12/5/1988 tarihli ve 88/12944 sayılı Kararnamenin ekidir.
Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında Karar’da değişiklik yapılmasına dair T.C. Merkez Bankası Banka Meclisinin 30/6/1989 tarihli ve 5667/15266 sayılı Kararının yürürlüğe konulması; Yüksek Planlama Kurulu’nun 21/7/1989 tarihli ve 43 sayılı raporu üzerine, 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Kanunun değişik 40 ıncı maddesinin II numaralı paragrafının (a), (b) bendlerine ve 25/4/1985 tarihli ve 3182 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 9/8/1989 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar
88/12944 sayılı Kararnamenin eki Kararın 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Fon’dan ödemeler
MADDE 6
Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu’ndan yatırımlara ödenecek destekleme primleri dışında yapılacak ödemelere ilişkin esas ve şartlar ile ödeme oranları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca yayımlanacak tebliğlerle düzenlenir ve uygulama bu Bankaca yürütülür.
Yatırımlar (Teşvik belgesine bağlanmamış yatırımlar dahil) için Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu’ndan yapılacak ödemelerin oranları ile bu ödemelere ilişkin esas ve şartlar, yıllık program kararnameleri çerçevesinde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'nın yayımlayacağı tebliğlerle düzenlenir ve uygulama Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. tarafından yürütülür.
Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. tarafından yapılacak inceleme sonucunda ödenecek destekleme primlerinin karşılanabilmesi için Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu’ndan bu Banka’ya her ay yeterli miktarda aktarma yapılır.
Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş.’ne, bu Karar esaslarına göre destekleme primi ödemeleri ile ilgili olarak yapacağı hizmetler için ödenen prim tutarının % 1’i oranında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu’ndan komisyon ödenir.”
88/12944 sayılı Kararnamenin eki Kararın 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bilgi ve belge verme
MADDE 7
Bu Karar uygulaması ile ilgili olarak destekleme priminden yararlananlar ile valilikler, bankalar ve ilgili resmi daire ve kurumlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş.’nce istenecek her türlü bilgi ve belgeyi vermekle ve gerekli görülen işlemleri yapmakla yükümlüdürler.”
88/12944 sayılı Kararnamenin eki Kararın 8 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Zamanında ve tam olarak yatırılmayan fon kesintileri ile fon kesintisi istisnası uygulanan kredi ve işlemlerde yatırımın, ihracatın veya taahhüdün gerçekleşmemesi veya İhracat ve taahhüdün kısmen gerçekleşmesi durumunda yapılacak müeyyide uygulaması nedeniyle tahsili gereken fon kesintileri bankalardan,
b) İlgili kararlar ve bu kararlara ilişkin tebliğlere aykırılığın tesbiti sonucu geri alınması gereken destekleme primleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası veya Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş.’nce ilgililerden,
cezai faizi ile birlikte geri alınır. Cezai faiz oranı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nca yayımlanacak tebliğlerle belirlenir.”
88/12944 sayılı Kararnamenin eki Kararın 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Prim alacaklarına ödenecek faiz
MADDE 9
Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu'ndan talep edilmiş olup, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası veya Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. tarafından yapılan inceleme sonucunda ödenebilirliği tesbit edilen destekleme primi alacaklarından, tesbit tarihinden itibaren 3 aylık süre içerisinde ödenmemiş tutara bu tarihten itibaren en düşük reeskont faiz oranı üzerinden gecikme faizi ödenir.
Ancak, ödenmesi durdurulan destekleme primi alacaklarına, ödemelerin durdurulduğu süre için faiz tahakkuk ettirilmez.”
Bu Kararın yayımı tarihinden önce ilgili mercilere yapılan yatırımlara (Teşvik belgesine bağlanmamış yatırımlar dahil) ilişkin prim taleplerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na intikal ettirilmemiş olanlar, bu merciler tarafından incelenir ve destekleme primi ödemelerinin yapılması için Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş.’ne intikal ettirilir.
Halen yatırım süreleri ve prim ödemeleri devam eden yatırımlarla ilgili valilikler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde mevcut bulunan dosyaların birer örneği, Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş.’nce yapılacak müteakip destekleme primi ödemelerinde dikkate alınmak üzere bu Bankaya gönderilir.
Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tebliği yayınlanıncaya kadar yatırımlara ait destekleme primi talepleri Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş.’nce bu Kararın yayımı tarihinden önce yürürlükte bulunan mevzuat hükümleri çerçevesinde incelenerek prim ödemeleri yapılır.
Geçici 1 ve 2 nci maddelerin uygulanmasına ilişkin tereddütler Kararın yürürlük tarihinden sonra Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı’nın görüşü alınarak Türkiye Kalkınma Bankası’nca giderilir.
Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.