Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

6831 sayılı Orman Kanununun 2, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 19 ve 34 üncü maddeleriyle muvakkat 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

MADDE 2

15/10/1961 gününden önce bilim ve fen kakımından orman niteliğini tam olarak kaydetmiş yerlerden;

a) Su ve toprak rejimine zarar vermeyen, orman bütünlüğünü bozmayan, tarla, bağ, meyvalık, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık (antepfıstığı) gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar bulunan yerler ile otlak, kışlak ve yaylak haline gelmiş yerler.

b) Şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim sahaları,

Orman sınırları dışına çıkarılır.

Evvelce sınırlaması yapılmış ve fakat yukarıdaki fıkra hükümlerine uymadığı Orman Bakanlığınca veya vaki müracaatlar üzerine anlaşılan sınırlamaların düzeltilmesi, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç on yıl içinde orman kadastro komisyonlarınca yapılır. Bu düzeltme sonucu orman sınırları dışına çıkarılacak yer, sınırlaması itirazsız kesinleşmiş tapulu arazi ise mülkiyeti tekrar tapu sahiplerine intikal eder.

Yeniden yapılacak orman kadastrosunda da bu madde hükümleri uygulanır.

Geçici 1 inci maddeye göre bildirilecek gerekçeli mütalâalarda, bu maddede yazılı hükümleri uygulamaya Orman Bakanlığı yetkilidir.

Bu madde hükümleri yanan orman sahalarında hiç bir suretle uygulanmaz.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin şekil ve esaslar kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren en geç 6 ay içinde yürürlüğe konulacak tüzükle belli edilir.

İKİNCİ FASIL

I. Devlet Ormanları

"Orman Kadastrosu

MADDE 7

Devlet ormanlarının kadastrosu ve bu ormanların içinde ve bitişiğinde bulunan her çeşit taşınmaz malların ve diğer ormanların Devlet ormanları ile müşterek sınırlarının tayin ve tespiti orman kadastro komisyonları tarafından yapılır.

Orman kadastro komisyonları; Orman Bakanlığınca atanacak orman kadastro işlerinde çalışmış ve bu bakanlıkta veya bağlı ilgili kuruluşlarında en az on yıl hizmet görmüş bir orman yüksek mühendisinin başkanlığında; hâkim veya avukatlık stajını yapmış veya hukuk fakültesi mezunu bir hukukçu üye, bir orman yüksek mühendisi veya orman mühendis muavini veya en az on yıl hizmet görmüş orman teknikeri üye, bir ziraat yüksek mühendisi veya on yıl hizmet görmüş ziraat teknisyeni üye ile orman kadastrosu yapılacak ilin daimî encümenince il genel meclisi üyeleri arasından seçilecek bir üye, mahallî ziraat odası başkanı veya kurulundan bir üye, beldelerde belediye encümenince, köylerde köy ihtiyar kurulunca aralarından seçilecek bir üyeden kurulur.

Komisyon başkanının yokluğu halinde ormancı üye başkana vekâlet eder.

Komisyon emrine lüzumu kadar teknik eleman ve memur verilir.

Ayrıca, komisyon bünyesinde en az üç orman kadastro ekibi bulunur.

Orman kadastro ekipleri; Orman Bakanlığınca atanacak bir orman yükselt mühendisinin veya orman mühendis muavininin veya en az beş yıl hizmet görmüş bir orman teknikerinin başkanlığında, bir orman yüksek mühendisi veya orman mühendis muavini veya orman teknikeri ve mahallî ziraat teşkilâtınca görevlendirilecek bir ziraat yüksek mühendisi veya ziraat teknisyeni ile beldelerde belediye encümenince, köylerde köy ihtiyar kurulunca aralarından seçilecek bir üyeden kurulur.

Komisyonlar veya bunlara bağlı orman kadastro ekipleri arazideki çalışmaları sırasında beldelerde belediye encümenleri, köylerde ihtiyar kurulları tarafından seçilecek bilirkişilerin bilgisinden de faydalanırlar.

Bunların gününde ve yerinde hazır bulunmamaları halinde komisyon ve ekipler lüzum gördükleri takdirde başka bilirkişi seçebilirler.

Yasak bölgelerdeki ormanların kadastrosu sırasında Millî Savunma Bakanlığınca bir temsilci bulundurulabilir.

MADDE 8

Orman kadastrosunun yapılacağı il ve ilçeler Orman Genel Müdürlüğünün teklifi ve Orman Bakanlığının onayı ile tayin olunur.

Bu husus; ormanda çalışmaya başlamadan en az bir ay önce radyo ve Resmî Gazete'de, ilgili, il, varsa ilçe merkezlerinde çıkan birer gazetede, gazete çıkmayan yerlerde ise diğer mutad vasıtalarla en az beşer gün ara ile ikişer defa ilân olunur.

Orman kadastrosu; belde ve köy sınırları esas alınmak suretiyle bu sınırlar dâhilinde kalan bütün ormanları kapsayacak şekilde yapılır.

Orman kadastrosunun başlama tarihi, komisyon başkanlığı tarafından tayin ve tespit edilerek çalışılacak belde ve köylerle bunlara bitişik köy ve beldelerde en az bir ay önce bu belde ve köylerin uygun yerlerine asılacak ilân kâğıdı ile duyurulur.

İlân kâğıdının asıldığı tutanakla tevsik edilir.

Bu ilânda; ekiplerin hangi köy veya beldelerde çalışacakları ormanların içinde ve bitişiğindeki taşınmaz malların sahiplerinin veya kanunî mümessillerinin veya vekillerinin sınırlama sırasında hazır bulunmaları, hazır bulunmadıkları takdirde orman kadastro işlerine yokluklarında devam edileceği açıklanır.

İlân işlerine ait belgeler dosyasında saklanır.

Kadastrosu yapılacak ormanların bitişiğinde ve içinde taşınmaz malları olanların, orman sınırlarının tespiti sırasında kendileri veya kanunî mümessilleri veya vekilleri hazır bulunur. İşgal ve faydalandıkları taşınmaz malların sınırlarını ve her nevi belgelerini gösterirler.

Yerinde yapılan ilâna rağmen ilgililerin bulunmamaları sınırlama ve kadastro işini durdurmaz.

MADDE 9

İlân işleri tamamlanan belde ve köylerde orman kadastro işleri 7 nci maddenin 1 inci fıkrası esasları dairesinde, orman kadastro komisyonlarının gözetimi ve denetimi altında komisyon başkanlarının görevlendireceği orman kadastro ekipleri tarafından yapılır.

Kadastrosu yapılacak ormanların sınırları arazi üzerinde belli edilir, hava fotoğraflarına işaretlenir veya ölçülür ve tutanakla tevsik edilir.

Bu tutanak; sınırlandırılan ormanların işletme şeklini, ihtiva ettikleri ağaç türlerini, mülkiyet ve diğer aynî hakları, sınırda bulunan taşınmaz malların cinsini, maliklerinin ve işgal edenlerin ad ve soyadını, gösterilen veya verilen belgelerin tarih ve numarası ve kısaca niteliklerini, ilgililer tarafından yapılan itirazları kapsayacak şekilde düzenlenir.

Tutanaklar her belde veya köy için tutulacak bir tutanak defterine yazılır. Orman kadastro ekip başkanı ve üyeler ile bilirkişiler tarafından imza edilir.

Orman kadastro ekipleri en az üç üye ile çalışabilir. Oyların eşitliği halinde başkanın katıldığı taraf çoğunluğu kazanmış sayılır.

Kadastro veya diğer ormancılık hizmetleri için lüzumlu hava fotoğraflarının alımı Orman Bakanlığınca yapılır veya yaptırılır.

Fotoğrametrik ve yersel ölçme metodlarına ait uygulanacak teknik hususlar yönetmelikte belli edilir.

Bu ormanların sınır noktaları sabit taş veya beton kazıklarla tespit edilir.

MADDE 10

Sınırlaması bitirilen köy veya belde sahasına ait tutanak, ölçü karneleri fotoğraf ve diğer belgeler bekletilmeden komisyon başkanlığına verilir.

Komisyon başkanı, yapılan işleri derhal kontrol eder veya komisyon üyelerine kontrol ettirir. Noksan ve yanlışlıklar görürse ilgili ekibe tamamlattırır.

Tamam, olduğu anlaşılan tutanak suretleri komisyon başkanlığınca hemen ait olduğu belde veya köylerin münasip yerlerine asılır. Ayrıca ilgili orman idaresine yazı ile bildirilir.

Asılma tarihi beldelerde belediye encümenlerinin, köylerde ihtiyar kurullarının tasdik edecekleri belgelerle tevsik olunur. Bu belgeler komisyon dosyasında saklanır.

Bu ilânda; köy veya beldenin sınırları içindeki orman olarak belirtilen yerlerde mülkiyet iddiasında bulunanların ve tutanak münderecatına razı olmayanların askı tarihinden itibaren 30 gün içinde sahip bulundukları her nevi belgelerle birlikte komisyon başkanlığına başvurmaları açıklanır.

Komisyonlar bu itirazları belgeler ile birlikte arazi üzerinde incelerler. Kadastro komisyonları, başkan veya vekili ve hukukçu üye bulunmak şartiyle çoğunluk ile toplanıp karar verebilir. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf ekseriyet teşkil etmiş sayılır.

Bu kararlar ilgili tutanak defterlerine yazılır ve altı imza edilir. Arazide de gerekli düzeltme yapılır. Komisyonca itirazlı işler için alınan kararlar Komisyon Başkanlığı tarafından bir hafta içinde bu maddenin 3 üncü fıkrası uyarınca ilân olunur.

Kadastrosu tamamlanan ormanlara ait haritalar teknik esaslar dairesinde düzenlendikten sonra kadastro ekip başkam ve teknik üye tarafından imzalanır. Bu haritalar komisyon başkanlığınca teknik yönden kontrol edilerek tasdik olunur.

MADDE 11

Orman kadastro ekiplerince düzenlenen tutanakların ve orman kadastro komisyonunca verilen kararların askı suretiyle ilânı ilgililere şahsen yapılan tebliğ hükmündedir. Ancak; ekiplerin sınırlama çalışmaları sırasında, sahibi, kanunî mümessili veya vekili hazır bulunmayan taşınmaz mallar sınırlama tutanağında orman sınırları içinde gösterilmiş ve Komisyon Başkanlığına da 30 günlük süre içinde itiraz edilmemiş ise, bu gibi taşınmaz malların bilirkişi beyanına göre tutanağa adı yazılan ilgililerine mahkemeye müracaatla itiraz davası açabilecekleri, Komisyon Başkanlığınca Tebligat Kanununda belirtilen esaslar dâhilinde tebliğ olunur.

Tutanak veya kararlarda adı geçmeden ilgililer ile ekiplerce düzenlenen tutanaklara Komisyon Başkanlığı nezdinde itirazda bulunmayanlar ilk askı tarihinden, itirazda bulunanlar ikinci askı tarihinden, Tebligat Kanununa göre kendilerine tebligat yapılanlar tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde görevli ve yetkili adliye mahkemelerine müracaatla itiraz edebilirler. Bu itirazlar her türlü harç ve resimden muaftır. Bu müddet içinde itiraz vuku bulmaz ise komisyon kararı katileşir.

İlân tutanaklarında ve tebliğ varakasında bu tutanak veya kararlara karşı ne suretle dava açılacağı açıkça gösterilir.

Kadastrosu yapılıp kesinleşen Devlete ait ormanlar tapu dairelerince hiçbir harç, vergi ve resim alınmaksızın Hazine adına tescil olunur.

Sınır noktalarındaki taş, beton kazık ve diğer işaretler Orman Genel Müdürlüğünce korunur ve gereken sahalar dikenli tel içine alınır.

MADDE 12

Orman Kadastro Komisyonu ve kadastro ekiplerinde bilfiil çalışan Başkan, üye ve teknik elemanlarına verilecek yan ödemelerde bütçe kanunları ile tespit edilen miktarların azamileri üzerinden ödeme yapılır.

Orman Kadastro komisyonları ile kadastro ekipleri için lüzumlu taşıt araçları ve görevlilerin kanunî yollukları ile her türlü giderler Orman Genel Müdürlüğünce temin edilir.

Orman Kadastro işlerinin uygulanmasına ilişkin iş ve işlemler Orman Bakanlığınca Kanunun yayımından itibaren 3 ay içinde hazırlanıp Bakanlar Kurulunca onaylanacak bir yönetmelikte belirtilir.

MADDE 19

Ormanlara her cins hayvan sokulması yasaktır. Ancak; ormancılık tekniğinin imkân verdiği ve hayvanların otlatma suretiyle ormanlara zarar vermeyeceği tespit olunan sahalarda, Devlet ormanlarına hayvan sokulup otlatılmasına izin verilebilir.

MADDE 34

Sınırları içinde Devlet ormanı bulunan köy ve kasaba halkının vahidi fiyat usulü ile: Kesip istif yerlerine taşıdıkları kerestelik tomrukların 10 metre küpü geçmemek üzere % 25 (yüzde yirmibeş) ine rastlayan kesme ve taşıma istihkak tutarları % 30 (yüzde otuz) fazlası ile Kesip satış istif yerlerine taşıdıkları kerestelik tomrukların 10 (on) metreküpü geçmemek üzere % 25 (yüzde yirmibeş) ine kadarı için, ilgili orman işletmesinin satış istif yerlerinin kerestelik tomruklara ait bir yıl önceki genel ortalama maliyet bedeli ile yine bir yıl önceki artırmalı satışlar genel ortalaması arasındaki fark Orman İdaresince yılı hesabından nakden:

İstihkak sahiplerine ödenir.

Birinci fıkrada yazılı köy ve kasaba halkının vahidi fiyat usulü ile kesip satış istif yerlerine taşıdıkları odun ve kömür ile ziraat alet ve araba imalinde ve çeşitli el sanatlarında ve meyve, sebze ambalajcılığında kullanılabilen sanayi odunlarının % 60 (Yüzde altmış) ına kadarı idarece tayin edilecek müddet içinde istedikleri takdirde kendilerine maliyet bedelleri ile artırmasız olarak verilebilir.

Bu suretle bölgenin ihtiyacı bulunan ziraat aletlerinin köylülerce imâl edilemiyeceği anlaşılan yerlerde ve zamanlarda bu gibi aletleri taslak halinde Orman İdaresi imâl edebilir."

MUVAKKAT MADDE 1

Ormanların Kadastrosunun ikmal ve kesinleşmesine kadar bu kanunun birinci maddesi tatbikatından çıkacak ihtilâflarda bir yerin orman sayılıp sayılmayacağı hususunda Orman Bakanlığının gerekçeli mütalâası alınır.

Ancak mahkeme bu mütalâa ile bağlı değildir."

MADDE 2

6831 sayılı Orman Kanununa aşağıdaki üç ek madde eklenmiştir:

"EK MADDE 2

6831 sayılı Kanunda geçen Ziraat Vekâleti deyimi, Orman Bakanlığı olarak ve aynı Kanunun 45 inci maddesinde geçen «Tahdit Komisyonları» deyimi, «Orman Kadastro Komisyonları» olarak değiştirilmiştir.

EK MADDE 3

Devlet ormanları içinde veya bitişiğinde oturan halkın kalkındırılmasına katkıda bulunmak amacıyle Orman Bakanlığı emrinde bir fon teşkil edilmiştir.

A) Bu fonun gelirleri:

a) 6831 sayılı Orman Kanununun 31, 32, 33 ve 35 inci maddeleri gereğince verilenlerle dış memleketlere ihraç edilenler ve Devlet Orman İşletmelerince Devlet kereste fabrikalarına satılan tomruklar hariç olmak üzere Devlet Orman İşletmeleri ve kereste fabrikalarından tomruk, yan mamul kereste ve ikincil ürün alanlardan satış bedeli üzerinden % 3 oranında tahsil olunacak hisseden;

b) Orman Genel Müdürlüğü döner sermayesinden kurulmuş olan fondaki paradan;

c) 6831 sayılı Kanunun 17 ve 115 inci maddeleri uyarınca verilecek izin ve irtifak haklarına dayanılarak yapılacak her türlü tesislerden, proje bedeli tutarının % 5 oranında alınacak hisseden;

d) Her yıl genel bütçenin binde birinden az olmamak üzere genel bütçeden yapılacak yardımdan;

e) Orman işletmeleri ve Devlet kereste fabrikaları senelik safi kârlarından alınacak % 10 hisseden;

f) Faiz, ikramiye ve her çeşit bağışlardan;

Teşekkül eder. Bu gelirlerin tahsili için düzenlenen kâğıtlar Damga Vergisinden ve tahsil işlemleri harçtan muaftır.

B) (A) fıkrasının (a) bendi gereğince alınacak hisse, satış bedelinin müşteriden fiilen tahsil edildiği ayı takibeden ay içinde satışı yapan Devlet Orman İşletmeleri ve kereste fabrikaları tarafından fon hesabına yatırılır.

C) (A) fıkrasının (b) bendinde yazılı fon, bütün hak ve vecibeleriyle Orman Bakanlığına devredilmiştir. Bu fonda mevcut para, bu kanunla kurulan fon hesabına kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç ay içinde ödenir ve verilmiş olan kredilerin taksitleri de sözleşmelerindeki koşullar dâhilinde Orman Bakanlığınca tahsil olunur. Buna ilişkin dava ve icra takipleri Orman Genel Müdürlüğünce 3904 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılır.

Ç) Genel Bütçeden yapılacak yardımlar, en geç malî yıl sonuna kadar fon hesabına aktarılır.

D) (A) fıkrasının (c) bendi gereğince alınacak hisse, izin veya irtifak hakkı tesisini müteakip ilgililer tarafından en geç bir ay içinde fon hesabına yatırılır. Yatırılmadığı takdirde verilmiş olan izin veya irtifak hakkı tesisi işlemi hükümsüzdür.

E) (A) fıkrasının (e) bendindeki hisse, Orman İşletmeleri ve kereste fabrikalarının yıllık genel bilançosunun çıkarılmasını takibeden iki ay içerisinde ve iki eşit taksitle fon hesabına yatırılır.

F) İade:

Dış memleketlere ihraç edilen ürünler için evvelce ödenmiş bulunan fon hisseleri, Orman ve Gümrük İdarelerinden alınacak vesikalar ibraz edilmek şartiyle ürünün ihracedildiği tarihten itibaren altı ay içinde satıcının Orman Bakanlığına müracaatı halinde, müracaat tarihini takibeden ay içinde fon hesabından iade olunur.

G) Fon paralarının yatırıldığı banka:

Bu kanunla teşkil olunan fon paraları Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasında Orman Bakanlığı emrinde açılacak özel bir hesaba yatırılır. Bu hesabın kullanılma şart ve esasları Maliye ve Orman Bakanlıkları ile T. C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünce hazırlanacak yönetmelikte tespit edilir.

H) Fonun kullanılması ve harcamalar:

Fonun kullanılması bakımından yapılacak her çeşit harcamalar, genel muhasebe, Artırma, Eksiltme ve İhale kanunları hükümlerine bağlı olmayıp, bu fonun kullanılmasına ve borçlandırılmalarda hangi hallerde faiz alınacağına ve bu faizin hadlerine ilişkin şekil ve esaslar en geç üç ay içinde Maliye, Orman, Köy İşleri ve İçişleri bakanlıklarınca hazırlanacak ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak yönetmelikte belli edilir.

I) Hesap dönemi ve denetim:

Fonun hesap dönemi malî yıldır. Orman Bakam fon ita amiri olup Maliye Bakanlığınca bu bakanlık emrine bir fon saymanı tayin edilir. Bilânço ve kesinhesap, ertesi yılın Temmuz ayı içinde Sayıştay’a verilir. Sayıştayca denetim, yönetmelikteki özellik ve esaslara göre yapılır.

İ) Bu kanunun yayımı tarihinden önce satışa çıkarılmış olan ürünlerden (A) fıkrasının (a) bendinde yazılı hisse alınmaz

EK MADDE 4

6831 sayılı Orman Kanununun 3 üncü ve 24 üncü maddelerine göre orman rejimine alman sahalar ile Orman yetiştirilmek üzere sınırlanan bölgeler içinde şahısların özel mülkiyetinde olup da Orman bütünlüğünün korunması için devlet ormanlarına katılmasında zaruret bulunan tarım arazisinin satın alınması maksadı ile Orman Bakanlığı bütçesine her yıl on milyon liradan az olmamak üzere gerekli ödenek konur."

MADDE 3

6831 sayılı Orman Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir:

"GEÇİCİ MADDE 6

Bu kanunun 64 üncü maddesindeki kuruluş kredisi için 15 yıl müddetle Tarım Bakanlığı Bütçesine miktarı 2 500 000 liradan aşağı olmamak şartiyle Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası sermayesine mahsuben ayrıca konulan tahsisatın, 1974 mali yılından itibaren 15 yıl müddetle Orman Bakanlığı Bütçesine miktarı her yıl 5 000 000 liradan aşağı olmamak şartiyle Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası sermayesine mahsuben konulmasına devam olunur."

MADDE 4

Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5

Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.