öğretim ve sınavlar ile ilgili esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

(1) Bu Yönetmelik; İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesine bağlı enstitülerde yürütülen tezli ve tezsiz yüksek lisans, doktora programlarından oluşan lisansüstü eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3

(1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,

b) Anabilim Dalı (ABD): 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim-Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde enstitü için tanımlanan ve enstitüde eğitim programı bulunan anabilim dalını,

c) Danışman: Enstitüde kayıtlı öğrenciye ders ve tez çalışması dönemlerinde rehberlik etmek üzere enstitü yönetim kurulu tarafından atanan öğretim elemanını,

ç) DUS: Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavını,

d) Enstitü: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesine bağlı lisansüstü eğitim-öğretim yapan enstitüleri,

e) Enstitü Kurulu (EK): Enstitü müdürünün başkanlığında, enstitü müdür yardımcıları ve enstitüde öğretim programları bulunan ve/veya ortak öğretim programı yürüten anabilim dalı başkanlarından oluşan kurulu,

f) Enstitü Yönetim Kurulu (EYK): Enstitü müdürünün başkanlığında, enstitü müdür yardımcıları ve enstitü müdürünün göstereceği altı aday arasından enstitü kurulunca seçilecek üç öğretim üyesinden oluşan kurulu,

g) KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,

ğ) Kredi: Bir dersin haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama veya laboratuar saatinin yarısının toplamını,

h) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezini,

ı) Rektör/Rektörlük: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörünü/Rektörlüğünü,

i) Senato: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Senatosunu,

j) Tez: Yüksek lisans tezi veya doktora tezini,

k) TUS: Tıpta Uzmanlık Sınavını,

l) ÜDS: Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavını,

m) Üniversite: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesini,

n) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Lisansüstü Programlar, Öğrenci Kabulü ve Kayıtlara İlişkin Esaslar

Lisansüstü programlar

MADDE 5

(1) İlgili anabilim dalı akademik kurulu kararı, enstitü kurulunun önerisi, Senatonun onayı ve Yükseköğretim Kurulu kararıyla enstitü anabilim dalında o anabilim dalından farklı bir ad taşıyan bir başka lisansüstü programı da açılabilir.

Kontenjanların belirlenmesi ve ilanı

MADDE 6

(1) İlan edilmesi düşünülen öğrenci kontenjanları, ilgili anabilim dalı akademik kurulu tarafından belirlenerek enstitü müdürlüğüne teklif edilir. Bu kontenjanlar enstitü kurulunda görüşülerek karara bağlanmak üzere Senatoya sunulur ve Rektörlük tarafından ilan edilir. İlanda programların adları, son başvuru tarihi, başvuru koşulları, istenen belgeler, var ise diğer açıklayıcı bilgiler yer alır. Söz konusu ilan her yarıyıl başında verilebilir. Sınav ile ilgili tüm işlemler, enstitü müdürlükleri tarafından yürütülür.

(2) Başvuru için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak adayın beyanına dayanılarak işlem yapılır. Yanlış beyan durumunda sorumluluk öğrenciye aittir.

Başvuru şartları ve öğrenci kabulü

MADDE 7

(1) Yüksek lisans programlarına başvuru şartları ve öğrenci kabulüne ilişkin esaslar şunlardır:

a) Bir yüksek lisans programına başvurabilmek için; adayların lisans diplomasına sahip olması ve ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan veya YÖK tarafından belirlenen eşdeğer bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Lisansüstü programlara başvurularda istenen ALES ve benzeri belgelerde asgari puan altındaki küsuratlı puanlar tam sayıya tamamlanmaz. Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin YÖK tarafından onaylanması gerekir.

b) Adaylar; ilanda belirtilen son başvuru tarihine kadar ALES belgelerini, lisans diplomalarını, lisans kademesinde okudukları derslerden aldıkları başarı notlarını, mezuniyet not ortalamalarını belirten onaylı belgeleri, diğer kayıt ile ilgili bilgileri doldurarak enstitü müdürlüğüne başvuruda bulunurlar. Adayların kayıt işlemleri ilgili enstitü müdürlüğünce düzenlenir ve yürütülür.

c) Adayların ÜDS sınavından en az 50 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir.

ç) Lisansüstü bilim alanı yabancı dil olan adayların başka bir yabancı dilden başarı belgesi ibraz etmeleri gerekir.

d) İstenen koşulları sağlayan adaylar için EYK; ilgili enstitü ABD kurulunun önerisini de dikkate alarak her anabilim dalı için en az üç, en çok yedi üyeden oluşan bir aday değerlendirme jürisi seçer. Ayrıca iki yedek üye tespit eder. Jüri adayların bilimsel düzeylerini belirler. Adaylar, önceden duyurulan gün ve saatlerde jüri tarafından yapılandırılmış mülakat sınavına alınırlar. Mülakat 100 tam not üzerinden verilir. Bir adayın bilimsel başarı düzeyi notu; başvurduğu programın puan türünden ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %15’si, yabancı dil sınavının %15’si ve mülakat notunun %20’sinin toplamıdır. Adayların mülakat notunun en az 50, bilimsel başarı düzey notunun da en az 60 olması gerekir. Mülakata girmeyen veya mülakat notu 50’nin altında bulunan adaylar için bilimsel başarı düzeyi notu hesaplanmaz ve aday başarısız sayılır. Jüri başkanı, mülakat ve bilimsel düzey notlarını içeren tutanağı anabilim dalı başkanlığına sunar. Anabilim dalı başkanı adayları bilimsel düzey puanlarına göre sıralayan bir liste hazırlar ve bu liste ile jüri tutanağını; mülakat tarihini izleyen ikinci günün akşamına kadar enstitü müdürlüğüne iletir.

e) Bilimsel başarı düzeyi en az 60 olan adaylar aldıkları notlara göre en yüksekten başlayarak sıralanmak suretiyle kontenjan doluncaya kadar başvurdukları öğretim programlarına yerleştirilirler ve bu liste enstitüde ilan edilir. Başarılı aday sayısı kontenjanı aştığı takdirde sonraki adaylar ilanda yedek olarak belirlenir.

f) Kayıt işlemleri enstitü müdürlüğü tarafından düzenlenir ve denetlenir. Bir adayın asli öğrenci olarak kayıt işlemi; dosyasında bulunması gerekli belgeleri teslim etmesi ve öğretime katkı payını ödemesi ile tamamlanır.

(2) Doktora programlarına başvuru şartları ve öğrenci kabulüne ilişkin esaslar şunlardır:

a) Doktora öğretim programlarına, mülakat yapılarak aşağıdaki esaslara göre güz ve bahar yarıyılları başında öğrenci alınır. Doktora öğretimi programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, enstitüyü oluşturan anabilim dallarının önerileri, ilgili EK’ce kararlaştırılır ve Senatonun onayından sonra her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi ile adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir.

b) Doktora programlarına başvurmak isteyen adayların; bir lisans veya yüksek lisans diplomasına veya hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli tıp, diş hekimliği, veteriner fakülteleri diplomasına, eczacılık ve fen fakülteleri lisans veya yüksek lisans derecesine veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları gerekir. Yurtdışından alınmış lisans ve yüksek lisans diplomalarının denkliğinin YÖK tarafından onaylanmış olması gerekir. Lisansüstü programlara başvurularda istenen ALES ve benzeri belgelerde asgari puan altındaki küsuratlı puanlar tam sayıya tamamlanmaz.

c) Lisans diploması ile doktora programına başvuran adayların; ALES’den başvurduğu programın puan türünde en az 70 standart puan veya YÖK tarafından eşdeğer tutulan bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Yüksek lisanslarını tamamlamış olan adayların ALES’den başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan veya YÖK tarafından eşdeğer tutulan bir sınavdan 55 ALES puanına eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir.

ç) Doktoraya başvuran adayların ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen sınavların birinden bu puana eşdeğer bir puan, yabancı uyruklu öğrencilerin ise ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinin birinden en az 55 ÜDS puanı veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almış olması gerekir.

d) Adaylar ilanda belirtilen son başvuru tarihine kadar ALES belgelerini, yabancı dil sınav sonuç belgelerini, lisans veya yüksek lisans diplomasını, lisans ve yüksek lisans öğrenim kademelerinde okudukları derslerin başarı notları ile not ortalamasını belirten onaylı listeleri, diğer kayıt ile ilgili bilgileri doldurarak enstitü müdürlüğüne başvuruda bulunurlar. Adayların kayıt işlemleri ilgili enstitü müdürlüğünce düzenlenir ve yürütülür.

e) Bilim dalı bir yabancı dil ve edebiyatı olan bir öğretim programına başvuran adaylar, bu yabancı dil dışındaki başka bir yabancı dilden ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen sınavların birinden bu puana eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir.

f) EYK; ilgili enstitü ABD kurulunun önerisini de dikkate alarak her anabilim dalı için en az üç, en çok yedi üyeden oluşan bir aday değerlendirme jürisi seçer. Ayrıca iki yedek üye belirler. Adaylar, önceden duyurulan gün ve saatlerde jüri tarafından sözlü sınava alınarak mülakat notu belirlenir. Mülakat notu 100 tam not üzerinden verilir. Bir adayın bilimsel başarı düzeyi notu; başvurduğu programın puan türünden ALES puanının %50’si, en son tamamladığı eğitim programının mezuniyet not ortalamasının %15’i, yabancı dil sınavının %15’i ve mülakat notunun %20’sinin toplanmasıyla elde edilir. Adayların başarılı sayılabilmesi için mülakat notunun en az 60, bilimsel başarı düzey notunun da en az 65 olması gerekir. Mülakata girmeyen veya mülakat notu 60’ın altında bulunan adaylar için bilimsel başarı düzeyi notu hesaplanmaz ve aday başarısız sayılır. Jüri başkanı, mülakat ve bilimsel düzey notlarını içeren tutanağı anabilim dalı başkanlığına sunar. Anabilim dalı başkanı adayları bilimsel düzey puanlarına göre sıralayan bir liste hazırlar ve bu liste ile jüri tutanağını; mülakat tarihini izleyen ikinci günün mesai saati bitimine kadar enstitü müdürlüğüne iletir.

g) Bilimsel başarı düzeyi en az 65 olan adaylar, aldıkları bilimsel düzey puanlarına göre en yüksekten başlayarak sıralanmak suretiyle kontenjan doluncaya kadar başvurdukları doktora öğretim programına yerleştirilirler ve bu liste enstitüde ilan edilir. Başarılı aday sayısı kontenjanı aştığı takdirde sonraki adaylar yedek öğrenci adayı olurlar. Sıralamada eşitlik halinde yabancı dil düzeyi yüksek olan adaya öncelik verilir.

ğ) Doktora eğitimi hakkını kazanan adayın kayıt işlemleri enstitü müdürlüğü tarafından yürütülür. Bir öğrencinin kayıt işlemi, dosyasında bulunması gerekli belgeleri teslim etmesi ve öğretime katkı payını ödemesiyle tamamlanır.

h) Tezsiz yüksek lisans programından mezun olanların doktora programlarına kabulüne ilişkin esaslar; ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi üzerine ilgili EK ve Senato tarafından belirlenir. Ancak bu esaslar; tezli yüksek lisans yapmış adayların doktora programlarına kabul esaslarına aykırı olamaz.

(3) Temel tıp bilimlerinde doktora programlarına başvuru şartları ve öğrenci kabulüne ilişkin esaslar şunlardır:

a) Temel tıp doktora öğretim programlarına; mülakat yapılarak aşağıdaki esaslara göre güz ve bahar yarıyılları başında öğrenci alınır. Temel tıp doktora öğretimi programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler; enstitüde yer alan temel tıp anabilim dallarının önerileri dikkate alınarak, enstitü kurulunca kararlaştırılır ve Senatonun onayından sonra her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir.

b) Temel tıp bilimlerinde doktora programlarına başvurabilmek için; yabancı uyruklular da dahil olmak üzere, tıp fakültesi mezunlarının lisans diplomasına ve tıpta uzmanlık sınavından en az 50 temel tıp puanına veya ALES’in sayısal kısmından en az 70 standart puan veya YÖK tarafından eşdeğer tutulan bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Tıp fakültesi mezunu olmayanların ise yüksek lisans diplomasına, diş hekimliği ve veteriner fakülteleri mezunlarının lisans derecesine sahip olmaları, ALES’in sayısal kısmından en az 70 standart puan almış olmaları gerekir. Lisansüstü programlara başvurularda istenen ALES ve benzeri belgelerde asgari puan altındaki küsuratlı puanlar tam sayıya tamamlanmaz.

c) Temel tıp puanı; TUS’un temel tıp bilimleri testinin birinci bölümünden elde edilen standart puanın 0.7, klinik tıp bilimleri testinden elde edilen standart puanın 0.3 ile çarpılarak toplanması ile elde edilir.

ç) Ayrıca temel tıp bilimlerinde doktora programına öğrenci kabulünde, ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen sınavlardan bu puana eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir.

d) Adaylar, ilanda belirtilen son başvuru tarihine kadar ALES belgelerini, yabancı dil sınav sonuç belgelerini, lisans veya yüksek lisans diplomalarını, lisans ve yüksek lisans öğrenim kademelerinde okudukları derslerin not dökümü belgelerini ve değerlendirilmesinde yarar gördükleri diğer kişisel bilgi ve belgeleri ekledikleri dilekçe ile enstitü müdürlüğüne başvururlar. Bu dilekçelerinde girmek istedikleri temel tıp doktora programını da belirtirler.

e) EYK; ilgili anabilim dalının önerisini de dikkate alarak her anabilim dalı için en az üç, en çok yedi üyeden oluşan bir aday değerlendirme jürisi seçer. Ayrıca iki yedek üye belirler. Adaylar, önceden duyurulan gün ve saatlerde jüri tarafından sözlü sınava alınarak mülakat notu belirlenir. Mülakat notu 100 tam not üzerinden verilir. Bir adayın bilimsel başarı düzeyi notu; ALES puanının %50’si, en son tamamladığı eğitim programının mezuniyet not ortalamasının %15’i, yabancı dil sınavının %15’i ve mülakat notunun %20’si ile belirlenir. Adayın başarılı sayılabilmesi için mülakat notunun en az 60, bilimsel başarı düzeyi notunun da en az 65 olması gerekir. Mülakata girmeyen veya mülakat notu 60’ın altında bulunan adaylar için bilimsel başarı düzeyi notu hesaplanmaz ve aday başarısız sayılır. Jüri başkanı, mülakat ve bilimsel düzey notlarını içeren tutanağı anabilim dalı başkanlığına sunar. Anabilim dalı başkanı adayları bilimsel düzey puanlarına göre sıralayan bir liste hazırlar ve bu liste ile jüri tutanağını; mülakat tarihini izleyen ikinci günün mesai saati bitimine kadar enstitü müdürlüğüne iletir.

f) Bilimsel düzeyi en az 65 olan adaylar; aldıkları bilimsel düzey puanlarına göre en yüksekten başlayarak sıralanmak suretiyle kontenjan doluncaya kadar başvurdukları temel tıp doktora öğretim programına yerleştirilir ve enstitüde ilan edilir. Başarılı aday sayısı kontenjanı aştığı takdirde sonraki adaylar yedek öğrenci adayı olur. Sıralamada eşitlik halinde yabancı dil başarı düzeyi yüksek olan adaya öncelik verilir.

g) Temel tıp doktora öğrenciliği hakkını kazanan adayın kayıt işlemleri enstitü müdürlüğü tarafından yürütülür. Bir öğrencinin kayıt işlemi, dosyasında bulunması gerekli belgeleri teslim etmesi ve öğretime katkı payını ödemesiyle tamamlanır.

(4) Yabancı uyruklu adaylar ile yurt dışı lisans veya yüksek lisans çıkışlı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adayların lisansüstü eğitim programlarına başvuru ve kabul koşulları, ilgili anabilim dalı başkanlığının görüşü ve ilgili EK’in teklifi üzerine Senato tarafından belirlenir.

Bilimsel hazırlık programına öğrenci kabulü

MADDE 8

(1) Lisans öğretimini, başvurduğu yüksek lisans veya doktora öğretiminden farklı bir ABD’de; lisans veya yüksek lisans öğretimini başvurduğu yükseköğretim kurumundan farklı bir yükseköğretim kurumunda; yüksek lisans öğretimini, başvurdukları doktora öğretiminden farklı ABD’de yapan öğrencilere, eksikliklerini gidermek için en çok iki yarıyıl bilimsel hazırlık programı uygulanabilir. Bilimsel hazırlık programında alınması zorunlu dersler; aralıksız iki yarıyıl olmak üzere ABD’nin önerisi ve ilgili EYK kararı ile belirlenir. Alınan ders kredisi, lisansüstü öğretiminde alınması gereken ders yükünden sayılmaz. Ancak öğrenci, bu sürede ABD başkanlığının önerisi ve ilgili EYK’nın onayı ile en çok dokuz kredilik lisansüstü öğretimine yönelik ders alabilir.

(2) Bilimsel hazırlık programında; alınan derslerin devam durumu, sınavlar, başarı notu, ders tekrarı, kayıt silme ve diğer esaslar hakkında öğrencinin ders aldığı programa ilişkin mevzuat hükümleri uygulanır.

(3) Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok iki yarıyıldır. Bu süre dönem izinleri dışında uzatılamaz. Bu programda geçirilen süre, bu Yönetmelikte belirtilen yüksek lisans veya doktora programı sürelerine dâhil edilemez.

(4) Bilimsel hazırlık programını belirlenen süre içinde başarıyla tamamlayamayan öğrencilere, öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile bilimsel hazırlık programını tekrarlama hakkı verilir.

Özel öğrenci ve uluslararası ilişkiler kapsamındaki öğrenci kabulü

MADDE 9

(1) Bir yükseköğretim kurumu öğrencisi veya mezunu olup, belirli bir konuda bilgisini arttırmak isteyenler lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Bu adaylar, ilgili enstitü ABD kurulu önerisi ve EYK kararı ile başvurdukları anabilim dalına özel öğrenci olarak kayıt yaptırırlar.

(2) Özel öğrenci olmaları uygun görülen adayların kayıt yaptırabilmeleri için Üniversite Yönetim Kurulu tarafından o yıl için tespit edilen mali yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekir.

(3) Özel öğrenciler, devam ettikleri derslerde, kayıtlı normal öğrencilerin uyması gereken usul ve esaslara uymak zorundadır. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Derslerini başaran öğrencilere, talep etmeleri halinde, enstitü müdürlüğünce durumlarını belirten bir belge verilebilir. Özel öğrenci statüsündekiler, daha sonra herhangi bir lisansüstü programa kayıt yaptırmaya hak kazandıklarında; özel öğrenci olarak aldıkları dersler, öğrencinin başvurusu, ABD kurulu önerisi ve EYK kararı ile kayıt yaptırdıkları programın asgari kredisinin %50’sini geçmemek koşulu ile öğrenim kredisinden sayılabilir.

(4) Özel öğrencilik statüsünde ders alınabilmesi için, örgün öğretime kayıtlı en az bir öğrencinin bulunması gerekir.

(5) İkili anlaşmalar ve uluslararası ilişkiler kapsamındaki ilkeler dâhilinde, belli bir süre için yurt dışındaki üniversitelerde eğitime giden lisansüstü öğrencilerin, başarılı oldukları derslerden ve uygulamalardan aldıkları notların öğrencilerin öğrenim kredisinden sayılması; bu ülkeler ile yapılan anlaşmalar ve ilkeler kapsamında ilgili EYK ve enstitü ABD kurulu kararları ile değerlendirilir. Bu kapsamda öğrenimlerinin belirli bir aşamasındaki öğrenciler karşılıklı bir protokole dayandırılmış uluslararası ortak programa da dâhil edilmiş ise; ortak programa yönelik protokolün hazırlanmasında ve konuya ilişkin diğer hususlarda ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır. Aynı kapsamda Üniversiteye gelen öğrencilerin işlemleri de, bu anlaşma hükümleri ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile ilgili kurulların kararlarına göre yürütülür.

Yatay geçiş

MADDE 10

(1) İlgili enstitü bünyesindeki başka ABD veya başka yükseköğretim kurumlarına bağlı lisansüstü programlarda kayıtlı olup en az bir yarıyılı başarı ile tamamlamış öğrenciler, Üniversitenin lisansüstü eğitim programlarına yatay geçiş yolu ile ilan edilen kontenjan sayısınca kabul edilebilir. Yatay geçiş için öğrencilerin, ilgili programın öğrenci kabul şartlarını taşıması ve geldikleri programda devam ettikleri derslerin tamamını başarmış olmaları ve bu derslerden başarı notu ortalamasının yüksek lisans için 100 tam puan üzerinden en az 70, doktora için 100 tam puan üzerinden en az 75 veya eşdeğeri puan almış olmaları gerekir.

(2) Yatay geçişler, ancak yarıyıl başlarında ders seçme süresi içerisinde yapılabilir. Öğrencinin kabul edildiği programlardaki intibakına ABD başkanlığının görüşü alınarak EYK’ca karar verilir.

Lisansüstü eğitim programlarına kayıt

MADDE 11

(1) Mülakat ve değerlendirmede başarılı olan adaylar, EYK’ca belirlenen süre içinde istenen belgelerle başvurarak kesin kayıtlarını yaptırmak zorundadır. Kesin kayıt hakkını kazanan adaylardan başvuru sırasında teslim ettikleri belgeler tekrar istenmez. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak adayın beyanına dayanılarak işlem yapılır. Belirlenen süre içerisinde kesin kaydını yaptırmayan adayın yerine yedek adaylardan başarı puanına göre eksik kontenjan kadar aday, kayıt yaptırması için çağrılır. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan adaylar kayıt yaptırma hakkını kaybeder.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kayıt Yenileme, Ders Sınavları ve Değerlendirme

Kayıt yenileme

MADDE 12

(1) Öğrenci, akademik takvimde belirtilen süre içinde o yarıyıl için Senato tarafından belirlenmiş olan dersler arasından danışmanınca uygun görülen dersleri, ders alma formuna işleyerek kaydını yenilemek zorundadır. Haklı ve geçerli bir nedeni olmadan bir yarıyıl kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyıl ders seçemezler. Katkı payı veya ikinci öğretim ücretini ödemeyenlerin kaydı yenilenmez; katkı payı ödemedikleri süre içinde kendilerine öğrenci durum belgesi, öğrenci belgesi, staj yazısı ve askerlik belgesi gibi belgeler verilmez. Bu süre öğrenim süresinden sayılır.

Uzmanlık alan dersi

MADDE 13

(1) Danışman öğretim üyesi; danışmanı olduğu lisansüstü öğrencilerinin öğrenimleri süresince tüm diğer akademik, idari yük ve görevlerine ek olarak uzmanlık alan dersi adlı dersi açabilir. Lisansüstü öğrencileri uzmanlık alan dersini danışmanın isteğine bağlı olarak almak ve devam sağlamak zorundadır. Danışman öğretim üyesi, dersi alan öğrencinin durumunu bir sonraki dönem başlamadan başarılı veya başarısız olarak değerlendirerek enstitüye bildirir. Uzmanlık alan dersi öğrencinin ders yükü kredisine dâhil edilmez.

(2) Uzmanlık alan dersi; EYK tarafından onaylanan danışman öğretim üyesinin ders açma isteğinin, Enstitü Yönetim Kurulunda görüşülüp karara bağlandığı tarihte başlar ve öğrencinin mezuniyetine ya da ilişiğinin kesilmesine karar verildiği tarihe kadar devam eder. Uzmanlık alan dersleri; güz yarıyılında kaydolan öğrenciler için bahar yarıyılı başlangıcına kadar, bahar yarıyılında kaydolan öğrenciler için güz yarıyılı başlangıcına kadar kesintisiz olarak yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam edebilir.

(3) Uzmanlık alan dersine ilişkin esaslar, Senato tarafından belirlenir ve EYK’ca uygulanır.

Ders sınavları ve değerlendirme

MADDE 14

(1) Yüksek lisans, doktora derslerinin sınavları 100 tam not üzerinden değerlendirilir ve her ders için her yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. Öğrencinin yazıldığı bir dersin sınavına girebilmesi için; o derse en az %70 oranında, laboratuvar ve uygulamalara ise en az %80 oranında devam etmesi gerekir.

(2) Bir yüksek lisans dersinin başarı notu, ara sınav not ortalamasının %40’ı ile yarıyıl sonu veya yıl sonu sınav notunun %60’ının toplamıdır. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 70 olması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu derslere, o derslerin açıldığı yarıyılda veya yaz döneminde tekrar kayıt yaptırabileceği gibi seçmeli dersler yerine danışmanının onayladığı başka lisansüstü dersler de alabilir. Öğrenci kayıtlı bulunduğu yüksek lisans programında zorunlu görülen toplam kredi miktarını o programda belirtilen dört yarıyıl içinde tamamlamak zorundadır. Azami sürede eğitimini başarı ile tamamlayarak mezun olamayanlar, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.

(3) Bir doktora dersinin başarı notu, ara sınav not ortalamasının %40’ı ile yarıyıl sonu sınav notunun %60’ı toplamıdır. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 75 olması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu derslere, o derslerin açıldığı yarıyılda veya yaz döneminde tekrar kayıtlanabileceği gibi seçmeli dersler yerine danışmanının onayladığı başka lisansüstü dersler de alabilir. Ancak, yüksek lisans mezunu olan bir doktora öğrencisinin kayıtlı bulunduğu programda zorunlu görülen toplam kredi miktarı kadar dersin sınavlarını dördüncü yarıyılın sonuna kadar, lisans mezunu olan bir doktora öğrencisinin ise kayıtlı bulunduğu programda zorunlu görülen toplam kredi miktarı kadar dersin sınavlarını altıncı yarıyılın sonuna kadar başarmış olması gerekir.

(4) Lisansüstü derslerin sınav notları 100 tam not üzerinden belirlenir. Ancak, istenildiğinde bir öğrencinin öğrenim durumu belgesinin harfli not sistemine veya 4 tam puan esasına göre eşdeğerliği aşağıdaki çizelgeye göre belirlenir:

100 Tam Not Esasına Göre Kazanılan Not Harfli Not Sistemine Göre Karşılığı 4,00 Tam Puan Esasına Göre Katsayı
90-100 AA 4.00
85-89 BA 3.50
80-84 BB 3.00
75-79 CB 2.50
70-74 CC 2.00
65-69 DC 1.50
64-0 FF 0.00

(5) Harfli sisteme göre belge düzenlenirken; DZ (devamsızlık), kredisiz ders, seminer ve tez çalışmalarında başarılı olma hali OL (olumlu), başarısızlık hali OZ (olumsuz), tezi tamamlayarak sınavında başarılı olma hali BŞ (başarılı) işaretiyle belirtilir.

(6) Tez çalışmalarını başarıyla sürdürmekte olan öğrencilere başarılı, tez çalışmalarını başarıyla sürdüremeyen öğrencilere başarısız notu verilir. Başarısız notu ayrıca, kredisiz olarak alınan dersler, uzmanlık alan dersleri, alan, klinik ve laboratuvar çalışmaları ile seminerler için başarısız olma durumunda da kullanılır. Bu iki not genel not ortalamasına katılmaz. MZ (mazeretli) notu, yarıyıl sonu sınavına ilgili enstitü yönetim kurulunca kabul edilen bir mazereti nedeniyle giremeyen öğrencilere verilir. Bu öğrencilerin yarıyıl sonu sınavı bir sonraki yarıyıl başlangıcından önce yapılarak, başarı notu ilgili enstitüye gönderilir. Aksi halde (MZ) notu, (FF)’ye dönüşür.

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 15

(1) Enstitülerce açıklanan yarıyıl sonu ders notlarına ilişkin herhangi bir maddi hatanın yapılmış olması halinde düzeltme işlemi, ilgili öğretim elemanlarının başvurusu ve bağlı olduğu enstitü ABD başkanlığının önerisi üzerine EYK’ca karara bağlanır. Yarıyıl sonu sınavlarından sonra verilen notlarla ilgili maddi hataların en geç ertesi yarıyıl kayıt süresi içinde düzeltilmiş olması gerekir.

(2) Maddi hatalar nedeniyle sınav sonuçlarına itirazı olan öğrenci; bu itirazını, sınav sonuçlarının ilanından itibaren en geç bir hafta içinde ilgili anabilim dalı başkanlığına yazılı olarak yapabilir. Bu itiraz ders sorumlusuna iletilir. Değerlendirmede maddi hata görülürse, gerekli not düzeltmesi yapılarak enstitü müdürlüğüne bildirilir. Ders sorumlusunun verdiği not kesindir.

Genel not ortalaması

MADDE 16

(1) Not ortalaması, kredi ağırlıklı olarak hesaplanır. Kredi ağırlıklı not ortalaması, her yarıyılda öğrencinin aldığı her dersin kredisinin başarı notu ile çarpımları toplamının kredi sayısına bölünmesi ile bulunur.

(2) Genel not ortalaması (GNO); öğrencinin lisansüstü programına kabul edilişinden itibaren almış olduğu ders veya ayrı ders niteliğindeki laboratuvar, proje, atölye ve benzerlerinin her birinden elde edilen başarı notu katsayısı ile ders veya ayrı ders niteliğindeki laboratuar, proje, atölye ve benzerlerinin kredilerinin çarpılması ile elde edilecek sayılar toplamının, krediler toplamına bölünmesi ile bulunur. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane yürütülüp yuvarlatılarak verilir. GNO’ya tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrencinin not dökümü belgesinde belirtilir.

Ders tekrarı

MADDE 17

(1) Öğrenciler başarısız oldukları dersleri öncelikle tekrarlamak zorundadırlar. Ancak, başarısız olunan dersin yerine enstitü ABD’nin teklifi, EYK’nın onayı ile başka bir ders alınabilir. Ayrıca, genel not ortalamalarını yükseltmek amacıyla başarılı oldukları dersleri tekrarlayabilir veya enstitü ABD başkanlığınca bu derslere eşdeğer kabul edilen dersleri alabilirler. Tekrarlanacak derslerle ilgili başvuru, ders kayıtları süresi içinde enstitü ABD başkanlığı tarafından enstitü müdürlüğüne yapılır. Tekrarlanacak veya ilk kez alınacak dersin açılamaması durumunda enstitü ABD’nin gerekçeli önerisi ve EYK kararı ile ilgili dersin yerine eşdeğer bir ders alınabilir.

Kredi transferi

MADDE 18

(1) Bir öğrencinin özel öğrenci statüsünde aldığı lisansüstü dersler dahil enstitüye kaydolmadan önceki son üç yıl içinde yurtiçi/yurtdışı yükseköğretim kurumlarından almış olduğu lisansüstü dersler danışmanın görüşü, enstitü ABD’nin önerisi ve EYK’nın kararıyla öğrencinin kayıtlı olduğu programa transfer edilebilir. Karşılıklı değişim programları çerçevesinde yurtdışındaki üniversitelerden alınan dersler; eğitim programında eşdeğer olan veya yerine sayılabilecek derslerle birlikte öğrencinin not dökümü belgesine işlenir.

(2) Yatay geçişler hariç, herhangi bir yüksek lisans programı süresince alınarak bu program için geçerli sayılan krediler, doktora programına transfer edilemez.

Devam zorunluluğu

MADDE 19

(1) Teorik ve uygulamalı derslere devam zorunludur. Teorik ve uygulamalı derslerin % 20'sinden fazlasına devam etmeyen öğrenci, o ders ya da derslerin yarıyıl sonu genel sınavlarına alınmaz ve öğrenciye FF notu verilir.

Kayıt silme

MADDE 20

(1) Bir öğrencinin aşağıdaki hallerde EYK kararıyla kaydı silinir ve ödenmiş olan harç ve kayıt giderleri iade edilmez:

a) 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası alması,

b) Yazılı olarak başvurarak kendi isteği ile kaydını sildirmek istemesi.

(2) Kayıt sildiren öğrencinin durumu ilgili birim ve kurumlara bildirilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yüksek Lisans Programıyla İlgili Esaslar

Yüksek lisans

MADDE 21

(1) Yüksek lisans programı tezli ve tezsiz olmak üzere iki şekilde yürütülebilir. Bu programların hangi enstitü ABD’de ve nasıl yürütüleceği EYK’nın teklifi ile Senato tarafından belirlenir.

(2) Tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasında geçiş; öğrencinin başvurusu, EABD Kurulunun önerisi ve EYK’nın onayı ile yapılabilir.

Tezli yüksek lisans programının amacı

MADDE 22

(1) Tezli yüksek lisans programının amacı; öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır.

Ders yükü

MADDE 23

(1) Tezli yüksek lisans programı öğrencileri, öğrenimleri boyunca toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla; en az yedi dersi, bir semineri ve tez çalışmalarını başarmak zorundadır. Derslerini ve seminerini başarıyla tamamlayan öğrenci tez aşamasına geçebilir. Seminer ve tez çalışması kredisiz olup, başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrencinin alacağı derslerin en çok iki tanesi, lisans eğitimi sırasında alınmamış olmak koşulu ile lisans derslerinden seçilebilir. Ayrıca, enstitü ABD kurulunun önerisi ve EYK’nın onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden de seçim yapılabilir.

Süre

MADDE 24

(1) Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi, iki yarıyıl ders ve iki yarıyıl da tez olmak üzere dört yarıyıldır.

(2) Üst üste iki yarıyıl içerisinde sınava girme hakkını elde edemeyen, 100 tam puan üzerinden 70’ten aşağı not alan öğrenciye; danışmanın ve enstitü ABD başkanının teklifi ile EYK’ca normal ders süresine ilave olarak iki yarıyıla kadar ek süre verilebilir.

(3) Kredili derslerini ve seminerini başarıyla bitiren, ancak tez çalışmasını ders süresi dahil dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen bir öğrenciye, ilgili enstitü ABD başkanlığının önerisi ve EYK onayı ile tezini jüri önünde savunması için en fazla iki yarıyıl ek süre verilebilir.Verilen ek sürelerin sonuna kadar, kredili derslerini, seminerini ve tez çalışmasını başarıyla tamamlayamayan öğrenciler 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder. Ayrıca tez çalışmasından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız not alan öğrencinin durumu; yine 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre değerlendirilir.

Danışman atanması

MADDE 25

(1) Öğrencinin alacağı derslerin belirlenmesi, kayıt işlemleri ve tez çalışmaları; enstitü ABD başkanlığının önerisi ve EYK kararı ile atanan danışmanı tarafından yürütülür.

(2) Danışman, enstitü ABD’de görevli öğretim üyeleri ve doktoralı öğretim görevlileri arasından, ilgili enstitü ABD başkanlığının teklifi, EYK’nın kararı ile öğrenci kayıt yaptırdığı tarihten itibaren en geç onbeş gün içinde atanır. Tez çalışmasının niteliği birden fazla danışmanı gerektirdiği durumlarda enstitü ABD başkanlığının önerisi ve EYK kararı ile ikinci tez danışmanı atanabilir. Danışman; yüksek lisans programında açılması kararlaştırılan dersler arasından, öğrencinin alacağı dersleri belirleyerek, her yarıyılın ilk onbeş günü içerisinde enstitüye bildirir. Danışman atanıncaya kadar bu görevi enstitü ABD başkanı yürütür.

(3) Tezli yüksek lisans öğretiminde tez konusu, yüksek lisans derslerinin başarı ile tamamlanmasından sonra en geç bir ay içerisinde danışman ve enstitü ABD başkanının teklifi ile EYK’da karara bağlanır.

Yüksek lisans tezinin sonuçlanması

MADDE 26

(1) Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci hazırladığı tezi; enstitünün tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazarak, altı nüshasını enstitü ABD Başkanlığına teslim eder. Enstitü ABD başkanlığınca enstitüye gönderilen tezi, öğrenci jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

(2) Yüksek lisans tez jürisi, ilgili enstitü ABD başkanlığının önerisi ve EYK onayı ile atanır. Jüri, üç üyeden oluşur. Üyelerden biri tez danışmanıdır. Diğer iki üyeden en az birinin yükseköğretim kurumu içindeki başka bir enstitü ABD’nin veya başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyesi olması gerekir. İki danışmanlı tezlerde ise yüksek lisans tez jürisi beş üyeden oluşur. Danışmanların dışında diğer üç üyeden en az birinin yükseköğretim kurumu içindeki başka bir enstitü ABD’nin veya başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyesi olması gerekir.

(3) Yüksek lisans tez jürisi; tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde hazırladıkları kişisel raporlar ile birlikte toplanarak öğrenciyi tez savunma sınavına alır. Tez savunma sınavının yeri ve tarihi EYK’ca belirlenir. Jüri, aralarında bir başkan seçer. Sınav, tezin takdimi ve soru-cevap kısımlarından oluşur. Dinleyicilere açık olan tez savunma sınavı; en az kırkbeş, en çok doksan dakikadır.

(4) Tez savunma sınavının tamamlanmasından sonra jüri, tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar, enstitü ABD başkanlığınca tez savunma sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci, en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda tezi kabul edilmeyen veya tezi reddedilen öğrencinin durumu, ilgili enstitü ABD akademik kurulu kararı ve EYK onayı ile yeni bir tez verilmesi veya yeni bir danışman atanması şeklinde karar verilerek 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre öğrencilik statüsü devam eder.

Yüksek lisans diploması

MADDE 27

(1) Tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak şartıyla, öğrenci yüksek lisans tezinin orijinal ciltlenmiş altı kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eder. Tezi şekil yönünden EYK’ca uygun bulunan yüksek lisans öğrencisinin mezuniyetine karar verilir. Yazım kurallarına uymayan tez, iade edilerek tekrar yazılması için enstitü müdürlüğünce bir aya kadar ek süre verilir.

(2) Yüksek lisans programını tamamlayan öğrenciye enstitü ABD’deki programın onaylanmış adı bulunan, Rektör ve Müdürün imzasını taşıyan yüksek lisans diploması verilir.

Tezsiz yüksek lisans ve uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programlarının amacı

MADDE 28

(1) Tezsiz yüksek lisans programı ve uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programının amacı; öğrenciye mesleki konuda kapsamlı bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir.

Ders yükü

MADDE 29

(1) Tezsiz yüksek lisans programı ile uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programı, toplam 30 krediden az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci dönem projesini aldığı yarıyılda, dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır.

(2) Tezsiz yüksek lisans programında öğrencinin alacağı derslerin en çok üç tanesi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla lisans derslerinden seçilebilir. Danışmanın önerisi EYK kararıyla diğer üniversitelerden de dersler alınabilir.

(3) Uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programı öğrencisi, enstitünün uzaktan eğitim yapan başka anabilim dallarından ve diğer internet destekli uzaktan eğitim yapan yükseköğretim kurumlarından veya örgün eğitim yapan yükseköğretim kurumlarından danışmanının ve enstitü ABD başkanlığının önerisi ve EYK’nın onayı ile ders alabilir. Bu derslerin kredilerinin toplamı; alınması gereken toplam kredinin 1/3’ünü geçemez.

Süre

MADDE 30

(1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi en çok altı yarıyıldır. Bu Yönetmelik uyarınca başarısız olan öğrencinin durumu 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre değerlendirilir. Uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi en az üç, en fazla altı yarıyıldır.

Danışman atanması

MADDE 31

(1) Tezsiz yüksek lisans programı ile uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programında, enstitü ABD başkanlığının önerisi ile EYK; her öğrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülebilmesinde yardımcı olmak üzere, öğrenci kayıt yaptırdığı tarihten itibaren en geç onbeş gün içinde o programda ders veren öğretim elemanları arasından danışmanlık yapacak bir öğretim üyesi veya doktoralı bir öğretim görevlisi belirler.

Tezsiz yüksek lisans ve uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans diploması

MADDE 32

(1) Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan tezsiz yüksek lisans ve uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans öğrencisine yüksek lisans diploması verilir.

(2) Yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu enstitü ABD’deki programın onaylanmış adı bulunur ve Rektör ile Müdürün imzasını taşır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Doktora Programıyla İlgili Esaslar

Doktora programının amacı

MADDE 33

(1) Doktora programının amacı; öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve kapsamlı bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır.

(2) Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin;

a) Bilime yenilik getirme,

b) Yeni bir bilimsel yöntem geliştirme,

c) Bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama

niteliklerinden birini yerine getirmesi gerekir.

Ders yükü

MADDE 34

(1) Doktora programı; toplam 24 krediden az olmamak koşuluyla, en az sekiz adet ders, iki adet seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Doktora dersleri, ilgili danışmanın önerisi ve EYK onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden de seçilebilir. Lisans dersleri ders yükü ve doktora kredisine sayılmaz.

(2) Doktora programları yurt içi ve yurt dışı entegre doktora programları şeklinde de düzenlenebilir. Bu programlar Yükseköğretim Kurulunca belirlenen esaslara göre yürütülür.

Süre

MADDE 35

(1) Doktora programını tamamlama süresi en az yedi yarıyıldır. Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarı ile tamamlamanın azami süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan öğrencinin durumu 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre değerlendirilir.

(2) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci en geç üç ay içerisinde tez önerisini verir. Tez önerisi EYK tarafından kabul edilen öğrenci, tezini en erken üç yarıyıl, en geç sekiz yarıyıl içinde bitirmek zorundadır. Ancak tez çalışmasını sekiz yarıyıl sonuna kadar tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen bir öğrenciye, ilgili enstitü ABD başkanlığının önerisi ve EYK onayı ile tezini jüri önünde savunması için en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir.

(3) Azami sürede eğitimini başarı ile tamamlayarak mezun olamayanlar, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.

Danışman atanması

MADDE 36

(1) Danışman, enstitü ABD’de görevli öğretim üyeleri arasından, ilgili enstitü ABD başkanlığının önerisi ve EYK kararı ile öğrenci kayıt yaptırdığı tarihten itibaren en geç onbeş gün içinde atanır. Tez çalışmasının niteliği itibariyle birden fazla danışmanı gerektirdiği durumlarda; ilgili enstitü ABD başkanlığının önerisi ve EYK kararı ile diğer yükseköğretim kurumlarının öğretim üyelerinden ikinci tez danışmanı atanabilir.

(2) Enstitü ABD başkanlığı, derslerini ve seminerlerini tamamlayan ve yeterlik sınavında başarılı olan her öğrenci için danışmanının belirleyeceği tez konusunu en geç üç ay içerisinde enstitüye önerir.

Yeterlik sınavı

MADDE 37

(1) Yeterlik sınavının amacı; öğrencinin temel konular ve doktora çalışmasıyla ilgili konularda kapsamlı bilgiye sahip olup olmadığının sınanmasıdır. Öğrenciler yeterlik sınavına yılda iki kez EYK’nın belirlediği tarihlerde girer. Ancak, öğrencilerin en geç beşinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmeleri gerekir. Belirlenen süre içerisinde yeterlik sınavına girmeyen öğrencinin durumu 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre değerlendirilir.

(2) Yeterlik sınavları, enstitü ABD başkanlığı tarafından önerilen ve EYK tarafından bir yıllığına atanan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Doktora yeterlik komitesinin teşkilinde; yeterli öğretim üyesi olmayan ana bilim dallarında, yakın ana bilim dallarından öğretim üyeleri de atanabilir. Bir öğretim üyesi birden fazla yeterlik komitesinde yer alabilir. Doktora yeterlik komitesi; farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla danışmanın da içinde bulunacağı en az üç kişiden oluşan bir yeterlik sınav jürisi kurabilir. Üç kişiden oluşan yeterlik sınav jürisinden en az iki kişisi ilgili anabilim dalından olmak zorundadır.

(3) Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Doktora yeterlik komitesi, sınav jürisinin önerileri ve öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, enstitü ABD başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.

(4) Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci, bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Yeterlik sınavında başarısız olan ya da yeterlik sınavına girmeyen öğrenci başarılı olana kadar yeterlik sınav dönemlerinde sınava girmeye devam eder. Bu durumdaki öğrencinin durumu 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre değerlendirilir.

Tez izleme komitesi

MADDE 38

(1) Yeterlik sınavında başarılı olan öğrenci için bir ay içinde ilgili enstitü ABD başkanlığının önerisi ve EYK kararı ile bir tez izleme komitesi oluşturulur.

(2) Tez izleme komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Tez izleme komitesi, danışmandan başka ilgili enstitü ABD içinden ve dışından birer üye yer alır. Üyelerin belirlenmesinde, özellikle disiplinler arası nitelikteki tez çalışmalarında ilgili disiplinin öğretim üyelerinin yer almasına dikkat edilir. İkinci tez danışmanının olması durumunda ikinci tez danışmanı isterse komite toplantılarına katılabilir.

(3) Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, ilgili enstitü ABD başkanlığının önerisi ve EYK kararı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.

Tez önerisi savunması

MADDE 39

(1) Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci, en geç altı ay içinde, yapacağı tez çalışmasının amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde dinleyicilere açık şekilde sözlü olarak savunur. Öğrenci, tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu sözlü savunmadan en az onbeş gün önce komite üyelerine dağıtır. Sözlü savunma sınavının tarihi, yeri ve saati komitece belirlenir.

(2) Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul veya reddine salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, enstitü ABD başkanlığınca tez önerisini izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

(3) Tez önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve tez konusu seçme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen öğrenci üç ay içinde, danışman ve tez konusunu değiştiren öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır. Tez önerisi bu savunmada da reddedilirse süreç tekrarlanır.

(4) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz- Aralık ayları arasında birer kere olmak üzere yılda iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir yıl sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak salt çoğunlukla belirlenir. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin raporlarının sonuçları ve komite kararı ABD başkanlığınca ilgili enstitüye bildirilir. EYK öğrencinin durumunu değerlendirerek tez konusunu veya tez danışmanını değiştirir.

(5) Bu durumdaki öğrenciler 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.

Doktora tezinin sonuçlandırılması

MADDE 40

(1) Doktora programındaki bir öğrenci, hazırladığı tezi ilgili enstitünün tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazarak, sekiz nüshasını enstitü ABD başkanlığına teslim eder. Enstitü ABD başkanlığınca enstitüye gönderilen tezi öğrenci jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

(2) Doktora tez jürisi, ilgili enstitü ABD başkanlığının teklifi ve EYK kararı ile atanır. Jüri, üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az biri başka bir yükseköğretim kurumunun doktoralı öğretim üyesi olmak üzere beş kişiden oluşur.

(3) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde, hazırladıkları raporlarla birlikte toplanarak öğrenciyi tez savunma sınavına alırlar. Tez savunma sınavının yeri ve tarihi EYK’ca belirlenir. Jüri aralarında bir başkan seçer. Tez savunma sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez savunma sınavı en az kırkbeş, en çok doksan dakikadır.

(4) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar, enstitü ABD başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda tezi kabul edilmeyen veya tezi reddedilen öğrencinin durumu ilgili enstitü ABD akademik kurulu kararı ve EYK onayı ile yeni bir tez verilmesi veya yeni bir danışman atanması şeklinde karar verilerek 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre öğrencilik statüsü devam eder.

Diploma

MADDE 41

(1) Tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak şartıyla doktora tezinin ciltlenmiş on kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden EYK’ca uygun bulunan öğrencinin mezuniyetine karar verilir. Yazım kurallarına uymayan tez iade edilerek tekrar tamamlanabilmesi için enstitü müdürlüğünce bir aya kadar ek süre tanınır.

(2) Doktora programını tamamlayan öğrenciye enstitü ABD’deki programın onaylanmış adı bulunan, Rektör ve Müdürün imzasını taşıyan doktora diploması verilir.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Disiplin

MADDE 42

(1) Lisansüstü programına kayıtlı öğrenciler disiplin iş ve işlemleri yönünden, 13/1/1985 tarihli 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine tabidirler.

Kayıt dondurma

MADDE 43

(1) İlgili EYK’nın uygun gördüğü haklı ve geçerli nedenlerle öğrencilere bir defada en az bir, en çok iki yarıyıl öğrenime ara verme izni verilebilir. İzinli olunan dönem öğretim süresinden sayılmaz.

Telif ücreti

MADDE 44

(1) Tezlerin kısmen veya tamamen enstitüce yayınlanması halinde telif ücreti ödenmez.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 45

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Lisansüstü Eğitim-Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliği ile 1/7/1996 tarihli ve 22683 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği hükümleri ve YÖK ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 46

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 47

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü yürütür.