Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:

MADDE 1

18/9/2011 tarihli ve 28058 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (k) bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkraya (cc) bendi eklenmiştir.

“c) Kredi (Avrupa Kredi Transfer Sistemi “AKTS/ECTS” Kredisi): Bir dersin başarıyla tamamlanabilmesi için öğrencinin yapması gereken; teorik ders, uygulama, seminer, bireysel çalışma, sınavlar, ödevler ve benzeri çalışmaların tümünü ifade eden değeri,”

“cc) YDS: Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını”

MADDE 2

Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrası ile birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Tezli yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların sağlamaları gereken şartlar şunlardır:”

“b) Tezli yüksek lisans programlarına başvuran adayların yabancı dil bilgi düzeyleri; KPDS, ÜDS, YDS, Üniversitelerarası Kurulca denkliği kabul edilmiş dil sınavlarından birisi veya Üniversite tarafından yapılan yabancı dil yeterlik sınavı (DÜYDYS) sonuçlarına göre belirlenir.

c) Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde her öğrenci alım yarıyılında değerlendirmeye ilişkin hususlar, Enstitü anabilim başkanlığının önerisi ve Enstitü Kurulunun kabulü ile Senato tarafından karara bağlanır, öğrenci alımı ilanında duyurulur.”

MADDE 3

Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Bir lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına, hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli Tıp, Diş Hekimliği ve Veteriner fakülteleri diplomasına, Eczacılık ve Fen Fakültesi lisans veya yüksek lisans derecesine veya ilgili mevzuatta düzenlenen esaslara göre bir laboratuar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları gerekir.

b) ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 55’ten, lisans diplomasıyla başvuranlar için 80’den az olmamak şartıyla Enstitü Kurullarının önerisi ve Senatonun onayıyla karara bağlanan standart puanı almış olmaları gerekir. Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalaması 4 üzerinden en az 3,0 veya 100 üzerinden en az 80 puana sahip olması gerekir.

c) KPDS, ÜDS, YDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden KPDS, ÜDS, YDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir.

ç) Doktora programlarına öğrenci kabulünde her öğrenci alım yarıyılında değerlendirmeye ilişkin hususlar, Enstitü anabilim başkanlığının önerisi ve Enstitü Kurulunun kabulü ile Senato tarafından karara bağlanır, öğrenci alımı ilanında duyurulur.”

MADDE 4

Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Bir lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmak ve Güzel Sanatlar fakülteleri ile Konservatuvarlar hariç, ALES’in sözel kısmından en az 55, lisans diplomasıyla başvuranların en az 80 standart puan almaları gerekir. Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalaması 4 üzerinden 3 veya muadili bir puana sahip olması gerekir.

b) KPDS, ÜDS, YDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden KPDS, ÜDS, YDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almaları gerekir.”

MADDE 5

Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) KPDS, ÜDS, YDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden KPDS, ÜDS, YDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir.”

MADDE 6

Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Özel öğrenci statüsü her yarıyılda en çok üç ders almak koşuluyla, en fazla iki yarıyıldır. Öğrencinin asıl öğrenci statüsüne geçmesi halinde, intibakı Enstitü anabilim dalının teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile yapılır. Özel öğrencilerin kaydoldukları dersleri bırakmak istemeleri halinde; o ders için ödedikleri eğitim ücreti, iade edilmez.”

MADDE 7

Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 13

(1) Öğrenciler ara sınav ve/veya yarıyıl içi çalışmalarından başka yarıyıl sonu sınavı ve/veya yarıyıl proje çalışması değerlendirmesine alınır. Yarıyıl sonunda kayıtlı oldukları ders/derslerin yarıyıl sonu sınavı ve/veya yarıyıl proje çalışmasında başarısız olan ya da bu sınavlara veya çalışmalara giremeyen öğrenciler bütünleme sınavına girer, proje çalışması için ise bütünleme değerlendirmesi yapılır. Bütünleme sınavı veya bütünleme değerlendirmesi, yarıyıl sonunda DVZ notu ile devamsızlıktan kalmayan öğrencilere uygulanır. Bütünleme sınavına giren veya proje çalışması için bütünleme değerlendirmesi yapılan öğrencilerin, ilgili derse ait başarı notu belirlenirken, yarıyıl sonu veya yarıyıl proje çalışması notu yerine bütünlemede aldığı not geçerlidir. Yarıyıl sonu veya bütünleme sınavları, Enstitü anabilim dalı başkanlığı tarafından belirlenen ve duyurulan yer ve zamanlarda yapılır. Öğrenciye verilecek yarıyıl sonu ders notu; ara sınavlar, yarıyıl sonu sınavı ve/veya yarıyıl sonu proje çalışması değerlendirmesi ile dönem içi çalışmaları ve derse devamı göz önünde tutularak öğretim elemanı tarafından takdir olunur. Enstitü anabilim dalı başkanlığı tarafından haklı ve geçerli görülen bir nedenle ara sınavına giremeyen öğrenciye mazeret sınavı hakkı verilir. Mazeret, dönem sonu ve bütünleme sınavları için mazeret sınavı yapılmaz.”

MADDE 8

Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (f) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (d) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“a) EKS: Eksik notu, yarıyıl içinde başarılı olduğu halde hastalık veya geçerli başka bir nedenle ders için gerekli koşulları tamamlayamayan öğrencilere öğretim elemanı tarafından verilir. Öğrenci, herhangi bir dersten (EKS) notu aldığı takdirde, notların ilgili enstitüye teslimi tarihinden itibaren on beş gün içinde eksikliklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi halde (EKS) notu kendiliğinden (FF) notu haline gelir. Bu süre, uzayan bir hastalık veya benzeri hallerde öğrencinin başvurusu, Enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla bir sonraki kayıt döneminin başlangıcına kadar uzatılabilir.

b) YT: Yeterli (YT) notu, uzmanlık alan dersi, seminer ve tez çalışması başta olmak üzere alınan derslerden başarılı olma durumunda verilir.

c) YZ: Yetersiz (YZ) notu, uzmanlık alan dersi, seminer ve tez çalışması başta olmak üzere alınan dersi başarıyla sürdüremeyen öğrencilere verilir.”

“f) DVZ: Devamsızlık nedeniyle başarısız (DVZ) notu, derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getiremediği için başarısız olan öğrencilere öğretim üyesi tarafından verilir. (DVZ) notu, not ortalamaları hesabında (FF) notu işlemi görür.”

MADDE 9

Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 16

(1) Öğrencilerin başarı durumu her dönem sonunda ağırlıklı yarıyıl not ortalamaları hesaplanarak belirlenir. Ağırlıklı yarıyıl ortalaması, yarıyıl içinde alınmış derslerin harf notu karşılığı katsayılar ile derslerin kredi değerlerinin çarpılıp toplanmasıyla elde edilen sayının krediler toplamına bölünmesiyle hesaplanır. (DVZ) notu alınmış derslerin kredileri de kredi toplamına eklenir. Bu ortalama virgülden sonra iki hane olarak gösterilir. Ağırlıklı genel not ortalaması, öğrencinin lisansüstü programına kabul edilişinden itibaren aldığı ve bu lisansüstü programda geçerli olan ders yükü kredi toplamına karşılık gelen dersler dikkate alınarak hesaplanır. Genel not ortalamasına, tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrencinin not belgesine geçirilir. Bilimsel hazırlık programında alınan derslerin notları lisansüstü not ortalamalarına katılmaz.”

MADDE 10

Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci, ikinci, üçüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, sekizinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“(1) Tezli yüksek lisans programına kabul edilen öğrencinin alacağı derslerin belirlenmesi ve kayıt işlemleri Enstitü anabilim dalı başkanlığınca yürütülür. Seminer dersi, tez çalışması ve uzmanlık alan dersi genel not ortalamasına dâhil edilmez, yeterli (YT), yetersiz (YZ) ve sürmekte (S) olarak değerlendirilir.

(2) Tezli yüksek lisans programı; 120 AKTS den az olmamak koşulu ile bir seminer dersi, tez çalışması, uzmanlık alan dersi ve diğer derslerden oluşur.

(3) Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi azami üç yıldır. Bu Yönetmelikte belirtilen tüm yükümlülüklerini yerine getiren öğrenciler daha kısa sürede programı tamamlayabilir.”

“(5) Tezli yüksek lisans programını azami üç yıl içinde başarı ile tamamlayamayanlar, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.”

MADDE 11

Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin beşinci fıkrasının dördüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 12

Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yüksek lisans diploması” ibaresi “tezli yüksek lisans diploması”, ikinci fıkrasında yer alan “Yüksek lisans diploması” ibaresi “Tezli yüksek lisans diploması” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 13

Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konuda bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir.”

MADDE 14

Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “30” ibaresi “90”, dördüncü fıkrasında yer alan “altı yarıyıldır” ibaresi “üç yıldır” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 15

Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, altıncı ve yedinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

“(1) Doktora programına kabul edilen öğrencinin alacağı derslerin belirlenmesi ve kayıt işlemleri Enstitü anabilim dalı başkanlığınca yürütülür. Bu program; toplam 50 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, en az bir adet seminer dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi, en az dört adet tez izlemesi ve tez çalışmasından oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az 100 kredilik on dört adet ders, en az bir adet seminer dersi, yeterlik sınavı tez önerisi tez çalışmasından oluşur.

(2) Doktora programını tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için azami altı yıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için azami dokuz yıldır. Bu Yönetmelikte belirtilen yükümlülüklerin tümünü yerine getirenler, daha kısa sürede mezun olabilir.

(3) Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için iki yıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için üç yıldır.

(4) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını ikinci fıkrada belirtilen süre sonuna kadar tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen bir öğrenciye, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulu onayı ile tezini jüri önünde savunması için her seferinde en az altı ay olmak üzere yeni süreler verilir.”

MADDE 16

Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “ikişer yarıyılı geçmemek koşuluyla” ibaresi “en az altı ay olmak üzere” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 17

Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesine aşağıdaki üçüncü fıkra eklenmiştir.

“(3) Lisansüstü programların süresi ve ders yüklerine ilişkin hükümler, 2013-2014 eğitim-öğretim yılından önce kayıtlı olan öğrencilere de uygulanır.”

MADDE 18

Bu Yönetmelik 2013-2014 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

MADDE 19

Bu Yönetmelik hükümlerini Düzce Üniversitesi Rektörü yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
Tarihi Sayısı
18/9/2011 28058
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
Tarihi Sayısı
23/7/2012 28362