Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

13/8/2012 tarihli ve 28383 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Lisansüstü programlar tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, uzaktan eğitim tezli ve tezsiz yüksek lisans ile doktora programlarından oluşur. Senato kararı ile yüksek lisans programları ikinci öğretim olarak açılabilir.”

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok iki yarıyıldır. Bu süre dönem izinleri dışında uzatılamaz. Bilimsel hazırlık dönemi sonunda başarılı olunamayan dersler yüksek lisans ders döneminde tekrarlanır. Bilimsel hazırlık programında geçirilen süre, lisansüstü ders alınmadığı sürece bu Yönetmelikte belirtilen yüksek lisans veya doktora programı süreleri kapsamına alınamaz. Bilimsel hazırlık programı ile ilgili devam, ders sınavları, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı, kayıt silme ve diğer hususlar Senatoca belirlenir.”

MADDE 3

Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Uzmanlık alan dersine ilişkin usul ve esaslar, Senato tarafından belirlenir.”

MADDE 4

Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(6) Öğrenci başarısız olduğu dersten dersin final sınavı yerine geçecek bütünleme sınavına akademik takvimde belirlenen zamanda girer. Bütünleme sınavları ile ilgili hususlar Senatoca belirlenir.”

MADDE 5

Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir

“a) 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası alması,”

MADDE 6

Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 22

(1) Yüksek lisans programı tezli, tezsiz ve uzaktan eğitim tezli ve tezsiz olmak üzere üç şekilde yürütülebilir. Bu programların hangi EABD’de yürütülecekleri, eğitim programları ve eğitim katalogları EYK’nın önerisi ile Senato tarafından belirlenir.

(2) Tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasındaki geçiş için öğrencinin talebi ve EABD önerisi üzerine EYK tarafından karar verilir. Programlar arası geçişle ilgili koşullar ilgili enstitü tarafından hazırlanarak Senatonun onayına sunulan usul ve esaslar ile düzenlenir.

(3) Öğretim elemanı ve öğrencilerin aynı mekânda bulunma zorunluluğu olmaksızın, bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak öğretim faaliyetlerinin planlandığı ve yürütüldüğü lisansüstü uzaktan öğretim programları açılabilir.”

MADDE 7

Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(4) Tezsiz yüksek lisans programı ikinci lisansüstü öğretimde de yürütülebilir.”

“(5) Tezsiz yüksek lisans programına devam edenler, başvurdukları yükseköğretim kurumunca tezli yüksek lisans programı için belirlenmiş olan asgari şartları yerine getirmek kaydıyla, tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler EYK kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılır.”

MADDE 8

Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 29

(1) Doktora programı dersleri, tezli yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için iki seminer ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 180 krediden ve yeterlilik sınavı ile tez önerisinden oluşur. 60 krediyi ve iki semineri başarıyla tamamlayan öğrenciler ders dönemini tamamlamış sayılır ve yeterlik sınavına geçebilir. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrencilerden iki seminerle birlikte en az 120 krediyi başarıyla tamamlayan öğrenciler ders dönemini tamamlamış sayılır ve yeterlik sınavına geçebilir. Lisans derecesi ile doktoraya kabul edilmiş öğrencilerin 240 krediyi tamamlamaları gerekir. Lisans dersleri ders yükü ve doktora kredisine sayılmaz.”

MADDE 9

Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Doktora yeterlik sınav jürisi, yeterlik sınavını başaran bir öğrenciden, ders yükünü tamamlamış olsa bile dördüncü yarıyıldan sonra da, toplam kredi miktarının 1/3’ünü geçmemek şartıyla fazladan ders/dersler almasını isteyebilir.”

MADDE 10

Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer kere olmak üzere yılda iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak salt çoğunlukla belirlenir.”

MADDE 11

Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 33

(1) Tezli yüksek lisans veya doktora programındaki bir öğrenci hazırladığı tezi jüri önünde sözlü olarak savunur. Tez yazım kuralları Senatoca belirlenir.

(2) Tez jürisi, ilgili EABD başkanlığının önerisi ve EYK onayı ile atanır. Jüri, yüksek lisans için üç veya beş üyeden, doktora için beş üyeden oluşur. Üyelerden biri tez danışmanıdır. Doktora jürilerinde tez izleme komitesi üyeleri yer alır. Yüksek lisans tez jürileri için danışman dışındaki üyelerden en az birinin başka bir EABD’nın veya başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyesi olması gerekir. Doktora tez jürileri için danışman dışındaki üyelerden en az birinin başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyesi olması gerekir. Tez jürilerine sanayi, özel sektör, kamu kurumlarında, alanında uzman, en az lisans derecesine sahip ve en az on yıl tecrübeli bir kişi EYK onayı ile izleyici olarak davet edilebilir. Çok danışmanlı tezlerde diğer jüri üyeleri salt çoğunluğu oluşturmalıdır.

(3) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde, hazırladıkları raporlarla birlikte toplanarak öğrenciyi tez savunma sınavına alırlar. Tez savunma sınavının yeri ve tarihi EYK’ca belirlenir. Jüri aralarından bir başkan seçer. Jüri toplantıları eksik üyeli yapılamaz. İlan edilen günde yapılamayan jüri toplantısı için durum bir tutanakla belirlenerek Enstitü Müdürlüğüne bildirilir ve en geç on beş gün içinde ikinci bir toplantı günü belirlenir. Tez savunma sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez savunma sınavı en az kırk beş, en çok doksan dakikadır.

(4) Tez savunma sınavının tamamlanmasından sonra jüri, tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar, EABD başkanlığınca tez savunma sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci, yüksek lisans için en geç üç ay, doktora için en geç altı ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Tezi reddedilen veya düzeltme sonrası savunmada reddedilen öğrenciye yeni bir tez konusu verilir. Yüksek lisans yapan öğrencinin talepte bulunması halinde, tezsiz yüksek lisans programının ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmiş olmak kaydıyla kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilerek programla ilişkisi sona erdirilir. Kendisine yeni bir tez konusu verilen öğrenci ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, tez ile ilgili şartları yerine getirmek ve sınavlara katılmak hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder. Lisans derecesi ile doktoraya kabul edilmiş olanlardan tezde başarılı olamayanlar için talepleri halinde 1/7/1996 tarihli ve 22683 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine göre tezsiz yüksek lisans diploması verilir.”

MADDE 12

Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, uzaktan eğitim tezli ve tezsiz yüksek lisans veya doktora programını tamamlayan öğrenciye EABD’deki programın onaylanmış adı bulunan, Rektör ve müdürün imzasını taşıyan diploma verilir.”

MADDE 13

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 14

Bu Yönetmelik hükümlerini İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
Tarihi Sayısı
13/8/2012 28383