T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Teftiş Kurulu Başkanlığı
Sayı: E-17619000-903.99-74772496
Konu: Teftiş Kurulu Başkanlığı Çalışma Yönergesi
BAKANLIK MAKAMINA
İlgi: a) 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi.
b) Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği.
İlgi (a)’da kayıtlı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve İlgi (b)’de kayıtlı Yönetmelik hükümlerine göre hazırlanan ve ekte sunulan, Teftiş Kurulu Başkanlığında oluşturulan birimler ile Başkan, başkan yardımcıları, müfettiş, müfettiş yardımcıları ve diğer personelin görev, yetki, sorumluluk ve çalışma usullerini düzenleyen “Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Çalışma Yönergesi” nin yürürlüğe konulması hususunu Olurlarına arz ederim.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Millî Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığının teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Millî Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığınca yürütülen iş ve işlemler ile görev, yetki, sorumluluk ve çalışmalara ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 320 nci maddesi hükümleri ile 11/04/2023 tarihli ve 32160 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Alt birim: Teftiş Kurulu Başkanlığında birimlere bağlı olarak oluşturulan rapor ve yazı inceleme birimini,
b) Amir: Personelin kadro ve görev unvanına göre kendisinden üstü konumda olan yetkiliyi,
c) Bakan: Millî Eğitim Bakanını,
ç) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
d) Bakanlık Teşkilatı: Millî Eğitim Bakanlığının merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatını,
e) Başkan: Millî Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanını,
f) Başkanlık: Millî Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığını,
g) Başkan yardımcısı: Millî Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan yardımcısını,
ğ) Bilgisayar işletmeni: Teftiş Kurulu Başkanlığında görevli bilgisayar işletmenini,
h) Birim: Teftiş Kurulu Başkanlığının faaliyetlerini yürütmek üzere oluşturulan birimi,
ı) Çalışma grubu: Özel çalışma gerektiren konularda Teftiş Kurulu Başkanlığında birimlerde oluşturulan çalışma grubunu,
i) Çalışma merkezi: Gerekli görülen illerde Başkanlığa bağlı olarak kurulan çalışma merkezini,
j) Çalışma merkezi koordinatörü: Teftiş Kurulu Başkanlığı Çalışma Merkezlerinde yürütülen hizmetleri koordine etmekle görevlendirilen başmüfettişi,
k) Dağıtıcı: Teftiş Kurulu Başkanlığında görevli dağıtıcıyı,
l) Eğitim müfettişleri başkanı: İl millî eğitim müdürlüklerinde rehberlik, denetim, araştırma, inceleme, soruşturma ve ön inceleme ile bu kapsamdaki diğer faaliyetlerin yürütülmesinde koordinasyonu sağlamak üzere görevlendirilen eğitim müfettişini,
m) Eğitim müfettişleri başkanlığı: İl millî eğitim müdürlüklerinde oluşturulan eğitim müfettişleri başkanlığını,
n) Eğitim müfettişi: İl milli eğitim müdürlüklerinde eğitim müfettişleri başkanlıklarında görevli eğitim müfettişini,
o) Eğitim müfettiş yardımcısı: İl milli eğitim müdürlüklerinde eğitim müfettişleri başkanlıklarında görevli eğitim müfettiş yardımcısını,
ö) Kurul: Millî Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulunu,
p) Kurum: Millî Eğitim Bakanlığının merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatında yer alan birimler ile Bakanlığın denetimine tabi resmî ve özel örgün ve yaygın eğitim kurumları ile ortaokul ve ortaöğretim öğrencilerine hizmet veren özel barınma kurumlarını,
r) Memur: Teftiş Kurulu Başkanlığında görevli memuru,
s) Millî eğitim uzmanı: Teftiş Kurulu Başkanlığı millî eğitim uzmanını,
ş) Millî eğitim uzman yardımcısı: Teftiş Kurulu Başkanlığı millî eğitim uzman yardımcısını,
t) Müfettiş: Bakanlık başmüfettişlerini ve Bakanlık müfettişlerini,
u) Müfettiş yardımcısı: Yetkili veya yetkisiz Bakanlık müfettiş yardımcılarını,
ü) Sekreter: Teftiş Kurulu Başkanlığında görevli sekreteri,
v) Şef: Teftiş Kurulu Başkanlığında görevli şefi,
y) Şube müdürü: Teftiş Kurulu Başkanlığında görevli şube müdürünü,
z) Veri hazırlama ve kontrol işletmeni: Teftiş Kurulu Başkanlığında görevli veri hazırlama ve kontrol işletmenini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Teşkilat ve Görevler
Teşkilat
(1) Kurul, Başkan ve başkan yardımcıları ile görev ve çalışma merkezlerinde görevli müfettiş ve müfettiş yardımcılarından oluşur.
(2) Kurulun merkezi Ankara’dır. Bu merkez, aynı zamanda müfettiş ve müfettiş yardımcılarının görev ve çalışma merkezidir.
(3) Bakanlık tarafından veya Bakanlığın denetiminde sunulan hizmetlerin rehberlik ve denetimini sağlamak amacıyla gerekli görülen illerde Başkanın teklifi ve Bakan onayı ile çalışma merkezleri kurulabilir ve aynı usulle kaldırılabilir. Çalışma merkezlerinde merkezi koordine etmek üzere bir müfettiş koordinatör olarak görevlendirilir.
(4) Başkanlık, özel büro ile birlikte başkan yardımcılarının sorumluluğunda aşağıdaki birimlerden oluşur:
a) AR-GE ve Projeler Birimi.
b) Eğitim ve Koordinasyon Birimi.
c) İdari ve Mali İşler Birimi.
ç) İnceleme ve Soruşturma Birimi.
d) İzleme ve Değerlendirme Birimi.
e) Rehberlik ve Denetim Birimi.
Başkanlık
(1) Başkanlığın görevleri şunlardır:
a) 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 320 nci maddesinde ve Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinde sayılan görevleri yapmak.
b) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
AR-GE ve Projeler Birimi
(1) AR-GE ve Projeler Birimi ilgili başkan yardımcısının sorumluluğunda aşağıdaki görevleri yapar:
a) Başkanlığın kalite güvence sisteminin oluşturulması ve geliştirilmesine ilişkin çalışmaları yürütmek.
b) Müfettişlerin ve eğitim müfettişlerinin yeterliklerini ve görev standartlarını oluşturmak, güncellenmesini sağlamak.
c) Başkanlığın hizmet standartları ile hizmetlere yönelik süreç akışlarını belirlemek ve güncellenmesini sağlamak.
ç) Başkanlık tarafından sunulan hizmetlerin kalitesinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.
d) Bakanlığın ve Başkanlığın görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası projeler geliştirmek, uygulamak, izlemek ve değerlendirmek, proje bütçesine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
e) Başkanlığın görev alanına giren konularda, Bakanlık birimleri ve diğer kurum/kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası projelere ve çalışmalara katılmak.
f) Başkanlığın görev alanına giren konularda Avrupa Birliği, Dünya Bankası, OECD ve benzeri uluslararası kuruluşların yürüttüğü proje ve çalışmalara katılmak.
g) Görev alanına giren konularda Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında gelen başvuruları takip etmek, değerlendirmek ve mevzuatına uygun olarak zamanında cevaplandırılmasını sağlamak.
ğ) Görev alanıyla ilgili soru önergelerine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek, soru önergelerine ilişkin cevapları İzleme ve Değerlendirme Birimine göndermek.
h) Bakanlığa karşı açılan idari davalarda savunmaya esas bilgi ve belgeleri İdari ve Mali İşler Birimine göndermek.
ı) Başkanlığın yıllık faaliyet raporuna esas olmak üzere görev alanı ile ilgili bilgi ve verileri hazırlamak, İdari ve Mali İşler Birimine göndermek.
i) Birimin yıllık çalışma programı ve yılsonu faaliyet raporunu hazırlamak.
j) Görev alanı ile ilgili istatistiki bilgileri hazırlamak ve sürekli güncellemek.
k) Biriminin arşiv iş ve işlemlerini yürütmek.
l) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Eğitim ve Koordinasyon Birimi
(1) Eğitim ve Koordinasyon Birimi ilgili başkan yardımcısının sorumluluğunda aşağıdaki görevleri yapar:
a) Müfettiş yardımcılığı ve eğitim müfettiş yardımcılığı yarışma sınavı ile yeterlilik sınavlarına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
b) Yapılan sınavlara ait, sınav öncesi ile sınav sonrası dahil olmak üzere her türlü kayıt, evrak ve bilgileri tutmak, arşivlemek ve gerektiğinde ilgili birimlerle paylaşmak.
c) Müfettiş yardımcılarının ve eğitim müfettiş yardımcılarının yetiştirilmesine yönelik iş ve işlemleri yürütmek.
ç) Müfettiş, müfettiş yardımcısı, eğitim müfettişi ve eğitim müfettiş yardımcılarının hizmetiçi eğitim programlarına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
d) Müfettiş, müfettiş yardımcısı, eğitim müfettişi ve eğitim müfettiş yardımcılarına yönelik düzenlenen tüm eğitim faaliyetlerinin sonuçlarını izlemek ve değerlendirmek.
e) Eğitim müfettişi ve eğitim müfettiş yardımcılarının çalışmalarında bütünlüğü sağlamak.
f) Eğitim müfettişleri başkanlıkları arasında koordinasyonu sağlamak.
g) e-Teftiş modülü bileşenlerinden e-Koordinasyon modülü ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
ğ) Eğitim Müfettişleri Başkanlar Kurulu Toplantısı ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
h) Başkanlığın görev alanına giren konularda toplantı, çalıştay, seminer ve benzeri etkinlikleri yürütmek.
ı) Görev alanıyla ilgili soru önergelerine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek, soru önergelerine ilişkin cevapları İzleme ve Değerlendirme Birimine göndermek.
i) Bakanlığa karşı açılan idari davalarda savunmaya esas bilgi ve belgeleri İdari ve Mali İşler Birimine göndermek.
j) Görev alanına giren konularda Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında gelen başvuruları takip etmek, değerlendirmek ve mevzuatına uygun olarak zamanında cevaplandırılmasını sağlamak.
k) Başkanlığın yıllık faaliyet raporuna esas olmak üzere görev alanı ile ilgili bilgi ve verileri hazırlamak, İdari ve Mali İşler Birimine göndermek.
l) Birimin yıllık çalışma programı ve yılsonu faaliyet raporunu hazırlamak.
m) Görev alanı ile ilgili istatistiki bilgileri hazırlamak ve sürekli güncellemek.
n) Biriminin arşiv iş ve işlemlerini yürütmek.
o) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
İdari ve Mali İşler Birimi
(1) İdari ve Mali İşler Birimi ilgili başkan yardımcısının sorumluluğunda aşağıdaki görevleri yapar:
a) Başkanlığın stratejik plan, mali yıl performans programı ve faaliyet raporlarına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
b) 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında Başkanlığın yıllık bütçesini hazırlamak, yıl içerisinde bütçeye ve harcamalara ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
c) Başkanlığın bütçe gerçekleştirme görevini yürütmek.
ç) Başkanlığa ait tüm giderler ile müfettiş, müfettiş yardımcıları ve diğer personelin sürekli ve geçici görev yolluklarının mevzuatına göre yapılmasını sağlamak.
d) Başkanlığın mal ve hizmet alımına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
e) Taşınır Mal Yönetmeliği kapsamındaki iş ve işlemleri yürütmek.
f) Başkanlığın ve biriminin arşiv iş ve işlemlerini yürütmek.
g) Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik kapsamındaki iş ve işlemleri yürütmek.
ğ) Müfettişler ve diğer personelin her türlü özlük iş ve işlemlerini yürütmek.
h) Çalışma merkezlerinde ve birimlerde müfettiş ve diğer personelin görevlendirilmesine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
ı) Personel nöbet görevine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
i) Müfettişlik kıdem uygulamasına yönelik iş ve işlemleri yapmak.
j) Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamındaki iş ve işlemleri yürütmek.
k) Başkanlığın sorumluluğundaki iş sağlığı ve güvenliği ile sivil savunma hizmetlerine ilişkin işlemleri Bakanlık birimleriyle koordineli olarak yürütmek.
l) Başkanlık yerleşkesindeki hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi ve ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesine yönelik iş ve işlemleri yürütmek.
m) Görev alanına giren konularda mevzuat çalışmaları yapmak ve diğer birimlerde yürütülecek mevzuat çalışmalarına Başkanlığı temsilen katılmak.
n) Bakanlık birimlerinden veya diğer kurumlardan gelen mevzuat taslaklarına ilişkin ilgili birimlerle koordinasyon sağlayarak Başkanlık görüşünü oluşturmak.
o) Görev alanıyla ilgili soru önergelerine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek, soru önergelerine ilişkin cevapları İzleme ve Değerlendirme Birimine göndermek.
ö) Başkanlığı ilgilendiren idari davalara ait iş ve işlemleri yürütmek.
p) Başkanlığın yıllık faaliyet raporuna esas olmak üzere görev alanı ile ilgili bilgi ve verileri hazırlamak.
r) Birimin yıllık çalışma programı ve yılsonu faaliyet raporunu hazırlamak.
s) Görev alanı ile ilgili istatistiki bilgileri hazırlamak ve sürekli güncellemek.
ş) Görev alanına giren konularda Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında gelen başvuruları takip etmek, değerlendirmek ve mevzuatına uygun olarak zamanında cevaplandırılmasını sağlamak.
t) Başkanlığın Doküman Yönetim Sistemi (DYS), e-Teftiş ve diğer bilgi işlem sistemleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
u) Diğer birimlerle işbirliği halinde Başkanlığın istatistiki bilgilerini hazırlamak ve sürekli güncellemek.
ü) Başkanlık brifing dosyasını hazırlamak ve güncellemek.
v) Başkanlığın resmi web sitesi ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
y) Müfettişlere ve diğer personele gerekli duyuruları yapmak.
z) Diğer idari iş ve işlemleri yürütmek.
aa) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
İnceleme ve Soruşturma Birimi
(1) İnceleme ve Soruşturma Birimi ilgili başkan yardımcısının sorumluluğunda aşağıdaki görevleri yapar:
a) Bakanlık teşkilatı ve personeli ile ilgili inceleme, soruşturma, ön inceleme ve suç duyurularına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
b) İnceleme, soruşturma ve ön incelemelerde müfettiş görevlendirmesi ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
c) Müfettişlerin inceleme, soruşturma ve ön inceleme çalışmalarını öngörülen sürelerde tamamlamalarına ve raporlarını Başkanlığa sunmalarına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
ç) Gelen rapor ve yazıları incelemek, ilgili yerlere göndermek.
d) Başkanlığa ulaşan dilek, ihbar ve şikâyetleri değerlendirmek.
e) Görev alanına giren konularda Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında gelen başvuruları takip etmek, değerlendirmek ve mevzuatına uygun olarak zamanında cevaplandırılmasını sağlamak, bu kapsamda kurum performans raporunu hazırlamak.
f) Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Disiplin Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu ile ilgili Başkanlığa yönelik iş ve işlemleri yürütmek.
g) e-Teftiş modülü bileşenlerinden e-Soruşturma modülü ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek. İnceleme, soruşturma ve ön inceleme verilerini e-Soruşturma modülüne işlemek/işlenmesini sağlamak.
ğ) Bakanlık merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatında araştırma, inceleme, soruşturma ve ön inceleme çalışmaları sonucunda ortaya çıkan verileri izlemek ve değerlendirmek.
h) Görev alanıyla ilgili soru önergelerine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek, soru önergelerine ilişkin cevapları İzleme ve Değerlendirme Birimine göndermek.
ı) Bakanlığa karşı açılan idari davalarda savunmaya esas bilgi ve belgeleri İdari ve Mali İşler Birimine göndermek.
i) Başkanlığın yıllık faaliyet raporuna esas olmak üzere görev alanı ile ilgili bilgi ve verileri hazırlamak ve İdari ve Mali İşler Birimine göndermek.
j) Birimin yıllık çalışma programı ve yılsonu faaliyet raporunu hazırlamak.
k) Görev alanı ile ilgili istatistiki bilgileri hazırlamak ve sürekli güncellemek.
l) CİMER, MEBİM ve benzeri yollardan gelen başvurulara ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
m) Biriminin arşiv iş ve işlemlerini yürütmek.
n) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
İzleme ve Değerlendirme Birimi
(1) İzleme ve Değerlendirme Birimi ilgili başkan yardımcısının sorumluluğunda aşağıdaki görevleri yapar:
a) Soru önergelerine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
b) Başkanlık faaliyet alanlarına ilişkin Sayıştay raporlarını incelemek ve sonuçlarını ilgili birimlerle paylaşmak.
c) Denetim ve özdeğerlendirme bulgularını da dikkate alarak eğitim, öğretim ve yönetim hizmetlerinin plan ve program hedeflerine, kalite standartları ile performans kriterlerine uygun yürütülüp yürütülmediği hususları ile öğrencilerin öğretim programlarında öngörülen kazanımlara ulaşma durumlarını sistematik olarak izlemek ve değerlendirmek.
ç) e-Teftiş modülü bileşenlerinden e-İzleme modülü ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek. e- İzleme modülü üzerinden okul ve kurumların faaliyetlerini etkili bir şekilde izlemek ve değerlendirmek, ortaya çıkan sonuçları ilgili birimlerle paylaşmak.
d) Yıllık izleme ve değerlendirme raporunu hazırlayarak Başkanlığa sunmak.
e) Görev alanına giren konularda Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında gelen başvuruları takip etmek, değerlendirmek ve mevzuatına uygun olarak zamanında cevaplandırılmasını sağlamak.
f) Bakanlığa karşı açılan idari davalarda savunmaya esas bilgi ve belgeleri İdari ve Mali İşler Birimine göndermek.
g) Terör örgütlerine veya Devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilerek kamu görevinden çıkarılanların başvurularına yönelik iş ve işlemler ile bu kapsamdaki idari ve adli davalarla ilgili ve bağlantılı iş ve işlemleri yürütmek.
ğ) Görev alanı ile ilgili istatistiki bilgileri hazırlamak ve sürekli güncellemek.
h) Başkanlığın yıllık faaliyet raporuna esas olmak üzere görev alanı ile ilgili bilgi ve verileri hazırlamak ve İdari ve Mali İşler Birimine göndermek.
ı) Birimin yıllık çalışma programı ve yılsonu faaliyet raporunu hazırlamak.
i) Biriminin arşiv iş ve işlemlerini yürütmek.
j) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Rehberlik ve Denetim Birimi
(1) Rehberlik ve Denetim Birimi ilgili başkan yardımcısının sorumluluğunda aşağıdaki görevleri yapar:
a) Başkanlıkça yürütülecek rehberlik ve denetim ile özdeğerlendirme hizmetlerine ilişkin standartları, usul ve esasları belirlemek, okul ve kurum türlerine göre denetim ve özdeğerlendirme rehberlerini hazırlamak ve sürekli güncellemek.
b) Rehberlik ve denetim çalışmalarına ilişkin üç yıllık çalışma planı ve yıllık faaliyet programını hazırlamak.
c) Bakanlık teşkilatı ve personeli ile Bakanlığın denetimi altındaki her türlü kuruluşun müfettişler aracılığıyla denetiminin yapılmasını sağlamak.
ç) e-Teftiş modülü bileşenlerinden e-Denetim modülü ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek. Rehberlik ve denetim verilerini e-Denetim modülüne işlemek/işlenmesini sağlamak.
d) Başkanlığın çalışma programı doğrultusunda Bakanlığın görev alanına giren konularda faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler ile gönüllü kuruluşlara rehberlik yapmak.
e) Okul ve kurumların her yıl özdeğerlendirme yapmasını sağlamak.
f) Eğitim, öğretim ve yönetim sisteminin geliştirilmesine yönelik müfettişler aracılığıyla tematik denetimler yapılmasını sağlamak.
g) Rehberlik ve denetim hizmetlerinde etkinlik ve verimliliği sağlamaya yönelik çalışmalar yapmak.
ğ) Rehberlik ve denetim programlarının uygulama durumunu izlemek ve değerlendirmek.
h) Rehberlik ve denetim çalışmaları sonucunda tespit edilen bulgu ve çözüm önerilerine yönelik okul ve kurumlarca gelişim planı hazırlanmasını sağlamak, hazırlanan gelişim planlarının uygulanma durumunu izlemek.
ı) Rehberlik ve denetimi yapılan kişi ve kurumlardan geri bildirimleri almak ve değerlendirmek.
i) Bakanlığın eğitim, öğretim ve yönetim faaliyetleri kapsamında Başkanlığa intikal eden iş ve işlemleri yürütmek, bu kapsamda yürütülecek çalışmalara Başkanlığı temsilen katılmak.
j) Yıllık rehberlik ve denetim değerlendirme raporunu hazırlayarak Başkanlığa sunmak.
k) Görev alanı ile ilgili istatistiki bilgileri hazırlamak ve sürekli güncellemek.
l) Birimin yıllık çalışma programı ve yılsonu faaliyet raporunu hazırlamak.
m) Başkanlığın yıllık faaliyet raporuna esas olmak üzere görev alanı ile ilgili bilgi ve verileri hazırlamak, İdari ve Mali İşler Birimine göndermek.
n) Görev alanıyla ilgili soru önergelerine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek, soru önergelerine ilişkin cevapları İzleme ve Değerlendirme Birimine göndermek.
o) Bakanlığa karşı açılan idari davalarda savunmaya esas bilgi ve belgeleri İdari ve Mali İşler Birimine göndermek.
ö) Görev alanına giren konularda Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında gelen başvuruları takip etmek, değerlendirmek ve mevzuatına uygun olarak zamanında cevaplandırılmasını sağlamak.
p) Biriminin arşiv iş ve işlemlerini yürütmek.
r) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Özel Büro
(1) Özel büro Başkanın emir ve talimatları ile bilgisi dahilinde aşağıdaki görevleri yapar:
a) Başkanın sekretarya hizmetlerini yürütmek.
b) Yazılı ve görsel basında çıkan haberlere dair ilgili birimlerle iş birliği yaparak Başkanı bilgilendirmek.
c) Başkanın katılacağı sempozyum, kongre, panel, konferans, kurs, seminer, çalıştay, toplantı ve benzeri faaliyetlerle ilgili İdari ve Mali İşler Birimi tarafından alınacak onay işlemlerini takip etmek.
ç) Başkanın yurt içi ve yurt dışı programlarını takip etmek, program ve toplantılar için bilgi notu, dosya ve konuşma metinlerini hazırlamak veya hazırlatmak.
d) Başkanın toplantı, ziyaret gibi faaliyetlerini içeren iş takvimini düzenlemek.
e) Başkanın talimatları doğrultusunda istenilen bilgi ve dokümanı ilgili birimlerle koordineli olarak hazırlamak.
f) Başkanlığın çalışma/faaliyetleri ile ilgili bilgi notu/haber metinlerini Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine iletmek ve süreci takip etmek.
g) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Alt Birimler ve Çalışma Grupları
Rapor ve Yazı İnceleme Birimi
(1) Birimlerde, müfettişlerce yapılan çalışmalara ilişkin rapor ve yazıları incelemek üzere Başkan onayı ile rapor ve yazı inceleme birimi oluşturulur. Rapor ve yazı inceleme biriminde Başkan onayı ile yeteri kadar müfettiş görevlendirilir.
(2) Rapor ve yazı inceleme biriminde görevli müfettişler ilgili başkan yardımcısının sorumluluğunda aşağıdaki görevleri yapar:
a) Rapor, yazı ve ilgili diğer çalışmaları şekil, usul ve esas yönünden incelemek.
b) Şekil, usul ve esas yönünden uygun olduğu değerlendirilen rapor, yazı ve ilgili diğer çalışmaların gereği için ilgili yerlere gönderilmesini sağlamak.
c) Şekil, usul ve esas yönünden rapor, yazı ve ilgili diğer çalışmalar üzerinde yapılan incelemede, uygunsuzluk, hata veya eksiklik tespit edilmesi hâlinde gerekli düzeltmenin yapılması için ilgili müfettiş ve/veya müfettiş yardımcılarına iade etmek.
(3) İade edilen rapor, yazı ve ilgili diğer çalışmalarla ilgili olarak çalışmayı yapan müfettiş ve/veya müfettiş yardımcıları en kısa zamanda hataları düzeltmek ve eksiklikleri tamamlamakla yükümlüdür.
Çalışma Grupları
(1) Özel çalışma gerektiren konularda Başkanın onayı ile birimlerde çalışma grupları oluşturulabilir. Çalışma grupları ilgili başkan yardımcısının sorumluluğunda kendilerine verilen görevleri yerine getirmekle sorumludur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Başkan
(1) Başkan, Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinde sayılan görevleri yürütür.
Başkan yardımcıları
(1) Başkan yardımcıları, Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinde verilen görevler ile sorumlu olduğu birime ilişkin bu yönergede sayılan görevleri yürütür.
Çalışma merkezi koordinatörü
(1) Çalışma Merkezi Koordinatörünün görevleri şunlardır:
a) Çalışma merkezinin çalışmalarını düzenlemek.
b) Müfettiş ve müfettiş yardımcıları ile diğer personelin çalışma ortamını oluşturmak, hizmet, araç ve gereç taleplerinin karşılanmasını sağlamak.
c) Başkanlıkça gönderilen görevlendirme emirleri ile iade edilen rapor ve onay talebi yazılarını ilgili müfettiş ve müfettiş yardımcılarına tebliğ etmek.
ç) Müfettiş ve müfettiş yardımcılarınca düzenlenen rapor, onay talebi ve diğer yazıların Başkanlığa gönderilmesini sağlamak.
d) Çalışma merkezinde görev yapan müfettişlerin izin taleplerini Başkanlığın onayına sunmak, diğer personelin izin iş ve işlemlerini yürütmek.
e) Başkanlıkça gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili çalışma merkezinin bulunduğu ilde gerekli görülen iş ve işlemleri yürütmek.
f) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
(2) Çalışma merkezlerindeki büro personeli, koordinatör tarafından verilen görevleri yürütür. Büro personeli, edindikleri bilgileri açıklayamaz; gizlilik dereceli evrak, rapor, ön inceleme ve diğer evrakı koordinatörün yazılı izni olmadan Başkanlık yetkilileri hariç kimseye gösteremez ve veremez.
Müfettiş ve müfettiş yardımcıları
(1) Müfettiş ve müfettiş yardımcıları, Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinde sayılan görevleri yürütür.
Millî eğitim uzmanı ve milli eğitim uzman yardımcısı
(1) 30/3/2012 tarihli ve 28249 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Uzmanlığı Yönetmeliğinin 26 ncı maddesi doğrultusunda millî eğitim uzmanı ve millî eğitim uzman yardımcısının görevleri şunlardır:
a) Bakanlığın ve Başkanlığın görev alanına ilişkin olarak politika, strateji ve hedeflerin tespiti maksadıyla araştırma ve incelemeler yapmak.
b) Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar nezdinde yapılacak ve Başkanlık tarafından uygun görülecek toplantı ve çalışmalara katılmak.
c) Denetim sistemleri ve uygulamaları konusunda çalışmalarda bulunmak, yeni stratejiler geliştirmek, Bakanlığın ve Başkanlığın hizmet kapasitesi ve kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak, hazırlanan çalışmalara katılmak.
ç) Görev alanıyla ilgili Başkan ve başkan yardımcıları tarafından verilecek diğer görevleri yapmak.
Şube müdürü
(1) Şube müdürünün görevleri şunlardır:
a) Uhdesine verilen görevleri mevzuata, stratejik plan ve programlara, performans ölçütlerine ve hizmet kalite standartlarına uygun olarak yürütmek ve yürütülmesini sağlamak.
b) Başkanlık tarafından uygun görülecek sempozyum, kongre, panel, konferans, kurs, seminer, çalıştay, toplantı ve benzeri faaliyetlere katılmak, katıldığı çalışmalara dair hazırlayacağı raporu ilgili birimlere sunmak.
c) Yazıları, Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak hazırlamak veya hazırlatmak.
ç) Büroda görev yapan personel arasında iş akışını, iş bölümünü ve iş birliğini düzenlemek.
d) Personelin devam-devamsızlığını takip etmek.
e) Arşiv malzemelerinin, dosyaların düzenli ve kullanışlı tutulmasını, istenildiğinde kurumun kullanıma sunulmasını sağlamak.
f) Sorumluluğundaki işler için gerekli araç ve gerecin temini ve korunmasını sağlamak.
g) Başkan ve ilgili başkan yardımcısı tarafından verilen görevleri yerine getirmek.
Şef
(1) Şefin görevleri şunlardır:
a) Görevini mevzuata, stratejik plan ve programlara, performans ölçütlerine ve hizmet kalite standartlarına uygun olarak yürütmek.
b) Görevli olduğu birime ait planlama, uygulama, değerlendirme ve geliştirme çalışmalarına katılmak.
c) Kendisine verilen görevleri zamanında ve mevzuata uygun olarak yürütmek, istenen bilgi ve belgeleri hazırlamak.
ç) Yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi ve belgeleri dosyalamak ve muhafaza etmek.
d) Yazıları, Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak hazırlamak.
e) Taşınır ihtiyacının belirlenmesi, alımı, sayımı ve düşümü işlemlerini yapmak.
f) Kayıtları tutmak, belgeleri arşivlemek, istenildiğinde kurumun kullanımına sunmak.
g) Sorumluluğundaki işlerle ilgili gelişmelerden amirlerini haberdar etmek.
ğ) Sorumluluğundaki işler için gerekli araç ve gerecin teminini ve korunmasını sağlamak.
h) Görev alanıyla ilgili amirlerince verilecek diğer görevleri yapmak.
Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve memur
(1) Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve memurun görevleri şunlardır:
a) Gelen yazı ve emirler hakkında gerekli iş ve işlemleri yapmak.
b) Yazıları, Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak en kısa zamanda hazırlamak ve takibini yapmak.
c) Personelin özlük bilgilerinin güncelliğini sağlamak, idari işlerini yürütmek.
ç) DYS dışında Başkanlığa intikal eden resmî evrakın kaydını yapmak, bu evrakı DYS’ye aktarmak ve ilgili birime yönlendirmek.
d) Göreviyle ilgili kayıtları mevzuatına uygun olarak tutmak, belgeleri arşivlemek.
e) Sorumluluğundaki işler için gerekli araç ve gereci temin etmek, verimli kullanmak ve korumak.
f) Görev alanıyla ilgili amirlerince verilecek diğer görevleri yapmak.
Sekreter
(1) Sekreterin görevleri şunlardır:
a) Sekreterliğini yaptığı amirin toplantı, program, randevu ve iletişim hizmetlerini düzenli olarak yapmak ve takip etmek.
b) Sekreterliğini yaptığı birimin iletişim hizmetlerini sağlamak.
c) Belgegeçerle gelen yazıları takip etmek ve sekreterliğini yaptığı amire ulaştırmak.
ç) Üst makamlardan havale edilen evrakı amirine sunmak.
d) Büroda kullanılan her türlü araç ve gereci korumak ve bakımının yapılması için gerekli önlemleri almak.
e) Amirinin makam odasının tertip, düzen ve temizliği için gerekli önlemleri almak.
f) Görev alanıyla ilgili amirlerince verilecek diğer görevleri yapmak.
Dağıtıcı
(1) Dağıtıcının görevleri şunlardır:
a) DYS dışında Başkanlığa intikal eden resmî evrakın kaydını yapmak, bu evrakı DYS’ye aktarmak ve ilgili birime yönlendirmek.
b) Başkanlık tarafından gönderilen DYS dışı evrakın Bakanlık dışına dağıtımını yapmak.
c) Evrak dağıtımı ile ilgili postalama ve pul zimmetini düzenli olarak tutmak.
ç) Görev alanıyla ilgili amirlerince verilecek diğer görevleri yapmak.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Son Hükümler
Nöbet işleri
(1) Başkanlığın nöbet işleri İdari ve Mali İşler Birimince yürütülür.
(2) Birimler şef, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, memur ve sekreterler arasından her blokta en az bir nöbetçi personel olacak şekilde aylık nöbet çizelgesini ayın ilk iş gününden en az 2 iş günü önce hazırlar ve personele duyurur.
(3) Nöbetçi personelin görevleri şunlardır:
a) Mesai başlangıcında sorumlu olduğu bloğun çalışma ortamlarının hazır olup olmadığını, güvenlik tedbirlerinin alınıp alınmadığını kontrol etmek.
b) Mesai bitiminde bilgisayar ve diğer elektronik cihazların, lamba, pencere ve kapıların kapatılıp kapatılmadığını kontrol etmek, açık olanları kapatmak, bloğun kapısını kilitleyerek anahtarı ilgili birime teslim etmek.
c) Günlük nöbet çizelgesini imzalamak.
(4) Birimlerin şube müdürleri nöbet hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesinin takibinden sorumludur.
Yetki ve sorumluluk
(1) Başkanlık hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla gerektiğinde Başkan tarafından bu Yönergede değişiklik ve düzenleme yapılabilir.
(2) Başkan, Başkanlık personelinin görev dağılımının yapılması, Başkanlık içinde görevlendirilmesi ve görev yerlerinin değiştirilmesinde yetkilidir.
(3) Başkan yardımcıları, birim personelinin görev dağılımının yapılması ve birim içinde görev yerlerinin değiştirilmesinde yetkilidir.
(4) Başkanlık personeli kendilerine verilen görevlerin usulüne ve mevzuatına uygun olarak iş birliği, dayanışma ve takım çalışması içerisinde yürütülmesinden ve sonuçlandırılmasından bir üst amire karşı sorumludur.
(5) Başkanlık personeli, edindikleri bilgileri açıklayamaz; gizlilik dereceli evrak, rapor, ön inceleme ve diğer evrakı Başkanlığın yazılı izni olmadan Başkanlık yetkilileri hariç kimseye gösteremez ve veremez.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
(1) Bu Yönerge ile 04/07/2018 tarihli ve 12823089 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe konulan “Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Çalışma Esaslarına Dair Yönerge” yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
(1) Bu Yönerge onayı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Yönerge hükümlerini Başkan yürütür.